Raceman Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Czy ktoś z Was używa żółwika , jak ewentualnie się sprawuje podczas jeżdzenia , czy jest wygodny, czy da się wytrzymać cały dzień itd. Dziękuję za odp Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 ja używałem teraz żółwika dainese powiem tak, byłem przyzwyczajony ze na rowerze jak latałem to nosiłem i nie przeszkadzało mi, na nartach jest inaczej bo jednak pracuje cale ciało, no ale po 2 dniach dało się przyzwyczaić, ogolnie fajna sprawa:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Ja używam Komperdella, da się wytrzymać przez cały dzień bez najmniejszego problemu, po paru minutach zapomina się o jego istnieniu.Trzeba tylko pamiętać, żeby jedną warstwę ciuchów mniej założyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Kiedy używacie żółwi? czy tylko na zawody, czy do tzw. codziennej jazdy na nartach? jeśli na zawody, to w takim razie, czy mieści się pod "gumę". Dzięki z góry za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 My w redakcji używamy Komperdelli http://www.skionline.pl/sprzet/?ids=&co=newsy&id_newsa=5066 Używamy praktycznie zawsze, czyli nie tylko na tyczkach, ale przede wszystkim w trakcie "normalnej" jazdy. Żółwie Komperdella mają oprócz swoich ochronny zalet jeszcze inne: są bardzo lekkie i super wygodne, no i ciepło w plecy! Polecam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Dzięki Jacek za info i artykuł wraz z zdjęciami (reputacji Ci na razie nie mogę dać - system nie pozwala). Gdzie się za tym obrócić i czy drogie jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Żółwie Komperdella mają oprócz swoich ochronny zalet jeszcze inne: są bardzo lekkie i super wygodne, no i ciepło w plecy! Polecam! No właśnie, jak to naprawdę z ciepłotą. Przez ostatnie dwa tygodnie jeżdżenia było mi i bez tego za ciepło. Spotkałem się kiedyś z opinią że dobre żółwie jak Dainese czy Scott są nieźle wentylowane. A jak z Komperdell? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 A to JC używacie tych co są pod linkiem (airshock)?? Tak się właśnie przymierzam do zółwia na przyszły sezon więc tenat w 10:) Te airshocki to są w formie kamizelki, całkiem nieźle to wygląda tylko pisze tam ze narazie nie są dostępne w sklepach. Może ktoś napisze jakieś praktyczne rady przy kupowaniu zółwia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Dzięki Jacek za info i artykuł wraz z zdjęciami (reputacji Ci na razie nie mogę dać - system nie pozwala). Gdzie się za tym obrócić i czy drogie jest? U nas teraz będzie pewnie ciężko. Może jak wybierzesz się w Alpy to będzie dużo łatwiej. Cena w zależności od modelu ok 80-170 Euro Tu masz kilka przykładowych cen: http://www.biker-boarder.de/boards-protectors-helmets-c-1001_1010.html?filter_id=25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
peszkod Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 to w takim razie, czy mieści się pod "gumę". . Nie wiem czy wszystkie modele, ale wyczynowe na pewno, przecież wszyscy zawodowcy w PŚ w nich startują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Nie wiem czy wszystkie modele, ale wyczynowe na pewno, przecież wszyscy zawodowcy w PŚ w nich startują. Zawodnicy PS nie mają typowych żółwi! Mają specjalnie wkładki, bardzo cienkie, wycięte na kształt żółwia i po za tym, że jest to w miejscu żółwia i także chroni plecy to nie wiele ma to wspólnego ze sklepowym żółwiem! Gdzieś zrobiłem zdjęcie zawodnika w takim "żółwiu" poszukam ... może znajdę to wstawię! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 na stronie Komperdella jest ochraniacz na plecy pod gumę - tzw. FIS aproved. Jak widać nie ma on mocowania na górze. JC - Uzupełnie: http://www.komperdell.com/en/protektoren/index.htm Proszę nie grzebać mi w poście Oki, dzięki Jacku za linka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 19 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Tzn te ochraniacze po 150 zł na allegro to dziadostwo? ( na zdjęciach są tak mi sie wydaje jakieś metalowe elementy) Nada się to na coś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Zawodnicy PS mają coś podobnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Gumy Będąc ostatnio na zawodach amatorów na Długiej Polanie, po pierwsze zauważyłem dość dobry poziom ścigantów, po drugie prawie wszyscy w gumach śmigali, a nie byli najmłodsi. Tak więc myśląc o jakiś startach amatorskich dobrze by było w gumę się zaopatrzyć. Wiadomo, że w gumie szybciej i lepiej się jedzie. Sprawdzałem ceny gum Spyder'a - są w okolicach 250-300 euro - to dość drogo. Czy ktoś zna jakieś inne firmy i namiary (może dobre, a tańsze)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Ja też zastanawiam się nad zakupem żółwia i mam pytanie jak się z tym chodzi i siedzi np. na kanapach w drodze na szczyt ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Ja też zastanawiam się nad zakupem żółwia i mam pytanie jak się z tym chodzi i siedzi np. na kanapach w drodze na szczyt ? O Komperdellu po założeniu zapominasz! Nie ma problemu ani z chodzenie, siadaniem, schylaniem się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Ok w takim razie zacznę się rozglądać za nimi. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 No to życzę przyjemnego szukania Nie ma nigdzie Komperdella w Polsce (no prawie nigdzie). Bo dystrybutor do bani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 No właśnie, jak to naprawdę z ciepłotą. Przez ostatnie dwa tygodnie jeżdżenia było mi i bez tego za ciepło. Spotkałem się kiedyś z opinią że dobre żółwie jak Dainese czy Scott są nieźle wentylowane. A jak z Komperdell? dainese jest zrobiony na "siatce" jego wentylacja jest bdb bo wkońcu do rowerowego downhillu został stworzony, ja polecam dainese, ale jak JC mowi że KOMP...jest taki dobry to dainese rośnie konkurent:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 O Komperdellu po założeniu zapominasz! Nie ma problemu ani z chodzenie, siadaniem, schylaniem się! Powiem wiecej, jak go sniagniesz to sie czujesz nieswojo, jak w nie zapietych pasach w samochodzie No to życzę przyjemnego szukania Nie ma nigdzie Komperdella w Polsce (no prawie nigdzie). Bo dystrybutor do bani No coz - moglbym polecic jednego znanego i i chyba lubianego goscia z forum, moze by pomogl - ja mam dzieki niemu taki ze przy obrazku Jacka wyglada jak Mona Lisa przy krowim placu ;), no ale on za duzo sie polecal, reklamowal i chcial cos pomocnie sprzedac wiec lepiej sie nie odzywac:rolleyes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Tak, ale on jedynie jak co, to kupi na ebayu, ale akurat jeden znany nam gosc w Niemczech sprzedaje, wiec moze poprosic tego jegomoscia z forum, moze cos sie da zalatwic ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 19 Marzec 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Ja to miałem żówika kiedyś w akwarium tylko:D ale to fakt racemanowi jest potrzebny (sierotka:D ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramone Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Będąc ostatnio na zawodach amatorów na Długiej Polanie, po pierwsze zauważyłem dość dobry poziom ścigantów, po drugie prawie wszyscy w gumach śmigali, a nie byli najmłodsi. Tak więc myśląc o jakiś startach amatorskich dobrze by było w gumę się zaopatrzyć. Wiadomo, że w gumie szybciej i lepiej się jedzie. Sprawdzałem ceny gum Spyder'a - są w okolicach 250-300 euro - to dość drogo. Czy ktoś zna jakieś inne firmy i namiary (może dobre, a tańsze)? Sprawdź Beyond X (adresu nie pamiętam, google pomogą) i Energiapura (na allegro jakiś typ sprzedaje chyba). Koleżanki sobie chwalą, a po kieszeni też nie daje tak bardzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 19 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Marzec 2008 Używałem jak już gdzieś pisałem wyrosłem i już nie zamierzam używać owszem bezpieczny ale wg mnie za drogi przynajmniej modele które mi odpowiadają, mój (dainese) mieścił sie pod gumolca bezproblemowo a wentylacja na 5 Będąc ostatnio na zawodach amatorów na Długiej Polanie, po pierwsze zauważyłem dość dobry poziom ścigantów, po drugie prawie wszyscy w gumach śmigali, a nie byli najmłodsi. Tak więc myśląc o jakiś startach amatorskich dobrze by było w gumę się zaopatrzyć. Wiadomo, że w gumie szybciej i lepiej się jedzie. Sprawdzałem ceny gum Spyder'a - są w okolicach 250-300 euro - to dość drogo. Czy ktoś zna jakieś inne firmy i namiary (może dobre, a tańsze)? Ale zależy ile mniej chcesz wydać ?? Ja mam Schneidera ocena 5+ wszystko super ładne i dobrze wykonane gumy robi jeszcze AnziBesson - baardzo cieżko dostać i sportful tutaj jest chyba najprosciej jednak ceny dość wysokie, okej gumy robi też polski? Beyondx, no i włoska Energiapura do której jakoś nie moge sie przekonać w każdym bądz Kupić gume - żaden problem, kupić ciuchy na nią duuuużo większy! Przeczytaj PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi