Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Warunki narciarskie 08/09

lokiec3

Rekomendowane odpowiedzi

nie będzie już średniowiecza, z szuflady wyciągnie sie tajne plany, ruscy inwestorzy tylko czekają. Po wydzieleniu Krokwi i całej Doliny Bystrej z TPNu wytnie się troche lasu na Krokwi, dwa szybkie krzesła i zjazd na Rówienki Kondrackie, stamtąd Funitel na 2 linach taki jak w Arabbie na szczyt, kilka krzesełek tu i tam, 2-3 sztuczne zbiorniki, kilkaset armat......

gvho973b.jpg

A cóż to??? :confused:

Skąd taką piękną mapkę masz??? :confused:

Jak z mojego snu... :rolleyes::D;)

Pilsko dzisiaj

dzisiaj co prawda miałem zamiar jechać na Słowację i w końcu w tym sezonie zaliczyć Rochacze , ale jak to zwykle bywa , trzeba było lekko skorygować plan i wylądowałem na Pilsku:eek::)

na "krzesło" wsiadłem przed 9-tą , a jakieś 25 minut później byłem na samej górze:). Śniegu od Szczawin w górę jest jeszcze naprawdę sporo , w miejscach zacienionych rano jest fajnie twardo:) , jedyny mankamet to kiepskie przygotowanie tras:mad:,taki "gatowski" standard. Niby to jest wyratrakowane , ale tylko niby.Wszedzie jakieś dziury , uskoki , bryły sniegu o srednicy pół metra:eek: i tym podobne "atrakcje". Przy takiej ilości sniegu , to rano stoki powinny być jak stół , a niestety nie były:confused:. No ale dosyć narzekań . Jazda mimo wszystko była niezła:) , narciarzy mało ,pogoda piękna, tak do 11-tej trasy były w miarę nierozjeżdżone , potem temperatura zrobiłła swoje i trzeba było już walczyć ze stokiem. Powoli pokazują się już przetarcia , ale śniegu może wystarczy tam do maja .Chociarz w południe to słońce na Miziowej grzało ,że hej , więc przy tych temperaturach trudno coś wyrokować. Ogólnie wyjazd Ok i mam nadzieję , że nie ostatni w tym sezonie

nie będzie już średniowiecza, z szuflady wyciągnie sie tajne plany, ruscy inwestorzy tylko czekają. Po wydzieleniu Krokwi i całej Doliny Bystrej z TPNu wytnie się troche lasu na Krokwi, dwa szybkie krzesła i zjazd na Rówienki Kondrackie, stamtąd Funitel na 2 linach taki jak w Arabbie na szczyt, kilka krzesełek tu i tam, 2-3 sztuczne zbiorniki, kilkaset armat......

gvho973b.jpg

Zrobie sobie tapetę i wnukom pokaże jakby było pięknie gdyby nie TPN i zieloni pfu

Edytowane przez magelan

gvho973b.jpg

jakze mi sie to podoba !!! marzenia to jednakze jedna z najfajniejszych umiejetnosci czlowieka :)

Rohace 9.04.2009

witam

krótki opis z wczorajszego wyjazdu do Zuberca.

Wyjazd o 7:00 ale z powodu dużego ruchu, objazdu w B-B i wszelkiej maści innych utrudnień przyjazd dopiero na 10-tą na Rohace.

Około 30 samochodów na parkingu może trochę więcej :)

Karnety dopołudniowe (od 9 do 12 = 12 euro dorosły)

3-godz=14 euro.

Śniegu jeszcze dużo ale ze względu na temp. najlepiej być na 9-tą i opcja karnet dopołudniowy.Zdjęcia w albumie :

http://www.skionline.pl/forum/album.php?albumid=82

W ruchu był dolny talerzyk i kanapa. Niestety warunki szybko się pogarszały i na płaskim grzęzło się w rozjeżdżonym śniegu a na ostatniej ściance rosły muldy. (tam jeździło się najfajniej -moje subiektywne zdanie :D:D - reszta ekipy nie darzyła tej ścianki takim uczuciem :rolleyes:).

Podsumowanie: jak ktoś się wybiera tam na narty to na pewno na Święta śniegu nie zabraknie :). Z innych atrakcji mogę polecić knajpkę na górze (super widoki).

Co do samej jazdy - pozostają chyba już tylko 2 miejsca : Pleso,Chopok i ew. Vratna -Chleb.

Wracając z powrotem można zahaczyć o Oravice.(źródła)

a wcześniej można zjeść dobrą pizzę w pizzerni Uno(Zuberec)

pozdrawiam Torres

No, ja mięsa nie jem :D :D

Ale żeby nie było za dobrze... Przedwczoraj zacząłem tracić wzrok... To już drugi raz w życiu... Tym razem skończyło sie dobrze... Pamiętajcie na wiosnę o goglach lub okularach na lodowcu :D

Soszów

witam

dzisiaj Soszów

Dojazd - na drogach pełen luz- wyjazd 7:10 parking 8:15 :)

Karnet 2-godz. pierwszy wyjazd 8:30 -bajka :D

stok fajnie przygotowany, ludzi tak ok. 20 samochodów :)

ogólnie pełen luz i oby tak częściej.

Słońce robi swoje +14*C na bramce w cieniu :)

Jedna ze dziewczyn na desce w samej bieliźnie :D niestety nie mam foty :P

pierwsze 5 zjazdów po równym a następnie po rozjeżdżonym,w sumie 13 na karnecie 2 godz. potem dokupiłem jeszcze zjazdy tak mi się spodobało :)

foty w albumie : http://www.skionline.pl/forum/album.php?albumid=83

sorry za jakość ale robione telefonem. Oglądać od tyłu -chronologicznie.

pozdrawiam Torres

P.S.- taki mały OT-(jechałem sam i nudziło mi się :D )ceny paliw na stacjach od Katowic do Ustronia :D Pb-95

Lotos-3,82 zł K-ce Piotrowice

Lukoil-3,74 -Mikołów

Orlen-3,95 -Mikołów

Shell -3,95- Łaziska

Lotos (były Minkus) 3,83

Lotos (przed Żorami) 3,82

Statoil 3,89 Żory

Bliska 3,78 Żory

Shell Żory nie pamiętam :eek: ale rewelacji nie było.

Uniwar na wysokości Pawłowic 3,87

i stacja w Ustroniu przed skrzyżowaniem ze światłami 4,02 przegięcie.

P.S.2-@mihumor- no niestety będziesz brnął ale widoki i świeże powietrze na 5+ pozdrowienia i miłego wypoczynku.

Edytowane przez Torres
dopisek

Skrzyczne.Dziś ruszyłem tam gdzie mam najbliżej. :) Niestety ale już mocno wytopiło,nie zdziwię się,jeśli jutro zamkną :(,ale może dotrwają do końca świąt.Otwarte były Ondraszek i FIS,tylko w górnej części.Na Ondraszku warunki super,przez długi czas twardo,jedynie przy końcówce lipka,ale tam tylko 2 razy zjechałem... FIS otwarty,ale niestety tylko do grzebienia i dalej Kaskadą do krzesełka(opcja czarno-czerwona była jedyną możliwą).Całości nie otwarli,bo ponoć za mało śniegu pod orczykiem. :( Szkoda tylko,że coś tam zaczęli robić/sprawdzać dopiero ok 10-ej... :confused: (ktoś zapił?).Auto zaparkowałem na chodniku,więc portfel nie jęczał,miejsca sporo.Ludzi bardzo mało,najwyżej 20 osób w szczycie.Co ciekawe,prawie wszyscy jeździli Ondraszkiem,więc na FIS-ie byłem praktycznie sam.Tylko z rana na czarną zapuściło się kilka osób.Warto wspomnieć,że niestety czarna była kiepsko przygotowana,jakieś żleby,schody itp.Było fajnie twardo,ale ciężko to wykorzystać przy takim przygotowaniu trasy... :mad:Podsumowując da się pojeździć,ale to wszystko co można powiedzieć... :P

P1030847.jpg

P1030865.jpg

P1030869.jpg

P1030858.jpg

P1030847.jpg.d125bce924e336112c0d3efb60608715.jpg

P1030865.jpg.1eff98b87b26e5a3e10563747df5a072.jpg

P1030869.jpg.664b7c523e8f4f9d1a8db0a1c6f4a190.jpg

P1030858.jpg.a7b7e2276b0af44e9d254c8ae970697e.jpg

Edytowane przez johnny_narciarz

Warunki narciarskie?

Zdarza mi się otrzymywać emaile z wieloma niewyszukanymi epitetami dotyczące podawanych na naszej stronie warunków narciarskich. Dzisiaj chciałbym Wam dać przykład warunków do jakich mamy wszyscy dostęp, a ja na tej podstawie muszą ocenić co zastanie narciarz na stoku.

Na tapetę biorę ON Czorsztyn Ski w Kluszkowcach. Na stronie przeczytamy, że trzy wyciągi są czynne, a na trasach jest 40 cm śniegu - czyli nie najgorzej. Jednak ja zadałem sobie trud i sprawdziłem obraz z kamer, a tu ... sami zobaczcie poniżej

Górna stacje

kamera.jpeg

Dolana stacja

kamera1.jpeg

Edytowane przez JC

Kasprowy Wierch

Wyjątkowo dużo ludzi dzisiaj było - podczas, kiedy wczoraj o 10-tej do kasy w Kuźnicach nie było nikogo, tak dzisiaj o 7-mej stałem już na schodach. Kasa niedługo potem została otwarta i kolejka posuwała się szybko. O 8-mej zacząłem jazdę.

W Zakopanem mgła, a u Góry słońce. Śniegu jest wciąż bardzo dużo. Trasy w Goryczkowej przygotowane, ale nie bardzo dobrze, twarde bardzo, pozostawione kalafiory i muldy po ratrakach. Dużo "jeźdźców bez głowy" - jak zjeżdżałem nartostradą do Kuźnic leciało już śmigło na Goryczkową.

Na Kalatówkach dzisiaj zawody o Wielkanocne Jajo na starym sprzęcie. Ludzi wchodzących na Kalatówki bardzo dużo.

Po Świętach zapowiada się narciarski raj na Kasprowym.

foto.php?mod=news&id=4097&fot=gub4.jpg

Edytowane przez Bończa

No i pożegnaliśmy Soszów

witam

dziś krótki wypad na Soszów- przyjazd na 8:10 ludzi tak sobie, kupno karnetu i na górę. Tam zaskoczenie- w nocy musiało być chłodniej niż ostatnio bo stok twardy a w cieniu lasu b.twardy.

Przez 1 godzinę jazda b.fajna, ludzi przybywało ale stok trzymał (warunki o 9-tej zdecydowanie lepsze niż w sobotę.Można powiedzieć że do 10 -tej warunki dobre potem się rozjechało ale zjeżdżając o 11:30 dało radę pojeździć. Na parkingu ludzie o 12 jeszcze dojeżdżali i ubierali narty.

Nie sądziłem że to napiszę ale przy tych warunkach szkoda że jutro już nie pojedzie ;)

pozdrawiam Torres.

P.S-pogoda oczywiście pełna lampa-więc nawet to zakończenie się udało :)

P.S.2-szybkie foty (niestety z komórki) tutaj

P.S.3-hehe chyba ich za szybko pogrzebałem:D teraz patrzę na stronę :eek: a tam zapraszają na weekendowe jazdy :Dpatrz

Edytowane przez Torres
P.S.

Zdarza mi się otrzymywać emaile z wieloma niewyszukanymi epitetami dotyczące podawanych na naszej stronie warunków narciarskich. Dzisiaj chciałbym Wam dać przykład warunków do jakich mamy wszyscy dostęp, a ja na tej podstawie muszą ocenić co zastanie narciarz na stoku.

Na tapetę biorę ON Czorsztyn Ski w Kluszkowcach. Na stronie przeczytamy, że trzy wyciągi są czynne, a na trasach jest 40 cm śniegu - czyli nie najgorzej. Jednak ja zadałem sobie trud i sprawdziłem obraz z kamer, a tu ... sami zobaczcie poniżej

No to powiem, że mnie zaskoczyłeś.:eek:

Każdej zimy odwiedzam Czorsztyn-ski i co do warunków nigdy nie mogłem mieć zastrzeżeń. Mało tego, z początku sezonów na stronce pisze że czerwona trasa jest zamknięta a na miejscu okazuje się że jest na tyle wystarczająco śniegu że można jeździć.

Tak jak pisałem, jeżdżę tam praktycznie każdego sezonu i od początku powstania stacji, zawsze miałem dobre zdanie, jednak z każdym sezonem miejsce to stawało się coraz bardziej popularne, a co za tym idzie... więcej nartujących. Mam nadzieję że będzie tam można jeszcze spokojnie pojeździć, a ta wpadka z warunkami będzie jednorazowa.