JC Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 W narciarskim rejonie Soelden w austriackim kraju związkowym Tyrol zginęła w niedzielę 15-letnia Polka - powiadomiła agencja APA. Około godziny 13.00 nastolatka wraz ze swą 14-letnią kuzynką rozpoczęła zjazd szlakiem narciarskim na 2942-metrowym alpejskim szycie Rosskirpl w turystycznym regionie Soelden w austriackim Tyrolu. Gdy dziewczyna zorientowała się, że zboczyła z wyznaczonej trasy, zdjęła narty i przebrnęła w śniegu około 250 metrów, po czym pośliznęła się i runęła po skalistym zboczu 80 metrów w dół - relacjonuje lokalna policja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Wielka szkoda młodego życia. A tak się dobrze to Soelden kojarzyło po ostatnich relacjach i galerii szpary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Raceman Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Smutne ale prawdziwe:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 niestety nawet w tak dobrze oznaczonych miejscach trzeba zachowac ostrożnośc szkoda dziewczynki bo miała całe zycie przed sobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marek.m77 Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 I właśnie tutaj rodzi się pytanie - czy nieświadomie można zejść z trasy? Jakie były warunki pogodowe? Czy jest to wina dziewczyny, czy jednak oznakowanie było słabe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 w to że w tamtym regionie oznakowanie jest słabe - to raczej nie mozliwe, mogły zejechać z trasy etc, jak bedzie więcej inf to będziemy wiedziec narazie nie ma co gdybać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Będąc tam widziałem miejsca gdzie spokojnie można spasc w przepaść:eek: W ogole nie zabezpieczone no może "zabezpieczone" 40cm usypaną przez ratrak górką sniegu:eek: wystarczy że komuś narta pod narte podjedzie czy coś i spokojnie można polecieć w dół... Szkoda dziewczynki:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 wielka szkoda dziewczynki nawiązując do tego co pisaliscie to owszem oznaczenia sa super ale dość często spotyka sie przeważnie własnie tam w alpach miejsca gdzie jest owszem znak - urwisko badz cos w tym stylu ale zadnych siatek nawet tasm ochronnych NIE MA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lokiec3 Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 wielka szkoda dziewczynki nawiązując do tego co pisaliscie to owszem oznaczenia sa super ale dość często spotyka sie przeważnie własnie tam w alpach miejsca gdzie jest owszem znak - urwisko badz cos w tym stylu ale zadnych siatek nawet tasm ochronnych NIE MA Zgadzam się. Jak zjeżdżaliśmy z Geischlachkogl to nawet w jednym miejscu zatrzymaliśmy się i tak się zastanawialiśmy jakby ktoś na zakręcie nie wyrobił to leci 150 metrów na dół z przyspieszeniem 9,81m/s2. Niezbyt optymistyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 na tuxie jest taka traska "2" zjeżdża sie nią z Fernerhousu do 6 osobowej kanapy cały czas jedzie sie po skarpie i w gdzieniegdzie są siatki a np na ostatnim łuku - za nim jest 200m spadek nie ma! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 lokiec co za obliczenia:D a w bormio nie jest lepiej kto był ten wie, jak sie wyjedzie na samą góre co jest:) też ciekawie to wygląda że czlowiek ma miękkie kolanka jak ja pierdziu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 lokiec co za obliczenia widze że sie zapomniało co to przyspieszenie ziemskie i ile wynosi a główka od prawa paruje... a w bormio nie jest lepiej kto był ten wie, jak sie wyjedzie na samą góre co jest też ciekawie to wygląda że czlowiek ma miękkie kolanka jak ja pierdziu W bormio najfajniej jest jak sie ta czarną w bok od szczytu pojedzie zero siatek a drzewka bliziutko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Oczywistym jest że jest bardzo dużo miejsc do których można się przyczepić że nie są odpowiednie ochronione ale czy puszczanie dwóch dziewczynek 15 i 14 lat bez opieki jest rozsądne ? Co robili wtedy rodzice lub instruktorzy Szkoda dziewczynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
eqiupe Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Właśnie to mnie w Austrii zastanawia dlaczego oni tak słabo trasy zabezpieczają zwłaszcza przy urwiskach. pozdrawiam Szymek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 18 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Właśnie to mnie w Austrii zastanawia dlaczego oni tak słabo trasy zabezpieczają zwłaszcza przy urwiskach. pozdrawiam Szymek Jak popatrzysz gdzie to się stało, to uświadomisz sobie, że musieliby całe góry ogrodzić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 No właśnie, trudno za wszystko winić obcych, lepiej zastanówmy się czemu te dzieciaki były bez opieki. Nie wiem jak Wy ale ja w wieku 15 lat to bałbym się sam śmigać po tak dużym ośrodku jak Soelden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 A ja się nie bałem rodzice bali się o mnie ale ja bylem dzielny dawałem rade nie smigałem w Zillertal dawlem rade tux i penken objechałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 A śmigałeś sam czy z ekipa ? Bo te dziewczynki były tylko we dwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 nigdy nie tak że sam przez cały dzien ale naprzykład ekipa pojechała gdzies tam niebieskimi bokiem i np za pół h spotkanie tu i tu wiec smigałem solo na dół takimi traskami jakie mnie interesowały ale tak żeby cały dzien w alpach solo przejezdzic to do tej pory nie miałem bo solo na nartach jest tak oo nie ma z kim pogadać a to jest w tym najlepsze poza oczywiscie samą jazdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 No wiadomo nie ma nic lepszego nartowanie w grupie przyjaciół. To o czym mówisz jest normalne w ten sposób też jeździłem sam ale nie było sytuacji że się zapuszczałem gdzieś skąd potem nie wiedziałbym jak wrócić. Jakby co najwyżej dzwoniłem do innych Dobra uważam że nie ma już co rozprawiać nad tym kto zawinił śmierci tych dziewczynek. Już tego nie cofniemy ale możemy pomyśleć co zrobić aby tego uniknąć. Ja polecam nie liczyć na to że ogrodzą wszystkie urwiska. Radziłbym jeździć w grupach, z mapką i po wcześniej ustalonej trasie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Maria Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Biedne dziecko! A co gorsza, zachowała się rozsądnie zdejmując narty i zapewne próbując wrócić bezpiecznie na trasę, tylko musiała być strasznie przestraszona i zdezorientowana. Fakt, że mogła nie zauważyć, że znalazła się na nawisie lub krawędzi. Okropne wydarzenie. [*] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SpeedySpeedy Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Szkoda diecka Piękna śmierć, chyba wielu z nas o takiej marzy... Tylko nie w takim wieku Jak skończę 80... to nie mam nic przeciw S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi