witek52 Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Foto Na stronie Świeradowa pojawił się fotoreprtarz z inauguracji sezonu 03.01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Polecam zdjęcia 17 -20 ... Ilość ludzia/metr trasy więszka niż w zatłoczonym metrze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Co oni tam łapankę zrobili? :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Jutro ma być kolejne oficjalne otwarcie, w związku z tym działają zamiast do 16.30 do 15.00. Nocne jazdy bez zmian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fikol Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 mają też karnet sezonowy Wg. info ze strony kosztuje 1500 zeta (grudzień-marzec) - chyba trochę za dużo no i raczej styczeń-marzec - ale to i tak chyba jedyny taki w Polsce ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
John Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Na stronie Świeradowa pojawił się fotoreprtarz z inauguracji sezonu 03.01 Póki w Świeradowie, nie przybędzie ze 3 trasy więcej, weekendy bądą wyglądać tak zawsze:eek: Nie sądziłem, że trasa będzie, aż tak wąskim gardłem, to pewnie dlatego, że jest stroma na początku, jak by było odwrotnie, pewnie nie było by takiego kotła na górnym odcinku. Ale i tak szacunek dla wytrwałych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Wg. info ze strony kosztuje 1500 zeta (grudzień-marzec) - chyba trochę za dużo no i raczej styczeń-marzec - ale to i tak chyba jedyny taki w Polsce ???? Może to jest Familienpaket for 2 Elternteile, 2 Kinder?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 9 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 9 Styczeń 2009 Może to jest Familienpaket for 2 Elternteile, 2 Kinder?? No oczywiscie, w cene wliczono tez napoje i kielbaski dla calej rodziny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 10 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 10 Styczeń 2009 Póki w Świeradowie, nie przybędzie ze 3 trasy więcej, weekendy bądą wyglądać tak zawsze:eek: Nie sądziłem, że trasa będzie, aż tak wąskim gardłem, to pewnie dlatego, że jest stroma na początku, jak by było odwrotnie, pewnie nie było by takiego kotła na górnym odcinku. Ale i tak szacunek dla wytrwałych. Uwagi ogólnie trafne, z tym że trzeba pamiętać, że gondola nie jest jedynym stokiem w Świeradowie http://www.swieradowzdroj.pl/index.php?p=komunikat_narciarski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 11 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 11 Styczeń 2009 Pozwolę sobie dać link z innego forum na temat Świeradowa : http://fsc.com.pl/okn/forum/viewtopic.php?t=2500 Mam nadzieję ,że Lechu nie będzie miał mi za złe.I JC także . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 3 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 3 Styczeń 2010 Byłem dzisiaj w Szpindlu. Pytałem Czechów. Mówili że nie zabierają. Wyglądali na uczciwych. Wierzę im. Nie rozpędzaj się z ta wiarą......., oni teraz ciągle nabakani przeciez chodzą ;) Ja bylem w sobote przetestowac z rodzinka i z Lewym (dziękuje) Świeradowską gondolę. Sam stok jest całkiem całkiem OK. Ale - parking pod gondola to jest jedna wielka tragedia, a w sobotę działy się tam autentycznie dantejskie sceny, zero utrzymania, nikt nim nie zarządza - steruje, lodowisko na bardzo dużym nachyleniu, stłuczki, wypadki, zderzenia, policja etc. - sprawa nadaje się do sadu i do prasy. Patrząc na cenę karnetu do ilości dostępnych kilometrów trasy to jest to chyba NAJDROŻSZY STOK W EUROPIE :eek:. Knajpa pod stokiem (jedyna) moze na sto osob - chetnych wciąż kilka razy wiecej. I jak tu się dziwić .......... p.s. leniwym już jestem bo późno......... jak jest wątek o tym Świeradowie i jego gondoli to możne sprytny Mod skopiuje tam watek.... :o Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2010 (edytowane) W czasie sylwestrowo-noworocznego wypadu na narty, odwiedziłem to miejsce. Co prawda miejscem docelowym była Szklarska Poręba i jazda na Szrenicy, ale po jednym dniu męczarni i na "Puchatku" /bo tylko on był otwarty:mad:/ i czekaniu w kolejkach 40-60 min do jedynego krzesła-szukałem innych możliwości. Wybrałem Świeradów - nigdy tam wcześniej nie byłem i ciekawiła mnie poczyniona inwestycja Na szczyt Stogu Izerskiego wywozi narciarzy nowoczesna gondolka firmy Doppelmayra, stacja dolna 617 m.n.p.m, stacja górna 1060 m. n..p.m. Kolejka faktycznie jest nowa, o przepustowości 2400 osób/h, czas wjazdu jakieś 8 min. Taka inwestycja przydałaby się na Szrenicy, a nie stare 2-osobowe krzesło. Po świętach aura zimowa w Karkonoszach zmieniła się na jesienną - temp. dodatnie i deszcz. W tym okresie grubość pokrywy śnieżnej na trasie nie przekraczała 30-40 cm i z każdym dniem zaczęła ubywać. Widoczne były przetarcia i mnóstwo kamieni. Do 02.01 nie było zbytnio dużo chętnych narciarzy, ale warunki były naprawdę trudne. Trasa ma 2,5km, z góry prezentuje się dość okazale - pierwsze 900 m i końcówka 200 m zaklasyfikowano jako czerwona, środek niebieska-bardzo płaska:eek:. Stok raczej rodzinny, ale przy złych warunkach potrafił być wymagający - co chwilę GOPR-owcy zwozili ofiarę przewrotki lub zderzenia. Do 01.01 śnieg ciężki,mokry i padający deszcz,dlatego też zdecydowałem się na to miejsce - człowiek nie moknął w czasie wjazdu do góry.W Harrachowie mieli więcej śniegu, ale wjazd krzesłem w czasie deszczu nie należy do pozytywnych wrażeń narciarskich. Gondola faktycznie poprawia przepustowość i nie ma tutaj tak długiego oczekiwania w kolejkach, jak w Szklarskiej. Edytowane 4 Styczeń 2010 przez JC Dodałem spacje :) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 4 Styczeń 2010 Zgłoszenie Share Napisano 4 Styczeń 2010 (edytowane) cz2 Od 02.01 dobiło więcej ludzi i powróciła zima,okresowo śnieżyca z mrozem -5st. W tym dniu po wymianie kilku sms i rozmów telefonicznych /gdzie i kiedy?/ spotkałem się z Juice i jego Rodzinką. Trochę było mi głupio,że wcześniej go informowałem, że nie ma tutaj za dużo ludzi;). Do gondoli dramatu nie było,ale na trasie to już masakra,albo"rzeźnia"jak to Piotr stwierdził. Z mokrego śniegu zrobiło się lodowisko,na trasie tłumy przewracających się narciarzy - było niebezpiecznie, w dodatku niektórzy jeździli wykorzystując tylko siłę grawitacji:mad:. Byłem pod wielkim wrażeniem odwagi i kondycji córki Piotra - Julii, która miała 6 raz narty na nogach, a radziła sobie lepiej w tych warunkach, niż nie jeden "szybkościowy"narciarz. Pomimo zimna, mgły - spędziliśmy ten dzień z Piotrem w sympatycznej atmosferze:) - za co jeszcze raz Piotrowi DZIĘKUJĘ. Ceny faktycznie europejskie, o czym Piotr już wspomniał. Zima faktycznie zaskoczyła właścicieli ośrodka i drogowców,duża wilgotność powietrza spowodowała szklankę na parkingu i drodze. Nam szczęśliwie udało się uniknąć stłuczki. Jeśli dojdzie do rozbudowy i powstaną inne trasy /takie są plany/ może to być jeden z lepszych ośrodków w tym rejonie, ale to czas pokaże. Ogólnie najbardziej jestem zadowolony z spotkania z Piotrem:rolleyes: Edytowane 4 Styczeń 2010 przez JC 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi