tropis Napisano 22 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2008 Witam Zakupilem ostatnio uzywane Atomic'i T:Sport 158 cm z wiazaniami Tyrolia SL 110. I nagle wyszly na jaw sprawy ktorymi nie przejmowalem sie biorac sprzet z wypozyczalni Po wpieciu buta oznaczony srodek buta nie jest na srodku narty, tzn na narcie nie moge znalesc zadnego znacznika srodka ale pomierzylem i wyszlo ze od srodka buta jest 67cm do konca i 91 cm do poczatku narty. Czyli srodek buta jest przesuniety w tyl. Moje pytanie: co to oznacza, co i jak nalezaloby z tym zrobic ?? Z gory dzieki Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1973marcin Napisano 22 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2008 jest dobrze na moich 157 jest 90cm od czuba:D , fabrycznie zaznaczony:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 22 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2008 tropis szare komóry podkręć tylko nie obrażaj sie tu!! Wiec ta strzałka pokazuje srodek ciężkości narty a nie środek narty wiec to zależy od narty jak napisał marcin w waszym wypadku tak ma być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 22 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2008 na okolo srodku wiazania masz strzalke - kreske zazwyczaj oznaczona jako "A" - i z tym punktem po wyregulowaniu wiazania ma ci strzelac oznaczenie "srodka" buta - tyz kreska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tropis Napisano 23 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 Oki. Juz jestem oswiecony To teraz mi jeszcze powiedzcie jaka jest roznica miedzy tymi nartami a takimi co but wypada mniej wiecej na srodku dlugosci narty - bo na takich jezdzilem wczesniej a teraz zakupilem te T:Sporty i zaczalem sie zastanawiac po fakcie Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 Pokaż to na czym wcześniej jeździłeś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 23 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 Oki. Juz jestem oswiecony To teraz mi jeszcze powiedzcie jaka jest roznica miedzy tymi nartami a takimi co but wypada mniej wiecej na srodku dlugosci narty - bo na takich jezdzilem wczesniej a teraz zakupilem te T:Sporty i zaczalem sie zastanawiac po fakcie Pozdro różnić może być wiele jak narazie to zasadniczą jest to że środek cieżkości masz przesuniety do tyłu - narty będą bardziej dynamiczne ale o reszcie decydują bebechy a no i zauważyliście coś u Volkla? mianowicie znajomy pokazał mi coś wziął mojego WC i Racetigera SL racing oba 155 po przystawieniu do siebie Volkl ma całe wiazania o około 10 cm cofnięte w tył i to ponoć cały sekret ich dynamiki ciekaw jestem co by było gdyby ustawić to na zero - srodek ten długościowy narty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niwin Napisano 23 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 Oki. Juz jestem oswiecony To teraz mi jeszcze powiedzcie jaka jest roznica miedzy tymi nartami a takimi co but wypada mniej wiecej na srodku dlugosci narty - bo na takich jezdzilem wczesniej a teraz zakupilem te T:Sporty i zaczalem sie zastanawiac po fakcie Pozdro Z tego co kojarzę, to jedyne narty, w których środek buta wypada m/w w środku narty to twintipy. Są to narty freestylowe i wyglądają tak, gdyż właściwie równie często jeździ się na nich przodem, jak i tyłem. Ale nie są to zbyt popularne narty, więc wątpię abyś akurat takie posiadał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 23 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 I w ich przypadku (fristajlów) też różnie bywa. Kupowałem znajomemu K2 Silencer w intersporcie na przecenie za 999pln. I okazało się przy montażu wiązania, że K2 przewidziało miejsce na wiązanie dla fristajlowca nie po środku, chociaż była to opcja najbardziej wysunięta do przodu spośród wszystkich innych. Homi, co do przesunięcia wiązania - myślę, że trzeba by było po prostu dociążać mocniej tyły, tak jak niektórzy robią to z przodami podczas wejścia w zakręt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niwin Napisano 23 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 I w ich przypadku (fristajlów) też różnie bywa. Kupowałem znajomemu K2 Silencer w intersporcie na przecenie za 999pln. I okazało się przy montażu wiązania, że K2 przewidziało miejsce na wiązanie dla fristajlowca nie po środku, chociaż była to opcja najbardziej wysunięta do przodu spośród wszystkich innych. Dlatego napisałem "mniej więcej" bo to tylko tak optycznie wygląda w porównaniu z "normalnymi" nartami tropis: co do wpływu przesuwania środka buta w stosunku do tego co fabryka przykazała to przeczytaj ten wątek: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php?t=6649 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Machu Napisano 23 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2008 W freestyleowych nartach jest perwna skala wg której montuje się wiązania, zależnie od zastosowania i indywidualnych predyspozycji, na jednym z Atomikow (z sezonu 05/06 i neoxem w zestawie) myślałęm ze padnę jak pierwszy raz montowałem wiązanie. Namalowana skala, z przerwami co 1 cm, jak dobrze pamiętam po ok 5/6 cm w jedną i drugą stronę od właściwego środka ciężkości. Próbowałem wtedy wypytać "młodego" o co w tym chodxi ale sam za bardzo nei wiedział. No niestety ciężko o opis wtedy było.. teraz naszczęscie wiem tyle że jak ktoś sie zna to konkretnie potrafi podać mi co i jak zanim zabieram się do montażu, jak nie jest w stanie tego zrobić montuję wg głównego środka ciężkości ;P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mysiauek Napisano 24 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 24 Marzec 2008 Mnie chłopak z serwisu na pl.Wolności w Kacach dokładnie wypytał co i jak chce w tych Silencerach - też była na nich jakaś skala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi