Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

STYL KLASYCZNY -jaki sprzęt na 2008r

GTI3

Rekomendowane odpowiedzi

Od 8 lat jeżdze klasykiem (bo ten styl sprawia mi wiecej radości niż Carving):) Nie są mi obce wyskoki, obroty, szybka i ostra jazda.

Jakie narty do mojego stylu jazdy bedą najlepsze?

potrafię jeżdzić a na sprzęcie sie nie znam

176cm, 72kg

dzięki

Dla takiego stylu jazdy wybor nart jest bardzo duzy, az za duzy,

do tego narty powinny byc skretne a to daje glebsze taliowanie.

nie powinny byc twarde, ale tym sie nie przejmuj, jak bedziesz jezdzil tak jak piszesz to szybko twardosc straca.

Dlugosc 160 do 170cm. na krotkich pozornie najlatwiej i to dla mnie jest

najistotniejsze.

Sam lubie tez tak jezdzic, nazywam to "byle gdzie" /trasa, zjazd w rozjezdzony snieg , kalabraki, pod wyciagami, las, skroty/ i do tego wybieram narty 165cm, r < 13m, 74 mm pod butem.

• Like 1

Od 8 lat jeżdze klasykiem (bo ten styl sprawia mi wiecej radości niż Carving):)

Nie wiem na ile GTI3 jest obeznany z carvingiem (najwyraźniej go próbował) ale byłbym ostrożny w oferowaniu mu krótkiej slalomki.

Jeśli to ma być typowy klasyk (nóżka w nóżkę i wąziutko) to typowa narta carvingowa jest bardzo niebezpieczna.

Nie twierdzę, że nie da się na niej jeździć "ala klasycznie", niemniej wymaga to nieco szerszego rozstawienia nóg i traci nieco ze swego uroku.

Żeby nie być gołosłownym: znam przypadek instruktorki (była zawodniczka) która ignorując ostrzeżenia wskoczyła pierwszy raz na carvingowe deski i pomknęła " po staremu". Niestety dół stoku osiągnęła na toboganie.

Z realizacją propozycji RACECARVERR'a mogą być obecnie kłopoty, więc chyba lepiej ograniczyć się do jakiś mniej radykalnych gigantek długości 180.

Nie wiem na ile GTI3 jest obeznany z carvingiem (najwyraźniej go próbował) ale byłbym ostrożny w oferowaniu mu krótkiej slalomki.

Jeśli to ma być typowy klasyk (nóżka w nóżkę i wąziutko) to typowa narta carvingowa jest bardzo niebezpieczna.

100% racji. Gdzieś czytałem, że przy mocno taliowanych nartach jak postawimy klasycznie nóżka przy nóżce to dzioby na siebie mogą zajść.

100% racji. Gdzieś czytałem, że przy mocno taliowanych nartach jak postawimy klasycznie nóżka przy nóżce to dzioby na siebie mogą zajść.

Hmmm, może jestem lajkonikiem w tych sprawach, ale to jakie łopaty te narty by musiały mieć ??

Ja miałem na nogach największe coś kole 134mm i klasyk wychodził całkiem sprawnie.

Oczywiście możliwość taka istnieje ale : ZAWSZE.