Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Fischer RC4 czy Rossignol R8s

Max_S

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po raz pierwszy na Forum!

Postanowiłem zmienić sprzęt, na którym jeźdżę od prawie 10 lat - na bardziej zaawansowany - taki, na którym będę mógł pojeździć kolejną dekadę :)

Zacząłem od butów - wybrałem Rossignole Pro composite, flex 125.

Chcę dobrać narty. Preferuję krótsze, częste skręty na przygotowanych stokach. Nie bawi mnie freeride, świeży, kopny śnieg. Jeżdżę dość dobrze, pierwsze 2 sezony uczyłem się z instruktorem, polskie "czarne" trasy nie są dla mnie straszne - a w przyszłym roku wybieram się w Alpy. (Od nart oczekuję też, że nie będą to hiper-wyczynówki na 2-3 godziny jazdy, ale będzie można pojechać na nich czasem dłużej, luźniej)

Z nart szczególnie przypadły mi do gustu Rossignole R8s oversize oraz Fischery RC4. Myślałem też o Atomicach SL9. Czy Rossignole to dobry wybór do moich oczekiwań?

Jaką długość powinienem dobrać do wzrostu 173 cm i wagi 65-70 kg? 165 cm będzie właściwe? Czy może 158 albo dłuższe?

Z gory dziękuję za pomoc.

Witam na forum :)

Na Twoim miejscu prędzej zastanawiałbym się na Rossi 9S. Jeśli chcesz jeździ na tych nartach kolejne 10 lat to 8S szybko Ci się znudzi bo jest łatwiejsza i bardziej miękka . 9S już nie jest taka "ostra" jak kiedyś. Teraz jest bardziej uniwersalna ale nadal to wspaniała narta. Sam na niej jeżdżę ;) Mam podobni wymiary do Ciebie i mam dechę 158 cm ale teraz myślę że mógłbym kupić dłuższą (165) ponieważ w długim skręcie też lubię pokręcić ;)

• 2 weeks later...

No, Ambro, trochę to trwało...

Rozważyłem chyba wszelkie możliwości (łącznie z Zenithami, Volklami, Atomicami), no i właśnie dzisiaj zamówiłem właśnie Rossignole R9S Oversize (158).

Uznałem, że zabić to się nie zabiję, wezmę pewnie na wstępie lekcje doszkalające, żeby móc czerpać maksimum frajdy i wykorzystać nartki do oporu, będę miał zarówno wyzwanie, jak i satysfakcję na dłużej.

Dzięki za pomoc, może jeszcze w marcu uda mi się wyskoczyć na testowanko. A po tym, co z różnych źródeł przez ostatni tydzień słyszałem - wiem, że na pewno będę zadowolony :D