Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Warunki narciarskie 08/09

lokiec3

Rekomendowane odpowiedzi

pogoda

kto zyw i ma jeszcze mozliwosc niech jedzie na narty bo idzie wielkie ocieplenie i wtedy bedzie trzeba szukac sposobu na uniekniecie powodzi !!! w przyszlym tygodniu przyjdzie do nas wyz i temperatura siegnie nawet 22 st !!!!! wyobrazacie co sie bedzie dzialo jak ten snieg zacznie sie topic ??

auc ...

nieuchronnie zbliza sie koniec sezonu ... zostanie nam tylko kasprowiec na koniec ...

Szczyrk Czyrna-Solisko,Międzybrodzie Żar i Korbielów Pilsko.Trochę późno to opisuję(problemy z internetem),więc pewnie już nikomu się nie przyda,ale jakby coś... :rolleyes:Ponieważ w piątek byłem na imprezce,narty z rana nie wchodziły w rachubę,więc wybrałem się na popołudniową jazdę do Szczyrku. :eek: Niestety ale warunki były już kiepskie,śniegu dużo,ale na stromszych trasach duże muldy,a jak nie muldy to narty tonęły w miękkim śniegu.Najgorzej z tego wszystkiego wyglądała Golgota,po prostu tragedia(zdjęcie nr.1 poniżej).Chyba najlepszą opcją była Bieńkula,muldy były,ale dało się tam w większości sensownie pojeździć(jak na taką temperaturę),a w dodatku tam szusowało może 10 narciarzy,puściuteńko.Zasypany maluszek(zdjęcie nr.2)był na dole Bieńkuli.Na płaskich trasach więcej ludzi,były nawet kolejki do wyciągów,ale jazda zupełnie bez sensu,na niektórych odcinkach można było stanąć w miejscu jadąc na krechę... :pNiestety z powodu wiatru wyciąg na Małe Skrzyczne był nieczynny. :(Podsumowując,jeśli tam jechać,to tylko z rana.Około godz.16.30 dostałem telefon,że koleżanki jadą na wieczorną jazdę na Żar,więc bez żalu opuściłem Szczyrk... :D Miałem spore obawy,że znów będzie kiepsko... :eek: ale nie!Mimo późnej pory,warunki w stosunku do Szczyrku znakomite!Tylko przy dole małe muldki,ale w ogóle nie przeszkadzały w jeździe.Ludzi malutko(10-15 osób),cenówka super-za ostatnie 3 godz.jazdy 25 zł.Jedynie co trochę przeszkadzało,to wiatr na samej górze.Decyzja była trafna! :cool:W niedzielę rano postanowiłem ruszyć na Pilsko mimo,że rano padał deszcz... :D Kto by się przejmował takimi drobiazgami.Decyzja trafna,opady w Korbielowie zagościły dopiero tak ok.13.00.Rano trasa nawet dość twarda,ale równa to ona nie była,jednak mi się dobrze jeździło.Po południu na "5" już trzeba było uważać,na innych trasach różnie,np.niebieska z kopca była elegancka.Gorzej z wyciągami... Najpierw na chwilę zepsuł się talerzyk na Kopiec,później orczyk na Pilsko i już nie ruszył... :mad: Swoją drogą,tego śniegu na Pilsku jest naprawdę sporo,jazda do maja będzie... :) Ale wiosnę już czuć i... widać!Motylek na zdjęciu nr.3 siedział na zaspie na hali Miziowej...

Pilsko i Mutix 013.jpg

Pilsko i Mutix 007.jpg

Pilsko i Mutix 021.jpg

Pilsko i Mutix 003.jpg

57da80f00ee12_PilskoiMutix013.jpg.721d28287aa664961fc7c1e6479e5254.jpg

57da80f015f8f_PilskoiMutix007.jpg.5dd4e3c97670e90790d5d229557a9215.jpg

57da80f023ec6_PilskoiMutix021.jpg.501314507623e5d3b54cf967dcdb616e.jpg

57da80f029e72_PilskoiMutix003.jpg.23124d8932c8f583cec80f7ee0ea1f3f.jpg

Nosal

Dzisiaj dużo mgły w okolicy, więc pojechałem na Nosal, bo tam i we mgle daje radę;) Dobrze było, choć śnieg miękki - byłem nie od rana. W pięć osób jeździliśmy, więc krzesło puszczali wahadłowo - tylko dla nas. Potem dojechało jeszcze kilku narciarzy. Jutro ma być ponoć słońce, więc może Kasprowy.:)

Kasprowy Wierch

Jak to na Kasprowym bywa ;), nie obeszło się dzisiaj bez małego "żarciku" prima ze strony PKL. Otóż o 7.30 w Kuźnicach usłyszeliśmy komunikat: "kolej z powodu awarii nie kursuje do odwołania":D. Paru nerwowych:eek: ruszyło na Słowację, inni do Białki, paru z buta do góry. Ja i jeszcze paru poczekaliśmy do 8.15, kiedy kierownik obwieścił, że jednak pojedziemy. Tak więc z małym poślizgiem rozpocząłem od Gąsienicowej - warunki dobre w tym sensie, że kalafiory po ratraku były plus twardy śnieg - trzeba było uważać. Po kilkudziesięciu minutach śnieg został rozjeźdżony i latało się już przednio. Potem przejazd do Goryczkowej, gdzie było do 12 tej bardzo dobrze. Później śnieg już trochę cięższy. Otwarto możliwość jazdy poza trasą w obszarze od wyciągu krzesełkowego na lewo (jadąc do góry), więc paru śmiałków (raczej snowboard) pomykało tam, ale na skały trzeba uważać.

Karnety wprowadzili całodniowe po 70 zł i czterogodzinne po 50 zł. Wjazd na górę 30 zł.

Dla wybierających się w weekend - maja być zawody Politechniki Warszawskiej w Gąsienicowej.

Jedno pytanko odnośnie Kasprowego.

Czy da się gdzieś blisko wypożyczyć narty,na tyle wcześniej,żeby zdążyć na pierwszy wagonik?Chodzi mi o jakieś konkretne narty.

Z góry dzięki! :)

Nie mogę się już doczekać tego piątku! :rolleyes:

Mea współczucia!!! :( Taki piękny sezon,może jeszcze zdążysz się wykurować?W każdym razie życzę Ci,żebyś jeszcze wyskoczyła gdzieś w maju! ;)

Może na rondzie - całkiem po drodze, bo do Belvederu to już kawałek:

http://www.skituning.pl/index.php?strona,menu,pol,glowna,0,0,1407,ant.html

Hej!

Rondo Kużnickie ul. Droga na Bystre 2A tel.01820 12666 musisz jednak wcześniej zadzwonić i popytać, zarezerwować. Zaczynają od 8-mej.

Wielkie dzięki panowie! :)

Kolega nie ma porządnych nart,a jeździ wyśmienicie(minimum 8).Skoro już jedziemy na taką górę,to już musi być wypas. ;)

Rusin-ski

Bardzo wiosennie;cisza,spokój,ptaszki śpiewały,z rana do 10 trzy osoby na stoku,potem dojechało starsze małżeństwo i było nas 5 osób.Słoneczko grzało,trochę się zjarałem ale co tam,lubię taką jazdę-w podkoszulku.Snieg niestety niknie w oczach i nie wiadomo czy dotrwają do wielkanocy.Stok przygotowany rewelacyjnie.Byłem tam po raz pierwszy;bardzo kameralna stacja ale mają plany połączyć się wyciągami z Białką i już na pewno nie będzie tak spokojnie.Knajpa rewelacyjna;polecam naleśniki zapiekane z bryndzą w sosie kurkowym(mniam):D:D

Jazda była tylko do 12 bo zważywszy na płaskość stoku i temperaturę która zrobiła ze śniegu miękką bryję nie było sensu dalej jeździć-a więc zostały Termy w Bukowinie:D i powrót do domu.

Bardzo udany prima aprilis

PS;już zaczęli stawiać podpory pod wyciąg łączący stację z Kotelnicą:D:D:D

Mea współczucia!!! :( Taki piękny sezon,może jeszcze zdążysz się wykurować?W każdym razie życzę Ci,żebyś jeszcze wyskoczyła gdzieś w maju! ;)

dzieki ze we mnie wierzysz ... stope mam juz polowe szersza niz kilka godzin temu ... bywa ... jutro rentgen i zobaczymy czy bardzo nabroilam ...

Dzis i wczoraj narty.

Wczoraj Czarna Gora Sienna - pogoda w miare dobra do bdb, duzo slonca i przewijaly sie wysoki jasne chmurki. Niestety te chmurki zalegaly tez w nocy i jak u mnie na wiosce krecilo sie rano kolo - 1/2 to tam gdzie bylo zawsze zimniej +3 :eek:

Efekt byl taki, ze nie tylko rano nie bylo za twardo (choc w miare), ale tez pozniej szybko bardziej miekko. Dalo sie jezdic i to calkiem przyjemnie, ale krawedz i krawedz, bo w momencie jak puszczalo sie narte na slizg to tak po 11.00 jakby sie nagle reczny zaciagnelo - stawala w miejscu. Jest sloneczny filmik to wrzuce pozniej do "technik jazdy" :P

Dzis - Spindlerowy. Po Czarnej jechalem "srednio" nastrojony i okazalo sie ze RE-WE-LA-CJA !!! Po prostu bajecznie. Rano 0 st. stoki twarde, zmrozone i rowne. 3 fis szybka i twarda. W dolnej czesci zaczelo sie robic troche mokro - miekko po 10.30 (choc podklad wciaz beton) wiec przenioslem sie na gorny orczyk. A tam do samej 12.00 twardo i rowno.

Do tego lampa z blekitem non-stop. Czulem sie prawie jak na Hintertuxie, roznice ze tam wiecej tras i lepsze widoku, tutaj szybkie kanapy :D

Kolejki - jak na czwartek troche ludzi bylo, ale troche. Kolejek zero lub okolo minuty, poltora. Na stokach pelen komfort - jedziesz jak chcesz lamane przez jak umiesz ;)

I na ostatnio godz. wzielem sobie SL head-a WC z 08/09, 160 cm 12 z groszami R. Narta szybka, zwinna i ladna. Polecam do prob.

Kolana wytrzymaly.

Zal bylo odjezdzac