Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pomniejszanie zdjęć

SB

Rekomendowane odpowiedzi

Raceman pytał jak pomniejszyć zdjęcie aby móc go wstawić w galerię forum więc postanowiłem napisać to jako nowy temat, bo i może innym się to przyda.

Więc można zrobić to w Paint-cie ale to robota....żmudna mówiąc delikatnie:mad:

Ja używam Resize Pictures to darmowy program, link do jego instalacji:http://download.microsoft.com/download/whistler/Install/2/WXP/EN-US/ImageResizerPowertoySetup.exe

Należy zainstalować ten program trwa to nie dłużej jak 3 sekundy: czyli klikamy powyższy link i klikamy zapisz plik i tyle program jest gotowy do użytku.

Jak z niego korzystać?:

Klikamy na zdjęcie które chcemy pomniejszyć prawym przyciskiem myszy i podświetl Resize Pictures

lewym przyciskiem myszy kliknij w podświetlone pole czyli Resize Pictures i pokaże się tabelka z dostępnymi rozmiarami zdjęcia.

Dla potrzeb galerii forum skionline zaznaczamy Small(fits A 640*480 screen)

i w tym momencie wybrane zdjęcie zostanie zmniejszone i utworzony nowy plik z dopiskiem (small).

Czyli nie tracimy oryginału zdjęcia tylko dla potrzeb galerii forum mamy go w wersji pomniejszonej, a i jak by chcieć go posłać komuś meilem to takie zdjęcie szybciej przechodzi:)

• Like 1

to i ja sobie pozwole podac przykad na szybkie zmniejszenie fotki

masz zdjecie a raczej jego ikone-klikasz prawym mysze na zdjecie i robisz opcje -wyslij do->adresat poczty i pokaze ci sie zdjecie jako załocznik-ale zanim to nastapi system windows zapyta czy zmniejszyc rozmiar-zaznaczasz tak i masz zdjecie skompresowane automatycznie,nastepnie jak ci sie pokaze juz jako załacznik - chwytasz zdjatko i przenosisz na pulpit i po sprawie,jak opisuje brzmi to zawile ale jak wejdziesz w rytm to chwila moment

i nie trzeba instalowac nic,chociaz i tez mozna-wedlug uznania...

Polecam świetny darmowy "IrfanView".

Nie daję linka - na necie mnóstwo miejsc np: www.dobreprogramy.pl

No rewelacja szczególnie dla przeciętnego użytkownika komputera(czyli np. mnie) plik w postaci ZIP z którym nie wiedzieć co zrobić już to wjeb...m do kosza na śmieci i tylko cud ze mam jeszcze komputer w całości :mad:

No rewelacja szczególnie dla przeciętnego użytkownika komputera(czyli np. mnie) plik w postaci ZIP z którym nie wiedzieć co zrobić już to wjeb...m do kosza na śmieci i tylko cud ze mam jeszcze komputer w całości :mad:

Sprostowanie:

UWAGA !

PROGRAM IRFANVIEW TAK PRZEZE MNIE POLECANY JEST ZZIPOWANY!!

UŻYCIE GROZI ŚMIERCIĄ - LUDZIE O SŁABYCH NERWACH LUB/I SŁABYM SERCU -> NIE UŻYWAĆ!!!

Edytowane przez mysiauek

Sprostowanie:

UWAGA !

PROGRAM IRFANVIEW TAK PRZEZE MNIE POLECANY JEST ZZIPOWANY!!

UŻYCIE GROZI ŚMIERCIĄ - LUDZIE O SŁABYCH NERWACH LUB/I SŁABYM SERCU -> NIE UŻYWAĆ!!!

Hmm.... no widzisz ja krok po kroku opisałem jak posługiwać się z aplikacją do pomniejszania zdjęć i ten który pytał czyli Raceman poradził sobie z tym programem, znaczy tak myślę ze sobie poradził ale skoro podziękował i dał mi reputację to pewnie tak, więc i Ty może takim otępiałym jak ja wytłumaczysz jak postępować z plikiem który jes zzipowany...

wytłumaczysz jak postępować z plikiem który jes zzipowany...

Może ja spróbuję - najprostszy sposób na rozpakowanie pliku *.zip to:

- podświetlasz plik prawym klawiszem myszy

- wybierasz wyodrębnij wszystkie (na pewno w Windowsie XP) uruchomi się "Kreator wyodrębniania plików"

- klikamy "dalej"

- następnie wybieramy katalog gdzie chcemy wyodrębnić pliki poprzez użycie "przeglądaj" lub po prostu klikamy "dalej" (pliki zostaną wyodrębnione do katalogu w którym mamy zapisany plik zip)

- czekamy kilka chwil

- i po wszystkim ( wybieramy "zakończ")

Dopiszę dalszy ciąg:

Po otwarciu programu (jeśli nie mamy spolszczenia), w celu zmniejszenia zdjęcia klikamy :

1) IMAGE

2) Resize/Resample (lub Ctrl+R)

Po lewej ukazuje nam się jedna z fajniejszych opcji:

"Set new size"

gdzie możemy podać konkretny interesujący nas rozmiar zdjęcia.

Dla przykładu na wspaniałym portalu "Nasza Klasa" oprócz wagi zdjęcia w kb, zdjęcie musi mieć odpowiednią szerokość i wysokość.

Jeśli nie chcemy używać tej opcji, to po prawej stronie mamy możliwość wybrania "z góry przypisanej" rozdzielczości.

Po wybraniu rozmiaru zdjęcia, przechodzimy do

1) "File"

2) "Save as"

Wybieramy miejsce gdzie chcemy zapisać fotkę.

Najczęściej proponuję wybrać także typ pliku jako "JPG-JPEG Files", zaznaczyć opcję "Show options dialog" i tu rozwija nam się piękne menu, gdzie możemy wybrać "Save quality" (dla nie angielskojęzycznych: mamy suwaczek z możliwością wybrania z jaką jakością zapisujemy fotkę).

Dzięki temu, po małych kombinacjach pomiędzy rozmiarem zdjęcia a jego jakością, możemy nauczyć się dodawania różnej jakości i różnej wielkości zdjęć, w zależności od tego, jaki portal/forum jakie przyjmują.

Druga przydatna dość często opcja:

"IMAGE" -> "Red Eye Reduction" czyli podmniana wampirzych czerwonych oczu na inne mniej wampirze :)

Korzystamy w tgo w sposób następujący:

lewym przyciskiem myszki zaznaczamy obszar z czerwonymi oczkami a następnie klikamy wyżej wskazaną opcję.

Program ma parę fajnych opcji, ale trzeba chcieć nauczyć się z niego korzystać. Nie mam zamiaru dopiec SB, ale naprawdę trochę tylko chęci i Wasze zdjęcia cyfrowe mogą zyskać na jakości.

Czasem zabawa jest przednia, proponuje powciskać "Ctrl+S" :)