Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Idealne auto dla narciarzy

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wracjąc do cech, które powinno posiadać MOJE idealne auto dla narciarza:

1. Duży bagażnik - przynajmniej ok. 600l do rolety.

2. Troszkę większy prześwit tak z 18cm.

3. Napęd 4x4, może być Haldex i temu podobne.

4. Rozsądny silnik - najlepiej disel 170-200KM.

Jeśli chodzi o moje preferencje to najlepsze byłoby podwyższone kombi. W tej grupie nie ma zbyt dużego wyboru: XC70, Subaru Outbeck, A6 Allroud, Octavia Scout, no może Superb Scout jak się pojawi.

Macie racje każdy kupuje to co lubi i to co mu się podoba + ilość środków finansowych.

A Subaru kupujemy za walory jezdne, a nie za wygląd. Ta marka zyskuje w oczach potencjalnego nabywcy po jeździe, a reszta jest wtedy drugoplanowa.

Zacznijmy podsumowywać:

1. (zbyszek42) Duży bagażnik, najlepiej nie mniej jak 600l.

2. Większy prześwit, minimalnie 18cm.

3. Napęd 4X4 (dopuszcza się haldex i takie tam;)).

4. Silnik minimum 170KM, mile widziany diesel.

5. (Roobs) Ogrzewane fotele.

6. Worek na narty.

7. Ogrzewana kierownica.

8. (Piotr_67) relingi dachowe.

9. Ogrzewanie przedniej szyby i lusterek (szczególnie przydatne rano).

10. Tempomat.

11. Dobre dywaniki gumowe na podłogę.

12. (mihumor) Webasto (ogrzewanie niezależne lub postojowe).

13. Czujnik deszczu.

14. ...............

Proszę dalej uzupełniać, w miarę upływu czasu zobaczymy co nam wyjdzie;)

Pozdrawiam

Edytowane przez Piotr_67
Dopisanie następnych punktów.

Jeśli ma prawo jazdy,jak najbardziej:DJuż od pewnego czasu zauważyłem,że wolę być wożony:D

Z tych Waszych opcji wyjdzie jakieś 250.000 PLN w marnym średnim samochodzie:DA gdzie skipassy;)

Czy w tej cenie ujeta była sekretarka:D

Darek tylko po co sekretarce prawo jazdy, której w trakcie jazdy trzeba dyktować tekst. Ma uważać aby z pióra nie pociekło na tapicerkę :eek::D:D:D

juice jak miałbym wybierać, grzane pedały czy zgrzaną sekretarkę to wole to drugie :P

Edytowane przez Roobs

Wolę worek, przeszkadza trochę ale nikt nie wyciągnie sprzętu z boksu lub wypnie z relingów :)

Fajna jest też grzana kierownica...tylko czy to już nie za dużo potrzeb :D

Za zbyt grzaną kierownicę można zapłacić mandat:DAle worek na narty to podstawa,z rodziną 4-osobową spokojnie bez ograniczenia komfortu zajeźdzmy na miejsce.Nie ma potrzeby kupowania boxów i krzesełek/drabinek:p/,można grzać 250 km/h bez oporów powietrza:DDla mnie to główny powód wyboru auta:D/oprócz silnika;)/

Jak Suv waży ponad 2 tony to wiatr odczuwa się tylko na wyświetlaczu komputera gdy włączymy info o spalaniu, jak jechaliśmy w Alpy i mocno wiało to Landek Disco (2,5 tony pusty) mojego kumpla co to ma benzynę chyba 4,2l spalił 23l średnio (normalnie 17l):D. Mój na paliwie rolniczym pod dobry wiatr ze 2 litry więcej weźmie. Ale inny mój kumpel bez udziału wiatru stosunkowo lekką Imprezą 2,5 WRX spokojnie 20 l z boxem spali:D. Ja tam wolę boxa, kaski, złówie, kurtki, spodnie i inne badziewia się włoży a do tego czasem można w tym sprzęt przetrzymywać. To też dobre rozwiązanie jak się ma nocleg bo bagaż się do rolety zamyka i reszta w boxie

• 2 weeks later...
Niestety jak się nie zabierze nart do przymiarki,kupując auto,i nie chce boxa,to będzie tak jak u mnie-jedzie szybko,napęd na 4 koła,ale narty gigantowe mają czuby na kierownicy...

Nawet powyżej 180 cm w moim starym superbie sedanie się mieszczą,no chyba ,że powyżej 190 cm;)Teraz w kombi SII dla Małysza do skoków można przewieźć;)

• JC unpinned this temat