Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Najtrudniejsze trasy w Polsce

Bończa

Rekomendowane odpowiedzi

Kolejka na Ahorn niestety już jest nowa, supernowoczesna i czar prysł. Takie wielkie wagony wstawili - o wielkości garażu dla Majbacha albo Humera XXL. Szkoda, bo ta górka miala klimat. Ale zjazd na dół pozostał nadal cudowny i omijany przez większość tam przyjeżdrzających co jest dużym błędem ale też i plusem tej trasy - wiem sprzeczność ale tak to już jest,

Co do zdjęcia - traska jest po drugiej stronie orczyka z tego co pamiętam. Ale czy to ten orczyk? Jakoś mi się wydaje, że nie. Tak - widok z przeciwstoku ale zjazdu, o którym piszemy nie widać - schodzi w prawo i ucieka z fotki. Mam gdzieś zdjęcia ale jeszcze analogi.

Edytowane przez mihumor

Harenda powinna być w naszym rankingu

Dzisiaj "zwiedzałem" inną trudną trasę w Zakopcu - Harendę. Powiem, że na dole zjazdu byłem bardziej zmęczony niż na Nochalu, zapewne dłuższy zjazd nieco robi swoje. Długość 900 metrów, przewyższenie 210 metrów - to jest to! Pucharu Europy nie będziem się wstydzić, chyba, że śnieg stopnieje do lutego;) Czasami tylko na Harendzie jakiś pies przeleci, albo kaczki wyjdą z zagrody, czy jakieś kury, ale to już tak u nas jest:D na Podhalu.

Warunki dobre ze wskazaniem na bardzo dobre, bacząc na pogodę w nocy (deszcz i dodatnia temp); Śnieg miejscami zmienił kolorek na żółtawy i są też miejscowe przetarcia, ale są też całe połacie bardzo dobrze utrzymanego stoku i dość twardego. Jazda slalomowa bardzo wymagająca - jak już pisałem Harenda zdecydowanie powinna znaleźć się w naszym rankingu trudnych stoków i to na samej górze.

No i ten współczynnik jakości jazdy (10 w skali trudności) do ceny 35 zł (za 3 godz. Karnet) i ilości zjazdów (w moim przypadku 14 razy w 2 godziny) daje kwotę 2,5 zł za zjazd - to tak chyba już się gdzie indziej nie ma. A przecież ktoś przyjezdny zrobiłby tych zjazdów znacznie więcej.

• Like 1

Miałem na myśli tą nową ;):D jak byłą stara to tam nie byłem ;)

Tej trasy nie ma :D tzn jest ale jej nie widać na żadnym zdjęciu bo to dzicz ;)

Co do Ahornu - wcześniej tam była taka kolejka jak stara na Kasprowy, było klimatycznie i wtedy na Penkenie były tłumy to na Ahornie totalny luzik. Więc można było sobie ten zjazd do Mayerhofen mielić w kołko bez żadnego tłumu na trasie - a tam miejscami jest wąsko i nader stromo. Ta trasa sie pięknie wije. Co do czarnej na Tuxie - rozumiem, że jej nie robią (nie robili?) ostatnio. Jak tam bywałem to była przeważnie jako tako przygotowana, czasem nawet nieźle, poza okresami z małą ilością śniegu (szczelina się wpoprzek trasy ujawnia:D) i dużego śniegu świeżego.

Co do Harendy - dobre opinie już przekazywali mi znajomi o tym stoku - trzeba tam jechać bo jeszcze nie byłem.

bo kolega pytał o TRASE,

Fis Skrzyczne to jedyny zjazd narciarski w Polsce, który można nazwać trasą, reszta to krótkie odcinki stromego albo też stoki slalomowe.

pozdrawiam Janusz

Dzięki! :)FIS Skrzyczne podoba mi się,choć mogliby lepiej o nią dbać(naśnieżanie,ratrakowanie).Mogliby też pomyśleć o jej końcówce,bo tak "zanika" na polanie,a dalej trzeba trochę podejść.Może choć mały orczyk?:rolleyes:

Również pozdrawiam!

ja niestety, a może stety nie mam dużego doświadczenia na polskich stokach. Poza nauką w Zakopcu, dwoma wyjazdami do Szklarskiej i kilkoma dniami w Szczyrku jak ojciec pracował w Bielsku i jeździło się do służbowej chaty na ferie :)

W Szklarskiej z tego co pamiętam było fajnie, ale z FISowskiej wtedy nie zjeżdżałam, bo mnie mama nie puściła :D

Ale jak się uczyłam to zawsze największy respekt budził chyba nosal i kasprowy i sobie myślałam że jak naumiem się jeździć to pójdę się z nimi zmierzyć.

No i się Kasia naumiała, w polskie góry jeździć przestała i nie poznała co to znaczy prawdziwa trudna posla trasa :(

A tak w ogole jak się mają te trasy do czarnych we włoskich alpach czy dolomitach. Wiem że czarna czarnej nierówna, ale z tych co pamiętam jest tylko czarna w okolicach val di fassa tzw. trasa Alberto Tomby. inne jakoś mi w pamięć nie zapadły.

Trasa Alberto Tomby jest w Madonnie di Campiglio w Val do Sole :)

Alberto pochodzi z San Lazzaro di Savena koło Bolonii. Jego fenomen polegał między innymi na tym, że dojeżdżał z Bolonii na treningi w góry:) w początkowym okresie kariery.

Tam koło Bolonii to też są niezłe góry - tylko pewnie śnieg się tam krótko utrzymuje. Ale ja byłem kiedyś jeszcze bardziej na południe, koło Sienny na górze Monte Amiata i tam sa normalne wyciągi na których kilka miesiecy w roku da się ponoć pojeździć więc pewnie w Apeninach też coś się znajdzie.

ale FISowskiej na Szrenicy poprostu się wystraszyłem i odpuściłem. Rozwaga wzięła górę nad emocjami.

czy to chodzi o ten kawałek stromego zwany w dawnych czasach popularnie ścianą albo jeszcze inne miejsce, przyznam że 20lat tam nie byłem, tak z ciekawości pytam - pozdrawiam Janusz

Tak własnie, chodzi o początkowy odcinek zwany ścianą. Od miejscowych słyszałem że nawet ratraki mają tam problem z wjazdem, ale czy to prawda czy bajka, tego niewiem. Jest tam również możliwość wypięcia się wcześniej z orczyka na peronie pośrednim (większość tak robi), i zjazd łatwiejszym odcinkiem.

a my tak gadamy najtrudniejsza, a wydaje mi sie ze kazda trasa będzie trudna i na każdej sie można połamać jak...........................................jak przygodują ją w polish style:d

:)skuli mnie wcale nie muszą przygodowywać:), będzie mniej wypadków bo nie będzie tych dzikich karwerowców co to wydaje im się że są dobrzy i w kasku ale bez głowy pędzą po sztruksiku a jak nie ma sztruksiku :eek:to wypłakują się na różnych forach narciarskich tego świata.:)

pozdrawiam i życzę dużo śniegu Janusz.

:)skuli mnie wcale nie muszą przygodowywać:), będzie mniej wypadków bo nie będzie tych dzikich karwerowców co to wydaje im się że są dobrzy i w kasku ale bez głowy pędzą po sztruksiku a jak nie ma sztruksiku :eek:to wypłakują się na różnych forach narciarskich tego świata.:)

pozdrawiam i życzę dużo śniegu Janusz.

po to są ratraki zeby robić stoki:) jak bym chcial jeździc off piste to bym pojeździł poza stokami, proste, a nie wypłakuje bo na nartach nie byłem prawie miesiąc przez sesje więc teraz nawet metrowe muldy nie zepsuly by mi frajdy z nart:) ale i tak dopiero kolejnke kroki na sniegu zrobie dopiero po 16 lutego:)

dziekuje i pozdrawiam:0

czarne trasy są jakie są (a jest tutaj dosyć spora rozpiętość co do skali trudności ) i pewnie większość z nas jakąś tam zaliczyła. Pytanie tylko jak wyglada nasza jazda z tych górek:eek: :) ?

ja tam kozakiem już nie jestem:) i osobiście wolę takie bardziej czerwononiebieskie klimaty ;)

ja tam kozakiem już nie jestem:) i osobiście wolę takie bardziej czerwononiebieskie klimaty ;)

hej aklim Ty już nie ściemniaj:) widziałem Twoje fotki - jeszcze będziesz kozakiem, pozdrawiam Janusz

ps. dalej twierdze że jadyna TRASA to FIS w Szczyrku, reszta to mniej albo bardziej strome stoczki

Edytowane przez januszb

• JC unpinned this temat