Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Nassfeld - pozdrowienia z Alp

JC

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wczoraj zakończył sie sezon narciarski w Nassfeld (największym ośrodku narciarskim w Karyntii - Austria) Mimo, ze na trasach jest ponad 150 cm śniegu i za oknem sypie wyciągi nie działają!

Zima tej wiosny rozgościła się na dobre. Przez ostatnie kilka dni w północnych Alpach spadło ponad metr śniegu ... i nie odpuszcza!

W Zell am See niestety nikogo nie spotkałem z forum :( ale mam nadzieje, że sobie pośmigali po świeżym śniegu.

Witam,

Wczoraj zakończył sie sezon narciarski w Nassfeld (największym ośrodku narciarskim w Karyntii - Austria) Mimo, ze na trasach jest ponad 150 cm śniegu i za oknem sypie wyciągi nie działają!

Zima tej wiosny rozgościła się na dobre. Przez ostatnie kilka dni w północnych Alpach spadło ponad metr śniegu ... i nie odpuszcza!

W Zell am See niestety nikogo nie spotkałem z forum :( ale mam nadzieje, że sobie pośmigali po świeżym śniegu.

Ciekawe.... to nie przypadek że taka ekstrema przetacza się przez Alpy :D czemu się już bez zdumienia przyglądam od paru dni, bo wiem kto aktualnie tam jest:)

To proste: Niemal 100% narciarzy to przyjezdni z całej europy a tych miejscowych i tych co z marszu(tak jak ja to robię) by tam przyjechało jest na tyle mało że ośrodek by nie zarobił na swoje utrzymanie.

To wynika z jakiejś tam kalkulacji, przed rozpoczęciem sezonu data otwarcia ośrodka jest z wyprzedzeniem podana i reklamowana i po połowie sezonu już są informacje kiedy się kończy sezon a my narciarze poprostu musimy się dostosować i wstrzelić w te widełki.

Do niedawna było tak że choćby w październiku spadło 2 metry śniegu to i tak poza lodowcowe Alpejskie ośrodki generalnie rozpoczynają sezon w ostatni listopadowy lub pierwszy grudniowy weekend. Choć widać już dostępstwa od tej zasady bo np. Schladminger Tauern ruszył w tym roku już w ostatnich dniach października a to górki troszkę większe od naszych Beskidów.

Ale to jest dziwne:confused: Takie warunki a oni zamykają wyciągi! Ciekawe czym się kierują:confused:

Ekonomię i niczym więcej!!

Basen na którym pracujesz też nie jest czynny całą dobę.

To proste: Niemal 100% narciarzy to przyjezdni z całej europy a tych miejscowych i tych co z marszu(tak jak ja to robię) by tam przyjechało jest na tyle mało że ośrodek by nie zarobił na swoje utrzymanie.

To wynika z jakiejś tam kalkulacji, przed rozpoczęciem sezonu data otwarcia ośrodka jest z wyprzedzeniem podana i reklamowana i po połowie sezonu już są informacje kiedy się kończy sezon a my narciarze poprostu musimy się dostosować i wstrzelić w te widełki.

Do niedawna było tak że choćby w październiku spadło 2 metry śniegu to i tak poza lodowcowe Alpejskie ośrodki generalnie rozpoczynają sezon w ostatni listopadowy lub pierwszy grudniowy weekend. Choć widać już dostępstwa od tej zasady bo np. Schladminger Tauern ruszył w tym roku już w ostatnich dniach października a to górki troszkę większe od naszych Beskidów.

6 dni wyjazdu - prawie 4 dni w łóżku ...

Jazdy na nartach w sumie może z 10h ...

Świeży śnieżek się trafił ale i maksymalna zawierucha. Dziękuję Bogu,że kupiłem kominiarkę z maską.

A chorych należy odwiedzać ;)

Ale skąd JC miał to wiedzieć....?

Mnie jak w tym roku w Marileiwie 38*C chciało złożyć do wyra to postanowiłem to wypocić na stoku....:P

I tak przez trzy dni, aż do powrotu w domowe pielesze,ale nartowania nie odpuściłem.

Podkreślam próbowało mnie złożyć......bo jak złoży to nima rady trzeba leżeć.

Lecz ból to musi być okrutny :mad:

A chorych należy odwiedzać ;)

Ale skąd JC miał to wiedzieć....?

Mnie jak w tym roku w Marileiwie 38*C chciało złożyć do wyra to postanowiłem to wypocić na stoku....:P

I tak przez trzy dni, aż do powrotu w domowe pielesze,ale nartowania nie odpuściłem.

Podkreślam próbowało mnie złożyć......bo jak złoży to nima rady trzeba leżeć.

Lecz ból to musi być okrutny :mad:

Mnie porządnie walnęło - bez jedzenia 2 dni... więc i jak tu na stok ...

Przyjechałem i dalej leżę ...

Ekonomię i niczym więcej!!

Basen na którym pracujesz też nie jest czynny całą dobę.

To teraz już wiem czym się kierują:) Tylko szkoda marnowac tyle śniegu;)

Z Tych(Tychów) do Sosnowca kawałeczek możesz podjechać zrobić okład z...;)

....młodych.... ;)

Każdy temat podrasują. Molestowanie permanentne

Mysiau, zdrowka! Napij się śliwowicy - zabija każdego robala

Kazde nasze zboczenie jest przyjemne :rolleyes:

Mysiek wracaj do zdrowia - biznesy przed nami czekaja - musi byc bedziesz sprawny :D

A taka jedna sliwke mialem z banderola naszej rodzimej na 75 volt - jakby co to ta lepiej wcieraj niz zalewaj dla zdrowotnosci :eek: :)

Mnie porządnie walnęło - bez jedzenia 2 dni... więc i jak tu na stok ...

Przyjechałem i dalej leżę ...

A nie trzeba było na Pilsko!!! To by na jedzenie nie brakło:D

A to ,że w domu leżysz to mi juz trąci czystym lenistwem:D

Cóż może troche ostro pojechałem,ale przecież nic tak nie cieszy jak nieszczęscie bliżniego...:D