JC Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 śnieg w maju i nie tylko Daleko szukać, w tym roku w maju pewnego dnia rano droga dojazdowa pod lodowiec była biała!!! Nie raz miałem okazję doświadczyć opadów śniegu w ... lipcu! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Pół metra śniegu. Pierwszy stopień zagrożenia lawinami Od tygodnia w Zakopanem nie było nawet jednej słonecznej chwili. W Tatrach cały czas przybywa śniegu. Wrześniowe opady białego puchu wysoko w górach nie są niczym nadzwyczajnym. Zagrożenie lawinowe o tej porze roku często już się jednak nie zdarza. Ratownicy TOPR ogłosili dziś rano pierwszy stopień zagrożenia lawinami. Oznacza to, że małe lawiny mogą schodzić samorzutnie. Unikać należy miejsc z nawianym śniegiem. W wyższych partiach Tatr warunki dla turystów są skrajnie trudne. Na Kasprowym Wierchu pokrywa śniegu sięga już 45 centymetrów. Rano termometry wskazywały cztery stopnie mrozu. Wieje silny wiatr. W takich warunkach nie ma sensu wychodzić na wycieczki. Tygodnik Podhalański Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 (edytowane) Soelden ruszyło Otwarty zostały dla narciarzy lodowiec w Soelden! Przygotowany 3.5 km tras, czynne są 4 wyciągi. Na lodowcu pokrywa śniegu wynosi 30 cm, czyli mniej niż na ... Kasprowym (45 cm) Edytowane 20 Wrzesień 2008 przez JC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość scatman_wawa Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Od 21 od nowa rusza Molltaler (i całe szczęście bo od 25 będizemy tam jeździć). Obecnie kamerki zasypane śniegiem, a pokrywa to 50 cm w tym 10 świeżego. Temperatura to na górnej stacji -7, na pośredniej -3 a na dole(przy wejściu do "kreta") -2. We Flattach podobno nie pada śnieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Jutro rusza Moelltaler. Na lodowcu jest 90 cm śniegu w tym 10 świeżego. Co ciekawe w Tyrolu jest piękna pogoda, a w Karyntii sypie! To się rzadko zdarza, z reguły jest na odwrót. I jeszcze jedna informacja dla wybierających się samochodem w najbliższym czasie w Alpy: pora zmienić opony na zimowe i sprawdzić, czy w bagażniku są łańcuchy. Dlaczego? Bo np. dzisiaj na drodze dojazdowej pod dolną stację na Moelltaler pada śnieg! Od 21 od nowa rusza Molltaler (i całe szczęście bo od 25 będizemy tam jeździć). Obecnie kamerki zasypane śniegiem, a pokrywa to 50 cm w tym 10 świeżego. Temperatura to na górnej stacji -7, na pośredniej -3 a na dole(przy wejściu do "kreta") -2. We Flattach podobno nie pada śnieg. scatman_wawa a co Ty nie czytasz tekstów poniżej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość scatman_wawa Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Czytam, dlatego sprostowałem. Nie 90 a 50 cm śniegu. I info że we Flattach nie pada. Ważne że mrozi i że ratraki i armatki cały czas pracują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość berry Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Czytam, dlatego sprostowałem. Nie 90 a 50 cm śniegu. I info że we Flattach nie pada. Ważne że mrozi i że ratraki i armatki cały czas pracują chyba macie różne źródła :-))) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość scatman_wawa Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 (edytowane) Moje źródło to ludzie mieszkający we Flattach (kontak telefoniczny ze względu na moje bezpośrednie zainteresowanie tym miejscem) i strona oficjalna Molltala http://www.skifidelity.at/moelltaler-gletscher_en/index.php?o_id=357. A z tego co znam niemiecki to tu napisano (a to jest kopia ze stronu Molltala) że już otwarty Mölltaler Gletscher geöffnet Mölltaler Gletscher täglich für den Wanderbetrieb bis 2.800m geöffnet! Już sie poprawili że jednak od jutra otwierają Edytowane 20 Wrzesień 2008 przez scatman_wawa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps Napisano 20 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Wrzesień 2008 Za to Kaunertal nie najlepiej Jedyne 7 cm śniegu i co najgorsze nic nie zapowiada większych opadów, a otwarcie planują na 27 września . Coś słabo rozpoczyna się ten sezon w Tyrolu, nie mowiąc o Polsce, z rekordowymi opadami śniegu w Tatrach Już słyszałem o 49 cm na Kasprowym i ciągle pada, Śnieżka też zamrożona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Może jeszcze nie do końca narciarsko, ale pierwsze zdjęcia zimy w Beskidach :http://korbielow.net/?subaction=showfull&id=1221665022&archive=&start_from=&ucat=&I coś ze słowackich Tatr : Strednica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Strednica piknie wypada - chyba polecę tam dzisiaj napić się piwka pod Hawraniem Z mojej strony - Tatr nie widziałem już 9 dni - cały czas za mgłą - czekam na ten widok białych szczytów i choć trochę słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Kasprowy Na Kasprowym jest 50 cm śniegu i świeci słońce! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Strednica piknie wypada - chyba polecę tam dzisiaj napić się piwka pod Hawraniem Ech... smadny mnich Szkoda tylko, że nie bardzo jest gdzie tam usiąść w jakiejś dobrej knajpie i po prostu siedzieć, pić i patrzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Chciałem trochę śniegu zobaczyć na Hawraniu i pokazać Wam, ale jak dojechałem do Zdiaru, to zasłoniła wszystko mgła. [YOUTUBE]VrEqYVvpU98[/YOUTUBE] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 i Pomyśleć że tydzień temu latałem po Orlej Perci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 sumując was odkrywczo powiem ZIMA idziE:D::D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Chciałem trochę śniegu zobaczyć na Hawraniu i pokazać Wam, ale jak dojechałem do Zdiaru, to zasłoniła wszystko mgła. Nie postawili tam czegóś nówego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Budują knajpki z drewna. Wyciągów - nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 Budują knajpki z drewna. Wyciągów - nie. Też dobrze Brakuje jeszcze spanka przy samym wyciągu. Chociaż drogę by było słychać, a tak we wsi w nocy ciiiiiiiiiiiiszzzzzzzzzzzzzaaaaaaaaaaaa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 22 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Wrzesień 2008 pal licho droge, blisko na wyciąg by było:) zainwestowali by w dzwiekoszczelne okna i dało by rade:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 25 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2008 Coś się zaczyna dziać... Dzisiaj rano jak oglądałem Alpenpanoramę to widziałem że np. w Soelden już porozwozili na stoki armaty, podobnie w Turracher Hoche:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 25 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2008 Dzisiaj rano jak oglądałem Alpenpanoramę to widziałem że np. w Soelden już porozwozili na stoki armaty, podobnie w Turracher Hoche:) Obys byl Prorokiem z tym "dzianiem" bo pazdziernik za pasem a na razie w Alpach "sredniawo" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 25 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2008 Obys byl Prorokiem z tym "dzianiem" bo pazdziernik za pasem a na razie w Alpach "sredniawo" Było gorzej i to nie dalej jak 2 lata temu, i oby się juz nigdy nie powtórzyło że w ostatni weekend października nie usłyszeliśmy w wiadomościach sportowych: "dzisiaj w austryjackim Soelden ruszył alpejski puchar świata..." Bo póki co zimy faktycznie nigdzie w Alpach nie ma ale tu i tam prószy śnieg, a ujemne temperatury, albo oscylujące około 0 co rano są wszędzie:) Tak ze nie jest źle:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 25 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 25 Wrzesień 2008 TOPR podaje: Mamy bardzo zimowy koniec lata w Tatrach. Na Kasprowym ponad 50 cm śniegu, ujemne temperatury. Śnieg leży już od wysokości 1100 m. Dawno już nie było tak głębokiego i długiego załamania pogody. Leje i Sypie już prawie cały tydzień. W związku z dużą ilością śniegu, który nie jest związany z podłożem w dniu 20.09. TOPR ogłosił I stopień zagrożenia lawinowego, czego nie czynił o tak wczesnej porze już dawno. Oczywiście, to nie warunki narciarskie. Ale niespotykany chłodek, to już coś . Nie piszę dalej, żeby nie zapeszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 26 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 26 Wrzesień 2008 Dzisiaj rano jak oglądałem Alpenpanoramę to widziałem że np. w Soelden już porozwozili na stoki armaty, podobnie w Turracher Hoche:) Armaty na lodowcu sypią od początku tygodnia fajnie to na kamerach widać rano. PS widzę Sławek, że ciągnie cię w tym kierunku. Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi