mysiauek Napisano 28 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 28 Sierpień 2008 Patrzcie jak ładnie sobie radzą z budową http://www.dzikowiec.pl/index.php?strona=galeria_kat&kat=59 Budowa kolei linowej na stoku Dzikowiec w Boguszowie Gorcach. Kolej używana, krzesełko dwuosobowe, liczba podpór - 10 szt. , dlugość po stoku 779,675 m, róznica poziomów 222,3 m. Zakres prac : od przeglądu i remontu kolei, przez uzupełnienia brakujących elementów i montaż do przekazania do eksploatacji Powiedziałbym : stromawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 1 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Czarna trasa na górze jak nic - na dole płasko jak stół więc trzeba będzie się z czegoś rozpędzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 1 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Patrzcie jak ładnie sobie radzą z budową No wyglada to zwawo - zobaczymy w ktorym miejscubedziemy jak snieg spadnie. Powiedziałbym : stromawo. Damy rade Nosal to jednak nie bedzie Wpadnij w koncu w te Sowie i to to przetestujemy O ile snieg bedzie no bo nasniezania raczej porzadnego nie uswiadczymy :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Zieleniec - nowości W Zieleńcu stawiają dwie nowe kanapy! Jedna 4 osobowa, a druga ... full wypas - 6-osobowa, podgrzewana, z osłoną i wyprzęgana! Jak zapewniła mnie miła Pani z Zieleńca wyciągi ruszą w tym sezonie! .... a Szczyrk umiera :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 i z pewnoscia będą miały 700m a ze szczyrkiem to prawda:P moze nie wiem jakieś pospolite ruszenie zrobimy albo co bo jedno z lepszych miejsc w polsce( pare lat temu) umiera śmiercia nautralną a my sie temu tylko przygladamy reanimujmy to:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loviisa-chan Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 No to fajnie, nareszcie coś się w tej PL rusza - a ja byłam jakiś czas temu po raz pierwszy od hoho na Czantorii to tam też wbili kanapę :eek: Ale ze Szczyrkiem to masakra... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 i z pewnoscia będą miały 700m Jakie 700 metrow ? Czego 700 m ? Skad te 700 m ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 no dlugosci:) no ile tam mogą miec te kanapy dlugosci:) w sensie wyciąg:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Chyba ze sobie 300 metrow dorysujesz to bedziesz mial w sumie 700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magres Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 Zieleniec jest super . Bezpłatny parking , ski bus z Dusznik . Ciekawe przy których trasach będą kanapy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 A w którym miejscu mają stanąc nowe kanapy? Bo z tego co widziałem miesiąc temu to nic nie wskazywało na jakieś nowe inwestycje, chyba, że coś w stronę Podgórza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 no soczek do tego trzeba dodac ze trzeba sie zaopatrzyć w kije do biegania zeby moc się szybko odpychac by doturlać się na doł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 4 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 No - mozna sobie petarde do dupska jeszcze podpiac aby z gorki nie "podbiegac" ;) A z innej beczki - jakze znamienne i wielce mowiace jest ze Zieleniec przy takich pagorkach ma taka ilosci wypadkow narciarskich rocznie :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 5 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Tak, kanapy maja byc obok istniejeacego krzesla Winterpolu. Maja leciec (z tego co wiem) po ukosie i przecinac sie chyba jakos u gory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 5 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2008 no no budowy nam robią niczym w val gardena - o ile mnie pamięc nie myli to tam w jedym miejscu krzyżuje sie orczyk 2 kszesła gondola i kabina duża:) to w val gardena albo gdzies tam w tym rejonie ( kojarze jak jechalem po sella rondzie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps Napisano 9 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Wrzesień 2008 Nowe krzesła w Zieleńcu mają powstać zamiast istniejących już orczyków. Jedna 6-osobowa zwolni wysłużoną "Trójke", na dodatek wyciąg będzie do samego szczytu, czyli dłuższy o jakieś 100 m. Druga kanapa 4-osobowa będzie startować spod dużego parkingu i na szczycie będzie się łączyć z 6-osobową. Zapowiada się nieźle, byle tylko zima dopisała Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukas63 Napisano 10 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Wrzesień 2008 NA stronie winterpola piszą tylko o 6osobowej - a dokładnie jak ma przebiegać ta 4osobowa bo nie mogę sobie tego wyobrazić? http://www.zieleniec.pl/mapka2007.gif Gdzie jest ten duży parking? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
shuger Napisano 24 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Wrzesień 2008 Kolejna inwestycja - w Bukowinie Tatrzańskiej powstanie 4-os. kolej krzesełkowa! "To będzie stacja z prawdziwego zdarzenia – zapowiadają inwestorzy. Pierwsi narciarze będą mogli tam szusować już w najbliższym sezonie zimowym. Na Rusińskim Wierchu w Bukowinie powstaje kolej krzesełkowa wraz z infrastrukturą. Ludzie w Bukowinie pozazdrościli Białce Tatrzańskiej i wzięli się do inwestowania w turystykę. W grudniu ma być tu otwarty duży i nowoczesny aquapark. Przybędzie też wyciągów. Właśnie buduje się druga w tej miejscowości kolej krzesełkowa. – Zamierzamy uruchomić stację narciarską na najbliższe Boże Narodzenie – mówi Rafał Topolski, prezes spółki Rusiński Sp. z ., która realizuje inwestycję na Rusińskim Wierchu. – Chcemy uruchomić tu 4-osobowywyciąg krzesełkowy, który może przewieźć do 2400 osób na godzinę. Powstaną też wyciągi orczykowe. W ramach kompleksu działać będzie również karczma regionalna i parkingi. Trasa o długości 700 metrów będzie oświetlona. – Stok będzie przyjemny, ani ośla łączka, ani zbyt trudny. Stok planujemy zrobić szeroki, tak aby narciarze mieli dość miejsca i mogli bezpiecznie szusować – zapewnia Rafał Topolski. Dodaje on, że nie obawia się o brak chętnych, bo – jak wyjaśnia – Bukowina ma dużą bazę noclegową i nie ma chyba zimy, żeby goście zupełnie nie zawiedli. Do tej pory Bukowina pełniła rolę właśnie bazy noclegowej dla Białki, ale to się zaczyna zmieniać dzięki inwestycjom, a co za tym idzie, coraz lepszej ofercie dla turystów. Kolejna taka inwestycja jak spółki Rusiń-ski, toteż korzyść dla całego regionu. Klient z Polski, który tu przyjedzie, będzie miał do dyspozycji kilkanaście krzesełek na niedużym obszarze. Nie tylko w Białce Tatrzańskiej, Bukowinie, ale i w Jurgowie, czy choćby w Czarnej Górze. " 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalczuk Napisano 27 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2008 (edytowane) Trochę więcej o Dzikowcu Stacja Narciarska i Wyciąg krzesełkowy na Dzikowiec - miasto Boguszów-Gorce (tuż koło Wałbrzycha) - mapa - trasa wyciągu przebiega mniej więcej tak jak czerwona linia: http://www.mapy.cz/#x=137136384@y=138226048@z=13@mm=RTTtTcP@dm=137134592+138221824+22400+10880 Nareszcie po latach inwestycja ruszyła. Zamontowano już wszystkie słupy. Przy pomocy słowackiego helikoptera trwało to tylko parę godzin. Dzisiaj tam byłem. Rozpoczęto też budowę stacji dolnej. Jeżeli jednak nie zdążą z naśnieżaniem to czarno to widzę w tym sezonie. Na tej wysokości (~600-800 m. n.p.m.) raczej rewelacyjnych warunków śniegowych każdej zimy spodziewać się nie można i naśnieżanie jest koniecznością. Ponadto bardzo stromy górny odcinek trasy będzie wymagał dużej dbałości o stan pokrywy śnieżnej. Przy takiej stromiźnie wydrapią ją do ziemi już w pierwszy dzień i wyciąg na siebie nie zarobi. Ale do zimy pozostało jeszcze kilka miesięcy a budowę zaczęto znacznie wcześniej, więc powinni zdążyć jeszcze i podprowadzić wodę. Pozytywnym atutem jest tu północno-wschodni kierunek nachylenia trasy. Parametry trasy: (w/g tej mapki i wcześniejszych wiadomości) Wysokość (różnica wzniesień) = 222 m. Długość (w poziomie) = 780 m. Nachylenie średnie całej trasy: 222/780=~28% =~16 stopni Najbardziej stromy odcinek trasy - średnie nachylenie na odcinku 50 m.: 40/50=~80% =~39 stopni - a więc dla rekreacyjnego narciarza a także dla pokrywy śnieżnej to bardzo dużo. Co mnie jednak w tej całej sprawie martwi, to brak perspektyw dalszego rozwoju tej stacji. Jeśli ekolodzy nie dopuszczą do jej powiększenia to na zawsze pozostanie to tylko malutka odosobniona stacja z 1-dną czy może 3-ma trasami. Cieszmy się jednak, że mamy cokolwiek bo mało co brakowało, a by i tego nie było. Pozdrowienia, Kowalczuk Edytowane 27 Wrzesień 2008 przez kowalczuk 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cysiu Napisano 27 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2008 ja mam takie dziwne pytanie.. czym sie rozni kolej wyprzegana od zwyklej? bo chyba jako narciarz polski nie zaznalem takiego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 27 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2008 ja mam takie dziwne pytanie.. czym sie rozni kolej wyprzegana od zwyklej? bo chyba jako narciarz polski nie zaznalem takiego cuda A byłeś Cysiu na Bani? Nie pytam czy byłeś pijany ,tylko czy byłeś w Białce Tatrzańskiej. Tam spotkasz wyprzęgane 6-osobowe krzesło konkretnie jadące na szczyt Kotelnicy. A działa na tej samej zasadzie co kolej gondolowa np. na Szyndzelnię w B-B i w Krynicy na Jaworzynę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 27 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2008 ... Tam spotkasz wyprzęgane 6-osobowe krzesło konkretnie jadące na szczyt Kotelnicy. A działa na tej samej zasadzie co kolej gondolowa np. na Szyndzelnię w B-B i w Krynicy na Jaworzynę. A ja tam słyszałem dialog 2 snowbordzistów inteligentnych inaczej:D, siedzieli na śniegu i tak do siebie prawili: Tyyy, jak to jest że te krzesła zapier...ą , a jak przyjadą na górę to jadą wolniej a ten 2 na to: Nooo, już na dole mnie to zainteresowało, jak to k.... jest bo tam też jadą wolno a dopiero potem zaczynają przypie...ć a na to ten 1: pierd..sz na dole też??: k... nie zauważyłem :D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 27 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2008 (...) te krzesła zapier...ą , a jak przyjadą na górę to jadą wolniej a (...) na dole (...) to (...)też jadą wolno a dopiero potem zaczynają przypie...ć :D:D o i własnie tak działa tak owe krzesełko zadziałałem jak dziennikarz faktu tu sie wytnie tu sie przytnie tu sie dopisze i jest sensacja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość januszb Napisano 27 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2008 wsiadam tylko na takie ja mam takie dziwne pytanie.. czym sie rozni kolej wyprzegana od zwyklej? bo chyba jako narciarz polski nie zaznalem takiego cuda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 27 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Wrzesień 2008 Soszów - stoją słupy Na Soszowie stoją już słupy. Więcej tutaj: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?p=51350#post51350 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi