Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Idealne auto dla narciarzy

JC

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, MarioJ napisał:

U nas też są strefy 30 bez specjalnych dróg rowerowych.

Jeździ się podobnie jak u Ciebie. Ale rzeczywiście nie ma tego dodatkowego znaku z rowerzystą.

Mario, ale to nie to samo. My jesteśmy jeszcze na etapie pieszych. W strefie zamieszkania piesi mają bezwzględne pierwszeństwo zarówno na jezdni jak i  na ścieżce rowerowej. W strefie 30 obowiązują normalne zasady ruchu drogowego, jedyną zmianą to, znaku nie odwołuje skrzyżowanie tylko znak koniec strefy. To co podał Paweł, wyraźnie wskazuje grupę uprzywilejowaną, czyli rowerzystów. Piesi nie mogą się po niej swobodnie poruszać, bo jest to normalna ścieżka rowerowa z dopuszczonym warunkowo ruchem samochodowym. Tam bezwzględne pierwszeństwo mają rowerzyści. Pomysł dobry i prosty. Są ulice, gdzie z powodzeniem można to zastosować.

pozdro

• Like 1
  • Thanks 1

8 godzin temu, marekbtl napisał:

Pomysł dobry i prosty. Są ulice, gdzie z powodzeniem można to zastosować.

Otóż to i najważniejsze że kształtuje świadomość kierowców względem rowerzystów.

Mieszkajac w Amsterdamie czy ogólnie w Holandii największym zagrożeniem dla rowerzystów nie byli i nadal nie są kierowcy tylko turyści którzy notorycznie wchodzą na ścieżkę rowerową! 

• Like 1

2 godziny temu, Victor napisał:

Otóż to i najważniejsze że kształtuje świadomość kierowców względem rowerzystów.

Mieszkajac w Amsterdamie czy ogólnie w Holandii największym zagrożeniem dla rowerzystów nie byli i nadal nie są kierowcy tylko turyści którzy notorycznie wchodzą na ścieżkę rowerową! 

Cze

My musimy się przyzwyczaić, że tworzą się ścieżki rowerowe i że rowerzystów jest coraz więcej na ulicach i w niedalekim otoczeniu. Do tego, aby było bezpiecznie potrzeba wysokiej kultury jazdy, ale z obu stron. Najlepiej byłoby te dwa światy wyodrębnić, ale tak się nie da. A jak się nie da, to trzeba się nauczyć współżyć. Nie ma innej drogi. Na to potrzeba trochę czasu, ale zauważam na przestrzeni lat, że kultura kierowców się poprawia, względem innych kierowca a także pieszych oraz rowerzystów. 

pozdro

ps. Piesi to inna bajka, w PL jest podobnie - sam mam ścieżkę, gdzie linia rozgranicza ruch pieszo-rowerowy. Na asfalcie są namalowane piktogramy co może 20 m. Nie pomaga. I tu masz rację - zwykle na ścieżkę wchodzą turyści, chociaż sztuk pieszy jest 5x szerszy od ścieżki. Niestety ma taki sam kolor, może malowanie ścieżki by dało żądany skutek.

pozdro

• Thanks 1

3 godziny temu, Victor napisał:

Trzeba jednak zauważyć, że ewentualne kolizje pieszych i rowerzystów będą statystycznie zdecydowanie mniej groźne niż te z autami. 

• Like 1

• 4 months later...

W trakcie mojego pierwszego wyjazdu na narty w tym sezonie, dzięki uprzejmości Subaru Polska, oficjalnego partnera motoryzacyjnego Snow Expo, miałem przyjemność skorzystać z samochodu Subaru Outback. Postanowiłem podzielić się z Wami kilkoma spostrzeżeniami dot. tego modelu, a po więcej danych oraz moich wrażeń zapraszam na targi Snow Expo, które odbędą się 23-24.11.2024 w Katowicach.

• Like 1
  • Thanks 1

Godzinę temu, JC napisał:

W trakcie mojego pierwszego wyjazdu na narty w tym sezonie, dzięki uprzejmości Subaru Polska, oficjalnego partnera motoryzacyjnego Snow Expo, miałem przyjemność skorzystać z samochodu Subaru Outback. Postanowiłem podzielić się z Wami kilkoma spostrzeżeniami dot. tego modelu, a po więcej danych oraz moich wrażeń zapraszam na targi Snow Expo, które odbędą się 23-24.11.2024 w Katowicach.

Outback dobry, miałem. Jeszcze lepszy S-Max, niestety już nie robią (był napęd na 4 koła, mieścił się rower bez zdejmowania kół i narty do środka) Od 2 lat mam busa Toyota Proace verso w wersji długiej, osobowej. Już nie będę jeździł innymi autami. Tylko osobowe busy. Po mieście jeździ jak osobówka. Na wyjazdy jak bagażówka, wrzucasz do środka wszystko jak leci, narty, rowery, deski windsurfingowe, walizki, cały garaż. Możesz się w środku przespać. Najlepsze auto ever

Edytowane przez spi630
  • Like 4

13 minut temu, spi630 napisał:

Outback dobry, miałem. Jeszcze lepszy S-Max, niestety już nie robią (był napęd na 4 koła, mieścił się rower bez zdejmowania kół i narty do środka) Od 2 lat mam busa Toyota Proace verso w wersji długiej, osobowej. Już nie będę jeździł innymi autami. Tylko osobowe busy. Po mieście jeździ jak osobówka. Na wyjazdy jak bagażówka, wrzucasz do środka wszystko jak leci, narty, rowery, deski windsurfingowe, walizki, cały garaż. Możesz się w środku przespać. Najlepsze auto ever

To Ciesz się, że nic Ci się nie popsuło. W aucie znajomego od 2 lat szukają przyczyn awarii, bezskutecznie. Tyle co on przetestował modeli Toyoty w ramach aut zastępczych, można pozazdrościć. A ile mu części wymienili, w ramach gwarancji na nowe 😉.  

• Like 1

17 godzin temu, moruniek napisał:

To Ciesz się, że nic Ci się nie popsuło. W aucie znajomego od 2 lat szukają przyczyn awarii, bezskutecznie. Tyle co on przetestował modeli Toyoty w ramach aut zastępczych, można pozazdrościć. A ile mu części wymienili, w ramach gwarancji na nowe 😉.  

Wierny marce 🙂.

image.png

Mam takiego Outbacka i gorąco polecam. Bardzo pojemny i wygodny. Wprawdzie nie tak dynamiczny jak Forester XT (SJ), którego miałem poprzednio, ale komfortem jazdy i przestronnością bije go na głowę. Jak dla mnie Subaru Outback jest idealnym autem dla narciarzy;-)

• Like 1

Zastanawiające jest Jacku, ze tak skrytykowałeś BMW x5. Dziwię się, no bo bmw x5 ma bagażnik o poj 650 / 1870 l, a outback 561/1822 l. ( nie wnikam jak liczone, bmw do pokrywy bagażnika)  Nie bez znaczenia jest że x5 może zabrać 745 kg bagażu, ile outback, nie wiem. To tak na marginesie. Aha, spalanie, mój najlepszy wynik na dłuższej trasie to 5,3 l/100 km, z reguły nie przekraczam 6.0  - 6,2 l/100 km, a moje auto waży 1880 kg netto!

20 godzin temu, kordiankw napisał:

Chyba do mechanika, unikać tych w rodzinie 😂

Co Ty nie powiesz - przecież to cudotwórcy!! - kuzyn mojej żony wlał do mojego auta 8l oleju przy wymianie (na fakturze mam)..instrukcja mówi że wchodzi 6,5l do "suchego" silnika.. ;D

• Haha 2

15 minut temu, Bumer napisał:

Zastanawiające jest Jacku, ze tak skrytykowałeś BMW x5. Dziwię się, no bo bmw x5 ma bagażnik o poj 650 / 1870 l, a outback 561/1822 l. ( nie wnikam jak liczone, bmw do pokrywy bagażnika)  Nie bez znaczenia jest że x5 może zabrać 745 kg bagażu, ile outback, nie wiem. To tak na marginesie. Aha, spalanie, mój najlepszy wynik na dłuższej trasie to 5,3 l/100 km, z reguły nie przekraczam 6.0  - 6,2 l/100 km, a moje auto waży 1880 kg netto!

Mój 3.6 innym razem 3.8 znad morza. No ale rekordzista jest jeden. Ponoć 3.1 od Oceanu do Oceanu.

W dniu 5.11.2024 o 22:16, spi630 napisał:

S-max. mam i sobie chwalę wielki bagażnik napęd 4x4, właściwości jezdne i wyciszenie.  Na nartowóz nadaje się świetnie