Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Wypadek autokaru z Polakami w Austrii

Rekomendowane odpowiedzi

Polski autokar przewrócił się na autostradzie w Austrii. Dziesięć osób jest ciężko rannych, lżejsze obrażenia ma 20 pasażerów. Autokarem jechali ludzie na narty do Włoch!

Do wypadku doszło w austriackim kraju związkowym Górna Austria na "autostradzie zachodniej" (A1). Pomiędzy miastami Haid a Sattledt autobus przebił barierkę ochronną na trasie, po czym stoczył się z nasypu. Przyczyny wypadku nie są znane.

Wiele osób ma obrażenia, głównie głowy, część nie odniosła żadnych ran, ale jest w szoku. Rannych wyciągano przez tylną szybę autokaru.

Autokarem podróżowało do Włoch 50 osób.Na miejscu zdarzenia jest około 20 karetek i wozów strażackich. W akcji ratunkowej uczestniczy też helikopter.

I znowu te polskie autobusy... ;/ i z tego co napisali "autobus przebił barierkę ochronną na trasie, po czym stoczył się z nasypu" wydaje mi sie że to znow wina kierowcy - zasnął ? a no i wiadomo już z kąd jechali ??

A wydaje ci się, że niemieckie i francuski czy austriackie się nie przewracają. Kładą się tak samo jak i nasze, tylko te info rzadko do nas docierają. A czyja to wina to pokaże dochodzenie. Czasami takie domysły snujesz jak komentatorzy sportowi.

A wydaje ci się, że niemieckie i francuski czy austriackie się nie przewracają. Kładą się tak samo jak i nasze, tylko te info rzadko do nas docierają. A czyja to wina to pokaże dochodzenie. Czasami takie domysły snujesz jak komentatorzy sportowi.

Czasami takie domysły snujesz jak komentatorzy sportowi

ja ? no to rewelacja ;) czyżby to że sprzeciwiłem sie twojej idei co do picia na stoku spowodowało nagły wybuch złości na mnie? :D a gdzie ja napisałem że inne są bezpieczne ?? poprostu wg mnie tych wypadków jest za dużo. Ile tych domysłow było jeszcze że zauważyłeś taką prawidłowość ? A no i co do moich domysłów własciwie to do mojego domysu ;) to najprawdopodobnie okazały sie trafne ;)

Czasami takie domysły snujesz jak komentatorzy sportowi

ja ? no to rewelacja ;) czyżby to że sprzeciwiłem sie twojej idei co do picia na stoku spowodowało nagły wybuch złości na mnie? :D a gdzie ja napisałem że inne są bezpieczne ?? poprostu wg mnie tych wypadków jest za dużo. Ile tych domysłow było jeszcze że zauważyłeś taką prawidłowość ? A no i co do moich domysłów własciwie to do mojego domysu ;) to najprawdopodobnie okazały sie trafne ;)

Ale forma troszkę nie ta "I znowu te polskie autobusy". A to, że wypadków jest za dużo to nikt tego nie musi ani pisać ani mówić. Po prostu kolego mam na co dzień dożo styczności z przewozem osób i rzeczy i troszkę mnie wkurza jak ktokolwiek bez wyroku sądu szafuje z rękawa wyroki nt tego kto był winien nawet jako domysły.

Życie ludzkie jest zbyt poważną sprawą by traktować je w kategorii domysłów i spekulacji.

A wsiadłem może i trochę na ciebie, ale nie dlatego, że nie zgadzamy się w temacie gorzałki na stoku, ale dlatego, że jeszcze trochę wody w Wiśle musi upłynąć, abyś zdobył życiowego doświadczenia i nieco racjonalniejszego podejścia do niektórych poważnych rzeczy.

Ja wiem, że młodość to młodość, ale z własnego doświadczenia wiem, że czasem te stare wapniaki miały rację jak mnie pouczały.

Czy ktoś wie w jakim stanie jest kierowca ? Ciekawy jestem jaką poniesie odpowiedzialność o ile to na prawdę jego wina.

Stary jeżeli to jego wina to nie ma takiej opcji, że się wywinie.

Nawet jeżeli jedziesz prywatnym wozem i zdarzy sie, że ktoś zginie z twojej winy i ci to udowodnią to masz siedzieć (chyba, że znasz sędziego i prokuratora - ten jest ważniejszy bo formułuje zrzuty i dobrze ich opłacisz).

W środowisku kierowców mówi się tak: zawód kierowca- śmierć w oczach-prokurator na karku.

Zapamiętaj jedno jak w wypadku uczestniczy zawodowy kierowca w pracy to na dzień dobry on jest pierwszym podejrzanym.

Pozdrawiam.

tego nie wiemy,postepowanie wsszystko wyjasni...

No i właśnie to jest to o czym pisałem wyżej. Sam się na to złapałem. Wszyscy snujemy domysły jak Szaranowicz na meczu. Od ustalenia przyczyn jest śledztwo prowadzone przez prokuraturę.

Ja już kończę w tym temacie, no chyba, że mnie kto zdenerwuje jakimiś domysłami. A co do moich domysłów w temacie czasu pracy, to naprawdę w dzisiejszych czasach trza być idiotą, żeby przeginać z czasem pracy.

Stary jeżeli to jego wina to nie ma takiej opcji, że się wywinie.

Nawet jeżeli jedziesz prywatnym wozem i zdarzy sie, że ktoś zginie z twojej winy i ci to udowodnią to masz siedzieć (chyba, że znasz sędziego i prokuratora - ten jest ważniejszy bo formułuje zrzuty i dobrze ich opłacisz).

W środowisku kierowców mówi się tak: zawód kierowca- śmierć w oczach-prokurator na karku.

Zapamiętaj jedno jak w wypadku uczestniczy zawodowy kierowca w pracy to na dzień dobry on jest pierwszym podejrzanym.

Pozdrawiam.

no łokieć troche to inaczej wygląda, no ale powiedzmy ze w 35% masz rację :) jeżeli wypadek był z winy kierowcy, to będzie odpowiadał z art 173 oraz 174 Kodeksu Karnego bo to nie wypadek tylko katastrofa bo to zagrażało mieniu i życiu w wielkich rozmiarach.... bylo to działanie nieumyślne więc art 173 par.2 mowi że podlega każe pozbawienia wolności od 3 miesięcy do 5 lat, z tym że jedna osoba zgineła więc ma zastosowanie par 3 sprawca podlega karze pozwbawienia wolności od lat 2 do 12,

czyli ten czyn może zostać zakwalifikowany z art 173 par 3 i moze dostać od 2 lat do 12.

do do sedziego i prokuratora, nie może sie wykupić nie może mieć znajomego, jeżeli tak będzie to sędzie i prokurator zostają wyłączeni ze sprawy.

Nawet jeżeli jedziesz prywatnym wozem i zdarzy sie, że ktoś zginie z twojej winy i ci to udowodnią to masz siedzieć

jeżeli udowodnią Ci nieumyslne spowodowanie wypadku, a wcześniej przed tym zdarzeniem nie miałeś do czynienia z wymiarem sprawiedliwośći to w praktyce w większości wypadków są zawiasy- to zalezy od sytuacji etc etc.

tutaj masz po części racje, może nie jest pierwszym podejżanym, ale z zasad praktyki życiowej można się tego domyślać, prokurator nie może wnioskować bez dowodow, do orzekania o winie potrzebne są dowody, które muszą JEDNOZNACZNIE wskazać, że zawinił czynnik ludzki - w tym wypadku kierowca

ogolnie chcialem rozwiać domysły etc, poczekajmy na ekspertyzy i wtedy wyniknie kto tu zawinił. mozna powiedziec jedno kolejna tragedia a na osądy poczekajmy

No i co prawnik to prawnik. Trzeźwo i racjonalnie na sprawę patrzy. Co do znajomości i zapłacenia za łagodny wyrok lub jego brak, to mam tu na myśli korupcję w najczystszej postaci.

Tylko Bugi się na mnie nie obrażaj bo nie piszę, że wszyscy prawnicy to łapówkarze. Ale zawsze w stadzie czarna owca może się znaleźć.:D

Akurat wpływy i kolesiostwo w wymiarze sprawiedliwości dość mocno dotknęły mojego przyjaciela. Strat miał z tego tytułu na jakieś 20 kPLN. Jak chcesz to ci na PW opiszę pokrótce. Dodam, że wynajął znana poznańską kancelarię dzięki temu wygrał bo tak by go uziemili.

nie po nazwisku kur*****

układy układziki hehe no tu masz lokiec racje:), czasami sa potrzebne to fakt, ale bardzo dobrze oceniany przez środowiskio Ćwiąkalski chce to skonczyc i chyba w koncu komus sie to uda :)

Jak Ziobro wchodził to też wszyscy mówili, ze zrobi porządek. A wyszło jak zawsze. (Ja nie jestem z PISu!!!!!!!)

tylko, że ziobro w tym całym towarzystwie jako pierwszy w histori polski po 1917 r nie miał tytułu naukowego z tego co pamiętam:), nawet w komunie mieli:)

mowili że zrobi i zrobil największe znakomitości powypieprzal bo to mściwa bestia była kto mu kiedys za skóre zalazł od razu na bruk taki z niego był prokurator co pare razy na aplikacje sie dostawał:D

tylko, że ziobro w tym całym towarzystwie jako pierwszy w histori polski po 1917 r nie miał tytułu naukowego z tego co pamiętam:), nawet w komunie mieli:)

mowili że zrobi i zrobil największe znakomitości powypieprzal bo to mściwa bestia była kto mu kiedys za skóre zalazł od razu na bruk taki z niego był prokurator co pare razy na aplikacje sie dostawał:D

Dla mnie to tez żaden autorytet. A mściwe to są wszystkie PISuary.