fanatyk Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Witam Wszystkich! Wraz ze znajomymi wróciliśmy wczoraj ok 14:00 z Les 2 Alpes. Jechaliśmy autokarem z Warszawy przez Czechy, Austrię, Włochy i przez dwie górskie przełęcze: Montgenevre (1850m) oraz Lautaret (2060m). Biuro wybrało dziwnie ponieważ trasa nie jest łatwa. Przejazd dał nam się ostro we znaki i gdyby nie to, że mieliśmy duże zapasy wody ognistej to chyba zniósł bym jajo. Jedyny plus tej trasy to widoki i choć jechałem już tą trasą kilka razy nie moglęm odkleić nocha od okna. Poruszjąc się przez góry mijaliśmy ośrodki Mongenevre oraz Serre Chevalier na których sezon jeszcze w pełni. Po 31 h!!!!!! jazdy dotarliśmy na miejsce. Mieszkaliśmy w świetnej rezydencji "Alba" wybudowanej kilka lat temu i tu uwaga! 45m2 dla trzech osób. Wszystkie urządenia nowocześne, plazma, DVD, dużo drzewa, a to wszystko za cenę przesłowiowej francuskiej "szuflady". Wszystko pod ręką market i oczywiście wyciąg przy którym codziennie dzielnie czekaliśmy na start o 08:55. Pogoda była niezła z sześciu dni jazdy cztery słoneczne (choć bywało lepiej). Niestety region ten jest wietrzny, a 80-100 km/h jest w normie. Trasy typowo nie francuskie, czyli w większości bardzo szerokie i super przygotowane (nawet te czarne)! zresztą Francja poczyniła w ostanich latach duże postępy jeśli chodzi przygotowanie i oznaczenie stoków. Jedyny minus to powrót z wys. 2100m do stacji, albo wyciąg, albo czarna trasa, która nie nadaje się dla początkujących. Jeszcze widoki z racji wysokości 1650m-3550m wpaniałe. Wokół Park Narodowy Ecrins z najwyższym szczytem o tej samej nazwie i wys. 4102m. Ośrodek w części położony jest na lodowcach i to nie jednym, a dwóch w tym jednym wielkim (Mentel). Działają one przez cały rok, a na nich niezliczona ilość orczyków, których nie ma na mapie!, dwa krzesełka oraz metro pod lodowcem. Widziałem kilka letnich terenów, ale ten bije pozostałe pod względem wielkości, ilości tras i ich długości, ilości wyciągów. Jeśli ktoś lubi narty latem powinien tam pojechać. Trasy na lodowcu szerokie i puste ponieważ tylko w jeden dzień na nich nie wiało.. Poniżej super! główny wezeł komunikacyjny prowadzi przez środek, a od niego odchodzą w lewo wyciągi, a w prawo stoki. Knajpek sporo i można było w nich znaleźć browar 0,33 za 2,5 oiro i pół kilogramową porcję frytek za 4E więc chyba nie super drogo. Ale wszystko co dobre szybko się kończy...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Ten dojazd to masakra 31 godzin:eek: to po takim czasie od startu z Warszawy Bobic z Stubaia wraca ponartowany samoletem do Warszawy:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 To jest tylko w jedną stronę Dodając powróc to daje 62 godziny w autobusie:eek: Bobic może w tym czasie dwa razy z Wawy do Stubaia smignąć i ponartować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 To jest tylko w jedną stronę Dodając powróc to daje 62 godziny w autobusie:eek: Bobic może w tym czasie dwa razy z Wawy do Stubaia smignąć i ponartować Na dylematy typu samochodem czy samolotem najlepszym rozwiązaniem byłaby priv avionetka. Ino moment i w samych górach się znajdziesz. W USA to nawet takie osiedle widziałem gdzie w garażach trzymają se samolociki i mają swój pas startowy. To jest dopiero wygoda. A Bobic mógłby się w końcu z tego drugiego terminalu wyprowadzić to oddadzą do użytku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 45m2 dla trzech osób. Wszystkie urządenia nowocześne, plazma, DVD, dużo drzewa, a to wszystko za cenę przesłowiowej francuskiej "szuflady". Wszystko pod ręką market i oczywiście wyciąg przy którym codziennie dzielnie czekaliśmy na start o 08:55. Pogoda była niezła z sześciu dni jazdy cztery słoneczne (choć bywało lepiej) To trochę rekompensuje ale i tak strasznie długo dlatego zawsze warto pomyśleć o austrii Pewnie co 4 godz mieliście postoje no ale czas spędzony w autokarze rzeczywiście :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 A Bobic mógłby się w końcu z tego drugiego terminalu wyprowadzić to oddadzą do użytku. Sie wyprowadzilem, wiec otwarli Ja tez pamietam podroz do Les2Alpes, tylko, ze ja jechalem autem. Ale pobyt tam.... super miejsce ! I to bylo w srodku lata ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Sie wyprowadzilem, wiec otwarli Ja tez pamietam podroz do Les2Alpes, tylko, ze ja jechalem autem. Ale pobyt tam.... super miejsce ! I to bylo w srodku lata ! Widziałem Cię tam... i nie żartuję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Jak ja tam byłem, to ty.... ... patrolowałeś Centralny w mundurze ŻW Nie żartuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Jak ja tam byłem, to ty.... ... patrolowałeś Centralny w mundurze ŻW Nie żartuję Jak mówię że widziałem i nie żartuję to tak jest i masz 2 wyjścia albo uwierzyć mi na słowo albo skojarzyć pewne fakty. Po pierwsze nie patrolowałem dworca w wojsku, po 2 jak ja byłem w wojsku to Ty wogule nie wiedziałeś o istnieniu masywu alpejskiego, a po trzecie jak ja byłem w wojsku to nie było nart carvingowych a z takowymi Ty byłeś w Les Deux Alpes:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 7 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 7 Kwiecień 2008 Hehe, no to zwracam honor Ale wagi nie nacisnę Nie ma bata. Ale OK, uwierzyłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Zośka Napisano 14 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 14 Kwiecień 2008 Witam Byłam w Les 2 Alpes tydzień później i chociaż pogoda trochę się popsuła to i tak jestem zachwycona. Dzięki Fanatyk za pomoc i rady. Muszę się jeszcze tam wrócić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi