JC Napisano 10 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Przypomnę Wam prognozę pogody na wiosnę jaka podała strona twojapogoda.pl kilka miesięcy temu: Marzec z wcześniejszą wiosną Nie ma żadnej wątpliwości, że w 2008 roku wiosna przyjdzie znacznie wcześniej niż powinna. Przez cały marzec będziemy się mogli cieszyć bardzo ciepłym powietrzem. Temperatura często będzie w cieniu przekraczać 15 stopni i miejscami dochodzić do 20 stopni. Opady tymczasem będą wciąż spore, ale na pewno nie odwiodą nas od wiosennych spacerów po rozkwitających parkach. Wszyscy mający ogródki działkowe i pola w pobliżu rzek mogą się obawiać podtopień, które będą związane z nagłym topnieniem śniegu na terenach górskich i zwiększaniem się poziomu wód w rzekach, zwłaszcza południowej Polski. Kwiecień bardzo ciepły i słoneczny Po prawdziwie wiosennym marcu w kolejnym miesiącu przyroda będzie się odradzać do życia tak, jakby był już maj. Kwiecień minie więc pod znakiem temperatury znacznie wyższej od tej, jaka normalnie powinna panować w tym miesiącu. Często zdarzać się będą przekroczenia 20 stopni, zdarzą się również dni z temperaturą przekraczającą 25 stopni, co szczególnie powinno ucieszyć tych, którzy nie będą się mogli doczekać lata. Bardzo ciepła pogoda ma jednak swoje minusy, którymi w kwietniu będą dla odmiany bardzo słabe opady, co może wpłynąć na wegetację roślin, głównie w województwach południowych i centralnych Polski. Padać nie będzie całymi dniami i to może być powodem do zmartwień. Są jednak też plusy, ponieważ mniej opadów i wysoka temperatura to częstsze rozpogodzenia. Po bardzo ciepłych dniach będą nadchodzić pierwsze w tym roku burze, ale będą to zjawiska jedynie miejscowe. Teraz możemy to zweryfikować ... i co? Ociepliło się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 10 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2008 A jak fajna jest ta prognoza na twojapogoda na 16 dni ja ją nazywam że jest krocząca, tam co dziennie jest robiona korekta w obrębie całej tabelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 10 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2008 A jak fajna jest ta prognoza na twojapogoda na 16 dni ja ją nazywam że jest krocząca, tam co dziennie jest robiona korekta w obrębie całej tabelki No to prawda,bo w sobote mam urodzinki i ci powiem ze chciałem robic grillowanie i mowie-sprawdze na twojapogoda.pl co tam sie wydarzy w najblizszy weeekend i ci powiem ze w 4 dni chyba 3 razy zmienili-zrobili korekty i dupa,sam nie wiem co zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 10 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2008 A jak fajna jest ta prognoza na twojapogoda na 16 dni ja ją nazywam że jest krocząca, tam co dziennie jest robiona korekta w obrębie całej tabelki tam jest zawsze to samo, chmury slonce i deszcz, najgorsze ze ICM sie kompletnie popsul Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 10 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Ja najczęściej przepytuję Chłopakow ode mnie z pokoju z pracy ze wszystkich parametrow na tej stronce: http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/ Tak się wyrobili że się mylą dopiero w liczbach po przecinku:D A ta prognoza jest dla mnie o tyle najlepsza ze pracuję niedaleko tej stacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 10 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2008 Ja najczęściej przepytuję Chłopakow ode mnie z pokoju z pracy ze wszystkich parametrow na tej stronce: http://www.if.pw.edu.pl/~meteo/ Tak się wyrobili że się mylą dopiero w liczbach po przecinku:D A ta prognoza jest dla mnie o tyle najlepsza ze pracuję niedaleko tej stacji. ... no dobra ale gdzie prognoza bierzaca pogode to widze za oknem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 10 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 10 Kwiecień 2008 W Wwie nie sprawdzam prognozy bo jakoś nie czuję takiej potrzeby. Sprawdzam tylko jak wyjezdzam gdzieś i wtedy korzystam albo ze stronek ośrodkow narciarskich albo icm (odnosnie Mazur) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 2 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2008 Trochę pogodowego optymizmu podaję za portalem "Twoja pogoda" prognozę na początek zimy 2008/2009 : "Listopad zimny i z pierwszym śniegiem Pierwsze akcenty zimy mogą się pojawić już w listopadzie, podobnie jak w ubiegłym roku. W całym kraju temperatura będzie oscylować na poziomie poniżej normy, więc będzie odczuwalnie zimniej niż zwykle w tym miesiącu. Tendencja do niezbyt częstych opadów z poprzednich miesięcy powinna się utrzymać. Wyjątkiem będzie południe Polski, gdzie opady będą bardzo częste. Grudzień mroźny i śnieżny Nasze najnowsze prognozy wskazują na grudzień z akcentami prawdziwej zimy. Będziemy mieć śniegu pod dostatkiem, a nawet za dużo, ponieważ miesiąc ten przyniesie temperaturę na poziomie poniżej normy wieloletniej, w dodatku padać będzie częściej niż zwykle w tym miesiącu. Jeśli prognozy się sprawdzą, to będziemy mieć pierwszy od trzech lat początek zimy w dosłownym tego słowa znaczeniu. " brzmi nieźle , oby się sprawdziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 2 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 2 Sierpień 2008 Najlepsze jest to, że ta prognoza się sprawdza. Jak mi wiadomo od zeszłego roku sprawdziła się co do joty. Mam nadzieję, że w tym również się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 3 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2008 Az sie rozmarzylem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 3 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2008 Najlepsze jest to, że ta prognoza się sprawdza. Jak mi wiadomo od zeszłego roku sprawdziła się co do joty. Mam nadzieję, że w tym również się sprawdzi. Sprawdza się albo sie nie sprawdza są 2 opcje, tak akurat się składa że w kwietniu skopiowałem sobie prognozę sezonową dla maja,czerwca,lipca,sierpnia i września: 3 miesiące które minęły pokazują że ta prognoza w ogóle się nie sprawdziła, przynajmniej w mojej części kraju Oto ta prognoza: Prognoza sezonowa od maja do września Prognoza sezonowa powstaje na podstawie skomplikowanych korelacji w obserwacjach odchyleń od normy temperatury wód Atlantyku, wpływie anomalii El Nińo i La Nińa na ziemski klimat, tendencji rozwoju sytuacji atmosferycznej względem miesięcy minionych, charakterystyki oraz porównań stanu pogody względem południowej półkuli naszej planety, a także anomalii pogodowych mających miejsce na całej Ziemi. Pamiętajmy, że prognozy mają charakter orientacyjny i nie są szczegółowe. Maj z pierwszymi upałami i burzami Pod względem temperatury maj nie będzie zbytnio odbiegać od tego do czego przyzwyczaiły nas poprzednie miesiące. Kolejny już miesiąc z rzędu temperatury będą się w całym kraju utrzymywać na poziomie powyżej normy wieloletniej. Nie zabraknie jednak znacznych oraz nagłych zmian temperatury, co miało już miejsce w kwietniu. Musimy się liczyć z tym, że w tym samym czasie w jednych regionach kraju będzie gorąco, natomiast w innych bardzo chłodno, co będzie oznaczać częste intensywne opady deszczu, nierzadko połączone z gwałtownymi burzami, które mogą powodować straty w gospodarstwach domowych, na polach uprawnych i w sadach. Pamiętajmy jednak, że burza to zjawisko lokalne i dotyczące małego obszaru, więc większość z nas nie powinna się ich obawiać. Podobnie jak w kwietniu w dalszym ciągu będziemy mieć zróżnicowanie pod względem sumy opadów. Najbardziej deszczowo będzie na zachodzie kraju, ale w pozostałych regionach wcale nie będzie inaczej. Oznacza to, że w większości województw wieloletnia norma opadów może zostać przekroczona i maj zapisze się jako mokry. Duże opady to dobra wiadomość zwłaszcza dla leśników i alergików. W pierwszej połowie miesiąca możliwe są lokalne nocne przymrozki, zwłaszcza na terenach podgórskich i górskich. To niezbyt korzystna informacja dla rolników, ogrodników i działkowców. Na szczęście nie będzie tak silnych mrozów jak przed rokiem. W ciągu dnia temperatura będzie oscylować przeważnie na poziomie od 15 do 22 stopni, ale spodziewamy się większych fal ciepła, które przyniosą ponad 25 stopni. W drugiej połowie miesiąca niewykluczone są pierwsze upały, jednak o charakterze lokalnym. Czerwiec z gorącym latem Będzie kontynuacją pogody z poprzedniego miesiąca. Przy bardzo wysokiej temperaturze, często przekraczającej w cieniu 30 stopni, będą się pojawiać burze i ulewne deszcze. Gwałtowne zjawiska mogą występować często, dlatego zagrożenie spustoszeniami przez nie powodowanymi będzie zwiększone. Obecne prognozy nic nie mówią o chłodach w tym miesiącu, więc nie musimy się ich obawiać. Lipiec z upałami i częstymi burzami Nadal możemy liczyć na wiele bardzo gorących dni. Średnia miesięczna temperatura nadal powyżej normy wieloletniej, a to oznacza, że będzie cieplej niż zazwyczaj w lipcu. Po niespokojnym czerwcu nowy miesiąc nie przyniesie większej zmiany w pogodzie. Nadal będzie bardzo burzowo, parno i duszno. Burze mogą być bardzo gwałtowne i powodować zniszczenia, podobnie jak latem 2007 roku. Zagrożenie mogą stanowić trąby powietrzne, ale będą to jak zwykle zjawiska jedynie lokalne. Sierpień gorący i bardzo suchy Ostatni miesiąc wakacji przyniesie wiele gorących dni, z kilkoma falami bardzo silnych upałów. Nie musimy się obawiać tak wielu burz jak w lipcu. Możemy liczyć na dużą ilość słonecznych i suchych dni z błękitnym niebem. Istnieje ryzyko suszy, która najbardziej może się dać we znaki mieszkańcom południowych i wschodnich dzielnic Polski. Wrzesień bardzo ciepły i suchy Pierwszy miesiąc jesieni przyniesie wiele gorących dni, które przedłużą nam okres letni. Możemy liczyć na dużą ilość słonecznych i suchych dni z błękitnym niebem. Istnieje ryzyko kontynuacji suszy z sierpnia. Opracowanie: Portal Pogodowy "Twoja Pogoda" Adres portalu: www.twojapogoda.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 3 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 3 Sierpień 2008 A niby co Ci się niy spawdzo? Mosz chińskie narty i chcesz mieć pogoda?:D:D:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2008 A niby co Ci się niy spawdzo? Mosz chińskie narty i chcesz mieć pogoda?:D:D:D A choćby to że lipiec rozpieszczał deszczem niż upałami, a w maju nie dość że nie było upałów to było po prostu jak na maj zimno, zresztą sam widzisz że nie potraficie na bieżące potrzeby wongla nadłubać, inną sprawą jest że się wam(górnikom) robić nie chce;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 4 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2008 Uuuu... chłopaki zaraz sie pobiją A mnie się pogoda sprawdziła:D Co prawda przez pierwszy tydzien mialy byc burze ale jak juz sie skapneli ze jest ładna pogoda to zmienili prognozy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 4 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2008 Pniówek fedruje ile się do a co innych lebrów to niy wiym. Pracuś sie odezwoł PS. pieronie...narty chińskie pssssff Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 4 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2008 Pniówek fedruje ile się do a co innych lebrów to niy wiym. Pracuś sie odezwoł PS. pieronie...narty chińskie pssssff Ja! czyli moga jutro wanna posyłać i nasypią mi 30 ton byz problyma...ja! miał 25 000 kikokalori ino żeby koksujący kurwisyn nie był bo Ci to odwiza na reklamacja:D i cobym z pieca nie wydar wincyj jak żem do niego wraził PS. nawet nie wiesz na czym jeźdzsz, no cóż ale nieświadomi żyją dłużej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 4 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 4 Sierpień 2008 (edytowane) No wiesz , zawsze jeżdziem na konkretnym sprzęcie. Ale Ty mi krupnioka do d...nie wciskej:D PS. sklepówek nie kupuja i nigdy niy kupia Edytowane 4 Sierpień 2008 przez Raceman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 5 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2008 my o pogodzie a tu mimochodem rozwija się ciekawy wątek górniczy:) w sumie jednak tematy trochę zbieżne - bo jak będzie ostra zima to i popyt na to "czarne złoto" pewnikiem się zwiększy .Wtedy i narciarze i górnicy (albo raczej ci co zarabiają na sprzedaży węgla:D ) będą michy cieszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hotrok Napisano 5 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Sierpień 2008 Sławek ma rację, sprawdzalność na poziomie 50%. Jak tylko zimowe prognozy sa pomyslne i sie sprawdzaja to jest ok:D. Te akurat im sie nawet sprawdzily. Mam nadzieje ze w tym roku bedzie podobnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pablo_duch Napisano 6 Sierpień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 6 Sierpień 2008 Prognozy prognozami ale góry to specyficzny kilmat wiec nie kiedy warto zajrzec na kamerki internetowe i zobaczyc co tam sie dzieje.Nie kiedy to wystarczy:) a nie kiedy nie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 1 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2008 kontynuując watek pogodowy , przytaczam kolejną prognozę długoterminową z portalu "Twoja pogoda" : "W następnych miesiącach pogoda przygotuje dla nas wiele niespodzianek. Jedną z nich będzie wcześniejsze nadejście śniegów i mrozów. Nie powinni się jednak martwić ci, którzy nie lubią białej pory roku. Wszystko wskazuje na to, że trzeci rok z rzędu zima będzie ciepła, deszczowa i wietrzna. Zanim jednak wybierzemy się w dalszą przyszłość warto opowiedzieć o początkach jesieni, czyli o październiku. Złota jesień w tym roku może się nam objawić wieloma słonecznymi dniami, ale niestety na przedłużające się babie lato raczej nie ma co liczyć, a to za sprawą częstego spływu chłodniejszych mas powietrza z północy. Ostatecznie więc październik może się okazać dość chłodny, ale słoneczne chwile nam to wynagrodzą. Pierwsze akcenty zimy mogą się pojawić już w listopadzie, podobnie jak w ubiegłym roku. Już w pierwszej połowie miesiąca może spaść śnieg i to w dużych ilościach. W całym kraju temperatura będzie oscylować na poziomie poniżej normy, więc będzie odczuwalnie zimniej niż zwykle w tym miesiącu. Tendencja do niezbyt częstych opadów z poprzednich miesięcy powinna się utrzymać. Wyjątkiem będzie południe Polski, gdzie opady będą bardzo częste. Nasze najnowsze prognozy wskazują na grudzień z akcentami prawdziwej zimy. Będziemy mieć śniegu pod dostatkiem, a nawet za dużo, ponieważ miesiąc ten przyniesie temperaturę na poziomie poniżej normy wieloletniej. Mimo sypiącego śniegu nie zabraknie pogodnego nieba i wszystko wskazuje na to, że będzie ono dominowało nad opadami. Jeśli prognozy się sprawdzą, to będziemy mieć pierwszy od trzech lat początek zimy w dosłownym tego słowa znaczeniu. Jednak najbardziej zimowy miesiąc w roku, czyli styczeń, podobnie jak w ubiegłych dwóch latach, nie przyniesie ani dużych ilości śniegu, ani też przeszywającego mrozu. W dzień będzie powyżej zera, a nocami lekko poniżej, więc musimy się liczyć z częstymi gołoledziami. Ciepły styczeń zawsze oznacza obfite opady deszczu oraz porywiste wiatry, które mogą powodować zniszczenia. Najbardziej groźne mogą się okazać orkany, wędrujące nad Bałtykiem i Skandynawią. Luty będzie bardzo podobny do stycznia. Nadal będzie nadzwyczaj ciepło i mokro. Czeka nas więc kontynuacja wichur. Mimo, że na nizinach temperatura często będzie dodatnia, to w górach warunki do uprawiania sportów zimowych mogą być korzystne, tak jak ostatniej zimy, kiedy temperatura na pograniczu plusów i minusów sprzyjała większym niż zazwyczaj opadom śniegu. Marzec przyniesie bardzo ciepły początek wiosny, który nastąpi wcześniej niż w ostatnich latach. Po mokrym i wietrznym początku roku przyjdzie czas na więcej słonecznych i suchych dni. Pod koniec miesiąca temperatura będzie już przekraczać 20 stopni. (01.09/00:18) twojapogoda.pl" już trochę mniej optymistycznie:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 1 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Wrzesień 2008 Cóż, trudno przecież polegać na prognozach w 100%. Niech ta się sprawdzi w pierwszych 50%, to chyba rozsądne oczekiwanie. Co daj Boże, jeśli jesteś, amen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 4 Wrzesień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 4 Wrzesień 2008 W Afryce spadł śnieg! Śnieg, który spadł w środę niespodziewanie w środkowej Kenii, wzbudził ogromne zainteresowanie mieszkańców, którzy po raz pierwszy zobaczyli to zjawisko "na żywo". Opady zanotowano w miejscowości Busara, położonej 255 km na północny zachód od stolicy kraju, Nairobi. Rozbawieni mieszkańcy obrzucali się kulami śnieżnymi i jedli śnieg. Kenijski Departament Meteorologii poinformował, że opady śniegu spowodowało zderzenie zimnych prądów powietrznych znad Oceanu Indyjskiego z zimnymi prądami znad Konga. Pomimo gorącego tropikalnego słońca, ponad 12 godzin po opadach pobliskie wzgórza były jeszcze białe. Choć Kilimandżaro, najsłynniejszą górę równikowej Kenii, pokrywają wieczne śniegi, na równinach występuje on niezwykle rzadko. INTERIA.PL/PAP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Loviisa-chan Napisano 5 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Whoaaaa, nieźle :eek: Ale mieli radochy Jak rozmawiałam z koleżanką z Australii to powiedziała, że nigdy nie widziała śniegu i tak się dziwnie poczułam przez chwilę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 5 Wrzesień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 5 Wrzesień 2008 Whoaaaa, nieźle :eek: Ale mieli radochy Jak rozmawiałam z koleżanką z Australii to powiedziała, że nigdy nie widziała śniegu i tak się dziwnie poczułam przez chwilę Dziwne bo przecież tam śnieg jest, zime mają, nie wspominając, że ośrodki zimowe też calkiem całkiem. Słszyałem, że w Australii z tego powodu, że śnieg pochodzi prosto z chmur znad oceanu, jździ się po całkiem innym sniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi