Homar Napisano 23 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2009 (edytowane) http://fotoo.pl/zdjecia/files/2009-01/d5e1503b.jpg no wiec tak to wyglądało rok temu Zjazd z Ahorn do Majerhofen - przez las - długo, miejscami wąsko i z wieloma stromymi wąskimi "winklami" Taaak i jeszcze ta Kolejka na góre cudo Edytowane 23 Styczeń 2009 przez Homar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 23 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2009 Problemy techniczne zaraz bedzie foto no wiec tak to wyglądało rok temu Zjazd z Ahorn do Majerhofen - przez las - długo, miejscami wąsko i z wieloma stromymi wąskimi "winklami" Taaak i jeszcze ta Kolejka na góre cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 23 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Styczeń 2009 (edytowane) Kolejka na Ahorn niestety już jest nowa, supernowoczesna i czar prysł. Takie wielkie wagony wstawili - o wielkości garażu dla Majbacha albo Humera XXL. Szkoda, bo ta górka miala klimat. Ale zjazd na dół pozostał nadal cudowny i omijany przez większość tam przyjeżdrzających co jest dużym błędem ale też i plusem tej trasy - wiem sprzeczność ale tak to już jest, Co do zdjęcia - traska jest po drugiej stronie orczyka z tego co pamiętam. Ale czy to ten orczyk? Jakoś mi się wydaje, że nie. Tak - widok z przeciwstoku ale zjazdu, o którym piszemy nie widać - schodzi w prawo i ucieka z fotki. Mam gdzieś zdjęcia ale jeszcze analogi. Edytowane 23 Styczeń 2009 przez mihumor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 24 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2009 Harenda powinna być w naszym rankingu Dzisiaj "zwiedzałem" inną trudną trasę w Zakopcu - Harendę. Powiem, że na dole zjazdu byłem bardziej zmęczony niż na Nochalu, zapewne dłuższy zjazd nieco robi swoje. Długość 900 metrów, przewyższenie 210 metrów - to jest to! Pucharu Europy nie będziem się wstydzić, chyba, że śnieg stopnieje do lutego;) Czasami tylko na Harendzie jakiś pies przeleci, albo kaczki wyjdą z zagrody, czy jakieś kury, ale to już tak u nas jest:D na Podhalu. Warunki dobre ze wskazaniem na bardzo dobre, bacząc na pogodę w nocy (deszcz i dodatnia temp); Śnieg miejscami zmienił kolorek na żółtawy i są też miejscowe przetarcia, ale są też całe połacie bardzo dobrze utrzymanego stoku i dość twardego. Jazda slalomowa bardzo wymagająca - jak już pisałem Harenda zdecydowanie powinna znaleźć się w naszym rankingu trudnych stoków i to na samej górze. No i ten współczynnik jakości jazdy (10 w skali trudności) do ceny 35 zł (za 3 godz. Karnet) i ilości zjazdów (w moim przypadku 14 razy w 2 godziny) daje kwotę 2,5 zł za zjazd - to tak chyba już się gdzie indziej nie ma. A przecież ktoś przyjezdny zrobiłby tych zjazdów znacznie więcej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 24 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2009 Kolejka na Ahorn niestety już jest nowa, supernowoczesna i czar prysł. Miałem na myśli tą nową jak byłą stara to tam nie byłem Tej trasy nie ma tzn jest ale jej nie widać na żadnym zdjęciu bo to dzicz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 24 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2009 Miałem na myśli tą nową jak byłą stara to tam nie byłem Tej trasy nie ma tzn jest ale jej nie widać na żadnym zdjęciu bo to dzicz Co do Ahornu - wcześniej tam była taka kolejka jak stara na Kasprowy, było klimatycznie i wtedy na Penkenie były tłumy to na Ahornie totalny luzik. Więc można było sobie ten zjazd do Mayerhofen mielić w kołko bez żadnego tłumu na trasie - a tam miejscami jest wąsko i nader stromo. Ta trasa sie pięknie wije. Co do czarnej na Tuxie - rozumiem, że jej nie robią (nie robili?) ostatnio. Jak tam bywałem to była przeważnie jako tako przygotowana, czasem nawet nieźle, poza okresami z małą ilością śniegu (szczelina się wpoprzek trasy ujawnia:D) i dużego śniegu świeżego. Co do Harendy - dobre opinie już przekazywali mi znajomi o tym stoku - trzeba tam jechać bo jeszcze nie byłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 24 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2009 Jak już tak sobie pitolimy, gdzie się fajnie i intensywnie jeździ, to ja bym wspomniał o Palenicy w Szczawnicy. Te dwie trasy, które tam są, szczególnie ta ostrzejsza są fajne. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 24 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 24 Styczeń 2009 Harenda-kiedyś się tam zamierzałem,krótki,ale stromy stok.Chyba kolejny,obok Nosalu,warty próby? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 26 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 26 Styczeń 2009 bo kolega pytał o TRASE, Fis Skrzyczne to jedyny zjazd narciarski w Polsce, który można nazwać trasą, reszta to krótkie odcinki stromego albo też stoki slalomowe. pozdrawiam Janusz Dzięki! :)FIS Skrzyczne podoba mi się,choć mogliby lepiej o nią dbać(naśnieżanie,ratrakowanie).Mogliby też pomyśleć o jej końcówce,bo tak "zanika" na polanie,a dalej trzeba trochę podejść.Może choć mały orczyk? Również pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robsonek Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 ja niestety, a może stety nie mam dużego doświadczenia na polskich stokach. Poza nauką w Zakopcu, dwoma wyjazdami do Szklarskiej i kilkoma dniami w Szczyrku jak ojciec pracował w Bielsku i jeździło się do służbowej chaty na ferie W Szklarskiej z tego co pamiętam było fajnie, ale z FISowskiej wtedy nie zjeżdżałam, bo mnie mama nie puściła Ale jak się uczyłam to zawsze największy respekt budził chyba nosal i kasprowy i sobie myślałam że jak naumiem się jeździć to pójdę się z nimi zmierzyć. No i się Kasia naumiała, w polskie góry jeździć przestała i nie poznała co to znaczy prawdziwa trudna posla trasa A tak w ogole jak się mają te trasy do czarnych we włoskich alpach czy dolomitach. Wiem że czarna czarnej nierówna, ale z tych co pamiętam jest tylko czarna w okolicach val di fassa tzw. trasa Alberto Tomby. inne jakoś mi w pamięć nie zapadły. Trasa Alberto Tomby jest w Madonnie di Campiglio w Val do Sole Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fikol Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 (edytowane) Ciampedie Pani Kasia ma racje... Edytowane 29 Styczeń 2009 przez fikol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Robsonek Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Pani Kasia ma racje... Oczywiscie, ze ma racje. Zwracam honor Trasa Alberto faktycznie jest w Vigo di Fassa. Pokrecilo mi sie z Madonna bo to chyba rodzinne strony Alberto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 29 Styczeń 2009 Autor Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Alberto pochodzi z San Lazzaro di Savena koło Bolonii. Jego fenomen polegał między innymi na tym, że dojeżdżał z Bolonii na treningi w góry:) w początkowym okresie kariery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihumor Napisano 29 Styczeń 2009 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2009 Alberto pochodzi z San Lazzaro di Savena koło Bolonii. Jego fenomen polegał między innymi na tym, że dojeżdżał z Bolonii na treningi w góry:) w początkowym okresie kariery. Tam koło Bolonii to też są niezłe góry - tylko pewnie śnieg się tam krótko utrzymuje. Ale ja byłem kiedyś jeszcze bardziej na południe, koło Sienny na górze Monte Amiata i tam sa normalne wyciągi na których kilka miesiecy w roku da się ponoć pojeździć więc pewnie w Apeninach też coś się znajdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 3 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 3 Luty 2009 Golgota w porządku, na Gąsienicowej i Goryczkowej sobie radzę, ale FISowskiej na Szrenicy poprostu się wystraszyłem i odpuściłem. Rozwaga wzięła górę nad emocjami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 ... FISowskiej na Szrenicy poprostu się wystraszyłem i odpuściłem. Rozwaga wzięła górę nad emocjami. Musi być interesująca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 ale FISowskiej na Szrenicy poprostu się wystraszyłem i odpuściłem. Rozwaga wzięła górę nad emocjami. czy to chodzi o ten kawałek stromego zwany w dawnych czasach popularnie ścianą albo jeszcze inne miejsce, przyznam że 20lat tam nie byłem, tak z ciekawości pytam - pozdrawiam Janusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 Tak własnie, chodzi o początkowy odcinek zwany ścianą. Od miejscowych słyszałem że nawet ratraki mają tam problem z wjazdem, ale czy to prawda czy bajka, tego niewiem. Jest tam również możliwość wypięcia się wcześniej z orczyka na peronie pośrednim (większość tak robi), i zjazd łatwiejszym odcinkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 a my tak gadamy najtrudniejsza, a wydaje mi sie ze kazda trasa będzie trudna i na każdej sie można połamać jak...........................................jak przygodują ją w polish style:d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kmusial Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 To prawda, byłem na Szrenicy kilka razy i o ile Lolobrygida, Snieżynka czy Puchatek były co rano przygotowane i wyratrakowane, to na ściance nigdy nie widziałem śladów po ratrakowaniu, tylko ogromne muldy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 a my tak gadamy najtrudniejsza, a wydaje mi sie ze kazda trasa będzie trudna i na każdej sie można połamać jak...........................................jak przygodują ją w polish style:d :)skuli mnie wcale nie muszą przygodowywać, będzie mniej wypadków bo nie będzie tych dzikich karwerowców co to wydaje im się że są dobrzy i w kasku ale bez głowy pędzą po sztruksiku a jak nie ma sztruksiku :eek:to wypłakują się na różnych forach narciarskich tego świata. pozdrawiam i życzę dużo śniegu Janusz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 :)skuli mnie wcale nie muszą przygodowywać, będzie mniej wypadków bo nie będzie tych dzikich karwerowców co to wydaje im się że są dobrzy i w kasku ale bez głowy pędzą po sztruksiku a jak nie ma sztruksiku :eek:to wypłakują się na różnych forach narciarskich tego świata. pozdrawiam i życzę dużo śniegu Janusz. po to są ratraki zeby robić stoki:) jak bym chcial jeździc off piste to bym pojeździł poza stokami, proste, a nie wypłakuje bo na nartach nie byłem prawie miesiąc przez sesje więc teraz nawet metrowe muldy nie zepsuly by mi frajdy z nart:) ale i tak dopiero kolejnke kroki na sniegu zrobie dopiero po 16 lutego:) dziekuje i pozdrawiam:0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 czarne trasy są jakie są (a jest tutaj dosyć spora rozpiętość co do skali trudności ) i pewnie większość z nas jakąś tam zaliczyła. Pytanie tylko jak wyglada nasza jazda z tych górek:eek: ? ja tam kozakiem już nie jestem:) i osobiście wolę takie bardziej czerwononiebieskie klimaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
januszb Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 (edytowane) ja tam kozakiem już nie jestem:) i osobiście wolę takie bardziej czerwononiebieskie klimaty hej aklim Ty już nie ściemniaj:) widziałem Twoje fotki - jeszcze będziesz kozakiem, pozdrawiam Janusz ps. dalej twierdze że jadyna TRASA to FIS w Szczyrku, reszta to mniej albo bardziej strome stoczki Edytowane 6 Luty 2009 przez januszb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aklim Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 Janusz dzięki za dobre słowo:) , niech ci śniegu pod nartami nigdy nie zabraknie:) pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi