lokiec3 Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 Oglądam sobie zdjęcia i widoki z kamer na lodowcach w Ausrii (to chyba nałóg już jest:D) i widzę takie białe plandeki na rusztowaniach rozpostarte na dość dużej powierzchni. Co oni tam pod tym trzymają. Tylko nie mówcie, że śnieg:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 Oglądam sobie zdjęcia i widoki z kamer na lodowcach w Ausrii (to chyba nałóg już jest:D) i widzę takie białe plandeki na rusztowaniach rozpostarte na dość dużej powierzchni. Co oni tam pod tym trzymają. Tylko nie mówcie, że śnieg:D. lokciu3 podaj jakiegos linka a looocknie sie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 To jest w Soelden: http://www.soelden.com/main/EN/SD/SO/Wetter/livecams/index.html To na Pitztal: zdjęcie 25: http://www.pitztaler-gletscher.at/pictures/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 To jest w Soelden: http://www.soelden.com/main/EN/SD/SO/Wetter/livecams/index.html To na Pitztal: zdjęcie 25: http://www.pitztaler-gletscher.at/pictures/ kurde ci powiem ze nie wiem,moze cos wzmocnili i przykryli zeby dobrze sie utwardziło pod plandeka bo moze chodzi o temperature -kurde nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SKIer Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 Wcześniej już ktoś o tym pisał, te "białe plandeki" to inaczej ekrany, mające na celu spowolnienie topnienia lodowców, ot taki eko-wynalazek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 W Kaprun wygląda to tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 Wcześniej już ktoś o tym pisał, te "białe plandeki" to inaczej ekrany, mające na celu spowolnienie topnienia lodowców, ot taki eko-wynalazek Hmm ja bym się tego nie domyślił Zdawało mi się że w ten sposób dowolnie formują teren, przykrywają plandeką a potem na to spada śnieg i jest równo itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 A ja się domyśliłem w tym drugim wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 Ja jakiś program oglądałam o tych plandekach przeciwko topnieniu lodowców... niewiele pamietam ale pokazywali jak nakrywają, jakieś wykresy były itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 18 Sierpień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 Jakby tak całego lodowca zakryli na lato to parę centów śniegu udałoby się pewnie uratować. Tylko, że wody w dolinach by było mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 18 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Sierpień 2008 Plandeki nie tylko służą do zabezpieczenia lodowca przed promieniami słonecznymi. W Kaprun jest przez zimę sypana "góra" śniegu następnie jest ona przykrywana tym materiałem. W okresie letnim śnieg jest rozciągany w miejscach gdzie go brakuje, a jest on niezbędny do zapewnienia przejazdu np z wyciągu na lodowiec. Taka sterta śniegu jest sypana na lodowcu w Kaprun przy górnej stacji 4-os krzesła "Gratbahn". Dzięki temu latem wysiadamy na śniegu i możemy na nartach zjechać pod orczyki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 11 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2008 W Soelden po odkryci rzeczonych plandek ratraki jeżdżą po pięknym białym śniegu. Widok z kamery w prawym dolnym rogu: http://www.soelden.com/main/DE/SD/WI/Wetter/livecams/index.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość pax53 Napisano 11 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 11 Wrzesień 2008 na Maso Corto są całe hałdy śniegu przykryte takimi plandekami pod wyciągiem krzesełkowym....to są magazyny śniegu...przy małych opadach lub okresie letnim są ratrakami spychane na trasy i kształtowane według potrzeb:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi