Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

ceny nart

Rekomendowane odpowiedzi

skąd się biorą ceny nart na polski rynek:mad: , przecież ceny wyjsciowe nowych kolekcji na naszym rynku są chyba najwyzsze, po przecenach zaczynają się zbliżać do średnoakceptowalnego poziomu, ale czy kiedyś doczekamy że bedą takie jak u hamburgerów :Dhttp://www.ski-depot.com/miva/merchant.mvc?Screen=SFNT

http://www.starthaus.com/?display=closeout_deals

To jest proste.

Sprzęt kupuje dystrybutor - ma jakąś marżę.

Do tego detalista jeszcze musi też mieć marżę.

Nie będę pisał dokładnie wartości poszczególnych składników, ale każdy sam widzi jak to jest.

Poza tym - weź pod uwagę sklepy w Centrach Handlowych - tam każdy cm musi niestety na siebie zarobić i wiem, że właściciele takich sklepów strasznie plują się na te firmy, które mają własne sklepy, czyli nie płacą za grunt, dzierżawę, itp. Ale mogą się tylko pluć, bo przecież sami wiemy, że od momentu wejścia do Unii nie ma czegoś takiego, jak cena SUGEROWANA i nie można detaliście narzucić po ile ma sprzedawać daną nartę.

A pojawi się Pan Kowalski, który kupi na Zachodzie pół TIRa nart, przywiezie do kraju i jemu na marży nie zależy, bo kosztów nie ma, towar składuje w garażu.

Wtedy leci na kilkuprocentowej marży, ale zysk trzepie na ilości za to.

No to tyle pokrótce.

A pojawi się Pan Kowalski, który kupi na Zachodzie pół TIRa nart, przywiezie do kraju i jemu na marży nie zależy, bo kosztów nie ma, towar składuje w garażu.

U takiego w Wawie kupowałem narty:) Właśnie sprzęt składuje w garażu;) bobic pewnie wie o kogo chodzi, i chyba stąd ten przykład z garażem?:)

Wiem, wiem, ale to bardzo dobry Klient, który kupuje u dystrybutora.

A dlaczego ceny może mieć niższe ? Bo nawet sprzedając w garażu, bierze TYLE towaru, że ma dobre rabaty. To jest przykład, że można !

Hasło "garaż" dałęm przykładowo, wiemy wszyscy, że chodzi o "szarą strefę", ale tą w pełnym tego słowa znaczeniu. Nie mówię tutaj o handlarzach pojedyńczymi sztukami ;)

Pamietam jak chodzilem po sklepach i patrzylem na ceny nart to mowiłem-ale porazka ceny masakryczne, i nadal tak twierdze ale od momentu jak pokochalem ten sport uwazam ze nie które ceny sa do przyjecie,ale pewnie-chcialbym zeby były nizsze,ale nasz kraj powinien sie nazywac MARŻA-masakryczne narzuty:cool:

W sprawie nart to chyba już wszystko raz gdzieś opisalem.

Natomiast w pracy mam funfla, który startuje w okolicach BB zawsze w zawodach rowerowych typu DH. Ostatnio sprowadzał ramę z Kalifornii i nawet po naliczeniu cła wyszły jakieś śmieszne pieniądze.

Rama była używana, ale bez jakichkolwiek uszkodzeń. Parę maleńkich zadrapań.

Drugi kolega kupuje aparaty fotograficzne w anglii ale już obiektywy w hongkongu :)

Wszystko to na ebayu, tyle, że różne końcówki jak np: de, co.uk, com itp

Żyjemy w globalnej wiosce i tak naprawdę to tylko koszty przesyłki i ew. cło nas hamują.

IMHO trafienie czegoś fajnego poza europejskim ebayem, co opłaca się dostać wraz z cłem i przesyłką toooo naprawdę trzeba dobrze poszukać.

• Like 1

W sprawie nart to chyba już wszystko raz gdzieś opisalem.

Natomiast w pracy mam funfla, który startuje w okolicach BB zawsze w zawodach rowerowych typu DH. Ostatnio sprowadzał ramę z Kalifornii i nawet po naliczeniu cła wyszły jakieś śmieszne pieniądze.

Rama była używana, ale bez jakichkolwiek uszkodzeń. Parę maleńkich zadrapań.

Drugi kolega kupuje aparaty fotograficzne w anglii ale już obiektywy w hongkongu :)

Wszystko to na ebayu, tyle, że różne końcówki jak np: de, co.uk, com itp

Żyjemy w globalnej wiosce i tak naprawdę to tylko koszty przesyłki i ew. cło nas hamują.

IMHO trafienie czegoś fajnego poza europejskim ebayem, co opłaca się dostać wraz z cłem i przesyłką toooo naprawdę trzeba dobrze poszukać.

no cos w tym jest bo slyszałem ze sprzet RTV -tv i takie tam to warto z japonii sciagac,ale nigdy nie sprawdzilem tej informacji ale z racji poruszonego tematu - poszukam i jak cos kiedys znajde dam info

no cos w tym jest bo slyszałem ze sprzet RTV -tv i takie tam to warto z japonii sciagac,ale nigdy nie sprawdzilem tej informacji ale z racji poruszonego tematu - poszukam i jak cos kiedys znajde dam info

Zgadza się - w Japonii, a zwłaszcza w Tokio, mają tak że sprzęt wymieniają tak raz na 2 lata, no a przez ten czas wartość znacznie się obniża, natomiast sprzęcior prawie jak nowy ;) I jako że Tokijczykom szkoda wywalać grubą kasę za tzw. wywóz dużych śmieci, to plagą jest tam proceder polegający na tym, że pod osłoną nocy gospodynie domowe tachają na wózkach sprzęt, zostawiając go pod jakimś sklepem ze sprzętem i w ten sposób zwalają koszty wywozu na Bogu ducha winny sklep :D A gajdzini, czyli imigranci, mają za darmo świetny sprzęt,jeśli wiedzą gdzie szukać :D;)

... rzeczywiscie tak jest, z tym ze bardziej VAT niz clo, bo clo jest na poziomie 3-4% dla krajow WTO a do tej organizacji nalezy wiekszosc liczaca sie na rynku swiatowym, koszty przesylki zwyklej (lotniczej) np ze Stanow nie sa takie wysokie, mozna sprawdzic na USPS, mysle ze np przesylka nart bedzie cos kolo $100, 2-3 kg paczka ok $30, do tego VAT i clo i przy obecnym kursie dolara prawie wszystko wychodzi taniej niz w Polsce, ryzyko jest takie ze cos sie uszkodzi w transporcie albo zepsuje w trakcie uzytkowania i reklamacja juz jest raczej utrudniona bo znowu trzeba by poniesc koszty przesylki tam i z powrotem, takie zeczy jak gumy, ochraniacze, rekawice typu race, kaski, gogle itd rzeczywiscie oplaca sie kupowac za oceanem