Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Warunki narciarskie 08/09

lokiec3

Rekomendowane odpowiedzi

na stożku też kamera nr 1 pokazuje pełnie zimy a kamera nr 2 chyba aktualny podgląd :mad:

Z tymi wszystkimi kamerami to jest jeden wielki przekręt.

Ja już się nauczyłem, że patrząc na taki obraz:

-zawsze sprawdzaj date!

-obserwuj czy obraz się zmienia!

-sprawdzasz często, to masz jakieś odnośniki i wiesz ile może być śniegu!

Dziś ruszyłem na darmową jazdę na Czyrnej-Solisko... chyba za bardzo łudziłem się,że sobie pojeżdżę... :P Warunki niezłe,twardo i nawet dość równo,poza paroma miejscami,gdzie ratrakujący pozostawili "niespodziewanki"... :eek: Jeździło się mi wyśmienicie,ale kolejki tak szybko się wydłużały,że szybciutko się ewakuowałem... :DTak swoją drogą,jazda za darmo,ale parking 8 zł... :pPoczątkowo miałem ruszyć na Soszów,ale ostatecznie,ze względu na narzeczoną(uczy się jeździć),zatrzymaliśmy się na Salmopolu.Tu ludzi malutko,stok dość dobrze przygotowany,więc mimo braku nachylenia,dało się sensownie pojeździć.Przynajmniej poćwiczyłem trochu nad paroma elementami,kierując się wskazówkami Nexa(dzięki!).Tak sobie dziś śmigałem(zdj.nr 1),w podkoszulku :) ,a jak ktoś się uprze,to po nartach... nad jezioro! :D (Sorry za jakość trzech ostatnich,zrobione "przechodzonym" telefonem...)

Szczyrk Salmopol. 077.jpg

Żagle w kwietniu 001.jpg

Żagle w kwietniu 003.jpg

Żagle w kwietniu 004.jpg

57da80f0add38_SzczyrkSalmopol_077.jpg.ff6001757ddff28cad7e330bca1d91d0.jpg

57da80f0b687c_aglewkwietniu001.jpg.38bb740f69de419afc50282bf35ffbcf.jpg

57da80f0beed8_aglewkwietniu003.jpg.c9af24138d7bf509777042aeac69831d.jpg

57da80f0c7cbe_aglewkwietniu004.jpg.88807ae1c1a53df97e0c177f48e02009.jpg

Edytowane przez johnny_narciarz

Bo na złe kamerki patrzysz:rolleyes:, trzeba patrzeć tutaj, tu nie ma przekrętu wszystko jest zawsze zgodne z prawdą i stanem faktycznym:)

Oj SB, ty znowu z tymi Alpami;) Nie wiesz, że "student biedny człowiek", no i czas musi być, więc nie każdy może sobie pozwolić na takie wojaże:p Jedyne co pozostaje to tylko pozazdrościć.:rolleyes:

Oj SB, ty znowu z tymi Alpami;) Nie wiesz, że "student biedny człowiek", no i czas musi być, więc nie każdy może sobie pozwolić na takie wojaże:p Jedyne co pozostaje to tylko pozazdrościć.:rolleyes:

No... trafiłeś w zły moment z tym użalaniem się nad ciężkim losem studenta, bo przed momentem czytałem na konkurencyjnym forum jak to właśnie student wybiera się w wakacje do Nowej Zelandii na narty, bo w zimie nie ma czasu biedaczycha w europie na nartach jeździć ponieważ studiuje:D

No... trafiłeś w zły moment z tym użalaniem się nad ciężkim losem studenta, bo przed momentem czytałem na konkurencyjnym forum jak to właśnie student wybiera się w wakacje do Nowej Zelandii na narty, bo w zimie nie ma czasu biedaczycha w europie na nartach jeździć ponieważ studiuje:D

To są wyjątki... nie każdy ma takich majętnych rodziców... ;):D

Rohace Spalona dziś

Na Świeta jak co roku był wyjazd na Orawę czyli do Zuberca. Zawsze trochę nart i chodzenia po górach. Tym razem pogoda dopisała i to aż za bardzo - słońce non stop i ciepło. Za ciepło. Nastawiałem się na 3 dni na nartach ale wyszedł jeden - dobre i to zwłaszcza,że ten był najlepszy:). W niedzielę nie zebraliśmy sie rankiem więc gdy dojechalismy na Zwierowkę i zobaczyłem ten tłum aut i 15 stopni w cieniu to daliśmy sobie spokój z nartami i poszliśmy w gorę doliny. Ależ tam śniegu zalega. Droga - normalnie asfaltowa już od dolnego parkingu zawalona ponad metrowa warstwą śniegu, przy budzie Tatliakowa Chata nad stawem pod Wołowcem i Rohaczami ze 2 metry. W poniedziałek znów ciepło i to bardzo, ja pomny ilość ludzi w niedziele od razu nastawiłem sie negatywnie i odpuściłem. Znajomi pojechali, ludzi było mniej ale trasy szybko i mocno wyjechane - miękko i wielkie muldy. Dziś rano jednak już nie było przeproś, zwłaszcza, ze dostałem wolne od rodziny i mogłem jechać "bez obciązenia". Po ósmej w Zubercu +5 ale jadąc do góry temperatura spada, gdy wjeżdrzam na dojazdówkę do parkingu pod wyciągiem (położyli na niej asfalt!) jest już +1 i zaczyna mi sie podobać- zwłaszcza, że aut na patrkingu może z 10.O punkt 9-tej zaczynam jazdę po twardym a miejscami bardzo twardym stoku jeszcze nietkniętym "ludzką nartą". Jest super a w zasadzie prawie idealnie gdyby nie przygotowanie stoku. Góra równiutka ale niedbale zrobiona - zostawione zostały "szwy" pomiędzy przejazdami ratraka a ze był mróz to były to takie lodowe krawęzniki - dosyć nieprzyjemne i niebezpieczne. Ale to nic jeszcze bo tą dolną stromą ściankę wyrównali tylko tak mniej wiecej i było to takie lodowe muldowisko - bardzo niebezpieczne bo to stromy odcinek i wąski dosyć - zważywszy, że boki były wcale nie przejechane i do jazdy nie nadawały się wcale (lodowa tarka po bombardowaniu). Słońce jednak grzało mocno i po 40 minutach lód puścił a stok stawał się miękki. Do 10tej było twardo, do 11 jeszcze ok a później to już miękko i bardzo miękko. Ludzi jednak jeżdziło mało, prawie wcale wiec nie robiły się muldy i trasa na całej długości nadawała sie do szybkiej i swobodnej jazdy, zero kamieni, jedno przetarcie na całej długości. Po 12 tej zrobło się pusto zupełnie bo ludzie kupują karnet do południa - też taki miałem i też musiałem spadać - nie bez żalu bo dało się jeszcze jeżdzić - w koszulce:)

Dodatkowo obserwacja taka, że by mało Polaków, którzy tu na Święta zawsze przyjeżdrzali masowo. Było troche naszych rejestracji ale o wiele mniej niż w latach poprzednich. To cena za wprowadzenie euro i śrubowanie cen, cóż, nie jest już w tej kwesti atrakcyjnie ale trudno - i tak tam będę jeździć tylko trzeba się za portfel trzymać bardziej bo zdziwić się można niestety.

Edytowane przez mihumor

Zdarza mi się otrzymywać emaile z wieloma niewyszukanymi epitetami dotyczące podawanych na naszej stronie warunków narciarskich. Dzisiaj chciałbym Wam dać przykład warunków do jakich mamy wszyscy dostęp, a ja na tej podstawie muszą ocenić co zastanie narciarz na stoku.

Na tapetę biorę ON Czorsztyn Ski w Kluszkowcach. Na stronie przeczytamy, że trzy wyciągi są czynne, a na trasach jest 40 cm śniegu - czyli nie najgorzej. Jednak ja zadałem sobie trud i sprawdziłem obraz z kamer, a tu ... sami zobaczcie poniżej

Dziwię się tym mailom :confused:,to wyjaśnia wszystko:

"Publikowane na łamach skionline.pl informacje dotyczące warunków śniegowych w polskich stacjach narciarskich uaktualniane są na podstawie komunikatów dostarczanych przez właścicieli stacji i GOPR. Redakcja portalu nie ponosi odpowiedzialności za rzetelność dostarczanych komunikatów."

Wystarczy czytać uważnie i już. :)

Ale to nie miejsce ani czas na takie gadki.

No właśnie,a mnie najbardziej martwi,że ten wątek powoli zanika... :( Patrzę na warunki w Polsce,a tu już tylko 4 stacje działają,w moim rejonie tylko Pilsko(oby do maja!). :(

A w Hiszpanii ma sypać śnieg!Co za niesprawiedliwość... :D

4 stacje dzialaja a mi dzis zdjeli gips :) ale niestety konsekwencja chodzenia z gipsem sa totalnie zrabane kolana !!!! masakra ... najprostszych schodow nie potrafie pokonac ... chyba sezon w moim wydaniu niestety bedzie zamkniety ... ale za to wiosna piekna jest !!!

Z tymi kolanami i schodami to są schody!:rolleyes: Ale Kasprowy jeszcze poczeka, a jak się nie uda, to następny sezon już za pół roku. Może będzie lepszy...

4 stacje dzialaja a mi dzis zdjeli gips :) ale niestety konsekwencja chodzenia z gipsem sa totalnie zrabane kolana !!!! masakra ... najprostszych schodow nie potrafie pokonac ... chyba sezon w moim wydaniu niestety bedzie zamkniety ... ale za to wiosna piekna jest !!!

Mea,obiecuj,że w następnym sezonie nie będziesz myć okien! ;) Życzę Ci,żebyś sobie nadrobiła w następnym sezonie! :)

Tak sobie myślę,że może po przeglądzie na Kasprowym jeszcze podziałają? :confused: 8 maja mają skończyć,a śniegu jeszcze kupę... :rolleyes:

Mea,obiecuj,że w następnym sezonie nie będziesz myć okien! ;)

Właśnie! Mycie okien i w ogóle porządki świąteczne to moim zdaniem sport ekstremalny o dużym czynniku ryzyka, prócz urazów m. in. można dostać też jasnej cholery. Uważam, że ta dziedzina powinna być w pełni sprofesjonalizowana:D!

A ta Białka to się całkiem długo trzymała!

Edytowane przez Maria
Podziw dla Białki

Właśnie! Mycie okien i w ogóle porządki świąteczne to moim zdaniem sport ekstremalny o dużym czynniku ryzyka, prócz urazów m. in. można dostać też jasnej cholery. Uważam, że ta dziedzina powinna być w pełni sprofesjonalizowana:D!

A ta Białka to się całkiem długo trzymała!

Dobry pomysł na biznes... przecież sezon jest bezcenny! ;):D Jak na razie,jasna cholera mnie bierze,kiedy siedzę w robocie i myślę jak byłoby pięknie na nartach... :D

Korbielów Pilsko.Ruszyłem do jedynej jeszcze działającej stacji w Beskidach.Wytopiło,oj wytopiło już mocno! :( Trasa z Miziowej do Szczawin mocno zawężona,a miejscami to tylko przecinka,nadająca się jedynie do zjazdu do krzesełka.Ponoć warunki miały być dobre... :confused: Główna trasa,czyli "5",z rana całkiem niezła-twardo i dość równo(ale nie bez pułapek :eek:)-ale tylko do ostatniej ścianki przed Miziową,bo tam już mocno zawężona i wytopiona.Po południu do orczyka dojeżdżało się już niemalże po trawie(i kamieniach),a hamowało w... kałuży. :pTraska z Kopca też już z przetopami,ale tu warunki lepsze.Nie rozumiem tylko czemu blokują jak mogą przedostanie się na tą trasę z talerzyka(miażdżyciela nabiału)? :confused: Po drugiej stronie,na niebieskiej,warunki jak najbardziej dobre!Tylko tu nie ma jeszcze przetopów,śniegu kupę,a z rana naprawdę fajnie! :)Widać,że już wiosna zaawansowana,ale myślę,że przynajmniej w następny weekend będzie jeszcze można pojeździć.Na piątkę raczej nie ma co liczyć,ale na niebieską z Kopca jak najbardziej! :)Uwaga na szuwarków z suszarką!!!Stoją dość gęsto... :DTak to wygląda:1-Kopiec ,2,4-Miziowa,3 "5" górna część.

Pilsko 19.kwiecień 2009 016.jpg

Pilsko 19.kwiecień 2009 024.jpg

Pilsko 19.kwiecień 2009 008.jpg

Pilsko 19.kwiecień 2009 025.jpg

57da80f14c468_Pilsko19.kwiecie2009016.jpg.39fdfd91f967922b44737e7d9368e28e.jpg

57da80f154b07_Pilsko19.kwiecie2009024.jpg.9ce6220a96ba340865b6f2c21e4b669a.jpg

57da80f15cfa5_Pilsko19.kwiecie2009008.jpg.22a5938e9f5ab39b18ae9dfdbe316b07.jpg

57da80f16611e_Pilsko19.kwiecie2009025.jpg.f39ea6d2408493f64c472e586d8ee707.jpg

kasprowy wciaz dobry. tak do 12-13ej jazda przyjemna, potem jak to na wiosne mokro i trzeba uwazac na mokrą hamująca ciapaję.:P

nartostrada w doścdobrym stanie - odpinanie nart pod dawnym "energetykiem" w kuźnicach (o ile tuz przed końcem odbije sie na szlak dla pieszych) :)

Edytowane przez dziatwa

Ruszyłem do jedynej jeszcze działającej stacji w Beskidach.Wytopiło,oj wytopiło już mocno! :(

Trasa z Miziowej do Szczawin mocno zawężona,a miejscami to tylko przecinka,nadająca się jedynie do zjazdu do krzesełka.Ponoć warunki miały być dobre... :confused:

Głów.....

Tak czy siak, śniegu było w pigułę i jak co roku nie potrafili zadbaćżeby w najgorszych miejscach było go więcej ...

A mogliby pojeździć jeszcze ho ho ho.

Tak czy siak, śniegu było w pigułę i jak co roku nie potrafili zadbaćżeby w najgorszych miejscach było go więcej ...

A mogliby pojeździć jeszcze ho ho ho.

Dokładnie tak! :) Śniegu miejscami jest jeszcze naprawdę sporo,tylko jakby nie potrafią tego wykorzystać. :confused:

Od dziś 20.04.09 Pilsko jest zamknięte,planowane ponowne otwarcie 25.04.09 sobota.