Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Warunki narciarskie 08/09

lokiec3

Rekomendowane odpowiedzi

Pewnie malo kto wierzył jak mówiłem że przyjdzie ochłodzenie, a tu masz w Tatrach sypnęło śniegiem! P.S. Eh, mogliby ten przegląd przesunąć:cool:
ee... ja wierzyłem :D wczoraj Chopok - temperatury super, w nocy na minusie, rano w okolicach zera, do 12-tej dało się jeździć po lekko zmrożonym śniegu, potem lekko puszczało, od 14 puściło już na całego i na górze też ciężki mokry śnieg.Słońce od rana do 14-tej potem się zachmurzyło i ponownie wyszło jak zjeżdżaliśmy na parking tj.ok 15:45 :) Ogólnie pustki, większość polskich rejestracji zjeżdżała do Tatralandii.Najwięcej ludzi jeździło pod 2-os. krzesłem tj. po jego lewej stronie,pod nim i po jego prawej stronie :) Trochę wychodzi kosodrzewina ale do trawersu -FIS ok.Trasy takie jakie zostawiliśmy w poprzedni weekend :D tj. nie ratrakowane -oczywiście, ale tego się spodziewałem i większość osób które tutaj przyjechały także :D.Z czynnych punktów gastronomicznych to można polecić Lukową bo w Snackbarze przy 6-os. krześle już tylko kawa. Czynna była chyba także Kamienna Chata ale tam nie dotarliśmy.Generalnie b.udany wyjazd - jak ktoś chce się poślizgać na śniegu to Chopok będzie działał w przyszły weekend- śnieg będzie bo ma się trochę jeszcze ochłodzić, warunki to zależy co kto lubi- na pewno na sztruks nie ma co liczyć.pozdrawiam TorresP.S.-kilka zdjęć - na razie tylko z komórki-potem postaram wrzucić z aparatu.[ATTACH]575[/ATTACH]

Photo-0596.jpg

Photo-0597.jpg

Photo-0600.jpg

Photo-0607.jpg

Photo-0596.jpg.a4218ab14786535008eb950f8f468521.jpg

Photo-0597.jpg.068db852a94430cf44bfe61c261a5b48.jpg

Photo-0600.jpg.cc14379728be1402502e7f18a723f163.jpg

Photo-0607.jpg.18fa069a0e142958842f7a3aa0ed08fe.jpg

Na www.holidayinfo.sk, o Łomnicy stoi tak:

Działanie: w eksploatacji

Wysokość n.p.m.: 1751 - 2189 m

Temperatura: -1.3 °C

Infolinka: 00421 (0)903 11 22 00

V Lomnickom sedle sa stále lyžuje - podmienky veľmi dobré, 170 cm snehu. Aktuálne info o prevádzke lanoviek: 0903 11 22 00.

Hmmm, brzmi nieźle. Nie wiem, czy akurat mnie to dotyczy, ale może warto rozważyć? Wiele dalej niż Kasprowy nie jest, a i do Kuźnic nie trzeba się dostawać;).

Mam zdjęcia z dołu i na 150mm 3/4 (czyli całkiem niezłe powiększenie) wygląda super.

Natomiast to sam stok.

A problem ze śniegiem zawsze mają na końcowym odcinku przy dojeździe z góry do stacji krzesełka... i tego nie widziałem.

• 4 weeks later...

Będzie padał śnieg

Według prognozy pogody na najbliższe dni czeka nas mocne ochłodzenie i ... opady śniegu :D (oczywiście wysoko w górach, ale zawsze) W najbliższy weekend w nocy temperatura może spaść do 2C, a w górach poniżej zera i może padać śnieg!

Właśnie siedzę nad pogodą w Alpach od 2 dni i patrzę, może w sobotę albo w niedzielę zaczne jeździc na lodowcu Stubai i mogą być warunki zimowe - i to niestety też te kiepskie zimowe z mgłą i opadami. Ruszam w piątek lub w sobotę rano - jutro decyzja po zaznajomieniu sie z meteo. Niestety nie mam wyboru i do tego malo czasu 3-4 dni na miejscu. Będzie dobrze:)

Właśnie siedzę nad pogodą w Alpach od 2 dni i patrzę, może w sobotę albo w niedzielę zaczne jeździc na lodowcu Stubai i mogą być warunki zimowe - i to niestety też te kiepskie zimowe z mgłą i opadami. Ruszam w piątek lub w sobotę rano - jutro decyzja po zaznajomieniu sie z meteo. Niestety nie mam wyboru i do tego malo czasu 3-4 dni na miejscu. Będzie dobrze:)

zalicz jeden zjazd z mysla o mnie ... pojezdzilo by sie jeszcze choc ciut ciut ...

Też obserwuję,trochę mi żal ,że w tym roku nie mogę być na "Polskich Dniach" w Kaprun,sezon mam zamiar zakończyć na Tux-ie w czerwcu.Ale w przyszłym roku/oczywiście jak się coś nie zmieni/będę na pewno:)

Też obserwuję,trochę mi żal ,że w tym roku nie mogę być na "Polskich Dniach" w Kaprun,sezon mam zamiar zakończyć na Tux-ie w czerwcu.Ale w przyszłym roku/oczywiście jak się coś nie zmieni/będę na pewno:)

Ech... chciałbym jeszcze coś planować w tym sezonie... ;) Może przyszły będzie bardziej "wypasiony"? :rolleyes:

No wlaśnie - mieliśmy ruszać jutro rano ale sie przesunęło z przyczyn zdrowotno-organizacyjnych na sobotę, 4 dni na miejscu bo w czwartek wieczorem musimy być ju z tu. Pogoda teraz tam jest marcowa (w odmianie garncowej). Szkoda, że nie jedziemy jutro bo meteo na sobotę wygląda najlepiej. W niedzielę za to moze być trochę świeżego śniegu i ogólnie codziennie coś ma padać i chmury. Patrząc optymistycznie czyli przez szklankę pełną do połowy to bedzie dosyc chłodno przez co da sie pojeździć calodniowo w sprzyjających warunkach i po w miarę twardym stoku. Patrząc pesymistycznie : mgła, chmury, mżawka. Na razie idę szykować sprzęt bo mam narty ciekawe do pojeżdrzenia tylko je sobie do butów muszę "przypasowac". Mam nadzieję, że pogoda da pojeździć to i relacyjkę skrobnę, no i narty testowane opiszę.

Ech... chciałbym jeszcze coś planować w tym sezonie... ;) Może przyszły będzie bardziej "wypasiony"? :rolleyes:

Johnny

jak twoja przyszła żona naprawdę:rolleyes: podziela twoją/naszą pasję to możesz być dobrej mysli:) , ale jeśli nie:o , to lepszych sezonów możesz nie mieć przez dłuuuuuuższy okres czasu:eek:

życzę Ci oczywiście tego pierwszego:D

No wlaśnie - mieliśmy ruszać jutro rano ale sie przesunęło z przyczyn zdrowotno-organizacyjnych na sobotę, 4 dni na miejscu bo w czwartek wieczorem musimy być ju z tu. Pogoda teraz tam jest marcowa (w odmianie garncowej). Szkoda, że nie jedziemy jutro bo meteo na sobotę wygląda najlepiej. W niedzielę za to moze być trochę świeżego śniegu i ogólnie codziennie coś ma padać i chmury. Patrząc optymistycznie czyli przez szklankę pełną do połowy to bedzie dosyc chłodno przez co da sie pojeździć calodniowo w sprzyjających warunkach i po w miarę twardym stoku. Patrząc pesymistycznie : mgła, chmury, mżawka. Na razie idę szykować sprzęt bo mam narty ciekawe do pojeżdrzenia tylko je sobie do butów muszę "przypasowac". Mam nadzieję, że pogoda da pojeździć to i relacyjkę skrobnę, no i narty testowane opiszę.

Michał przygotuj się na wszystko:rolleyes:Najlepiej,żeby było dużo śniegu,lampa to dodtek do zdjęć;)

Johnny

jak twoja przyszła żona naprawdę:rolleyes: podziela twoją/naszą pasję to możesz być dobrej mysli:) , ale jeśli nie:o , to lepszych sezonów możesz nie mieć przez dłuuuuuuższy okres czasu:eek:

życzę Ci oczywiście tego pierwszego:D

Wciągam ją powoli,ale jeszcze nie załapała na całego ;),oby wyszło! :eek::D Powoli do przodu... :)

Gość berry

Kitzsteinhorn dziś...

niski pułap chmur... czynne tylko 2 trasy, jakiś udający :D padanie śnieg.... ludzi trzeba było szukać :D... teraz w Kaprun pada deszcz...

Ale po co Ty lecisz w Alpy;) skoro jutro w Tatrach zima, a na dole śnieg z deszczem i ok 0 stopni.:)

Gdyby tak PKL zrobiła prezent dla "dzieci" na 1 czerwca,to będę w Zakopanym! ;)

Omijając temat klimatu,to jednak lodowce w Alpach topnieją i robią się coraz mniejsze;):mad:

Nawet nie chcę myśleć,że mi stopnieją,zanim się wybiorę! :eek: