pablo_duch Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 Dzis doszly mnie słuchy ze debile planuja wprowadzic OC na rower:mad:PARANOJA... OPINIE WASZE NAPEWNO BEDE GORACE;) DO DZIEŁA TOWARZYSZE NARCIERZE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 OC na chodzenie po chodnikach i na bieganie po ścieżkach też mogą wprowadzic, ostro ktos ma nasrane pod czachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 2 Lipiec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 OC na chodzenie po chodnikach i na bieganie po ścieżkach też mogą wprowadzic, ostro ktos ma nasrane pod czachą chodzenie moze nie,ale bieganie -słusznie wkoncu rozwijasz podczas biegu predkosc jakas i a noz sie zderzysz z innym biegaczem-gorzej jak to bedzie ten co cwiczy sprinty:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 Uważam, że idea sama w sobie nie jest zła, tylko zasady naliczania i przypisywania polisy będą pewnie do niczego tak jak to jest w przypadku pojazdów. Już pokrótce wyjaśniam: W USA polisa OC jest wykupowana przez kierowcę i wystawiona jest na kierującego a nie na pojazd jak to jest u nas. Jest to logiczne z kilku powodów: 1. Odpowiedzialny za zdarzenie drogowe jest kierowca i to on powinien odpowiadać ze swojej polisy a nie tak jak u nas, że to pojazd odpowiada za kierowcę 2. W naszym kraju jak pożyczysz komuś auto i gość wyrżnie twoim autem to ty jesteś stratny a nie ten co to zrobił, bo odpowiada pojazd i jego właściciel a nie kierujący - wg mnie bzdura totalna. Gdyby w naszym ukochanym kraju ktoś wpadł na taki system naliczania OC to można by zastosować również do kierujących rowerami i to miałoby sens. Bo w sytuacji gdy wzorem OC pojazdów miałby być ubezpieczony rower to bzdura totalna. Jak znam, życie to zaraz odezwie się larmo, że po co komu OC dla rowerzysty. To odpowiadam: 1. Tak samo jak: po co ci ubezpieczenie jak wyjeżdżasz na narty? 2. Nie życzę nikomu zderzenia z rowerem jako kierujący pojazdem i odwrotnie nie życzę żadnemu rowerzyście zderzenia z pojazdem. Zakładając, że rowerzysta by zbyt mocno się nie poturbował to i tak miałby wyjęte bo buli z własnej kieszeni za szkody na pojeździe w przypadku gdy będzie to jego wina. Takie jest moje zdanie: obowiązkowe OC dla rowerzysty jak najbardziej ,ale nie dla roweru i tego samego zdania jestem w stosunku do pojazdów. Obowiązkowe OC dla kierowcy a nie dla pojazdu. Kropka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jark Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 Uważam, że idea sama w sobie nie jest zła, ... Ot mądrego przyjemnie posłuchać/czytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 lokciu zgadzam sie w 100 % ale jedno mnie trochem intryguje jak to nasze patałachy będą naliczać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 2 Lipiec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 i ciekawe czy znizszki wyrobione za bezszkodowa jazde autem mozna przełozyc tez na rower.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 Napewno by to były groszowe sprawy, no ale jak to władza bedzie egzekwowac? Rutynowe kontrole na chodnikach?? A co jak ktoś nie bedzie miał OC? Mandat? A jesli bedzie to osoba niepełnoletnia której nie wolno karac mandatem? Wezmą dziecku rowerek? Sama idea może nawet OK ale jest dużo ale... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 lokciu zgadzam sie w 100 % ale jedno mnie trochem intryguje jak to nasze patałachy będą naliczać ?? No właśnie nad tym się zastanawiałem. Jak znam życie to nasi włodarze i tak coś spier.....lą w unormowaniach prawnych. A stawki naliczać będą firmy ubezpieczeniowe i tu już jest wolny rynek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 Napewno by to były groszowe sprawy, no ale jak to władza bedzie egzekwowac? Rutynowe kontrole na chodnikach?? A co jak ktoś nie bedzie miał OC? Mandat? A jesli bedzie to osoba niepełnoletnia której nie wolno karac mandatem? Wezmą dziecku rowerek? Sama idea może nawet OK ale jest dużo ale... Policja na drodze. Bo wg mnie takie ubezpieczenie winno być niezbędne podczas jazdy po drodze publicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 A jesli bedzie to osoba niepełnoletnia której nie wolno karac mandatem? Wezmą dziecku rowerek? Sama idea może nawet OK ale jest dużo ale... Ja mongoła swego nie oddam nie ma CH**** Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 2 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Lipiec 2008 Uważam, że idea sama w sobie nie jest zła, tylko zasady naliczania i przypisywania polisy będą pewnie do niczego tak jak to jest w przypadku pojazdów. Już pokrótce wyjaśniam: W USA polisa OC jest wykupowana przez kierowcę i wystawiona jest na kierującego a nie na pojazd jak to jest u nas. Jest to logiczne z kilku powodów: 1. Odpowiedzialny za zdarzenie drogowe jest kierowca i to on powinien odpowiadać ze swojej polisy a nie tak jak u nas, że to pojazd odpowiada za kierowcę 2. W naszym kraju jak pożyczysz komuś auto i gość wyrżnie twoim autem to ty jesteś stratny a nie ten co to zrobił, bo odpowiada pojazd i jego właściciel a nie kierujący - wg mnie bzdura totalna. Gdyby w naszym ukochanym kraju ktoś wpadł na taki system naliczania OC to można by zastosować również do kierujących rowerami i to miałoby sens. Bo w sytuacji gdy wzorem OC pojazdów miałby być ubezpieczony rower to bzdura totalna. Jak znam, życie to zaraz odezwie się larmo, że po co komu OC dla rowerzysty. To odpowiadam: 1. Tak samo jak: po co ci ubezpieczenie jak wyjeżdżasz na narty? 2. Nie życzę nikomu zderzenia z rowerem jako kierujący pojazdem i odwrotnie nie życzę żadnemu rowerzyście zderzenia z pojazdem. Zakładając, że rowerzysta by zbyt mocno się nie poturbował to i tak miałby wyjęte bo buli z własnej kieszeni za szkody na pojeździe w przypadku gdy będzie to jego wina. Takie jest moje zdanie: obowiązkowe OC dla rowerzysty jak najbardziej ,ale nie dla roweru i tego samego zdania jestem w stosunku do pojazdów. Obowiązkowe OC dla kierowcy a nie dla pojazdu. Kropka. wiesz ile zmian sie z tym wiąże? od Kodeksu Cywilnego po Karny po ustawy...........komu by sie w PL to chcialo zmieniać no ale i tak w większosci to są zmiany nie calłych kodeksow/ ustaw a fragmenty..... no ale i tak czy siak im sie nie chce:D a wszystkoo $ dudki sie rozbija:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 3 Lipiec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2008 wiesz ile zmian sie z tym wiąże? od Kodeksu Cywilnego po Karny po ustawy...........komu by sie w PL to chcialo zmieniać no ale i tak w większosci to są zmiany nie calłych kodeksow/ ustaw a fragmenty..... no ale i tak czy siak im sie nie chce:D a wszystkoo $ dudki sie rozbija:D Ustawodawcy są po to żeby nad prawem pracować i je ulepszać tak, żeby żyło nam się lepiej. Za to im płacimy. Ech, pomarzyć zawsze można.............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 3 Lipiec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 3 Lipiec 2008 a moze niech wprowadza OC obowiazkowe dla wszystkich-duzym plusem bedzie wtedy ze smigasz na rowerku,jakis ktos ci wyjdzie pod koła - i nie masz gdzie odskoczyc NO TO SRU W NIEGO...wezwac policje do kolicji i do dzieła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi