BrAnd Napisano 29 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2008 Witam serdecznie! Trafiłem tutaj dzisiaj, poszukując odpowiedzi na pytanie: Gdzie/czy można wyjechać na narty w końcówce kwietnia. W tym sezonie wraz z żoną zieciakami (5 i 15 lat) postawiliśmy swoje pierwsze kroki na natach. Tak bardzo nam się spodobało, że postanowiliśmy (o ile to możliwe), spędzić kolejny tygodniowy urlop na nartach. Niestety, nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Pozwalam sobie zatem Was - Szanowni Forumowicze poprosić o radę, czy/gdzie mógłbym zrealizować nasze plany i zakosztować tego słodkiego szaleństwa na przełomie kwietnia/maja (wyjazd samochodem). Będę wdziędczny za każdą radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 29 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2008 Nie napiszę chyba nic odkrywczego, ale jeśli to ma być koniec kwietnia, to zostają raczej lodowce. Co nie znaczy, że wybór jest mały, i że nie będzie świeżego śniegu. Najbliżej jest do Austrii, mnóstwo miejsc do wyboru. Z mojego skromnego doświadczenia alpejskiego najbardziej podobał mi się Pitztal, gdzie dwa lata temu właśnie w ostatnie dni kwietnia trafiłam na świeży puch, coś pięknego. Ale tam dość daleko, bliżej też są doskonałe miejsca, poszukaj relacji na Forum albo po prostu w Google znajdziesz odpowiednie strony. Wszędzie są trasy dla mniej i bardziej zaawansowanych, przy czym dla tych drugich wybór jest trudniejszy... Po prostu większość narciarzy to ludzie jeżdżący rekreacyjnie, więc na nich najwięcej się zarabia, i wszędzie są dla nich przygotowane trasy i odpowiednie atrakcje. Radzę jednak wybrać się nie w sam weekend majowy, a odrobinę wcześniej ze względu na tłumy, jakie wtedy zjadą się (w dużej mierze z Polski). Pozdrawiam Maria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 29 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Marzec 2008 Witam serdecznie! Trafiłem tutaj dzisiaj, poszukując odpowiedzi na pytanie: Gdzie/czy można wyjechać na narty w końcówce kwietnia. W tym sezonie wraz z żoną zieciakami (5 i 15 lat) postawiliśmy swoje pierwsze kroki na natach. Tak bardzo nam się spodobało, że postanowiliśmy (o ile to możliwe), spędzić kolejny tygodniowy urlop na nartach. Niestety, nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Pozwalam sobie zatem Was - Szanowni Forumowicze poprosić o radę, czy/gdzie mógłbym zrealizować nasze plany i zakosztować tego słodkiego szaleństwa na przełomie kwietnia/maja (wyjazd samochodem). Będę wdziędczny za każdą radę. Odpowiedź jest tutaj: http://www.skionline.pl/stacje/?ids=&co=newsy&id_newsa=5300 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrAnd Napisano 30 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2008 Bardzo dziękuję za te wiadomości. Czy ktoś z Was może polecić fajną kwaterę (i w rozsądnej cenie)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 30 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 30 Marzec 2008 Bardzo dziękuję za te wiadomości. Czy ktoś z Was może polecić fajną kwaterę (i w rozsądnej cenie)? Zdecyduj w które miejsce chcesz pojechać wejdź na stronę tego regionu tam jest wyszukiwarka zazwyczaj kwater i znajdziesz bez problemu taką jaką potrzebujesz, a czy cena będzie rozsądna to już od Ciebie zależy, moim zdaniem za apartament do 20 e za os. noc to jest rozsądna cena, a i za 17 trafisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrAnd Napisano 31 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Wybrałem Pitztal. Spróbuję zatem poszukać czegoś, choć mam "mały" kłopot, jakim jest mizerna znajomość języka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 31 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Kup sobie rozmówki naucz się najpotrzebniejszych zwrotów i tyle, raczej Cie Austryjacy nie orżną na kasie a po angielskiemu może coś umiesz, bo wtedy byś spokojnie się z nimi dogadał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 31 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Austriacy to nawet zrozumieli jak znajoma poprosiła o "kinder soczek" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 31 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Wybrałem Pitztal. Spróbuję zatem poszukać czegoś, choć mam "mały" kłopot, jakim jest mizerna znajomość języka Przymierz się może raczej do Hintertux`a, lub Stubai`u; zdecydowanie ciekawsze, a i bliżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 31 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Ja jadę do Solden 18.04 więc polecam Oby była pogoda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrAnd Napisano 31 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Bardzo, bardzo dziękuję. Myślę, że teraz już sobie poradzę. Zastanawiam się nad przełożeniem wyjazdu, skoro na Hintertux można nawet w maju, czerwcu czy lipcu. Pytanie tylko, czy warunki w tych miesiącach - jak na początkujących narciarzy - nie okażą się dla nas zbyt trudne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rkempes Napisano 31 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Jeśli tak jak piszesz w tym roku zacząłeś jazdę - a do tego zamierzasz jechać z dzieciakami - raczej odpuść sobie Tux i jedz na Stubai . Trasy łatwiejsze , a dla 5-latka duzy plac zabaw . Idąc za tokiem rozumowania Ambro - polecam Moeltalera Gletschera Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 31 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 31 Marzec 2008 Przy tych wysokościach nie masz się co bać o warunki no i w końcu to Austria więc stoki będą na pewno wspaniale przygotowane i znajdziesz tam parę niebieskich tras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
witek52 Napisano 1 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 BrAnd bariera językowa Poszukaj na pewno coś znajdziesz: http://www.zillertalinfo.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 1 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 Przy tych wysokościach nie masz się co bać o warunki no i w końcu to Austria więc stoki będą na pewno wspaniale przygotowane i znajdziesz tam parę niebieskich tras To nie prawda! Czy warunki są wspaniałe to można określić jedynie będąc tam w danym miejscu o danej porze I tak warunki o 9 ramo mogą być wspaniałe a o 11 mogą być już katastrofalne bo z ujemnej temperatury zrobi się parenaście stopni w plusie:mad: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 1 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 To nie prawda! Czy warunki są wspaniałe to można określić jedynie będąc tam w danym miejscu o danej porze I tak warunki o 9 ramo mogą być wspaniałe a o 11 mogą być już katastrofalne bo z ujemnej temperatury zrobi się parenaście stopni w plusie:mad: ... albo przyjdzie mgla i sniezyca i warunki robia sie zerowe bo nic nie widac, wtedy im wyzej tym gorzej z kontrastem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrAnd Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 ... jedz na Stubai ... A w jakiej miejscowości proponujesz szukać noclegów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 1 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 A w jakiej miejscowości proponujesz szukać noclegów? To już bez znaczenia i tak pod dolną stację kolejki na Stubaia trzeba dojeżdżać minimum parenaście km : Neustift, Fulpmes to masz 2 największe miejscowości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jarek Napisano 1 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 Wybrałem Pitztal. Spróbuję zatem poszukać czegoś, choć mam "mały" kłopot, jakim jest mizerna znajomość języka ... spoko Austriacy nie znaja polskiego i sie nie przejmuja a tak na powaznie to Austria jest nastawiona na turyste, wszystko jest na tacy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 1 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 To nie prawda! Czy warunki są wspaniałe to można określić jedynie będąc tam w danym miejscu o danej porze I tak warunki o 9 ramo mogą być wspaniałe a o 11 mogą być już katastrofalne bo z ujemnej temperatury zrobi się parenaście stopni w plusie:mad: No rzeczywiście przyznaje się do błędu. Źle to ująłem bo chodziło mi o warunki narciarskie na trasach w normalnych sytuacjach a nie podczas śnieżyc czy letnich temperatur. Jak na razie w Solden ciągle sypie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BrAnd Napisano 1 Kwiecień 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 Jesteście Wszyscy bardzo uprzejmi. Już prawie jestem zdecydowany na Stubai. A co powiecie na to, aby ewentualnych noclegów szukać dopiero po przybyciu na miejsce? Chyba w drugiej połowie kwietnia nie będzie problemu z wolnymi kwaterami? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 1 Kwiecień 2008 Zgłoszenie Share Napisano 1 Kwiecień 2008 Jesteście Wszyscy bardzo uprzejmi. Już prawie jestem zdecydowany na Stubai. A co powiecie na to, aby ewentualnych noclegów szukać dopiero po przybyciu na miejsce? Chyba w drugiej połowie kwietnia nie będzie problemu z wolnymi kwaterami? Ćwiczyłem to!! na dzień dzisiejszy jak w necie masz wszystko to jest głupi pomysł, przede wszystkim taki apartament musi właściciel przygotować i jak wie że przyjedziesz to go przygotuje pościel dla odpowiedniej ilości osób itd. Jeszcze może tak być że gdzieś po drodze coś się wykludzi i przyjedziesz późnym wieczorem i dopiero jest gonitwa. I jeszcze jedno tak jak piszesz że nie zabardzo znasz język to łatwiej CI będzie zapukać do domu w którym spodziewają się właściciele że dotrzesz do nich i w zasadzie nie potrzebujesz znać języka przedstawisz się i powiesz że masz tu rezerwację pokażą Ci Mieszkanie a na koniec dostaniesz kwitek ile zapłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi