lokiec3 Napisano 17 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2008 Był ktoś tu: http://www.serfaus-fiss-ladis.at/ Mile widziane opinie nt tego ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 17 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Lipiec 2008 jak juz bedziesz jakies mial to daj znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 18 Lipiec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2008 Mądrala lalala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siw Napisano 18 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2008 był... ale już jakis czas temu.. chyba ze sześć sezonów temu.. podobało mi się... może pojadę w najbliższym sezonie.. tak mi ostatnio nawet chodziło po głowie.. niestety nie mam zadnych zdjęć - wtedy nie miałem cyfrówki pozdr siwy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 18 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Lipiec 2008 Mądrala lalala. Niiieeee, tylko myslalem ze jak moze zdobedziesz jakies info "pozapubliczne" to moze dasz znac, bo wstepnie wyglada to ciekawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 19 Lipiec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Lipiec 2008 Niiieeee, tylko myslalem ze jak moze zdobedziesz jakies info "pozapubliczne" to moze dasz znac, bo wstepnie wyglada to ciekawie OK. Chciałbym tam pojechać z moim malcem. Wydaje mi sie, że będzie miał co robić. Tylko termów żadnych tam chyba nie ma a żonusia na nartach nie jeździ i to jest minus. Na dzień dzisiejszy plany na luty z rodziną to Livigno, ale zawsze je można zmienić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siw Napisano 20 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Lipiec 2008 term nie ma... basen publiczny w Feitchen - po drodze na Kaunertal.. no i baseny przy hotelach - niektore dostepne dla ludzi zewnętrznych.. dla dzieci ogromny plac zabaw w Fiss... cos koło wymiarów boiska piłkarskiego.. dokładnie koło stacji pośredniej gondolki Fiss-Ladis... drugi a górze koło kompedrell... trzeba wyjechac gondolką z Serfaus.. sanki wieczorne w Fendels - polecam.. nie wiem czy w ciągu dnia także... pozdr siwy 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 10 Sierpień 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 10 Sierpień 2009 Nowości na stronie Tak cały czas mnie męczy ten ośrodek coby go odwiedzić. Jak uda mi się wynegocjować nowy limit wyjazdowy:D to chyba tam w styczniu zawitam. A na razie po podczas przeglądania strony ośrodka natknąłem się na ciekawą wizualizacje tras: http://ski3.intermaps.com/serfaus-fiss-ladis/index.asp?&chn=zoom1&Reg=zmP1&Xpos=p100&Lang=de&Aktuell=Lifte&video=on Trza kliknąć na trasę i pokaże się okienko w którym jest zakładka SkiPIX. Jest video ze zjazdu profil trasy. Ciekawe. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Napisano 26 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Sierpień 2009 Serfaus Witam wszystkich, Ośrodek o którym piszecie odwiedziłem ze znajomymi w połowie marca. Rejon jest godny polecenia,ale jak w każdym dużym ośrodku są plusy i minusy. Do ośrodka trzeba dojechać od głównej drogi kilkoma serpentynkami. Jeżeli tam macie kwaterę to wolno raz przy wjeździe i raz przy wyjeździe wjechać samochodem. W przeciwnym razie trzeba się poruszać skibussami oraz metrem (zrobione chyba w pozostałych po II wojnie tunelach). Ja mieszkałem w miejscowości Prutz w dolinie, bo za podobny standard płaciłem tam dużo mniej. Musiałem więc dojeżdżać skibussem, co zajmowało około pół godziny (plus dojazd wyciągami do głównych tras). Coś za coś. Ośrodek jest ogromny i przejechanie choćby raz każdej trasy, to co najmniej 2 dni ostrego zasuwania. Moim zdaniem ośrodek ma następujące zalety : - duża ilość tras powyżej 2000 (głównie dlatego tam pojechałem), czyli nawet w połowie marca śnieg prima sort!!! We Włoszech w tym terminie takiego śniegu praktycznie nigdzie nie ma, a popołudniami jeździ się często po sztucznej kaszy - bardzo wysoki standard znacznej większości wyciągów - bajeranckie "kinderlandy" dla najmłodszych, a oprócz tego na głównej hali narciarskiej w Serfaus (ala Białka) - specjalne podgrzewane krzesełka z wydłużoną strefą hamowania wyciągu, dla maksymalnego komfortu wsiadania dla maluchów - ośrodek położony niedaleko granicy z Włochami i podobno pogoda jest tam względnie OK - ja miałem 4 całkowicie słoneczne dni na 6, 1 średni i 1 zły - to chyba niezła statystyka jak na Austrię - pierwszy raz w życiu widziałem "nacht ski show" - naprawdę świetnie zrobione widowisko (ktoś już o tym pisał na forum) - koniecznie trzeba zobaczyć - w skipassie jest również Nauders - najbardziej bajerancka hala do carvingu jaką widziałem w życiu - ponad kilometr długości, kosmiczna szerokość - po jednej stronie trasa łatwa, pośrodku średnia, a po drugiej trochę ambitniejsza część. - blisko też do Samnaun - można tanio zatankować paliwo, kupić alkohol (inne rzeczy drogie), ale również za dopłatą do skipassu można tam pojeździć oraz - większość tych najlepszych tras w Sefaus, Fiss, Ladis raczej czerwona i ambitna (dla jednych to plus dla drugich minus) - szerokie i świetnie utrzymane - bardzo dobry dojazd z Polski - tuż za Innsbruckiem, niedaleko od autostrady, przy głównej drodze; Minus - jak na taki duży ośrodek trochę mało łatwych niebieskich tras, ale te kilka które są, długie i fajne - 1/2 w Fiss i 2 w Sefaus plus spora hala narciarska, raczej dla dzieciaków (w ten najgorszy pogodowo dzień, mimo opadów śniegu - hala była utrzymana na tip-top i tam dało się jeszcze pojeździć mimo bardzo słabej widoczności). Przez to w tzw."godzinach szczytu" jest tam spory tłok. - tanio to tam nie jest - ale standard za to oferują naprawdę wysoki - dosyć "rozłożysta" logistyka ośrodka - odległość między skrajnie położonymi trasami ośrodka naprawdę spora, czyli czasami jest więcej przemieszczania się niż samej jazdy (ale pewnie są tacy co to też lubią) - długie dojazdy do ośrodka, jeżeli nie mieszkasz w Serfaus,a w dolinie Ośrodek, tak jak i okoliczne miasteczka w dolinie mają świetnie przygotowane strony internetowe i ogromną bazę kwater - naprawdę jest z czego wybierać. Ja tam chyba jeszcze wrócę, ale tym razem spróbuję już Nauders + Samnaun. Aleks. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 27 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2009 Ja również celuję na ten ośrodek - wydaje się najwyższej klasy, choć nie jest tak rozreklamowany jak sąsiednie Ischgl czy Solden. Pewnie jest też mniej ludzi. Mam jednak pytanie odnośnie tego dojazdu - czy przyjezdnym w ogóle nie pozwala się wjechać do miejscowości? I czy tak jest w przypadku każdej z nich, bo czytałem w Skimagazynie że to dotyczy Serfaus (zamknięty ruch uliczny), czy również Fiss i Ladis? Tzn. czy trzeba auto mieć zaparkowane w dolinie, a np. do Fiss można dojechać wyłącznie Skibusem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 27 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2009 Koliber - do Serfaus wjedziesz samochodem jesli masz tam nocleg. Stawiasz auto na parkingu hotelowym i sobie tam spokojnie czeka az do momentu wyjazdu. Natomiast w czasie pobytu tam korzystasz z wlasnych nog i metra zeby dostac sie do wyciagow (w niedziele rano bywa tloczno). Pod wyciagami w Serfaus nie ma parkingu dla narciarzy. Osrodek glownie nastawiony jest na rodziny z dziecmi. Sa tam miedzy innymi hotele ktore przyjmuja tylko rodziny z dziecmi. Bardzo dobrze przygotowane trasy (pierwszy raz tam widzialem w Alpach przemarsz 15 ratrakow trasa w czasie dnia - robi wrazenie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aleks Napisano 27 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2009 Serfaus Ze swojej strony dodam, że do głównych wyciągów w Serfaus trzeba dojechać do ostatniego parkingu (koniec drogi). Potem wsiadasz do metra i dalej to już gondolka. Zajmuje to sporo czasu. Ja osobiście wolałem wysiąść na przedostatnim przystanku skibussa (w połowie drogi pomiędzy Fiss a Serfaus - jest tam też b.duży parking) skąd wsiada się od razu do gondolki, z której jedną łatwą trasą można było dojechać do wyciągów w Serfaus. Czyli w tym samym mniej więcej czasie, miałem już jeden, bardzo przyjemny jak na początek dnia, zjazd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 27 Sierpień 2009 Zgłoszenie Share Napisano 27 Sierpień 2009 Chodziło mi bardziej o to, czy jak przyjeżdżam do ośrodka nie mając noclegu (lub nocując gdzieś dalej), to czy mogę dojechać pod sam wyciąg autem. Nie koniecznie w Serfaus, tylko jakikolwiek (np. w Ladis). Odnośnie przygotowania tras to zauważyłem na mapce, że przy każdym wyciągu jest ich kilka, więc to może też z tego powodu że jest mniejszy ruch na każdej z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi