gdanio Napisano 6 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 6 Październik 2008 witam wszystkich zakupilem rok temu kurtkę Hayford Race materiał: pro-tec, kurtka uni aczkolwiek nadaje sie do miasta nic wiecej. Moj problem dotyczy tego iz nie wiem czy ma ona membrane i jakiego srodku do jej impregnacji oraz do prania uzyc... w googlach nic nie znalazlem na temat tej kurtki;/;/ nie wiem czy Nikwax tech-wash i TX.direct wash-in bede sie nadwac, na ulotce nie pisze nic o materiale pro-tec pisze tylko o membarnach permatex, goretex, supratex... moze mial ktos z was taka kurtke?? badz z takiego materialu i wiem jak ja zainpregnwac? z gory dziekuje za odowiedz Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 7 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2008 Kolego Gdanio, witam na forum. Wystarczy czasem troszkę poszukać, temet membran poruszny był już tu: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=7309 Poczytaj, a potem jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to wal śmiało. P.S. Uzupełnij swój profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdanio Napisano 7 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2008 to tak nie wiem jaka mam membarne ;/ wiem ze materiał pro-tec. I nie wiem czy stosowac te Nikwax-y napisane w moim wczesniejszym poscie czy nie? P.S jak znajde chwile uzupelnie profil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdanio Napisano 7 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2008 a i pisze na metce :Raz na sezon zaleca sie impregnację preperatem do tkanin oddychających. Czyli jakim?? Nikwax tech-wash i TX.direct wash-in beda sie nadawac?? Co znaczy taka miska na metce w ktorej napisane jest 30 st C?? tzn ze nalezy prać ręcznie w temp 30 st C?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 7 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2008 tak trza prać ręcznie............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 7 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Październik 2008 tak trza prać ręcznie............. ..... i mozna zaryzykowac w 27 stopniach ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 8 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 moim zdaniem wszystko jedno którego preparatu użyjesz, chodzi tylko o to żeby nie pozapychać mikroporów które odpowiadaja za oddychalność kurtałki. Wszystkie te preparaty maja właściwości impregnujące, czyli z wierzchniej strony zapezpieczają materiał przed przemakaniem, natomiast od wewnątrz nie zapychają porów. Nie mam doświadczeń z materiałem pro-tex ale podejrzewam że w jakimś stopniu posiada właściwości takie jak: oddychalność, nieprzemakalność, wind protect... Pisałeś że w zasadzie potrzebna Ci ta kurtałka tylko do miasta, więc skoro nie chcesz w niej zawojować świata to ja bym się specjalnie nie rozwodził nad wyborem impregnatu. Kup sobie taki za rozsądną cenę i upierz w nim kurtałkę. Na pewno efekt będzie lepszy niż pranie w zwykłym proszku. Z tego co piszesz odnośnie metki to faktycznie zalecane jest pranie ręczne, ale jak masz dobrą pralkę możesz ustawić program do tkanin delikatnych, bez wirowania, temperaturke do 30 stopni i też powinno byc ok. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdanio Napisano 8 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Październik 2008 tak w pralce jest raczej ta funkcja, i wydaje mi sie ze bedzie nawet lepiej niz ręcznie ze wzgledu na to iz recznie sie tak dobrze niedopierze.. a i jak to zrobic wyprac w mydelku a ponizej drugi raz prac w impregnacie?? czy od razu nalac mydelka i impregnatu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 9 Październik 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Październik 2008 ...są różne szkoły... ja bym uprał raz i bez mydełka ani, proszku zamiast tego środek piorący do tego typu tkanin + potem impregnat. JC i Zbyszek42 pisali o tym dokładnie w tym wątku: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=7309 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gdanio Napisano 10 Październik 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Październik 2008 czytelm juz te wypowiedzi z linka... czyli tak piore w Nikwax tech-wash w pralce na funkcji tkaniny delikatne (wypierze sie, nie czekam az wyschnie) dolewam impregnatu Nikwax TX.direct wash-in i piore jeszcze raz?? potem wieszam nad wanna, obcieka i sobie shcnie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi