SB Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Chciałbym abyście się podzielili swoimi doświadczeniami jak używać, konserwować, suszyć, czyścić, dbać o odzież z membranami technicznymi(gore-tex, Diplex i inne..) tak żeby ich nie uszkodzić i nie doprowadzić do utraty ich pierwotnych właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Duzo merytorycznie nie wniose - wiecej nadzieji ze wyniose z watku - tyle ze sie podziele smutkiem ze zona raz za duzo i za mocno chciala mi doczyscic - doprac windstoppera i jak wczesniej byl sztywny i twardawy to sie zrobil bardziej miekki i pluszowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Piore w Nikwaxie. Uzywalem kilka specyfikow i chyba Nikwax jest najlepszy. To tylko moja opinia, moze ktos ma inny ulubiony specyfik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Ależ trzeba was za język ciągnąć, co tajemnica jakaś... co dalej.... na nartach zmokniemy trzeba suszyć.... wolno na kaloryferze co ma 70 stopni czy nie wolno?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Nigdy nie susze na kaloryferze. Zawsze rozwieszam na wieszaku nad wanna, by okapalo samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Jak byłem w fabryce Gore Texu w Niemczech na pytanie jak prać usłyszałem jedną odpowiedź: w taki sposób jak jest napisane na metce!!! Ja piorę odzież z membraną w temp. do 50 C, w pralce z dodatkiem specjalnych środków piorących. W tym wypadku to preparaty Toko z serii Takes Care. Do prania dodaję Soft Shell Wash, a jak odzież wyschnie spryskuję od zewnątrz Soft Shell Proof. Nie używam proszków do prania! Uwaga! Odzieży nie wolno suszyć na kaloryferze lub przy źródłach ciepła! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zbyszek42 Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 konserwacja odzieży z membraną Ja swoją kurtkę z membraną gore bez ocieplenia piorę zawsze w Nikwax-sie Tech Wash temperatura wg. zaleceń producenta (30 lub 40 stopni), program dla prania delikatnego, bez wirowania. Potem kurtkę można zaimpregnować preparatem Nikwax-a Tx.Direct Wash-In (kurtkę impregnujemy w pralce) lub wersją w spraju Tx.Direct Spray-On. Impregnację wykonują co 2-3 prania. Suszę rozwieszoną po uprzednim obcieknięciu wody. Z tego co wiem kurtki membanowe z ociepleniem można prać w pralce, bez wirowania, program dla prania delikatnego, temp.: 30 lub 40 stopni, a najlepiej tak jak na wszywce, która jest na kurtce, preparat Nikwax Tech Wash, a potem impregnować w Nikwax Softshell Proof. Wszyscy zalecają, aby odzieży technicznej z membranami gore-tex itp., windstopper czy softshell nie wirować. Osobiście ja po przemoczeniu kurtki czy spodni na stoku nigdy nie suszę na kaloryferze, najlepiej rozwiesić na wieszaku w temperaturze pokojowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 21 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Nie używam proszków do prania! Nie bo nie, czy jest jakaś teoria na to?? Uwaga! Odzieży nie wolno suszyć na kaloryferze lub przy źródłach ciepła! ... bo stracą swoje właściwości! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość scatman_wawa Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Nie wolno używać proszków, ponieważ materiał (membrana) to miliony malutkich lejków a proszek pomimo że wygląda na rozpuszczony w wodzie, tak naprawdę jest jednak kleisty i zatyka te "lejki" przez co membrana przestaje być membraną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 A ja nie piorę w ogóle - gdy zaczyna przemakać- sprzedaję. W latach bez nadwagi sporo łazikowałem po górach i za każdym razem, gdy kurtka była przemoknięta, oznaczało to, że pora na jej wymianę. Nigdy nie udało mi się, doprowadzić jej "nieprzemakalności" do stanu firmowego, specyfikami od Toko czy od Nikwaxa. To samo dotyczy się butów z membranami. Tylko te na śmietnik wystawiałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 21 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Wrzesień 2008 Co do prania - stare przysłowie: jak się wysuszy, to się wykruszy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 hmm...co do prania specyficznych materialow ja generalnie staram sie to robic recznie i srodkiem pioracym w płynie,bo prosze to proszek-nigdy nie wiesz jak i czy sie dobrze wypłucze.unikam prania w pralce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Ja też piorę ręcznie i używam preparatów firmy Toko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Wszystko co z membrana to w rekach piore. Pralka jest niby bezpieczna ale.... Do prania cos delikatnego, moze byc Nikwax lub Toko. Z tym ze pranie w tego typu srodkach jest mniej skuteczne niz spryskanie wypranej juz odziezy. Wazne Odziez trzeba dobrze wyplukac co by sie mikropory nie pozatykaly bo wtedy to tak jakbysmy cerate na siebie zalozyli. Niepranie tez nie jest dobrym rozwiazaniem. Z jednej strony nie ryzykujemy uszkodzenia membrany ale (pomijajac walory estetyczno-zapachowe) z drugiej strony sol z naszego potu tez zatyka pory i skutecznosc membrany drastycznie spada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_ol Napisano 30 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2011 To ja trochę z innej beczki : a no se wymyśliłem rękawiczki w kolorze biało-czarnym reusch race tec no i oczywiście się nieco przykurzyły . Na metce producent nie zaleca prania !!! tylko taki symbol " rączka na spinaczu " nie jest przekreślona !!! ale nigdzie nie mogę znaleźć co to oznacza w pralniach chemicznych nikt nie chce się podjąć czyszczenia Czy może macie jakieś pomysły na czyszczenie takich wynalazków ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 30 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2011 Odzież techniczna w pralce wg wskazań na metce, następnie środek do impregnacji i odzież jak nowa...i nie ma problemu z przemakaniem... jeśli są miejsca szczególnie zabrudzone to w wodzie rozpuszczam trochę szarego jelenia i takim roztworem ścierką usuwam zabrudzenie dla osób o dużej potliwości proponuje dobór ostatniej warstwy ( kurtki) bez podszewki a temperaturę regulować ewentualnie 2 warstwą. Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_ol Napisano 30 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 30 Sierpień 2011 odnośnie odzieży technicznej - zgadzam się z tobą osobiście używam Persil w płynie ale nadal mnie nurtuje ten symbol " rączka na spinaczu " nie chciałbym pogorszyć parametrów technicznych tych rękawiczek jak dla mnie są rewelacyjne . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 31 Sierpień 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 ale nadal mnie nurtuje ten symbol " rączka na spinaczu " nie chciałbym pogorszyć parametrów technicznych tych rękawiczek jak dla mnie są rewelacyjne . Zadzwoń do Larixu w Buczkowicach oni są polskim przedstawicielem Reuscha, no i są nastawieni pozytywnie na detalicznego klienta;), na pewno ochoczo odpowiedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
radziu_ol Napisano 31 Sierpień 2011 Zgłoszenie Share Napisano 31 Sierpień 2011 I tak zrobię - dzięki za info Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Organizator Napisano 20 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2012 NOWOŚĆ! Specjalistyczny płyn do prania odzieży sportowej! Pewnie nie raz zastanawialiście się, w czym uprać odzież sportową. Pranie w zwykłych środkach zazwyczaj niszczy tkaniny funkcyjne i jest zabronione. Jest jednak rozwiązanie - nowy Bil Sport Active, specjalistyczny płyn do prania odzieży sportowej! Bil Sport Active powstał z myślą o osobach aktywnie uprawiających różne dyscypliny sportu, zarówno na poziomie rekreacyjnym, jak i wyczynowym. Usuwa zabrudzenia jak zwykłe proszki, ale ma jedną podstawową zaletę - nie niszczy struktury tkanin funkcyjnych: oddychających, wiatroszczelnych, membranowych, poliestrowych i innych. Dlatego doskonale sprawdza się w praniu i pielęgnacji ciuchów sportowych. Posiada też tzw. neutralizator zapachów, co wyjątkowo przydaje się w przypadku osób regularnie uprawiających sport Produkt uzyskał rekomendację czołowych producentów odzieży sportowej: Brubeck, Tico, Active Wear, Grupa Ventus, DiSport, 2Skin oraz Legea. Bil Sport Active dostępny jest w małych saszetkach oraz butelkach 0,5l. Kupić można go w wybranych punktach sprzedaży na terenie całego kraju, a także w sklepie internetowym Reerun.pl i w sprzedaży wysyłkowej firmy Libella, prowadzonej za pośrednictwem serwisu Allegro. Więcej informacji znajdziecie na www.facebook.com/CzystySport oraz www.bilsportactive.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woocash Napisano 22 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2013 Jak prac, panie...? Pozwolilem sobie na odkopanie watku, poniewaz mam kilka pytan, na ktore nigdzie nie znalazlem jednoznacznych odpowiedzi. Otoz planuje sam uprac kurtke (dotad korzystalem z uslug pralni: 40,- +10,- za impregnat co trzecie pranie) i potrzebuje rad doswiadczonych osob, ktore kurtki z membrana piora regularnie, a nie udalo im sie jeszcze zadnej zniszczyc. Zakupilem saszetke 90 ml plynu 4F TEXTILE+ za cale 6 PLN (producentem jest Libella, wiec jest to pewnie BIL ACTIVE SPORT) i przeczytalem niemal wszystko co znalazlem w sieci nt eksploatacji odziezy technicznej. Aby przystapic do dziela musze jeszcze wiedziec czy: 1. Prac na lewa czy prawa strone? 2. Plyn wlac do szufladki czy bezposrednio do bebna? 3. Wlac cala saszetke? (piore sama kurtke, a wg opisu saszetka jest przeznaczona na 2,5 kg wsadu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Roobs Napisano 22 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2013 Ja dotychczas prałem tak jak wszystko co w domu, pralka-płyn do prania i 1200 obrotów. Po 3 latach nie zauważyłem jakiegoś spadku wartości. Spodnie mam czarne więc prałem tylko 3x. Kurtkę częściej bo zdarza mi się chodzić w mroźne dni a smród po fajach niestety jest nie zawsze do ominięcia:/ Niby lejesz do pralki odpowiednie płyny i to powinno być Ok. Powinno ale chyba nie jest. Ktoś z was rozebrał pralkę celem wyczyszczenia? Ja tak! To czego doświadczyłem-zobaczyłem:eek: spowodowało że pralkę używam nie dłużej niż 4 lata. Nawet przepuszczanie w odpowiednich detergentach oczyszczających co 3 miesiące nic nie dało. Syf jaki się osadza na całej linii przepływu proszku lub płynu spowodował że swoja robotę czyszczenia pralki olałem wystawiając sprawna pralkę na Allegro!:sorrow: DLATEGO: Jeśli już zakupię nowe wdzianko za kilka tyś zł to na pewno pranie w ŁAPKACH!!! Długo będzie schło ale wiem że nic nie zostanie zmieszane razem ze specjalnym płynem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 22 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2013 Podstawa to brak detergentów i wirowania. Bardziej zabrudzone miejsca (rękawy) trzeba wyszorować wcześniej ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 22 Grudzień 2013 Autor Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2013 Ja mogę komuś wyprać, mam w tej kwestii spore osiągnięcia, pierwsze takie miałem w wieku 16 lat, wyprałem w automacie w opcji gotowanie 2 częściowy kombinezon na narty, gdzie kurtka była czerwona z popielatymi wstawkami, a spodnie popielate, po praniu popielate części zrobiły się jasno-mdło różowe, czerwony blado czerwony, a białe elementy plastikowe(klipsy od szelek) również różowe:eek:. Najświeższe osiągnięcie mam z przed 3 tygodni, ale to się do prasy nie nadaje.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 22 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2013 (edytowane) Ja mogę komuś wyprać, mam w tej kwestii spore osiągnięcia, pierwsze takie miałem w wieku 16 lat, wyprałem w automacie w opcji gotowanie 2 częściowy kombinezon na narty, gdzie kurtka była czerwona z popielatymi wstawkami, a spodnie popielate, po praniu popielate części zrobiły się jasno-mdło różowe, czerwony blado czerwony, a białe elementy plastikowe(klipsy od szelek) również różowe:eek:. Najświeższe osiągnięcie mam z przed 3 tygodni, ale to się do prasy nie nadaje.... Jak prac, panie...? :wink: Nie ukrywam, że bez kursu obsługi jaki odbyłem u żony, to niewiele miałbym do powiedzenia na ten temat. Edytowane 22 Grudzień 2013 przez John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi