koliber Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Nie, ta dalej od krzesełka. Ta przy krześle jest krzywa na bok, ale nie taka stroma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dareklewandowski Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 Patrzę na stronę główną forum-to jak Lewy szoł:biggrin: Ale tutaj też wrzucę swoje zdanie:cool::jak dla mnie najtrudniejszą trasą w Polsce jest -..... żle przygotowana trasa narciarska...:tongue:I tutaj nachylenie nie ma znaczenia,trasa która jest oznaczona i żle przygotowana do użytku jest najbardziej niebezpieczna dla narciarza.Tak ostanio poznałem takie trasy na Pilsku/które uważam za topowy ośrodek/,trasa wyratrakowana,zachęcająca do szybkiej jazdy,a na trasie dziury o długości 2-3 m:eek:,narcirz straci nogę w najlepszym przypadku ,w najgorszym-jak rok temu narciarz z obsługi Brak oznakowania-a przecież istnieją znaki.Nachylenie-tutaj każdy z Nas potrafi dostosować prędokść zjazdu do swoich umiejętności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bumer Napisano 6 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 6 Marzec 2012 "dareklewandowski" dobrze mówi! Najtrudniejsze sa te, które są żle przygotowane i z pułapkami czychajacymi na narciarzy. Właśnie na takiej łatwej trasie w Livigno złamałem rękę, ze o BRE Ubezpieczenia ( a niech ich i tego prezesa- Zyms, czy jak mu tam, to samo kiedyś spotka, to zrozumie na czym polega ubezpieczenie i pomoc) , nie wspomnę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
michaś Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Ścianka nie musi być ubijana - tam się bardziej "spada" niż jedzie, więc przynajmniej na tym kopnym śniegu można się zatrzymać. Ale szkoda że reszta nie jest ratrakowana. Spada?? w sensie zsuwa? bo wychodząc z tego założenia to nie wiem po co wogle pchać się na ściankę, chyba po to żeby jak to ma miejsce w Mayrhofen, niedzielni narciarze zsuwają się tam, żeby potem kupić sobie koszulkę z napisem "zaliczyłem harakiri" czy coś w tym stylu. Cała przyjemność z jeżdżenia po ściankach polega własnie na tym, że jedziesz jak po trasie o "standardowym" nachyleniu z oczywiście odpowiednio dopasowaną do nachylenia pozycją zjazdową. A co do ubijania to generalnie lepiej gdy jest ubita i ratrakowana bo jak nie to tworzą Ci się albo muldy albo rynienki własnie za sprawą "zsuwaczy" i wtedy przyjemności z tego nie ma żadnej. Kopny śnieg również przeszkadza bo można się w nim zakopać zamiast jechać, przyjemna jest jedynie cienka warstwa świeżego śniegu, która spadnie na ubitą ściankę ale to do 7 cm góra. Tak oto moja subiektywna opinia wyniesiona z doświadczenia:) Kasprowy zaliczę jutro i jestem bardzo ciekaw, choć z tego co widziałem na zdjęciach to najbardziej stromą część Goryczkowej pokonuje się wąską rynną w poprzek stoku, a później z powrotem, więc nie wiem gdzie ta trudność, ale okaże się na miejscu. Co do Goryczkowej to praktycznie każdą ściankę możesz ominąć, i te szyjki/rynny tworzone są dla narciarzy. którzy mają zbyt małe umiejętności na bezstresowe przejechanie ścianki natomiast z pozostałą częścią trasy sobie radzą. Żeby zatem zaliczyć ściankę na goryczkowej musisz po porostu zacząć za samym wyciągiem albo pojechać dalej i jeżeli nie ma duże zagrożenia lawinowego zacząć zjeżdżanie od stoku goryczkowej czuby. A tak poza tym to Gąsienicowa jest bardziej stroma;) i tez polecam zacząć nie od końca wyciągu a podejść trochę w kierunku Doliny Cichej i tam wystartować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaruski Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 A tak poza tym to Gąsienicowa jest bardziej stroma;) i tez polecam zacząć nie od końca wyciągu a podejść trochę w kierunku Doliny Cichej i tam wystartować. Tylko nie zjedź do Podbańskiej ,bo będziesz miał ponad 100km do samochodu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Cześć Z założenia trasa przygotowana nie jest trudna. Osobiście pamietam, że trudna była góra Nosala gdy było lodowo. W Szczyrku zawsze Golgota robiła wrażenie bardziej wymagającej niz Bieńkula nawet przed zmianą profilu. I to chyba wszystko. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Ta czarna na Pilsku była trudna bo nie była robiona a do tego była wąska, do tego niebezpieczna i to nie wcale tam na ściance tylko na dole, na płaskim odcinku gdzie jej szerokość była po prostu nieporozumieniem. Gdyby była zrobiona wcale nie byłaby trudna specjalnie. W ocenie trudności zawsze kolosalne znaczenie mają warunki, jak sa super to zawsze mam wrażenie, że na tej górce to kiedyś wydawało mi się, że jest dużo stromiej, jak jest lód i ciężko wrażenia są dokładnie odwrotne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
koliber Napisano 7 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2012 Spada?? w sensie zsuwa? bo wychodząc z tego założenia to nie wiem po co wogle pchać się na ściankę, chyba po to żeby jak to ma miejsce w Mayrhofen, niedzielni narciarze zsuwają się tam, żeby potem kupić sobie koszulkę z napisem "zaliczyłem harakiri" czy coś w tym stylu. Tak, przyznam się że chodziło mi wyłącznie o jeden zjazd, po prostu jak gdzieś jestem to chcę objechać możliwie wszystkie trasy. Ale to było dawno, chyba wtedy w ogóle nie pisali o niej "trasa zamknięta", a że innymi czarnymi zjeżdżałem, to nie sądziłem że to taki zjazd "na dziko". Co do Goryczkowej to praktycznie każdą ściankę możesz ominąć, i te szyjki/rynny tworzone są dla narciarzy. którzy mają zbyt małe umiejętności na bezstresowe przejechanie ścianki natomiast z pozostałą częścią trasy sobie radzą. Żeby zatem zaliczyć ściankę na goryczkowej musisz po porostu zacząć za samym wyciągiem... Tak, ale zaczynając przy samym wyciągu nie ma ubitej trasy, chodziło mi o to, że ta normalna trasa jest wytyczona wąską rynną na początku, a jest taki piękny stromy stok którym można było wytyczyć trasę od razu w dół. Ta wąska szyjka wcale nie jest łatwiejsza, bo wąska i wyślizgana - dziś już wiem z doświadczenia. I racja - Gąsienicowa naprawdę robi wrażenie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yakubu85 Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 A ja byłem w niedziele 04.03.2012 i większości tych rzeczy opisanych tutaj na FIS w Szczyrku nie zauważyłem. Było poprostu idealnie. Trasa twarda, zlodzona i bez wielu nierówności z małą ilością jakichkolwiek muld. Na GS 190 cm jeździło się idealnie. Narty muszą być poprostu w takich warunkach ostre i trzymać to tyle. Rewelacja. Muszę przyznać że z tego co czytam to musiało mi się udać trafić idealnie. Żadnych kolejek pusta trasa i to wszystko w niedziele i w Szczyrku trudno uwierzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Nie będzie tutaj chyba dużej - reprezentatywnej grupy aby się wypowiedzieć, ale wykaz BEZWZGLĘDNIE powinien obejmować górę / stok Dzikowiec Wałbrzych / Boguszów Gorce. Około 600 niezłej ścianki, która nawet równa i gładka daje niezłe wrażenia. Lepsze od Nosala, czarnej FIS WC w Szpindlu i innych wielu też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ps Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Zdecydowanie Dzikowiec powinien być w wykazie. Wystarczy wskazać jedną cechę tego stoku: Maksymalne nachylenie: 58,89% !!! Info z http://dzikowiec.info/o-dzikowcu/50-dane-techniczne.html Duże nachylenie tego stoku potęguje jeszcze fakt, że w górnej części jest pochylony patrząc z góry w lewą stronę. Polecam dla tych, którzy mają mocną lewą nogę a zarazem dobry prawy skręt :biggrin:. Niestety dopiero w przyszłym sezonie, bo już zamknęli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Cześć Zdecydowanie Dzikowiec powinien być w wykazie. Wystarczy wskazać jedną cechę tego stoku: Maksymalne nachylenie: 58,89% !!! Info z http://dzikowiec.info/o-dzikowcu/50-dane-techniczne.html Duże nachylenie tego stoku potęguje jeszcze fakt, że w górnej części jest pochylony patrząc z góry w lewą stronę. Polecam dla tych, którzy mają mocną lewą nogę a zarazem dobry prawy skręt :biggrin:. Niestety dopiero w przyszłym sezonie, bo już zamknęli Ciekawe jak zmierzyli to .89, niezłe. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Niestety dopiero w przyszłym sezonie, bo już zamknęli "Ośrodek"Góra Dzikowiec" zaprasza narciarzy na stok w dniach 10 -11 marzec. Od 05.03 do 09.03 stok narciarski jest ZAMKNIĘTY !" A może będzie jeszcze okazja w tym sezonie? Info pochodzi ze strony ośrodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Aressi Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Nie będzie tutaj chyba dużej - reprezentatywnej grupy aby się wypowiedzieć, ale wykaz BEZWZGLĘDNIE powinien obejmować górę / stok Dzikowiec Wałbrzych / Boguszów Gorce.Około 600 niezłej ścianki, która nawet równa i gładka daje niezłe wrażenia.Lepsze od Nosala, czarnej FIS WC w Szpindlu i innych wielu też Czy to jest ten stok w tle na zdjęciu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Jest dzik,to chyba i ten stok :biggrin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 8 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 8 Marzec 2012 Czy to jest ten stok w tle na zdjęciu? [ATTACH=CONFIG]6484[/ATTACH] Wygląda mi, że tak :0 Jakiegoś nadzwyczajnego przechylenia w lewo w górnej części nie potwierdzam - z lutego przynajmniej. Być może różne przygotowanie stoku w rożnym okresie sezonu. Doświadczyłem raczej niepotrzebnych podłużnych "garbów". Trochę "braków" ratrakowania. Ale nie krytyczne. Krzesło stare ale szybkie. Ok. 7 min wjazd i zjazd. Ceny prawie symboliczne. Byłem na nocnej - bardzo dobre oświetlenie. Mitek, nie wiem jakie % i jak i po co przeliczyli. Ale najważniejsze są te w nogach. Uwierz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 (edytowane) Cześć Wygląda mi, że tak :0 Jakiegoś nadzwyczajnego przechylenia w lewo w górnej części nie potwierdzam - z lutego przynajmniej. Być może różne przygotowanie stoku w rożnym okresie sezonu. Doświadczyłem raczej niepotrzebnych podłużnych "garbów". Trochę "braków" ratrakowania. Ale nie krytyczne. Krzesło stare ale szybkie. Ok. 7 min wjazd i zjazd. Ceny prawie symboliczne. Byłem na nocnej - bardzo dobre oświetlenie. Mitek, nie wiem jakie % i jak i po co przeliczyli. Ale najważniejsze są te w nogach. Uwierz Wierzę, oczywiście, że wierzę no i widzę, ze ścianka honorna. Ale sam chyba widzisz absurd podawania nachylenia stoku z dokładnością do setnej częsci procenta. Po prostu zabawane i tyle. Pozdros serdeczne PS Teraz wszedłem na stronke i widzę, że te dane to nie dane stoku tylko wyciągu i to zupełnie zmienia postać rzeczy. Pozdro raz jeszcze. Edytowane 9 Marzec 2012 przez Mitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 A jaki sądzicie od jakiego poziomu wg skali 1-10 co obowiązuje na forum da się spokojnie poruszać po takich trasach jak Golgota, Bieńkula i FIS w Szczyrku?? Mój obecny poziom to 5. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marcinn Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 A jaki sądzicie od jakiego poziomu wg skali 1-10 co obowiązuje na forum da się spokojnie poruszać po takich trasach jak Golgota, Bieńkula i FIS w Szczyrku?? Mój obecny poziom to 5. To Ty jeszcze nie próbowałeś :eek: Myślę że dałbyś rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mitek Napisano 9 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 9 Marzec 2012 Cześć A jaki sądzicie od jakiego poziomu wg skali 1-10 co obowiązuje na forum da się spokojnie poruszać po takich trasach jak Golgota, Bieńkula i FIS w Szczyrku?? Mój obecny poziom to 5. Pytanie zupełnie źle postawione. Zerknij na wątek. Podstawa to nie rodzaj trasy ale warunki na niej. W idealnych warunkach nawet bardzo przecietny narciarz powinien dać sobie spokojnie radę. W warunkach złych, gdy na trasie jest twardo lód pada snieg mgła itd. Nawet bardzo dobry narciarz bedzie maił kłopoty. Wartości narciarza nie mierzy się jego technicznymi umiejętnościami jedynie - to jeden z elementów i to wcale nie najważniejszy. Liczy sie doświadczenie, znajomość środowiska w którym się poruszamy, umiejętności dostosowania techniki do warunków, prawidłowa ocena zagrożeń i jeszcze wiel innych rzeczy. Tak, że widzisz sam, nie da się jednoznacznie odpowiedzieć na to pytanie. Po ponad 40 latach jakoś tam się zsuwam a co najmniej kilkanaście razy napotkałem warunki ( zaznaczam, że mówimy o rekreacyjnym narciarstwie trasowym jedynie) gdzie zjazd wymagał naprawdę znakomitej orientacji, umiejętności jazdy na ślepo, wyjątkowego czucia sniegu i nawet bardzo doświadczone osoby miały kłopoty. Doświadczonym narciarzom z pewnością znana jest sytuacja gdy z powodu wyjątkowo ograniczonej widoczności nie jesteś w stanie stwierdzić czy jedziesz czy stoisz jeżeli nie zrobisz narta ruchu odstawnego. W takich warunkach nawet prosty stok staje sie wyzwaniem. Z tych tez względów licytacja, który stok najtrudniejszy w moich oczach to raczej forma dziecięcej zabawy zachęcający do wspomnień niz realny ranking. Pozdro serdeczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dzarkos Napisano 10 Marzec 2012 Zgłoszenie Share Napisano 10 Marzec 2012 No wiem że źle postawione i że dużo zależy od warunków panujących na danej trasie w danym dniu i o konkretnej godzinie i ma na to wpływ duzo czynników zależnych i niezależnych od człowieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bingo Napisano 26 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2012 Są w Polsce całkiem trudne trasy, ale jak dla mnie nic nie dostarcza tyle radochy co pokonywanie alpejskich tras Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BuenosAires Napisano 26 Listopad 2012 Zgłoszenie Share Napisano 26 Listopad 2012 Mój głos to Nosal, ale na prawdę trudno wybrać jedną trasę, najtrudniejszą. Natomiast w rankingu najgorzej przygotowanych na pewno Szrenica i Pilsko. To takie trasy, gdzie diabeł mówi dobranoc. :eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Milzbi Napisano 29 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2012 W rankingu brak jeszcze jednej trasy W rankingu brak jeszcze jednej trasy która powinna być trudniejsza niż BIEŃKULA, a mianowicie BESKIDEK w Szczyrku, być może fakt że rzadko jest czynna ale uważam że jest naprawdę stroma aha a przed Golgotą wstawił bym STOŻEK w Wiśle trasa naprawdę super stroma i można nieźle pohasać. Pozdrawiam:smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pinio46 Napisano 29 Grudzień 2012 Zgłoszenie Share Napisano 29 Grudzień 2012 A Beskidek to wogóle działa jeszcze ?? Jeździłem tam z 20 lat temu, no to bym fun dopiero :eek::stupid: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi