Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Lato-pytanie!?

Rekomendowane odpowiedzi

Przed chwila czytalem artykul na głownej stronie SKIONLINE Majowy weekend na lodowcach w Austrii

i jedno pytanie mi sie nasuwa bo pisza ze latem da sie jezdzic,w nie ktorychj kurortach gorzej a w innych lepiej...

Moje pytanie czy ktos z was w pozno-wiosennych miesiacach lub wczesno letnich jezdził?Jak to wyglada...???????????????????????????:confused:

Nie myśl o tym lepiej. A jak pytasz to może to bardzo różnie wyglądać wszystko zależy od lata ale ostatnimi czasy to te niby całoroczne tereny narciarskie były pozamykane z powodu braku warunków.

Zdecydowanie lepiej jest wyczekać do jesieni i obserwować pogodę tak jak w zeszłym roku to już w pierwszych dniach września w całych Alpach zapanowała zima i w zasadzie już nie puściła. Po raz pierwszy chyba w historii w Schladming otwarto pierwsze trasy już w ostatnich dniach października, a od połowy października na lodowcach panowały bardzo dobre warunki narciarskie.

Także reasumując na lato lepiej zamień się w wielbiciela morza i gorącego piasku:D choć mnie się to nie udało:D

Także reasumując na lato lepiej zamień się w wielbiciela morza i gorącego piasku:D choć mnie się to nie udało:D

dzieki SB to pytanie zadałem dla własnych informacji i zeby ktos z Was mi wyjasnił...

a jak mowiłes ze juz jesienia warto sledzic pogode to i tak dla mnie Szok...ze juz mozna wtedy powoli zakładac narty:)

A latem nie ukrywam - od zawsze jestem nad morzem

Przed chwila czytalem artykul na głownej stronie SKIONLINE Majowy weekend na lodowcach w Austrii

i jedno pytanie mi sie nasuwa bo pisza ze latem da sie jezdzic,w nie ktorychj kurortach gorzej a w innych lepiej...

Moje pytanie czy ktos z was w pozno-wiosennych miesiacach lub wczesno letnich jezdził?Jak to wyglada...???????????????????????????:confused:

Ja jeździłem o każdej porze roku. I stwierdzam, że wszystko zależy od pogody! Dla przykładu lipiec na lodowcu w Alpach:

pewnego roku temperatury na lodowcu do +25, śniegu jak na lekarstwo, warunki lepsze do nart wodnych niż alpejskich

lipiec następnego roku temperatury na lodowcu - 6, śnieg ...padający śnieg, warunki lepsze niż jesienią i wczesną zimą

Na lodowcu rzczywiście da się i w lipcu. Gdzieś tu pisałem o L2Alpes gdzie jeździłem w lipcu. W Polsce były wówczas niemiłosierne upały, a na lodowcu temperatury rano ujemne. Rano sztruks zmrożony przez jakieś 2 godziny, potem coraz bardziej miękko. Jazda tylko do godz 13 lub 14.

Latem dzień długi to i po południu i czas na nne atrakcje - rower, basen, rafting.

Tak więc na narty każda pora moze być fajna, ale rzeczywiście najfajniej jest zimą kiedy zima jest ze śniegiem i mrozem, a o to jakby coraz trudniej.