Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Narty Rossignol - Mutix

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Jako inżynier to spostrzeżenia mam takie - czysto teoretyczne:

Trwałość tego patentu wg mnie będzie pozostawiała wiele do życzenia. Jak się te gniazda rozbiją i połączenie będzie za luźne to po właściwościach.

Ale może Bobic coś konkretnie.

Edytowane przez lokiec3

Jeżdziłem na r11 mutix 175cm REWELACJA!!!!!!!!!!! całkiem inne narty niż wszystkie inne az trudno to opisać bo tak przyjazne że szkoda mówić

Jeszcze raz powiem RWELACJA:D

ironia czy prawda? Race rozwiń prosze bo nie wiem czy gadasz serio czy się nabijasz? Jak to jest z tą przydatnością i przyjaznym prowadzeniem ...?

Mam pytanie do kogoś, kto ujeżdżał Mutix-y lub je sprzedaje:

czy R10L i R10S mają inną konstrukcję wewnętrzną, bo tak wynika z opisu, czy też różni je tylko zastosowanie dłuższych lub krótszych ramion?

Różnią się konstrukcją, a dokładnie Systemem IPS. W modelu R10L nadaję on narcie charakter gigantowy, a w R10S bardziej slalomowy. Przy zakupie otrzymujesz oba ramiona Mutix

Ciekawie to porównałeś:) Jednak nie jest dla mnie jasne, która technologia jest "automatem", a która 'manual". Jedna i druga opcja w jeździe autem ma swoje zalety, a jak w porównaniu nart?

OK Wytłumaczę dokładniej. Wg mojej teorii PS to automat, a Mutix to ręczna.

PS

W automacie też musisz czasami pomieszać rączką

Trzeba cos robic zeby narty sie sprzedawaly wiec firmy wymyslaja coraz to nowe patenty i kaza sobie za to slono placic, dla mnie to marketing w czystej postaci :rolleyes:

No właśnie ten temat jest ciekawy: czy to marketing, czy postęp technologiczny?

Słynąca z mistrzostwa marketingu firma Harley-Davidson np. co roku wprowadza nowe modele, zmieniając wiele szczegółów technologicznych i co roku ludziska najpierw płaczą, że to marketing, i co roku firma sprzedaje coraz więcej motocykli - lepszych motocykli, co wszyscy przyznają.

Tak jak skrzynia automatyczna do ręcznej. Obie umożliwiają jazdę, ale w trochę inny sposób.

Przytoczę jeszcze raz cyctat Jacka żeby napisać moją wersje. Otóż załóżmy że gigantka to automat a slalomka to manual. Obie są wspaniałe, jedna do "wahlowania"(krótkich skrętów) druga dobra w długie trasy (dłuuugie skręty :P) a Mutix to Tiptronic (czy jak to tam się różnie nazywa) czyli skrzynia z możliwością przełączania ale przy przełączeniu na manual nie uzyskujemy gpo w pełni bo nie ma sprzęgła :P

Trochę(bardzo) namieszałem ale podsumowując myślę że mutix to dobra gigantka oraz slalomka ale nie tak radykalna jak np. Rossi 9X i 9S.

• 1 month later...

odświerzę temat - takie coś widziałem w IS:

http://www.rossignol.com/PL/zenith-z10-mutix_RR82008_product_ski-men-skis-all-mountain.html

to mutixowa wariacja Zenitha, rozumiem, ze sens ma taki jak poprzednio tylko mniej radykalnie i w połączeniu z bardziej uniwersalną nartą. Coś ktoś może więcej napisać na ten temat bo strona rossiego mocno marketingowa, jak twarda to narta, dla jakiego poziomu przeznaczona itp itd. No i są jeszcze podobne z11 i z12. Bardzo fajnie wyglądają:)

Z10 sztywna jest, różnią się tym ze w komplecie masz jedne ramiona a inne musisz sobie okupić na własną rękę.

Jeździłem na tych nartkach i powiem tak, wrażenia średnie. Dla mnie z całej linii zenithów 6 są najlepsze.

Co do przeznaczenia, typowa narta allmountain przeznaczona wg definicji dla że dobrze zbudowanych osób jeżdżących bardzo dobrze, narty generalnie są ciężkie wagowo ale sprawdzą się w każdych warunkach, mają nawet niezłego kopa, można je dodatkowo usztywnić tymi drugimi ramionami, wtedy jak się nie mylę zwiększa się promień skrętu ale narty ostają opalacza ;)

Sam mutix jest lepiej dopracowany niż w nartach z poprzednich sezonów ale o tym już było, sam o tym pisałem :D

Edytowane przez Machu