Homar Napisano 14 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2008 Witku coś mi tu nie grało na zdjęciach widać że trasa na początku mknie w lewą strone a u ciebie było na odwrót jednak po chwili człowiek głupi zobaczył że świeradów jest na górze zdjęcia... całe to zdjęcie jest dziwne jak by stacje górna z dolną były na odwrót nie tak jak na tym zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 14 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Grudzień 2008 jednak po chwili człowiek głupi zobaczył że świeradów jest na górze zdjęcia... całe to zdjęcie jest dziwne jak by stacje górna z dolną były na odwrót nie tak jak na tym zdjęcia Kierunki N/S święta rzecz;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 17 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Grudzień 2008 Inne spojrzenie: Wjazd trwał prawie 8 minut, poruszaliśmy się z prędkością 4,36 m/s, gdzie maksymalna dopuszczalna prędkość kolejki to 6 m/s. Z wagonika widać też doskonale cały górny odcinek nartostrady.Po dojechaniu na miejsce miałem nadzieję ujrzeć tłumy dziennikarzy, zaproszonych gości i obsługi, a zastaliśmy tam pustki. Ledwie kilku dziennikarzy, w tym większość z lokalnych mediów oraz kilkoro przedstawicieli kolejki i żadnej informacji, co dalej. Niewiele się zastanawiając zrobiliśmy kilka fotek i czekaliśmy na dalszy rozwój sytuacji, zawierając tymczasem nowe znajomości z nielicznymi dziennikarzami. Na konferencji był obecny reporter telewizji polskiej (info pokazało się w Faktach i w głównym wydaniu Wiadomości), redaktor lokalnej telewizji i dziennikarz Muzycznego Radia z Jeleniej Góry oraz administratorzy portalu internetowego skionline.pl Jak się później okazało, największym hitem, poza samym wjazdem, była możliwość porozmawiania z samym Sobiesławą Zasadą, który przybył na konferencję wraz z małżonką. Na górnej stacji wywiadów udzielali kolejno: Sobiesław Zasada, Czesław Tochowicz oraz burmistrz Roland Marciniak. Ale przejedzmy do dalszego rozwoju konferencji. Po jakiś 45 minutach od wjazdu na górną stację i pozostawieniu wszystkich samym sobie szef "konferencji" Tomasz Derwich zwołuje wszystkich od wąskiego kółeczka i zaprasza do raczenia się grzańcem oraz chlebem ze swojskim smalcem, a także prosi o zjechanie na dolną stacje gdzie odbędzie się tak mocno wyczekiwana przez wszystkich prezentacja inwestycji. No to jemy i jedziemy w jednym wagoniku z reporterem TVP, który jakoś dziwnie się rozpłynął po dotarciu na miejsce (doświadczenie zawodowe czy wyczuł pismo nosem?). Na dolnej stacji czekała na nas niesamowicie dobra kwaśnica i żurek podawany przez śliczne hostessy. Zresztą jadła i napojów pod różną postacią w restauracji na dolnej stacji nie brakowało. Przepyszne wędliny, świeże pieczywo i wytrawne czerwone wino było jak najwyższej jakości o co zadbała sieć restauracji Bacówka, także należąca do Zasady. Przyszedł nareszcie czas na zaprezentowanie inwestycji. Wystąpienie Marka Budzika wraz z podziękowaniami dla władz miasta i Lasów Państwowych trwało bite……..15 minut co wychodzi po minucie na każdy z 15 prezentowych slajdów. Proszę mi uwierzyć, że dużo więcej informacji na temat kolejki znajdziecie Państwo na naszych stronach niż było zawartych w tej prezentacji. Jak dla mnie nic ona nie wniosła, a wręcz spowodowała odwrotny od zamierzonego skutek. Mianowicie taki, że każdy wrócił do jedzenia potraw nie siląc się na zadanie chociażby jednego pytania. Była to chyba najbardziej nietrafiona forma zaprezentowania tak wielkiego wydarzenia jakim jest oddanie do użytku jednej z największych inwestycji narciarskich w Polsce. Nie wolno pominąć faktu, że poranna jazda na nartach na dzień następny też nie odbyłaNa zakończenie konferencji, każdy z zaproszonych gości otrzymał od organizatorów drobny upominek, mianowicie książkę Sobiesława Zasady, wydrukowaną prezentację z załączonym cennikiem oraz dwie butelki czerwonego wina. Otrzymaliśmy także oficjalny komunikat prasowy, który publikujemy w całości we wcześniejszym artykule. Nikt nam zebranym oficjalne nie powiedział kiedy gondola przewiezie pierwszych narciarzy. Rafał Matelski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Dzisiaj pojawiła się na stronie informacja: Informujemy, że Kolej Gondolowa Świeradów Zdrój otwarta jest dla ruchu pasażerskiego. W momencie poprawienia się warunków śniegowych, uruchomiona zostanie także trasa zjazdowa. Może wreszcie co daj Boże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
prez7 Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 No tak, zabrakło może im wyobrażni, albo chcieli przoszczędzić kasy na wynajęcie profesjonalnej firmy, która zajmuje sie sprzedawaniem takich rzeczy w mediach. W sumie to najważniejsze, że Polacy potrafią robić nowoczene stacje narciarskie, a konferencje.... dobrze że jest tak, a nie odwrotnie . Już sobie to wyobrażam świetna prezentacja w wirtualu, zapowiedzi, co będzie w przyszłości, cuda na kiju, jak to u nas ze wszystkim, ohy ahy, a za oknem dwuosbowe krzesło z lat 70-tych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Grudzień 2008 Kilka informacji z naszej strony Aktualne warunki narciarskie na trasie zjazdowej w Świeradowie znajdziecie tutaj (informacje aktualizowane przez personel gondoli w Świeradowie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 19 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Grudzień 2008 Dalej nicByłem dzisiaj przejazdem.Wygląda kiszkowato.Dół jak widać nieprzejezdny.Knajpę otworzą dopiero 10.01. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 20 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2008 Film ze Świeradowa Zdroju Na stronie: http://www.skionline.pl/stacje/?co=newsy&id_newsa=5477 dodałem film TV Wałbrzych o nowej gondoli w Świeradowie Zdroju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 20 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2008 (edytowane) Super to wygląda. Aż sprawdziłem ile km jest ode mnie - 503! trochę daleko, ale założyć ślad z Zasadą, to byłoby coś. Nawiasem mówiąc, on ma 78 lat, ale formy pozazdrościć. PS. Jacek namów Go, aby coś w Małopolsce w narciarstwo zainwestował. Edytowane 20 Grudzień 2008 przez Bończa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 20 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 20 Grudzień 2008 Jacek namów Go, aby coś w Małopolsce w narciarstwo zainwestował. Już inwestuje na wschód od Zakopanego. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 21 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 21 Grudzień 2008 No rzeczywiście - tam mam 154km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 Byłem dzisiaj przejazdem. Wygląda kiszkowato. Dół jak widać nieprzejezdny. Knajpę otworzą dopiero 10.01. To widać, że wszystkie produkty Zasada Group tak samo jak autobusy działają do bani:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 22 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Grudzień 2008 To widać, że wszystkie produkty Zasada Group tak samo jak autobusy działają do bani:( te na mojej palisadzie chodzą niezle a z wyciągami nie miałem do czynienia chyba ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zizu77 Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 (edytowane) Otwarcie trasy Witam wszystkich. Na stronie kolej gondolowej w Świeradowie podali dzisiaj, że: "Informujemy, że otwarcie trasy zjazdowej planowane jest we wtorek - 30.12.br." W tym tygodniu będę tam i napiszę swoją opinię. Edytowane 29 Grudzień 2008 przez zizu77 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 Witam wszystkich. Na stronie kolej gondolowej w Świeradowie podali dzisiaj, że:rek - 30.12.br." "Informujemy, że otwarcie trasy zjazdowej planowane jest we wto W tym tygodniu będę tam i napiszę swoją opinię. Napisz, napisz! PS Aktualne warunki ze Świeradowa znajdziesz też u nas: http://www.skionline.pl/pogoda/?co=pogoda&kraj=Polska&osrodek=1511 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 29 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2008 Ja się już czaję na jutro, najprawdopodobniej na nocną jazdę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 30 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 Piszą, że dzisiaj trasa narciarska jest czynna. Śniegu od 25-50cm. Ciekawe, jakie pierwsze wrażenia. Można też spędzić sylwestra na nartach - kolej gondolowa czynna od 20 do 1. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 30 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 Kamery Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 30 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Grudzień 2008 No to chyba nie za dobrze wyratrakowali. A dwa: brak siatek zabezpieczających (patrz kamera "górna część stoku"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zizu77 Napisano 31 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2008 Coś mam pecha z tą gondolą jak nie ma śniegu to znowu wiatr.Zdjęcie trasy i Stogu Izerskiego z około 25km. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 31 Grudzień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Grudzień 2008 Coś mam pecha z tą gondolą jak nie ma śniegu to znowu wiatr. Zdjęcie trasy i Stogu Izerskiego z około 25km. Czaiłem się już od wczoraj, ale komunikat o zbyt silnym wietrze zburzył mi plan. Dzisiaj od rana sytuacja taka sama, ale z opcją, że coś się zmieni. Odpaliłem więc maszynę, mając w odwodzie inne miejsce. W Jeleniej wykonałem telefon i uzyskałem info, że trwają jazdy próbne kolejki i jest szansa że ruszy, ale 100% pewności nie ma. Ponowny telefon w Szklarskiej, gdzie była następna możliwość odbicia na Świeradów, ale sytuacja bz. Nie chcąc ryzykować pojechałem do Babińca, bo tam jazda była pewna. Teraz wiem, że Świeradów w końcu ruszył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bachusx Napisano 1 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 Kochani, ta gondola to pomyłka. Nad kasami wisi napis "Uwaga, bardzo trudne warunki narciarskie!" chciałem się przekonać, co to oznacza? Śniegu jak kot napłakał, trasy oblodzone, mnóstwo kamieni, generalnie nieprzygotowana trasa!!! Moje narty nadają się jedynie do serwisu. Komentaże jakie padały z ust innych uczestników wogóle nie nadają się do cytowania. Trzy dni jeździłem do Świeradowa żeby wypróbować nową trasę, teraz pozostała flustracja, że znowu uwierzyłem, że w możemy przygotować stoki tak, jak Czesi. Wiem jednak, że dopuki nie będzie conajmniej metrowej pokrywy śniegowej nie ma co się wybierać na gondolę do Świeradowa. Polecam Babiniec albo Paseky. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 1 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 Nie chcąc ryzykować pojechałem do Babińca, bo tam jazda była pewna. . ten ludziki na stoku to tak al kamerka jest:confused::D:D http://www.babiniec.com.pl/mapka_stoku.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 1 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 Nie chcąc ryzykować pojechałem do Babińca, bo tam jazda była pewna. Teraz wiem, że Świeradów w końcu ruszył. Moglbys powiedziec dwa slowa wiecej co i jak Babiniec ? Jakie to stoki etc. Cennik nie pokazuje znizek dla mlodziezy szkolnej :eek: Ci co byli w Swieradowie mocno narzekaja na jakosc przygotowania stoku (skiforum) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 1 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 1 Styczeń 2009 Moglbys powiedziec dwa slowa wiecej co i jak Babiniec ? Jakie to stoki etc. Cennik nie pokazuje znizek dla mlodziezy szkolnej :eek: Z charakterystyki stoku wynika, że średnie pochylenie to 26%, z tym że początkowa 1/4 stoku jest bardzo łagodna i dopiero wtedy nabiera ostrości. Stok rzeczywiście jest zmrożony, żeby nie powiedzieć oblodzony (brak krawędzi może być problemem), w jakimś sensie przypomina ten pod gondolą w Janskich (wiem, że tam byliście w tym roku). Nie bardzo mogę sobie przypomieć jak wyglądają zniżki (sam już z nich parę lat temu wyrosłem;)), ale mozesz dryndnąć to Ci powiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi