Bończa Napisano 9 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2008 (edytowane) Byłem dzisiaj na Słowacji " przewietrzyć się trochę" i po drodze do Oravic, w miejscowości Vitanowa poraziła mnie nowa, piękna stacja narciarska. Jeszcze w budowie, ale trasa i przewyższenie wygląda całkiem fajnie. Podpory pod krzesło już stoją. Tutaj link: http://www.skivitanova.sk/ Na stronie jest mapka (jeszcze nieaktywna, ale widać na niej kilka tras) i są zdjęcia teraźniejsze i symulacje przyszłościowe. Piszą, że otwarcie będzie w tym sezonie. Sądząc z tempa prac na miejscu - jest to bardzo prawdopodobne. Jest to ok. 8 km od byłego przejścia granicznego w Chochołowie/Sucha Hora koło Zakopanego. W niedalekich Oravicach są też kompleksy wodne - Meander Park i drugi mniejszy. Dĺžka trasy m 910 170 150 Prevýšenie m 208 30 20 Prepravná kapacita osôb/hod od 700 do 1000 do 300 do 150 Dopravná rýchlosť m/s od 2,0 do 4,0 od 1,0 do 2,0 od 0,5 do 2,0 Edytowane 9 Wrzesień 2008 przez Bończa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 9 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Widziałem z daleka Wygląda całkiem fajno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 9 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Ja się nie cieszę. Już wyjaśniam dlaczego. Otóż jak powstawał kompleks Oravice cieszyłem się jak nagi w pokrzywach. Jak dotąd jednak nawet próbnego przejazdu nie wykonałem. Może jak nie będę się cieszył przedwcześnie to choć jeden dzionek na próbę tam zaliczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 10 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2008 zapewne jest to inwestycja nastawiona głównie na słowacką klientelę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 27 Grudzień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Grudzień 2008 Jutro stacja rusza (wiadomość od człowieka pracującego przy wjeździe, a więc nie do końca potwierdzona), trwa dośnieżanie tras i przygotowanie parkingów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frytowski Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 Jutro stacja rusza (wiadomość od człowieka pracującego przy wjeździe, a więc nie do końca potwierdzona), trwa dośnieżanie tras i przygotowanie parkingów. Tak, podobno miała wczoraj ruszyć.. ale czy ruszyła???... http://www.lanovky.sk/?page=lan&lan=83 - tu piszą ze jeszcze nie.. wiec nie wiadomo. wybieram sie w tamte okolice za tydzień to sprawdze organoleptycznie a poki co jeśli ktoś coś wie to prosze pisać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frytowski Napisano 1 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 już podobno chodzi: http://www.lanovky.sk/index.php3?page=lan&lan=83 no ja sie ciesze.. "jak nagi w pokrzywach" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frytowski Napisano 13 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 13 Styczeń 2009 Byłem, jeździłem w ubiegły czwartek... Ośrodek jeszcze w budowie, z trzech dostępnych tras czynne były dwie. Wygląda to w sumie troche inaczej niż na zamieszczonej na stronce mapce. Czynne jest tylko nowe krzesło, pokazane na mapce tależyki nie chodzą. Krzesło jest nowiuśkie, słowacka POMA (taka sama jak sie zepsuła w Istebnej ) - jest niestety koszmarnie powolne 2,6m/s. Można sie wynudzić i zmarznąć (a wiecie wszyscy jakie były mrozy w ub. tygodniu). Trasy: czynne 2 trasy (w sumie to dwa warianty jednej trasy) jedna oznaczona jako czarna (na www widnieje jako czerwona) i druga czerwona (na www niebieska) te trasy sie niewiele różnią, obie przebiegają wg takiego samego schematu.. najpierw dłuuugo płasko ze trzeba sie odpychać potem jedna krótka ale konkretna scianka i znowu płasko.. - bardzo nierówna trasa jeśli chodzi o poziom nachylenia. Infrastruktura: Jeszcze w rozbudownie nie wszystko jest czynne, na dolnej stacji bar i restauracja - ceny bardzo umiarkowane (vyprazany syr+hranolky - 100SK =3,3EURO) Na górnej stacji też szykuje sie knajpka - ale była nieczynna jeszcze. Ładna, czysta i bezpłatna toaleta. Parking bezpłatny oczywiście - 50m od dolnej stacji po płaskim. Ceny: 23 Euro - całodzienny karnet ale w ubiegłym tyg była promocja - zapłaciłem 20 euro. Bardzo mało ludzi a to dlatego, ze po pierwsze byłem tam w martwym okresie (po swietach i przed feriami) a po drugie mało kto zna ten ośrodek - jak na razie zero promocji, nawet www porządnego nie mają.. jadący z krakowa do oravic mogą sie o niego potkąć i wtedy sie dowiedzą ogólnie warto zobaczyć i pojeździć ale jak dla mnie najwiekszy problem to nachylenie trasy, zbyt nierównomierne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
frytowski Napisano 26 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2009 Webova stranka w końcu sie dorobili... jeno informacji jakoś mało... ani warunków nie podają, ani które wyciągi chodzą... http://www.skivitanova.sk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 26 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2009 Z informacji na stronce wynika, że oficjalnie otwierają 31 stycznia - występy muzyczne i zniżka 10% na wyjazdy w tym dniu. Pewnie też wtedy ruszą wszystkie, albo większość tras. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 26 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2009 (edytowane) Vitanova czyli vitaj cenowa Europo w końcu sie dorobili... http://www.skivitanova.sk/ tak można podsumować po zapoznaniu się z cennikiem (czy ja dobrze zrozumiałem że na vlek i lanovke są oddzielne skipasy? ) 20 euro za wolne krzesełka o deniwelacji 208m, toż to Soszów jest tańszy i atrakcyjniejszy:) A wracając do Europy to zupełnie przypadkiem byłem w ubiegłą sobotę w podobnym ośrodku w środkowej Europie, 240m deniwelacji, szybkie wygodne 8 osobowe kabiny, kilka długich orczyków, super przygotowane trasy, otwarte od 8 do 17 i to wszystko za 21euro:) http://www.kochamnarty.pl/viewtopic.php?f=74&t=250 Edytowane 26 Styczeń 2009 przez januszb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 3 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Vitanova Dzisiaj odwiedziliśmy stacyjkę Ski Vitanova, parę kilometrów od Chochołowa. Spodziewaliśmy dość dużego tłoku na polskich stokach i stąd decyzja, aby uderzyć na Słowację. I to się potwierdziło - przy powrocie obserwowaliśmy tłum do wyciągu w Witowie. Na Słowacji natomiast parunastu narciarzy na całym stoku - do dyspozycji 2 przygotowane bardzo dobrze trasy i jedna nie przygotowana. Warunki idealne. Bardzo szybko i twardo. Dla mnie te dwie trasy przedstaiwiają poziom trudności + czerwony - trzeba jeździć na pełnej koncentracji - jest szybko, ale dość szeroko. Krzesło wolno wozi, ale ma komfortowe siedzenia. Cena 11.50 Euro za dwie godziny. Parking bezpłatny, restauracja i toalety perfect. Mankamenty - poziom zabezpieczeń na trasach nieodpowiedni. Armatki i studzienki od naśnieżania są nie zabezpieczone. Obsługa na skuterach porusza się dość swobodnie i szybko, podczas, gdy prędkość narciarzy też jest duża. Ostatni odcinek dojazdu do stacji krzesła jest bardzo stromy i słabo zabezpieczony - widziane było grzmotnięcie jednego z narciarzy w drewniany płot i tablice ostrzegawcze (bez groźnych konsekwencji). W sumie ocena bardzo pozytywna, jako alternatywa dla zatłoczonych w ferie stacji w Polsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 ...50 pln za 2 godziny to juz nie jest nawet Austria...tylko Australia:)...ale zgadzam się alternatywa bezdyskusyjna....bo chociaż można pośmigać bez kolejek co powoduje że robi się w sumie niedrogo:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 3 Luty 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 (edytowane) Masz pravdu! jak mówią na Słowacji Nie żal tej kasy, bo jazda jest naprawdę szybka i syta. No i brak ludzi. Edytowane 21 Luty 2009 przez Bończa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Masz pravdu! jak mówią na Słowacji Nie żal tej kasy, bo jazda jest na prawdę szybka i syta. No i brak ludzi. no i o to w sumie w tej zabawie chodzi...jeżdzić do bólu kolan:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 5 Luty 2010 Autor Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2010 Prawie równy rok temu napisałem o wizycie w Vitanovej - dzisiaj powtórka. Trochę się zmieniło, bo śniegu mało w Tatrach, więc funguje tylko jedna trasa czarna/czerwona. No, ale da się polatać - kolana trzeszczą. Na stronce trochę wałują, bo piszą, że pozostałe trasy są OK, podczas, gdy kamole i trawa tam wystają. Ceny niższe, niż w zeszłym roku - 10 Euro za karnet od 9-13. Kolejek do wyciągu brak, podczas gdy po polskiej stronie mąt:eek: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 25 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2011 Odświeżam, ponieważ od 26 do 29 będę zwiedzał te rejony mam pyt. Czy w kasie można za karnety płacić kartą czy tylko gotówka? pozdr.Torres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 25 Styczeń 2011 Autor Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2011 Płaciłem tam kartą w zeszłym sezonie. Sprawdź warunki przed wyjazdem dokładnie, bo w czasie odwilży mieli tam usypany tylko pas wzdłuż wyciągu krzesełkowego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 25 Styczeń 2011 Zgłoszenie Share Napisano 25 Styczeń 2011 dzięki, jadę tam lajtowo - jak nie tam to Meander Ski albo Spalena jak znam ekipę to wiem że nie usiedzą w jednym miejscu i pewnie zwiedzimy wszystkie okoliczne górki. Ale ma coś sypać to chyba warunki się poprawiają, dzisiaj na kamerkach było całkiem całkiem pozdr.Torres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gliderbb Napisano 14 Luty 2011 Zgłoszenie Share Napisano 14 Luty 2011 Witam, Czy był ktoś w ostatnim czasie w Vitanovej? Jakie teraz sa tam warunki? Na kamerkach nie widac zbyt wiele. Z gory dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi