Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Olimpiada Vancouver 2010

Rekomendowane odpowiedzi

Johnny ma rację - za cztery lata mamy Soczii :-) - jedziemy dopingować Naszym ??? :-)

Choć to mało realne,chciałbym żebyśmy jeszcze zobaczyli Małysza i Sikorę,żeby Justyna miała kulminację kariery(bardziej realne!),Nasze panczenistki zdobyły medale,podobnie jak nasze biatlonistki i... może ktoś jeszcze? :rolleyes::cool:

38 lat czekałem na kolejne złoto na Olimpiadzie Zimowej.

Kto z Was pamięta skok Wojtka Fortuny w Sapporo ?

Macie szanse wnukom opowiadać o 27 dniu lutego w Vancouver !!!

Ja pamiętam :);) pamiętam też, że na żywo tego w TV nie pokazywali. dowiedziałem się o wygranej fortuny z radia.

Po co zaraz panikować:confused:

Jesteśmy na tym samym poziomie co Austria Ski Team:D:D:D

Ich chłopy też nie zdobyły ani jednego medalu:D:D:D

Tak, a Agnieszka Gąsiennica-Daniel podzieliła los Lindsay Vonn w gigancie:D

...i o to sformułowanie wkurzał się Marcin Szafrański:

"Krótko trwała walka naszej reprezentantki. Wypadła, zdarza się, trzeba było walczyć. Wkurzały mnie natomiast komentarze pisane przez ignorantów tuż po gigancie: „Agnieszka Gąsienica podzieliła los Lindsey Vonn…”. Może i tak, obie znalazły się na liście wyników w miejscu, gdzie wypisujemy zawodniczki, które nie ukończyły przejazdu. Różnica tylko taka drobna, że Lindsey wypadła tuż po zanotowaniu na ostatnim pomiarze czasu 0.35 sek. przewagi nad rywalkami."

Znając Ruskich to taki wypad na Igrzyska do Soczi to bedzie ze trzy razy droższy niż do Kanady:D Tu słowa "Prawie jak we Francji" nabierają ciekawego znaczenia:D

No to się zaczyna:p

Olbrzymie zainteresowanie kolejnymi zimowymi igrzyskami olimpijskimi w Soczi w 2014 roku spowodowało, że pojawiła się możliwość zamieszkania gości zawodów w... wagonach kolejowych.

Wiadomo już, że ceny hoteli w Soczi i okolicy w czasie igrzysk będą znacznie przewyższać dotychczasowe.

"Propozycja złożona przez Rosyjskie Koleje Żelazne jest interesująca. W ten sposób będzie można wyjść naprzeciw tym, którzy przyjadą na igrzyska na dzień lub kilka i nie znajdą dla siebie możliwości zakwaterowania" - powiedział w sobotę na konferencji w Vancouver przewodniczący komitetu organizacyjnego "Soczi 2014" Dmitrij Czernyszenko.

za PAP:)

patriotyzm lokalny...

Elbląg też ma udział w sukcesie Naszych olimpijczyków-"Trenerka tegorocznych zdobywczyń brązowego medalu w łyżwiarstwie szybkim na Olimpiadzie w Vancouver, Ewa Białkowska, wraz z małżonkiem gościła w dniu dzisiejszym u Prezydenta Henryka Słoniny. Podczas spotkania w Urzędzie Miejskim Prezydent pogratulował elblążance wspaniałych osiągnięć trenerskich.

„Chciałbym wyrazić uznanie dla Pani ciężkiej pracy i pogratulować tak wielkiego sukcesu. Trud i wysiłek, który włożyła Pani w przygotowanie łyżwiarek szybkich, zaowocował zdobyciem brązowego medalu w sztafecie kobiet podczas Olimpiady w Vancouver. Dzięki Pani podczas Igrzysk była także mowa o Elblągu, o naszym lodowisku. Pragnę Pani podziękować za te dobre słowa. Życzę również wielu dalszych sukcesów” - podkreślał Henryk Słonina. „Bardzo mi miło, że tak zostałam przywitana, dziękuję bardzo za to zaproszenie. Jestem dumna, że jestem z Elbląga i przy każdej okazji staram się to mówić. Na razie nie zamierzam zmieniać adresu, chociaż przyznaję, że z uwagi na specyfikę pracy, bardzo dużo czasu spędzam poza domem” – zaznaczyła Ewa Białkowska. Trenerka naszych brązowych medalistek podzieliła się wrażeniami z pobytu w Vancouver, opowiedziała także o nadziejach i planach związanych z rozwojem łyżwiarstwa szybkiego w Polsce.

Zdobycie olimpijskiego medalu w sztafecie kobiet zbiegło się z 50. rocznicą zdobycia srebrnego i brązowego medalu w tej dyscyplinie przez Elwirę Seroczyńską i Helenę Pilejczyk. W ubiegłą niedzielę, podczas Finału Pucharu Polski w short tracku, w imieniu władz miasta wiceprezydent Artur Zieliński przekazał brązowej medalistce ze Squaw Valley, Helenie Pilejczyk, serdeczne gratulacje, wyrazy uznania oraz podziękowania za pracę na rzecz rozwoju elbląskiego sportu"

za portalem elbląg24;)

PKOl: Kornelia Marek na dopingu

Polski Komitet Olimpijski (PKOl) poinformował, że wynik badania antydopingowego polskiej biegaczki narciarskiej Kornelii Marek podczas igrzysk w Vancouver dał wynik pozytywny

Test przeprowadzono po biegu sztafetowym 4x5 km, w którym Polki zajęły 6. miejsce.

O pozytywnym wyniku badania próbki A poinformował MKOl. Zawodniczka poprosiła o zbadanie próbki "B", a test odbędzie się 12 marca w olimpijskim laboratorium antydopingowym w Richmond.

Kornelia Marek życiowy sukces osiągnęła podczas igrzysk w Vancouver. Wraz z koleżankami zajęła szóste miejsce w sztafecie, była dziewiąta w sprincie drużynowym z Sylwią Jaśkowiec, a indywidualnie znakomicie spisała się w biegu na 30 km techniką klasyczną, w którym zajęła 11. miejsce. Oprócz tego była 37. w biegu na 10 km techniką dowolną i 35. w biegu łączonym 2 x 7,5 km.

Urodzona w Marklowicach Kornelia Marek w Vancouver debiutowała na igrzyskach olimpijskich. Wcześniej najważniejszą imprezą, w której wzięła udział były zeszłoroczne mistrzostwa świata w Libercu. Wystąpiła tam w pięciu konkurencjach. Największy sukces odniosła w drużynie, plasując się razem z Justyną Kowalczyk, Sylwią Jaśkowiec i Pauliną Maciuszek na wysokim szóstym miejscu w sztafecie 4 x 5 km.

Marek to także mistrzyni Polski w biegu na 15 km z 2005 roku. W zawodach Pucharu Świata zadebiutowała 27 października 2007 w Dusseldorfie. Pierwsze punkty zdobyła 16 lutego 2008 w Libercu, zajmując 25. miejsce w biegu na 10 km.

źródło informacji: INTERIA.PL/PAP

Polski Komitet Olimpijski (PKOl) poinformował, że wynik badania antydopingowego polskiej biegaczki narciarskiej Kornelii Marek podczas igrzysk w Vancouver dał wynik pozytywny

Test przeprowadzono po biegu sztafetowym 4x5 km, w którym Polki zajęły 6. miejsce.

O pozytywnym wyniku badania próbki A poinformował MKOl. Zawodniczka poprosiła o zbadanie próbki "B", a test odbędzie się 12 marca w olimpijskim laboratorium antydopingowym w Richmond.

Kornelia Marek życiowy sukces osiągnęła podczas igrzysk w Vancouver. Wraz z koleżankami zajęła szóste miejsce w sztafecie, była dziewiąta w sprincie drużynowym z Sylwią Jaśkowiec, a indywidualnie znakomicie spisała się w biegu na 30 km techniką klasyczną, w którym zajęła 11. miejsce. Oprócz tego była 37. w biegu na 10 km techniką dowolną i 35. w biegu łączonym 2 x 7,5 km.

Urodzona w Marklowicach Kornelia Marek w Vancouver debiutowała na igrzyskach olimpijskich. Wcześniej najważniejszą imprezą, w której wzięła udział były zeszłoroczne mistrzostwa świata w Libercu. Wystąpiła tam w pięciu konkurencjach. Największy sukces odniosła w drużynie, plasując się razem z Justyną Kowalczyk, Sylwią Jaśkowiec i Pauliną Maciuszek na wysokim szóstym miejscu w sztafecie 4 x 5 km.

Marek to także mistrzyni Polski w biegu na 15 km z 2005 roku. W zawodach Pucharu Świata zadebiutowała 27 października 2007 w Dusseldorfie. Pierwsze punkty zdobyła 16 lutego 2008 w Libercu, zajmując 25. miejsce w biegu na 10 km.

źródło informacji: INTERIA.PL/PAP

Kornelia nie ma przypadkiem astmy? ;):P

W sprawie Kornelii trochę mnie śmieszą pojawiające się już w kadrze głosy, że ktoś jej podał niedozwolony środek.

Zwyczajowe wypowiedzi zawodników przyłapanych na dopingu. Oczywiście zanim nie potwierdzi tego próbka "B" nie ma co forować wyroków, ale spiskowe teorie można między bajki włożyć.

rektor Korneli w tej sprawie......

Zdaniem Zbigniewa Waśkiewicza, rektora AWF w Katowicach, gdzie uczęszcza reprezentantka Polski, nie może być tu mowy o przypadku.

- Nie ukrywam, że byłem mocno zdziwiony. Z Kornelią Marek rozmawiałem wiele razy. Wydawało mi się, że ma jakieś zasady, jakieś ideały. Dziś rano włączyłem internet i ta wiadomość spadła na mnie jak grom z jasnego nieba - powiedział Waśkiewicz.

Rektor katowickiej uczelni nie wierzy w niewinność swojej studentki.

- Jeśli chodzi o takie sprawy, to nie ma cudów. Nie ma co oczekiwać, że próbka B wykaże coś innego. EPO to nie jest witamina C, nie może się przez pomyłkę dostać do organizmu. To nie jest tabletka, tylko zastrzyk. Poza tym taka "kuracja" kosztuje ponad 1000 euro, więc nie można tu mówić o przypadku. Dla mnie sprawa jest bezdyskusyjna - przekonuje Zbigniew Waśkiewicz.

za tvn24

Mateusz Ligocki chce zmienić barwy

:confused: Nie jest wykluczone, że Mateusz Ligocki na igrzyskach olimpijskich w Soczi wystartuje w barwach innego kraju. Polak nie chce jednak zdradzać, o jakie państwo chodzi - czytamy w "Dzienniku Polskim".

- Dostałem propozycję z bogatego kraju - ujawnia Mateusz Ligocki. - Jakiego? Na razie nie powiem. Zadzwonili do nas trzy dni po słowach prezesa Piotra Nurowskiego, który stwierdził, że nie będzie więcej pomagał Ligockim - dodaje.

Mateusz Ligocki w Vancouver zajął jedno z ostatnich miejsc w snowcrossie.

źródło Dziennik Polski

Bjoergen: Polka na dopingu? To śmieszne

Pięciokrotna medalistka olimpijska z Vancouver w biegach narciarskich Marit Bjoergen, wykorzystała aferę dopingową z udziałem Kornelii Marek, aby odgryźć się Justynie Kowalczyk za oskarżenia na igrzyskach dotyczących korzystania z leków na astmę.

- Muszę przyznać, że to śmieszne, że po tych wszystkich oskarżeniach ze strony Kowalczyk, na dopingu została przyłapana Polka - powiedziała norweskim mediom Bjoergen.

Kowalczyk podczas igrzysk w Vancouver zasugerowała, że czołowe zawodniczki (w tym Bjoergen) celowo leczą się na astmę, aby legalnie korzystać z zabronionych środków poprawiających wydolność sportowców.

http://vancouver.interia.pl/vancouver/news/bjoergen-polka-na-dopingu-to-smieszne,1451219

No właśnie ta astma...

Dżonka ma astmę,więc coś mogę na ten temat powiedzieć. :rolleyes: Otóż Dżonka po eksperymentowała sobie trochę i zmniejszyła dawkę leku,zalecaną przez lekarza,o połowę!Efekt?Nadal czuła się dobrze i nie spowodowało to jakichkolwiek problemów zdrowotnych!Myślę,że cały problem leży w wielkości dawek,jestem wręcz pewny,że nikt tego dokładnie nie kontroluję,więc taka Bjoergen zasysa ile może :eek: i wątpię,żeby była szansa ją za to zdyskwalifikować... :confused:

Powiem też,że mało fajna jest ta wojna polsko-norweska,ale też nie my ją wywołaliśmy...

Niestety próbka "B" potwierdziła,że Kornelia Marek była na dopingu. :(

Przykre to...

Się zgraliśmy... ;):D:D

Dziś rano w drodze do roboty,słuchałem sobie na temat Kornelii... Ludzie "wieszali na niej psy",bezpardonowo ją krytykując... :eek:

Wiecie co?Mi się to bardzo nie podobało i już!!!Jeśli nawet brała ten doping świadomie,to ktoś musiał jej pomóc,a ja jestem pewien,że ktoś ją do tego przekonał bądź nawet okłamał.Żal mi tej dziewczyny,której wieloletnia praca poszła na marne,którą teraz się opluwa. :mad: Jeśli nawet doping był świadomy,to nie wątpię,że inne jej konkurentki,zwłaszcza astmatyczki,korzystają z bardziej wyrafinowanej jego formy.Ot taki kozioł ofiarny bo nima piniędzy na ten niewykrywalny... :mad: Może chciała choć raz być zauważona - tyle pracy,a dotychczas nikt nie wspominał o niej w wiadomościach,dopiero teraz... :mad: Nawet emerytura sportowa jej się nie należała,bo medalu nie zdobyła... :eek: Tylko czy ktoś policzył te godziny,starania i kilometry?Tak w wielkim skrócie.

Możecie mnie obsypać czerwieńcami,ale ja jestem całym sercem z Kornelią!!! :cool:

• Like 1

Czerwońców raczej nie będzie, dziewczyny szkoda, ale...........

Idąc Twoim torem rozumowania każdy doping jest do usprawiedliwienia.

To, że akurat naszej - nam się dostało to dodatkowa okoliczność łagodząca ?? :confused:

Tłumaczenie jej astmą skandynawek to trochę poniżej poziomu....

Z Benem Jonhsonem też jesteś całym serca, wszak miłość bliźniego równo obdzielać trzeba :cool:

Acha, jeszcze cała kadra bokserska i sędziowska Koreańczyków z Seulu, wiesz oni też chcieli zaistnieć, a te wylane godziny potu, trudu i emerytury sportowe. Tam może nie doping ale przekręt przedni.

Pozdrowienia, ale mi troszkę serca brakuje.

Nie osądzam - słucham faktów.

Czerwońców raczej nie będzie, dziewczyny szkoda, ale...........

Idąc Twoim torem rozumowania każdy doping jest do usprawiedliwienia.

To, że akurat naszej - nam się dostało to dodatkowa okoliczność łagodząca ?? :confused:

Tłumaczenie jej astmą skandynawek to trochę poniżej poziomu....

Z Benem Jonhsonem też jesteś całym serca, wszak miłość bliźniego równo obdzielać trzeba :cool:

Acha, jeszcze cała kadra bokserska i sędziowska Koreańczyków z Seulu, wiesz oni też chcieli zaistnieć, a te wylane godziny potu, trudu i emerytury sportowe. Tam może nie doping ale przekręt przedni.

Pozdrowienia, ale mi troszkę serca brakuje.

Nie osądzam - słucham faktów.

To nie do końca mój tok rozumowania,ale prawda - trochę wybiegam w drugą stronę. :rolleyes:

Doping powinien być napiętnowany,ale chyba powinno się zacząć do tych,o których tu nie ma mowy... Dziś w wiadomościach słyszałem o kobiecie z wyższym wykształceniem(jak to zaznaczono),która godziła się na terapię.... pewnie wszyscy słyszeli. :eek: Na tym zakończę. :)

PS.Z kim jestem całym sercem,zawarte jest w poprzednim moim poście. :)

Edytowane przez johnny_narciarz

Norweskie o sprawie Marek: Kowalczyk jest poza podejrzeniem

Norweskie media szeroko komentują wiadomość o pozytywnym wyniku badań antydopingowych Kornelii Marek. Jednak nikt z najważniejszych osób narciarstwa biegowego nie uogólnia tego problemu i nie posądza całej polskiej kadry o stosowanie niedozwolonego dopingu. Zwłaszcza Justyna Kowalczyk jest poza wszelkim podejrzeniem.

Kowalczyk jest zawodowcem i doskonale wiemy, że prowadziła przed olimpiadą w Vancouver osobne przygotowania ze swoim własnym zespołem. W jej przypadku jakiekolwiek podejrzenia są wykluczone. Ścisła elita tego sportu jest czysta - oświadczyła trzykrotna złota medalistka olimpijska z Vancouver Marit Bjoergen i jej trener Egil Kristiansen.

Podobne zdanie ma kierownik norweskiej reprezentacji biegaczek Age Skinstad. Nie mamy absolutnie żadnych wątpliwości w stosunku do Justyny Kowalczyk. To inny poziom. Tym bardziej, że była o wiele częściej badana niż Marek - powiedział.

Dr Inggard Leriem, który od ponad 20 lat zajmuje się dopingiem, uważa, że dobrze się stało, iż Marek została przyłapana na stosowaniu dopingu, ponieważ jest to ostrzeżenia dla innych. W ostatnich czasach zauważyliśmy stosowanie EPO poprzez wstrzykiwanie mikrodawek, które są wyjątkowo trudne do wykrycia, gdyż po intensywnym biegu znikają. W ten sposób trudno stwierdzić obecność zakazanego środka nawet podczas badań. Doping w przypadku polskiej biegaczki tylko nas zmotywował do bardziej intensywnej pracy antydopingowej. Dlatego też będziemy prowadzić częstsze badania i w inny niż dotychczas sposób, na przykład wieczorem przed porannym startem - powiedział Lereim na łamach dziennika Verdens Gang.

http://www.rmf24.pl/sport/news-norweskie-o-sprawie-marek-kowalczyk-jest-poza-podejrzeniem,nId,242296