Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Hermagor Nassfeld relacja :)

Boogie

Rekomendowane odpowiedzi

Właśnie wróciłem z Hermagor Nassfeld

Dojazd

Z Cieszyna wychodzi coś ok. 720km, trasa bardzo przyjemna bo jedzie się autostradą na Udane więc wogole nie ma korków w Austri, bo omija się większość tych najbardziej zakorkowanych punktow, ja z Sosnowca z licznymi przystankami( jechaliśmy w 2 auta) jechałem jakoś ok. 9h z pewnością Figo zrobił by tą trase w 8 no ale nie śmiem się z nim porównywać(9H dlatego że jeden z pasażerów miał rozwolnienie po za dużej ilości Kopiko)

Trasa wyglądała tak Sosnowiec->Cieszyn->Brno->Wiedeń->Klagenfurt-Villach-Hermagor

Sam dojazd poza autostradą do Hermagoru to bardzo przyjemna droga z fajnymi widoczkami ( od autostrady ok. 40 km)

Spanie

Nie spałem pod samymi wyciągami bo ceny były „fajne”. Spaliśmy w dzielnicy położonej ok.10km od wyciągów (15min) samochodem. Apartamenty typowo na weekendowy wyjazd bez żadnych mega wygód po prostu fajne wygodne wyrka TV SAT i duża łazienka,kuchnia.

Są też super apartamenty pomiędzy trasami ponieważ nartostrady biegną obok małej drogi która wiedzie na przełęcz do Włoch. Ludzie zjeżdżali do połowy trasy siadali na balkonie i się opalali po 1h szli pojeździć dalej, jeżeli ktoś chce mam folder mogę wysłać skana z app. I cenami (najtaniej 600E za tydz.)

Wyciągi i Trasy

Nassfeld oferuje 110km tras narciarskich gdzie każdy znajdzie coś dla siebie, jest pare tras FIS, które naprawde są bardzo przyjemne, na stokach jest tez miejsce do pomiaru prędkości jazdy(fajna zabawa:D), prawie większość tras to trasy czerwone, lecz nie są one bardzo trudne a ekspozycje stoków są naprawde bardzo ciekawe

Słoneczko jest cały dzień, na każdej trasie, większość wyciągów to krzesełka lecz jest tez kilka gondolek. Co fajne jest jedna kanapka która ma podgrzewane siedzonko żeby sobie zadeczek wygrzać przed jazdą:D. Dla fanów opalania na stokach jest pełno leżaków, dla tych co lubią pić browarna tez nie zabraknie fajnych knajp z dobrym jedzonkiem i regionalnym browarem.

Ceny

3 dniowy skipass dla dorosłej osoby to koszt 105E + 5e kaucji za kartę magnetyczną. Jedzenie i napitki cenowo lepiej niż we Włoszech ( ja za sznycla frytki i wode płaciłem 7E) ilość pozycji w menu tez jest o niebo większa niż we Włoszech gdzie królują only makarony i pizze.

Pogoda

Przez 3 dni miałem takie słonce że schodzi mi skóra na nosie:D, Polacy pracujący w barze mówią, że najlepszą porą wyjazdu do nassfeld jest właśnie koniec lutego początek marca bo słoneczko jest pewne, mowili także że przez cały marzec na 99% taka pogoda powinna być a było….rano ok. -2 do -4 i w miare upływu czasu pogoda dochodzila do ok. 15 stopni w słońcu:D, trzeba przyznać że stoki jak na 15 stopni w słońcu były przygotowane bardzo dobrze.

Zdjęcią dodam później bo idę się rozpakować

• Like 1

łoł żes sie najezdził, z tą pogodą to tak jest akurat że na przełomie lutego i marca pogoda jest najpewniejsza dlatego jak gdziekolwiek smigamy z ferajną moją to wybieramy terminy w tym czasie, z tym że i tak wybieramy te pewniejsze wioski mianowicie alpy ale włoskie jak widać w austrii może być równie fajnie :) wyjątkowo długa relacja :D , czekam na foty!

zapomniałem dodać że w nast, sezonie planuja połączyć nassfeld z Italiańcami i stworzyc mega ośrodek, trzeba będzie za rok tam pojechać bo jeżeli to naprawde zrobią to będzie super ośrodek

zdjęcia dodane czekają na akcept szanownego admina:)

foty juz są zapraszam do oglądania

zapomniałem dodać że w nast, sezonie planuja połączyć nassfeld z Italiańcami i stworzyc mega ośrodek, trzeba będzie za rok tam pojechać bo jeżeli to naprawde zrobią to będzie super ośrodek

zdjęcia dodane czekają na akcept szanownego admina:)

foty juz są zapraszam do oglądania

Plany połączenia z Italia są już od kilku lat!

Zdjęcia można już oglądać!

mogłem porobić fotki bo już było widoczne miejsce w którym miałoby przebiegać to połączenie, ciekawe jaki wariant wybiorą gondola czy krzesło, osobiście wolał bym tam widzieć gondole bo....mam lęk wysokości i schiz ze wypadne z krzesełka :D

Najważniejsze że na fotkach jest Bugajson - już teraz jak gdzie go spotkamy to wiadomo będzie komu wpier..l spuścić...... żartowałem: ale buzię śniegoem zawsze po znajomości wysmarować można - chyba się nie pogniewasz:D;)

no Homar racja, kurde żeby tylko przed 6.00 nie zapukał do mych drzwi;d.

Nie znasz ain dnia, ani godziny:eek:, zapuka i nie będzie zmiłuj się:D

byłem jakoś anty nastawiony na Austrie a teraz widze że sie mylilem, naprawde ludzie z jajem i nie jakieś chacapy pierunskie tylko mili ludzie:)

No to jeszcze przypomnij sobie kto ci w tym pomógł:)

Napisał bugajson

byłem jakoś anty nastawiony na Austrie a teraz widze że sie mylilem, naprawde ludzie z jajem i nie jakieś chacapy pierunskie tylko mili ludzie

No to jeszcze przypomnij sobie kto ci w tym pomógł

no to racja Sławku potwierdzam to SB namowiił mnie i przekonał na Austrię, teraz chyba częściej będe do Austri jeździl niz do italiano makarono,

Łokieć nie wiem czy to dużo czy mało ale na FIscherach WC SC wycisnolem 78,5 km/h z tym że na rozpędzenie było 150-200m no ale i tak uważam ze przedewszystkim tam była fajna zabawa:D

Bugajsonie. To już można chyba się połamać przy glebie? A tak na boku to nigdy jeszcze nie mierzyłem speeda i nie mam pojęcia ile faktycznie wyciągam w granicach moich możliwości.

PS Kurtałę dzisiaj gościu wysyła to ci napiszę wrażenia jak do mnie dotrze.

Mój kumpel by powiedział tak''do dupy takie stoki równe jak stół nie ma żadnych atrakcji urozmaiceń poprostu nuda'' on sie cieszy jak sa muldy na 1metr i ludu od groma więc przy flaszce nie podejmujemy tematów narciarskich bo sie to moze źle skończyć:D

pozdro Barti:D

Mój kumpel by powiedział tak''do dupy takie stoki równe jak stół nie ma żadnych atrakcji urozmaiceń poprostu nuda'' on sie cieszy jak sa muldy na 1metr i ludu od groma więc przy flaszce nie podejmujemy tematów narciarskich bo sie to moze źle skończyć:D

pozdro Barti:D

to sie dobrze składa bo tam też jest masa stokow dla muldziarzyi tylko widać panow/panie co maja amortyzatory zamiast nóg :o bosh jak to muszą po takiej jeździe nogi napierd********