mysiauek Napisano 6 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2009 W dniach 10-11.01 Nowa Osada będzie zamknięta! To prawda - ja będę jeździł Mogę dodać, że tak samo będzie w dniach: -7-8 luty -21-22 luty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 6 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Styczeń 2009 Sprawozdanko z Limanowej: Minął już ponad tydzień od otwarcia pierwszych wyciągów w nowej stacji Limanowa Ski w Beskidzie Wyspowym. Miałem okazję szusować po stokach Łysej Góry na której usytuowana jest limanowska stacja narciarska przez 3 dni - tj. 29,30 oraz 31 grudnia 2008 i postanowiłem napisać krótkie sprawozdanko z tej wyprawy, wraz ze zdjęciami. 29.12.08 Tego dnia został uruchomiony 4-os. wyciąg krzesełkowy, oraz 1100m. trasa niebieska. Wybrałem się na stok ok. godz. 15, dojazd w porządku (odśnieżony środek asfaltu) - droga bez problemu przejezdna. Na parkingu w sumie nie wiele samochodów. Na 1 rzut oka warunki wyglądały dobrze, więc zdecydowałem się na zakup 4-godzinnego karnetu "od teraz" za 40zł. Warunki rzeczywiście zgodnie z informacją na stronie były bardzo dobre. Śnieg twardy szybki i zmrożony, jednak trasa niebieska była mocno zawężona. Na szczęście przy niewielkiej ilości narciarzy nie było problemów z wygodną jazdą. Na nieotwartych trasach cały czas intensywnie pracowały armatki, przy których utworzyły się już ogromne zaspy. I tak bardzo przyjemnie spędziłem 4 godzinki i jak na 1 raz w sezonie wyjezdziłem się co niemiara, a w perspektywie miałem jeszcze 2 dni szusowania. 30.12.08 Pogoda 30 grudnia była wręcz wymarzona na wypad narciarski. Ok. -7`C i wręcz bezchmurne niebo. Udałem się na limanowski stok licząc, iż otwarta będzie już trasa FIS przy krześle. Jednak po przyjeździe zorientowałem się iż nadal jest odgrodzona a armatki śnieżą. Znacznie poszerzona została natomiast trasa niebieska., jednak i narciarzy przybyło. O kolejkach mowy też nie było, dlatego spędziłem znowu 4 godziny jeżdżąc właściwie "na okrągło". Warunki podobnie jak 29.12 - bardzo dobre, zwłaszcza na szerokiej części wzdłuż orczyków, gdzie było wręcz idealnie. Śnieg na FIS został już wstępnie rozprowadzony i udało mi się zjechać parę razy, aby przetestować trasę. Jednak wówczas była ona bardzo zmrożona i nieprzygotowana., lecz co się odwlekło 30 zostało przetestowane 31 . 31.12.08 Ostatniego dnia roku wybrałem się na stok upewniając się, iż czerowna trasa FIS jest czynna. Rzeczywiście nie było inaczej. Dotarłem na stok na wieczorną jazdę - ok. godziny 17. Ku mojemu zaskoczeniu czynna była już cała szerokość wszystkich tras z czerwoną włącznie. Ludzi jak na wieczór sylwestrowy sporo - jednak jazda również bez kolejek. Na wszystkich trasach dużo śniegu. Trasy przygotowane bardzo dobrze - na twardo więc o muldach nie było mowy. Z czasem - jak zwykle wieczorem przy dużym mrozie pojawiły się oblodzenia na trasie FIS, które nieco przeszkadzały, ale można było je ominąć. Ok. godziny 21 przyjechało bardzo wiele osób chcących spędzić sylwestra na stoku. Za darmo czynne były wówczas orczyki. W te 3 poświąteczne dni naprawdę świetnie pojeździłem. W godzinę zwykle zjechałem 9 razy. Średnio w ciagu ok. 4 godznin dziennie na stoku w Limanowej udało mi się przejechać ok. 35km. co daje w sumie 105km. za 3 dni. Także jak na polskie warunki naprawdę się wyjeździłem. Zrobiłem trochę zdjęć z pierwszych 2 dni (29 i 30). Link do galerii ze zdjęciami: http://picasaweb.google.com/shugerkrk/StacjaNarciarskaLimanowaSkiWyciGNaYsejGRze29I30Grudnia2008# Od nowego roku spadło na stoki Limanowa-Ski ok. 30cm. naturalnego śniegu. Ponadto armaty sukcesywnie dobijały śniegu, więc myślę, że warunki będą świetne. Może ruszę tam w weekend, bo naprawdę warto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blesso Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Gdzie proponowalibyscie jutro? Na jeden dzień w odległości 200 km od Katowic, najlepiej dość płasko (poczatkujaca żona ) i z krzesłem . Myslałem o Białce ale tam teraz aż czarno od ludzi, może ktos był? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Proponuje raczej Witów (mniej ludzi) jeśli jechałbyś przez Słowację lub Małe Ciche od drugiej strony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Madzinka Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Gdzie proponowalibyscie jutro? Na jeden dzień w odległości 200 km od Katowic, najlepiej dość płasko (poczatkujaca żona ) i z krzesłem . Myslałem o Białce ale tam teraz aż czarno od ludzi, może ktos był? Ja bym proponowała Górę Żar. Krzesła nie ma, ale za to jest kolej Stok - szczególnie u góry dość płaski i jest tam też orczyk - w sam raz do nauki. W weekend było sporo ludzi, ale rano dało się pojeździć, potem zresztą też. Myślę, że w porównaniu z kolejkami w Korbielowie czy Wiśle to nie ma co narzekać. trasa dobrze przygotowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 7 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Gdzie proponowalibyscie jutro? Na jeden dzień w odległości 200 km od Katowic, najlepiej dość płasko (poczatkujaca żona ) i z krzesłem . Myslałem o Białce ale tam teraz aż czarno od ludzi, może ktos był? A może tu: http://www.koziniec-ski.pl/kamera.php Obraz na żywo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 A może tu: http://www.koziniec-ski.pl/kamera.php Obraz na żywo. no jak tam to i tu : http://www.hawran.pl/ http://www.zdiar.sk http://www.skibachledova.sk/pl i oravice i rohace i mosty u jablonkova i vratna oooogromny wybór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 witam na 1 dzień ? to może Wisła -teraz tam pustki a łatwe stoki : poniwiec (to jest Ustroń oczywiście ) siglany wróblonki stok obok cienkowa to wszystko bez kanap ale stoki łagodne z kanapą to może Istebna (może wyczerpali limit awarii ) z dalszych miejsc Korbielów -Baba (krzesło) lub trochę dalej Shilne bez krzesła ale łagodny stok. ew. z krzesłem i łagodnymi trasami wzdłuż krzesła Orawska Lesna ok. 130 km od Katowic. pozdr.Torres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 z dalszych miejsc Korbielów -Baba (krzesło) lub trochę dalej Shilne bez krzesła ale łagodny stok. nawet mają 20% upustu do czwartku co to się porobiło !! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blesso Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 (edytowane) nawet mają 20% upustu do czwartku co to się porobiło !! Te 20% musisz wliczyc w naprawe sprzętu na pilsku poza zjazdem do miziowej kamienie i lód,w okolicy wisły czy ustronia o szczyrku nie wspomnę podobna sytuacja :eek:. Przynajmniej tak twierdzą znajomi którzy tam byli. Chyba jednak zdecyduje sia na małe ciche. Dzięki za informacje pozdrawiam Edytowane 7 Styczeń 2009 przez blesso Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 A może tu: http://www.koziniec-ski.pl/kamera.php Obraz na żywo. ta górka nie bardzo nadaje się dla początkujących trochę stromawa jest w tym miejscu w lesie niezłym rozwiązaniem mogą być spytkowice które mają kanape od tego sezonu i basen na dole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Niestety Kasprowy musieliśmy zamienić na Szczyrk, jeździliśmy na Solisku. na Małym Skrzycznym wyciąg zawieszał się co 5 m tak więc jechaliśmy chyba z 15 minut nie wiedząc czy dojedziemy , może zatrzymywali go żeby nie było wolnych orczyków?!. Warunki nawet, nie można narzekać choć na Małym Skrz. wywiane tradycyjnie, jedyne co poprawiało humor to widok Tatr:p. Golgota po ratraku po godz. 16super, wogóle nie było kolejki. w ciągu godziny zjechaliśmy 10 razy. oczywiście nie ma się co podniecać ale nawet było miło.szkoda tylko że jeszcze się tam normalnych toalet nie dorobili:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Torres Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 do blesso: co do warunków w Wiśle to myślę (mam nadzieję ) że się poprawiły -tłumy wyjechały, mróz trzyma więc powinno być lepiej ale tam nie jeździłem więc 100% pewności nie mam. Poza tym w większości to płaskie i b.płaskie stoki więc "wyślizgać" je trudno natomiast b.dobre warunki są tutaj: http://www.ski-gruniky.sk/ i Oravskiej i tam jest kanapa. Na nich byłem i warunki ok. specjalnie podałem te stoki bo są blisko pozdr.Torres Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzordzyk Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 KDZ: A jak Golgota wyglada z samego rana ? Bo ja jesli jezdze, to wlasnie od rana. W ogole bylo cos kamieni, czy juz je przykrylo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Ja dziś byłem w Kasinie na Śnieżnicy. Stok przygotowany dobrze jak na małą ilośc śniegu naturalnego w okolicy ale niestety przygotowany nieco niedbale- trochę podłużnych sporawych nierówności (takie progi lodowe) ale to drobiazg bo wkurzające były drobne kamyczki rozsypane przy bramkach do wyciągu (może w celu zapewnienia lepszego hamowania zjeżdrzającym:D). Ale za to mało ludzi, jazda na okrągło do zmęczenia materiału i piękna pogoda. Cały dzien śnieżyli ale mi to osobiście nie przeszkadza - wielu ludzi to jednak wzburza czego nie do końca rozumiem, zima nas ostatno nie lubi wiec lepiej niech śnieżą i za dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KDZ Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Golgota z samego rana jest ok, nie ma muld, miejscami trochę lodu.Kamienie, hmmm:D malutkie od czasu do czasu są ale głazów nie ma:D.Pojeździsz tylko musisz być wcześnie bo potem zjeźdża więcej ludzi. wyciąg chodzi jakoś od 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
damiantychy Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 Soszow Witam.Jak wyglada Soszów na ten weekend?Jakie prognozy i czy orczyk na sama góre jest lub bedzie czynny no i jakie trasy beda czynne.Prosze o opinie jeżeli ktoś był w tym tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 a dlaczego nowa osada ma byc zamknieta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 a dlaczego nowa osada ma byc zamknieta? bo mysiek ma tam zawody znaczy się ing ma zawody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 na Śląsku sypie aż miło:) chyba powoli problem kamieni żegnamy, wreszcie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 7 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Styczeń 2009 na Śląsku sypie aż miło:) chyba powoli problem kamieni żegnamy, wreszcie! sypie bardzo fajnie za oknami a na pogodzie na onecie mamy dzisiaj bezchmurne niebo w rybniku :D i całkowity brak opadów aż do wtorku, oby im się to nie sprawdzało tak jak dzisiaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dzordzyk Napisano 8 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2009 http://www.gat.pl/pogoda/szczyrk.php No panowie i panie, jak patrze na ta kamerke, to mam nadzieje, ze niedlugo pojedzie sie na golgote i bedzie ponad metr sniegu Rzeczywiscie - sypie az milo i niech tak pozostanie dluuugo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 8 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2009 Brodnica 15 cm świeżego śniegu w weekend objazd po lokalnych górkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 8 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 8 Styczeń 2009 bo mysiek ma tam zawody znaczy się ing ma zawody Zawody to będą Dla tych co własnym transportem nie przyjadą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Przed weekendem można zobaczyć najnowszą Pogodę na narty: http://ww6.tvp.pl/7619,20090109859816.strona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi