Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Warunki narciarskie 08/09

lokiec3

Rekomendowane odpowiedzi

Widoki przepiekne a to drewniane na zdjeciu to co??????

Czyzby pseudo bramka startowa do zawodów????????

:D:D:D Dokładnie tak!Jakieś 4 lata temu to było świeżuteńkie i pewnie służyło... Teraz jest zamknięte,przegnite i brakuje nawet desek... :eek: Lepiej żeby to rozebrali,bo tylko straszy,choć jak śnieg przyprószy,nie jest tak źle... :D

Dziś na prawdę było pięknie!Co lepsze,mało ludzi!!! :)

jak to sie ma do stoku na uzytek wlasny ??

więc tak różnice między tymi dwoma stokami :D na plus złotego gronia trzeba zaliczyć jego konfigurację, górka jest bardzo ciekawie ukształtowana można sobie fajnie pokręcić szczególnie na tej ściance na dole:), ale to jest tylko jedyna przewaga nad zagroniem,

cena 30zł za 10zjazdów - kontra 35zł za 4godziny

(dzisiaj bym musiał zapłacić prawie 90zł na złotym groniu),

orczyk - krzesło co prawda wolne ale wygodne :D

toitoi - kibelek full wypas :D

dzisiaj na zagroniu od samego rana sztruks i prawie sztruks, do góry drugim krzesełiem ale już na dół po czystym stoku, bez kolejki i tylko 2 razy w pełnej obsadzie na krześle aż do 12, potem kolejka na 3min stania, na stoku ludzi trochę więcej też od 12 wcześniej to pustki, do 11 było twardo (do 13 nie rozjechane zero muld), słoneczko i piekne widoki od samego rana, przed 9 parking prawie pusty (obowiązkowe kułęczko na śniegu zrobione:D), i jeszcze jedno co dzisiaj mi się bardzo podobało :cool: śladowe ilości snołbłondów

ja bylem dzis na wieczornej jezdzie na nowej osadzie i warunki naprawde bardzo dobre sniegu wiecej jak na podhalu stok lekko rozjezdzony, muld brak , lodu brak:D

zgadza się warunki wczoraj były bardzo dobre aż do 21, dziś byłem od 8 do 11 - warunki wręcz alpejskie - sztruks i słoneczko -5 stopni, od 10 słońce dało o sobie znać - ludzi jak na sobotę niewiele

więc tak różnice między tymi dwoma stokami :D na plus złotego gronia trzeba zaliczyć jego konfigurację, górka jest bardzo ciekawie ukształtowana można sobie fajnie pokręcić szczególnie na tej ściance na dole:), ale to jest tylko jedyna przewaga nad zagroniem,

cena 30zł za 10zjazdów - kontra 35zł za 4godziny

(dzisiaj bym musiał zapłacić prawie 90zł na złotym groniu),

orczyk - krzesło co prawda wolne ale wygodne :D

toitoi - kibelek full wypas :D

dzisiaj na zagroniu od samego rana sztruks i prawie sztruks, do góry drugim krzesełiem ale już na dół po czystym stoku, bez kolejki i tylko 2 razy w pełnej obsadzie na krześle aż do 12, potem kolejka na 3min stania, na stoku ludzi trochę więcej też od 12 wcześniej to pustki, do 11 było twardo (do 13 nie rozjechane zero muld), słoneczko i piekne widoki od samego rana, przed 9 parking prawie pusty (obowiązkowe kułęczko na śniegu zrobione:D), i jeszcze jedno co dzisiaj mi się bardzo podobało :cool: śladowe ilości snołbłondów

po dluzszym zastanowieniu przyznam ci kilka racji ... ale i tak mi sie podobalo :D

Wbrew pozorom nie jest taka trudna.Ścianki są strome,ale poprzedzielane wypłaszczeniami.Właściwie tylko jedna jest długa i może przestraszyć,tak poza tym zupełnie spoko! :)

Jak byłem młodszy to wjeżdżało się na "Grzebień" z jako takprędkością i kto się nia bał ten walił na krechę :) na "Lewy" i tam było ciekawie bo tam zawsze ktoś wypada na plecy po długim locie :)

Kwestia poznania trasy i można ją całą na krechę przejechać... ale to dawne młode doświadczenia ;)

Jak się nie przewrócisz,to się nie nauczysz:)

wiem wiem ... ale ta wczorajsza to byla jazda na brzuchu, z twarza w sniegu jakies pol metra ponizej poziomu sztruksa ... /tzn wydrazylam dziure w trasie ... / i teraz boli mnie kark i kregoslup ... niespecjalne uczucie ...

Wczoraj jeździłem w Zawoji na Mosornym - było super, zwłaszcza pogoda: ośnieżona Babia Góra, słoneczko po prostu bajka:p. Ludzi mało. A mimo tego że było ciepło śnieg całkiem, całkiem, nawet koło 14 było OK. Muldy nie duże, bardziej dodawały smaczka i emocji niż utrudniały jazdę. Śniegu mają jeszcze mnóstwo (dwie wielki kopy śniegu w zapasie) także co najmniej przez tydzień da się jeździć z przyjemnością.

wiem wiem ... ale ta wczorajsza to byla jazda na brzuchu, z twarza w sniegu jakies pol metra ponizej poziomu sztruksa ... /tzn wydrazylam dziure w trasie ... / i teraz boli mnie kark i kregoslup ... niespecjalne uczucie ...

http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=368&catid=member&imageuser=4500

Wyglądałaś tak może?

Bo ja po takiej ewolucji właśnie tak wyglądałem.

http://www.skionline.pl/forum/gallery/showimage.php?i=368&catid=member&imageuser=4500

Wyglądałaś tak może?

Bo ja po takiej ewolucji właśnie tak wyglądałem.

nie ... na szczescie nie :) ale jesli mozesz sobie wyobrazic bałwana w niebieskiej kurtce - wiesz taka biala wielka kulke - to ja wlasnie tak wygladalam :) potargalam sobie kijem spodnie ... wytrzepywalam snieg z kasku /nalecial przez otwory wentylacyjne/ ... okularow szukalam dobre kilka minut ... acha i mialam makijaz ... mialam zanim go sobie slicznie sniegiem nie wyczyscilam :)

kilka zjazdow po mnie bokiem trasy jechal kumpel i na dole taki kom:

"kurna ale ktos zorał stok !! dziura 5m dluga i z pol metra gleboka !!" ... a ja grzecznie stalam i udawalam ze to nie ja :D

witam

@Juice- błąd :P- 8:30 Wisła, wjazd na parking i lekka załamka :eek: zaczyna padać mżawka. Ale twardo do przodu (nie po to przyklejałem lusterko na taśmie żeby teraz rezygnować).Podejście pod kasę - uzupełnienie punktów i jazda-pusto, stok przygotowany ale miękki, trochę popadało tak z 20 min. a potem przestało i do 10:30 jazda bez opadów i kolejek do orczyka.:D

Następnie przerwa na herbatę i po przerwie 3 zjazdy i niestety zaczyna padać (ale i tak punkty wyjeżdżone więc tragedii nie ma:) ).

Po spakowaniu pojechaliśmy zobaczyć jak wygląda Istebna.

Teraz Apel Do Drogowców - Istebna jest OK ale dojazd z Wisły do Istebnej to K%$@a poligon dla czołgów jest równiejszy :eek:

Ale nic - zobaczyliśmy sobie Zagroń i Złoty Stok, na tym pierwszym dużo ludzi na parkingu ale kolejek nie było. Na drugim to już zupełny luz.

Powrót do Wisły (w deszczu) - skok na obiad domowy do Helenki (polecam) i powrót do domu.

pozdrawiam Torres (wszystkich którzy byli na nartach i tych którzy nie byli)

witam

Po spakowaniu pojechaliśmy zobaczyć jak wygląda Istebna.

Teraz Apel Do Drogowców - Istebna jest OK ale dojazd z Wisły do Istebnej to K%$@a poligon dla czołgów jest równiejszy :eek:

bardzo trafna ocena sytuacji !!! moja Laguna wczoraj to sie chyba na mnie obrazila za ta Kubalonke !!!! rano po sniegu jeszcze jakos poszlo ale powrot to byla droga przez meke !!!

a w wisle to gdzie byles ??

Blad nie blad - juz mi bardziej cisnienia nie podnoscie.

Ja nie z Beskidu i u mie dzis troche inna pogoda.

Padalo o 7, padalo o 10 i o 12 tez.

U gory (1200 m n.p.m) za to tzw. deszcz ze sniegiem i mgla - chumura ze nosa nie wysciubisz.

Trafilem na taka pogode 1,5 tyg. temu w Spindlu i zszedlem ze stoku 1 godz. przed terminem karnetu - chyba pierwszy raz w karierze :mad:

Na jutro zapowiadaja przejasnienie dolnosalaskie moze sobie nocke zapodam, tylko niestety na krotszych nartach, no bo stok taki :)

@mea-standard ;) Wisła -obok hotelu Stok i tak myślę dopóki będzie tam śnieg to do Istebnej się nie wybieram -karnet może wyjdzie taniej i jest kanapa na Zagroniu ale ten odcinek drogi nie jest tego wart.

Ja niestety dzisiaj jechałem po asfalcie (q..wa ! po wyrwach i resztkach jakie po nim zostały - jest nawet taki odcinek gdzie widać nawet kostkę granitową :D- i on nie jest zły. )

@juice-nieee no.. luz ;) pogoda pewnie się poprawi :rolleyes: a jak nie to przyjeżdżaj w Beskidy ;)

pozdrawiam Torres

Korbielów Pilsko.

Dziś dla odmiany postanowiłem zawitać na Pilsko,bo drugi raz na tym Skrzycznem chyba bym płuca wypluł! :D Rano piękna słoneczna pogoda,ale już przed ósmą dość sporo ludzi się zebrało,ale i tak byłem jako jeden z pierwszych. :cool:

"Ekspresowy" wyjazd "szybkim" krzesełkiem i pierwszy wspaniały widoczek-sztruksik. :) Było nawet dość twardo,więc można było dać w palnik.Zap ... łem jak waryjat non stop,bo przynajmniej do 10.00 było stosunkowo niewiele ludzi.Później sporo,ale bez tragedii.Co ciekawe,już po 12.00 wyraźnie ubyło luda,ale też warunki ok.11-ej wyraźnie się pogorszyły.Zaczął sypać śnieg i goniła mnie moja niechciana przyjaciółka-mgła... :D Ale skutecznie robiłem ją w ch ... a,jak była na szczycie,ja zjeżdżałem do Szczawin,kiedy sięgnęła niżej,pojechałem wzdłuż krzesełka,później zeszła jeszcze niżej,więc ja do góry... :D

Co ciekawe,na tle czarnej FIS ze Skrzycznego,piątka na Pilsku była lajtóweczką,spokojnie można było ostro za ... lać.

Dodam jeszcze,że jak zrobiła się spora kolejka(pomijam mgłę),pojechałem wzdłuż krzesełka na sam dół i tu warunki eleganckie,do tego zero kolejek.Stwierdziłem,że lepiej jechać krzesełkiem 15 min.niż stać tyle w kolejce. :)

Czerwona kartka dla najstarszego pokolenia narciarzy!Tak się ryli na bezczelnego,że aż raziło!Pewnie sądzili,że nikt nie zauważy... :P

Tu jeszcze wspomnę ciekawe zjawisko.Otóż nie wiem czemu,ale na Szczawinach od strony czerwonej trasy zawsze jest kultura i narciarze stoją ładnie w dwóch rzędach,natomiast od strony czarnej traski zawsze jest totalne bydło i przepychanki. :confused:

Jeszcze ten parking-widok bezcenny! :eek::D

Co do wcinania sie w kolejkę na Szczawinach to mam podobne spostrzeżenia. Może to dlatego,ze tam dojeżdrzają goście z niebieskiej trasy, kupa bezstresowo wychowanych dzieciaków i różnych Nowych Narciarzy co to sie lubią wepchać. Ja po kilku latach nieobecności na Pilsku stwierdziłem, że te wszystkie trasy kiedyś wydawały mi sie znacznie trudniejsze a teraz to jakieś lajtowe są bardzo. Szkoda, że do tego tekie wąskie. Ale to i tak jedno z niewielu miejsc w Pl gdzie na nartach czuje sie, że jest sie w górach a nie na pastwisku za góralska chałupą - to też się liczy

Dziś dla odmiany postanowiłem zawitać na Pilsko,bo drugi raz na tym Skrzycznem chyba bym płuca wypluł! :D Rano piękna słoneczna pogoda,ale już przed ósmą dość sporo ludzi się zebrało,ale i tak byłem jako jeden z pierwszych. :cool:

"Ekspresowy" wyjazd "szybkim" krzesełkiem i pierwszy wspaniały widoczek-sztruksik. :) Było nawet dość twardo,więc można było dać w palnik.Zap ... łem jak waryjat non stop,bo przynajmniej do 10.00 było stosunkowo niewiele ludzi.Później sporo,ale bez tragedii.Co ciekawe,już po 12.00 wyraźnie ubyło luda,ale też warunki ok.11-ej wyraźnie się pogorszyły.Zaczął sypać śnieg i goniła mnie moja niechciana przyjaciółka-mgła... :D Ale skutecznie robiłem ją w ch ... a,jak była na szczycie,ja zjeżdżałem do Szczawin,kiedy sięgnęła niżej,pojechałem wzdłuż krzesełka,później zeszła jeszcze niżej,więc ja do góry... :D

Co ciekawe,na tle czarnej FIS ze Skrzycznego,piątka na Pilsku była lajtóweczką,spokojnie można było ostro za ... lać.

Dodam jeszcze,że jak zrobiła się spora kolejka(pomijam mgłę),pojechałem wzdłuż krzesełka na sam dół i tu warunki eleganckie,do tego zero kolejek.Stwierdziłem,że lepiej jechać krzesełkiem 15 min.niż stać tyle w kolejce. :)

Czerwona kartka dla najstarszego pokolenia narciarzy!Tak się ryli na bezczelnego,że aż raziło!Pewnie sądzili,że nikt nie zauważy... :P

Tu jeszcze wspomnę ciekawe zjawisko.Otóż nie wiem czemu,ale na Szczawinach od strony czerwonej trasy zawsze jest kultura i narciarze stoją ładnie w dwóch rzędach,natomiast od strony czarnej traski zawsze jest totalne bydło i przepychanki. :confused:

Jeszcze ten parking-widok bezcenny! :eek::D

I właśnie z w/w powodów szerokim łukiem omijam to piękne skądinąd miejsce.

jesli taki widok bezcenny to pewnie zrobiles fotku co ??

:D To raczej musiałby być taki kilkuminutowy filmik pod tytułem:"Jak wyjechać spod krzesełka"... :P

I właśnie z w/w powodów szerokim łukiem omijam to piękne skądinąd miejsce.

A ja lubię to miejsce i mimo pewnych niedogodność,nadal tam będę z miłą chęcią jeździć(Mihumor trafił w sedno). :) Najlepiej jest właśnie wiosną-dużo śniegu,mało ludzi. :)