SPGöral Napisano 20 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 20 Listopad 2018 6 godzin temu, mirekn napisał: Daję tu bo w sumie to nie wiem gdzie, może komuś się przyda. Za "gazeta.pl: Od grudnia zostanie uruchomione nowe bezpośrednie połączenie autobusowe pomiędzy Katowicami, Tychami i Szczyrkiem. – Główną ideą powstania takiego połączenia jest chęć wpisania się w proekologiczne tendencje i standardy, by narciarze i turyści rezygnowali z indywidualnego transportu do najbardziej atrakcyjnego ośrodka sportów zimowych w Beskidach, jakim jest Szczyrk – mówi Peter Jancovic z firmy ZebraBus.Autobus będzie kursował między Katowicami a Szczyrkiem oraz będzie się zatrzymywał w Tychach. Dokładny rozkład jazdy oraz cennik znane będą pod koniec listopada." Pozdrawiam mirekn Chyba zapomnieli że już istnieje pociąg z Katowic do Bielska. Wystarczyłoby polepszyć komunikację między Bielskiem i Szczyrkiem. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 (edytowane) Prezentacja z konferencji w Szczyrku. Szykują się piękne lata dla narciarstwa. https://prezi.com/7ktm-qwxfzgg/konferencja1/# Edytowane 22 Listopad 2018 przez marek_kapica edycja 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mirekn Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 39 minut temu, marek_kapica napisał: Prezentacja z konferencji w Szczyrku. Szykują się piękne lata dla narciarstwa. ................ Jestem tam praktycznie co tydzień i z tej perspektywy brakuje mi tak jednego aspektu, dojazd do Szczyrku. Może odgrzebią temat tunel Brenna. Pozdrawiam mirekn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 W prezentacji jedna rzecz przykuła moją uwagę. W części poświęconej COS, planowane inwestycje: nowa kolej linowa na odcinku Piekło-Skrzyczne. Ktoś coś słyszał o tym więcej? No i pytanie dla zorientowanych co to jest w ogóle za odcinek, gdzie leży Piekło ? 😉 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marek_kapica Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 Dla mnie też inwestycje COS są najciekawsze ta góra ma duży potencjał, podłączam się do pytania kolegi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 21 minutes ago, marek_kapica said: Dla mnie też inwestycje COS są najciekawsze ta góra ma duży potencjał, podłączam się do pytania kolegi Najciekawiej jakby wykorzystali wschodnią część tej góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jusik2002 Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 41 minut temu, Stusi napisał: W prezentacji jedna rzecz przykuła moją uwagę. W części poświęconej COS, planowane inwestycje: nowa kolej linowa na odcinku Piekło-Skrzyczne. Ktoś coś słyszał o tym więcej? No i pytanie dla zorientowanych co to jest w ogóle za odcinek, gdzie leży Piekło ? 😉 Piekło jest poniżej Dolin. Nowe krzesło by szło właśnie od Piekła na Skrzyczne w górnej części śladem wyciągu Doliny 3. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jeeb Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 40 minut temu, Jusik2002 napisał: Piekło jest poniżej Dolin jak byłem mały to poniżej Dolin było PIEKIEŁKO , 1 godzinę temu, mirekn napisał: Może odgrzebią temat tunel Brenna może lepiej tramwaj z Bielska albo Wilkowic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Stusi Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 (edytowane) Czyli dolna stacja byłaby gdzieś mniej -więcej w połowie drogi kanapy na jaworzynę? Edytowane 22 Listopad 2018 przez Stusi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adales Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 Autobus z Tychów pod gondole to 31 zł z nartami, bez nart 26 zł. Jeżdżę z kolegą więc było by to 124zł. Wolę jednak autem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 22 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 22 Listopad 2018 (edytowane) 7 godzin temu, Stusi napisał: W prezentacji jedna rzecz przykuła moją uwagę. W części poświęconej COS, planowane inwestycje: nowa kolej linowa na odcinku Piekło-Skrzyczne. Ktoś coś słyszał o tym więcej? No i pytanie dla zorientowanych co to jest w ogóle za odcinek, gdzie leży Piekło ? 😉 Piekiełko jest trochę powyżej Willi Jędruś Dnia 21.02.2018 o 21:23, surfing napisał: Skrzyczne planowane nowe wyciągi: Kanion - Skrzyczne, różowa + czerwona(aktualny orczyk z Dolin na Skrzyczne) lub Kanion - Jaworzyna niebieska Żółta - aktualne krzesła, Szczyrk - Jaworzyna - Skrzyczne Edytowane 22 Listopad 2018 przez surfing 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 23 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 23 Listopad 2018 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 24 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 24 Listopad 2018 Dnia 22.11.2018 o 16:47, adales napisał: Autobus z Tychów pod gondole to 31 zł z nartami, bez nart 26 zł. Jeżdżę z kolegą więc było by to 124zł. Wolę jednak autem. Woww! petarda! Przedwczoraj wsiadałem do kursowego autobusu Obergurgl - Imst (dolina Oztal w Austrii) pierwszymi drzwiami, wyjmuje pieniądze i proszę o bilet. Kierowca odpowiada że mając ze sobą narty i wracając ze stoku nie płaci się za bilet. Jeszcze wymieniłem z nim kilka zdań, bo nie mogłem uwierzyć w to co słyszę, i czy aby na pewno się nie myli i nie dostanę mandatu. 🙂 Austria, to jednak inne realia, inny sposób finansowania transportu. Bardziej mnie boli takie podejście w Polsce - "z nartami drożej", albo z nartami nie wsiądziesz, bo w busie Mercederze Sprinterze nie ma miejsca. Takie są realia komunikacji publicznej w Polsce. 5 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 28 Listopad 2018 Zgłoszenie Share Napisano 28 Listopad 2018 (edytowane) Szczyrk ma w centrum obok OSP nowy Komisariat Policji W nowym Komisariacie zostanie zamontowany ogólnodostępny alkomat. Edytowane 28 Listopad 2018 przez surfing Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
surfing Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 Od jutra 22.12.2018 ruszają bezpłatne skibusy w Szczyrku www.zima.szczyrk.pl/Skibus Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gerald Napisano 21 Grudzień 2018 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2018 (edytowane) 38 minut temu, surfing napisał: Od jutra 22.12.2018 ruszają bezpłatne skibusy w Szczyrku www.zima.szczyrk.pl/Skibus Dla mnie paranoją jest brak połączeń w okresie zimowym na przeł. Salmopolską. PKS Bielsko-Biała od listopada jak co roku ma skrócone kursy. Jak na złość kiedy to właśnie tam w listopadzie z reguły otwiera się Biały Krzyż. Edytowane 21 Grudzień 2018 przez Gerald 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 31 minut temu, luksor85 napisał: Wiesz w dzisiejszych czasach istnieje coś takiego jak internet i poczta elektroniczna - kartę wjazdu można pobrać przy rezerwacji hotelu. Co do dostępu do drogi przypominam że funkcjonuję już ustawa o ograniczeniu wjazdu do miast dla niektórych pojazdów (nie pamiętam nazwy) więc Szczyrk jako miasto mógł by się na pewno podpiąć. Nik też nie mówi że drogę wojewódzką trzeba likwidować chodzi o ograniczenie ruchu w największym natężeniu -Weekendy, Ferie, Święta. Nawet w przytoczonym przez ciebie serwisie jest wyraźnie napisane że ograniczać dostęp do drogi można tylko w uzasadnionych przypadkach. Jak dla mnie np zapienienie przejezdności drogi w celu umożliwiania jej odśnieżenia czy tez dojazdu służb ratowniczych jest takim uzasadnionym przypadkiem. Tu chyba bardziej pasuje. Po pierwsze rezerwacje nadal odbywają się przez telefon i w ostatniej chwili. Po drugie pobraną "wjazdówkę" niezwykle łatwo podrobić. Chyba, że idziemy w zabezpieczenia kodami itp. To podnosi koszt. Pisałeś, że dla gości hotelowych wjazdówka służy tylko na dojazd do hotelu. Co jak będę chciał wlać paliwo, czy np. odwiedzić grób w Bielsku? Co rozumiemy przez transport publiczny? Taxi też, Uber też. Czy jak mam 9-osobowego VW to mogę wieźć narciarzy, czy nie. Pytań jest tak wiele, że realizacja pozornie prostego pomysłu jest niemożliwa. Zamiast zakazu należy zniechęcać i zachęcać do określonych czynności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luksor85 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 3 minuty temu, fredek321 napisał: Pytań jest tak wiele, że realizacja pozornie prostego pomysłu jest niemożliwa Zamiast zakazu należy zniechęcać i zachęcać do określonych czynności. Nie ma sensu dyskutować nad kwestiami technicznymi (jak ktoś będzie chciał do Bielska jechać...) Rozwiązanie i tak będzie zależało od funduszy, decyzji władz i innych czynników. Trzeba przede wszystkim zmienić swoją mentalność że nie wszędzie da się (lub będzie się dało) dojechać swoim samochodem i trzeba będzie to zaakceptować i poświęcić trochę swojej wygody. Wszędzie na całym świecie przyszłością jest transport zbiorowy i ograniczenia transportu indywidualnego Zwłaszcza w centrach miast i zatłoczonych atrakcjach turystycznych. Kiedyś w Krakowie można było swoim samochodem jeździć nawet po Rynku Głównym aż w końcu ktoś zrobił zakaz wjazdu (z wyjątkami) który jest systematycznie rozszerzany. Taką drogą też musi iść Szczyrk ponieważ liczba turystów będzie coraz większa a obecna infrastruktura drogowa była budowana w innych realiach. Sprawny dojazd zbiorowy jest w interesie wszystkich. No może poza właścicielami innych ośrodków..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 5 minut temu, luksor85 napisał: decyzji władz Tu klucz. Drogą zarządza Marszałek Województwa Śląskiego Jakub Piotr Chełstowski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luksor85 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 Nie bardzo rozumiem co masz na myśli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 Po prostu opisałem stan faktyczny. Zarządzający jest daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luksor85 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 Cóż od tego są chyba władze lokalne żeby ruszyć czasem swoje dobrze opłacane tyłki i załatwić coś w Województwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 27 minut temu, luksor85 napisał: Cóż od tego są chyba władze lokalne żeby ruszyć czasem swoje dobrze opłacane tyłki i załatwić coś w Województwie. Chyba nie doceniasz "urzędniczego bezwładu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
luksor85 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 Doceniam, niestety...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fredek321 Napisano 6 Styczeń 2019 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2019 2 minuty temu, Narciarz ze Śląska napisał: A moim zdaniem wystarczyłoby zarządzanie parkingami i informacje o wolnych miejscach lub braku. Jak na miejscu się zapchają, wówczas każdy normalny człowiek zostawi auto np. w Rybarzowicach, jak go stamtąd wezmą pod stok darmowe skibusy. Coś a la Wielka Rača. Skąd ta wiara w ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi