JC Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Nasza Wróżka poruszyła ciekawy temat czy lepsze są kaski pełne czy z miękkimi uszami? Ja osobiście mam oba rodzaje i w zależności od tego, czy idę na tyczki, czy w puch ubieram odpowiedni. A jakie są Wasze opinie w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hucu Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Mnie podobnie jak Wróżki nie przekonuja kaski z miekkimi uszami. Po prostu mi sie nie podobaja. I w sumie to chyba jedyny powód mojej niechęci do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Ja mam jeden - twardy tylko. Do miękkiego nie umiałem się przyzwyczaić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 ja osobiście mam pełny kask i chyba w podświadomości czuję większe bezpieczeństwo...choć to pewnie odczucie indywidualne...o estetyce nie będę dyskutował bo to kwestia gustu...a z nim się nie dyskutuje:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 bobiku Rossi od czoła:rolleyes:...a taki mały Dynastar:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Ja używam kasku od zeszłego sezonu i jednak wybrałem ten z twardymi uszami, a dla tego że w tym z miękkimi głupio wyglądałem, w tym z twardymi też głupio wyglądam, ale mniej głupio niż w czapce:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Mam twardy. Miekki nie no bo poza trasami nie jezdze, a poza tym kolega mowil ze gwizdze w uszach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 ja mam twardy bo.........bo w miękkich uszach średnio wyglądałem i jakos wieksze poczucie bezpieczeństwa mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 A w moim uszki są miękkie i nic mi po nich nie gwiżdże. A czemu z miękkimi? Bo taki mi akurat w miarę wygodnie usiadł na głowie. Szczęki do niego nie zamocuję, ale zawodnikiem nie jestem i na tyczkach nie szaleję (za często). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtus81 Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 ja mam miękki ponieważ bardziej mi pasował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Ja uzywam twardego z uszkami bo jest lepszy jak je..niesz to masz uszka zakryte a jak małzonki nie chcez słyszeć to zamykam wentylatorki na uszkach:D:D z racji że jezdzę na komarku (motorower na pedały ) to też uzywam z twardymi uszkami ps. jak twardy to twardy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 To sie nazywa wyciagnac esencje..... z kasku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 12 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 12 Wrzesień 2008 Twardy, w miekkim mialem wrazenie ze mi odstaje jakos tak od uszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 13 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Ja mam także twardy . Czuje się bezpieczniej w nim no i jest bezpieczniejszy. Jeśli chodzi o wygodę to przy mierzeniu nie widziałem jakieś znacznej różnicy w porównaniu z miękkim. Wszystko słyszę i spokojnie wpycham jeszcze słuchaweczki od telefonu żeby odbierać na stoku i słuchać muzy na wyciągach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 13 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Twardy jak polski czołg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 13 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 13 Wrzesień 2008 Twardy, w miekkim mialem wrazenie ze mi odstaje jakos tak od uszu. tez tak miałem a dodatkowo jakieś durne uczucie ze hmm jakis słabszy mniej wytrzymały-mowie o miękkim, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 14 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Wrzesień 2008 A ja mam miękki z ochronkami na uszy i możliwością podpięcia gardy. Ciekawostka W twardym zawsze mi było zaaaaaaaaaaa gorąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TeQuila Napisano 15 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Wrzesień 2008 Podobnie jak JC, mam oba. I, uwaga, twardego juz mi si nie chce zakladac! Dla mnie roznica w komforcie jest znaczna. I jezeli warunki tego nie usprawiedliwiaja (jazda na tyczkach, duze predkosci) uzywam miekkiego z kolekcji freeride. Tu nie chodzi tylko o poczucie bezpieczenstwa. Chociaz nie czuje sie w kasku z miekkimi uszami jakos mniej pewnie. Kaski do freeride zapewniaja duzo wieksza swobode ruchow glowa. -- pozdrawiam TeQuila Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Icarus Napisano 24 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Ja mam kask z miękkimi uszami. Jeżdżę w okularach (ślepy jestem jak kret) i z twardymi było mi niewygodnie. W tym sezonie zamierzam jeździć w soczewkach i automatycznie wymieniam gogle i kask. Planuję zakupić z twardymi uszkami, a gogle dopasowane do kasku. Co z tego będzie, to się okaże. Do miekkich nie mam zaufania. Rozwaliła mi się regulacja z tyłu - musiałem na nowo przyszywać. No, ale też nie był to kask z górnej półki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Do miekkich nie mam zaufania. Rozwaliła mi się regulacja z tyłu - musiałem na nowo przyszywać. No, ale też nie był to kask z górnej półki. Kup dopasowany bez regulacji - całkiem inna sprawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kaja45 Napisano 24 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Wybór kasku (miękki czy twardy) to kwestia indywidualna, wygląd, bezpieczeństwo, cena, dopasowanie do głowy, firma. Najważniejsza sprawa to mierzyć, mierzyć i jeszcze raz mierzyć, kask musi być dobrze dopasowany, nie może Ci latać na głowie, jeżeli jeździsz w kominiarce to musisz to wziąść pod uwagę, jeżeli nosisz okulary lecznicze i nie rozstajesz się z nimi to też musisz wziąść to pod uwagę. Udaj się do jakiegoś większego sklepu narciarskiego (Ski Team, Go Sport, Intersport itp) i tam poprzymierzaj. Ja nie miałem z tym problemu poszedłem do sklepu spodobał mi się Uvex model X-Ride, później wymieniłem go na inny model X-Ride Motion i mam go do dziś (oj przydał się) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 25 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2008 A ja mam miękki z ochronkami na uszy i możliwością podpięcia gardy. Ja też taki mam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Picu Napisano 25 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2008 Poza tym, że uważam kaski z miękkimi "uszami" za zwyczajnie brzydkie, dochodzi do tego kwestia bezpieczeństwa. Osobiście nie mam jakoś szczególnie bezpiecznego kasku, bo jest to jakiś zawodniczy model Sun Helmets z przed roku, w którego instrukcji wyraźnie było napisane, że chroni tylko przed zderzeniem z tyczką, ale czuję się w nim jakoś tak... pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi