Pit1967 Napisano 15 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2008 Chciałbym po raz pierwszy pojechać do Francji w połowie kwietnia. Co możecie mi polecić? Byłem wielokrotnie we Włoszech i w Austrii a teraz chciałbym zobaczyć jak wygląda narciarstwo u "żabojadów". Jak wygląda sytuacja ze śniegiem w tym okresie? Może macie jakieś fajne namiary na apartament? Pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 15 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2008 Polecam Les 2 Alpes. Byłem akurat w lipcu, ale myślę, że w kwietniu tym bardziej będzie śnieg Co się tyczy apartamentów, to odwiedź stronę www.les2alpes.com, tam chyba coś jest (z tego co pamiętam). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 15 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2008 Robert to tam w lipcu jest śnieg czy ty pojechales sie tam opalać?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość bobic Napisano 15 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Luty 2008 Śnieg jest, dużo sniegu ponad 2000 m npm. Jak przyjechaliśmy, to w nocy na dole deszcz, a u góry padał bielutki snieżek Warunki były zajefajne - wjeżdżałeś o 7.30 gondolą, jeździłeś do 13, zjeżdżałeś, zostawiałeś sprzęt, zrzucałeś ciuchy narciarskie i szedłeś na basen i w inne ciekawe miejsca. Można też było zjechać na dół, wziąć wypożyczyć rower i z powrotem udać się do góry gondolą, by zrobić sobie niezły downhill. Wieczorem albo do knajpki, albo na wieczorne jeżdżenie na lodowisku. Tak wygląda życie w Les 2 Alpes. Jedyny minus - pierońsko daleko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit1967 Napisano 17 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 Dzięki za info. Możecie polecić coś jeszcze? A trzy doliny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 ja jade do Risoul mowią że tam jest spoko:) wiec jade:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit1967 Napisano 17 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 A gdzie to jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 we francji:D Foret Blanche taki region Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 17 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 ja jade do Risoul mowią że tam jest spoko:) wiec jade:) Nie chcę Cię zniechęcać, ale rejon Risoul-Vars nie należy do najlepszych miejsc we Francji (oczywiście ja tak twierdzę): mało urozmaicony i kiepska infrastruktura, która nie dorównóje tym np w 3V, EK,Paradiski, czy nawet 2 Alpes lub Alp d'huez. Dodatkowo jest najdalej ze wszystkich wymienionych.Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 17 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 Chciałbym po raz pierwszy pojechać do Francji w połowie kwietnia. Co możecie mi polecić? Byłem wielokrotnie we Włoszech i w Austrii a teraz chciałbym zobaczyć jak wygląda narciarstwo u "żabojadów". Jak wygląda sytuacja ze śniegiem w tym okresie? Może macie jakieś fajne namiary na apartament? Pozdrawiam Piotr W połowie kwietnia wybór mniejszy: Tignes, Val Thorens, Les 2 Alpes i w takiej kolejności najlepiej wybieraj. Warunki w tych miejscach będą dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 fanatyk i po co 2 posty klepiesz jeden pod 2? nie da sie w 1?? a co do tego Foret Blanche, znajomi sobie chwala, a ja nie nazekam bo mam ten wyjazd za free;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Homar Napisano 17 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 OT! fanatyk i po co 2 posty klepiesz jeden pod 2? nie da sie w 1?? "Przyganiał kocioł garnkowi a sam osmolony" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit1967 Napisano 17 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 Dzięki. A jak z kwaterami w tym okresie, lepiej coś zarezerwować czy można z "lotu ptaka"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 17 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 17 Luty 2008 no ja bym tam z takiego lotu takiej odleglosci w ciemno nie jechał bo sie można przejechać pomachać i wrócić, lepiej sobie coś zarezerwuj i jedz na gotowe bo jest najbezpieczniej, tylko nie przez biuro bo cie skroją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 no ja bym tam z takiego lotu takiej odleglosci w ciemno nie jechał bo sie można przejechać pomachać i wrócić, lepiej sobie coś zarezerwuj i jedz na gotowe bo jest najbezpieczniej, tylko nie przez biuro bo cie skroją Spokojnie jedź w ciemno. Nocleg znajdziesz w jednej z agencji (adresy na stronach stacji) np .http://tignes.net/GB_agences-immobilieres.html W dniu przyjazdu, a jest to przeważnie sobota są one czynne do godz. 20:00. Jeśli chcesz mieć pewne noclegi - wejdź na stronę internetową i zarezerwój płacąc kartą kredytową lub skontaktuj się z polskim odziałem Interhome w Warszawie. Tam rerezerwujesz nocleg po polsku i zapłacisz w PLN natomiast klucze do wybranego apartamentu będą już czekały do odbioru w ich przedstawicielstwie w wybranej stacji. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit1967 Napisano 18 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Dzięki za dobre rady i tak obszerną odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie do Fanatyka. W któtym rejonie (Tignes) najlepiej szukać kwater. Z mapki wynika, iż samo Tignes składa się z sąsiadujących ze sobą "dzielnic" leżacych na różnych wysokościach, bo w Val d`Isere na pewno będzie drożej. Patrząc na wysokości na jakich znajduje się teren narciarski, sądzę że w połowie kwietnia nie powinno być problemu z jazdą na całym obszarze i z przemieszczaniem się do Val d`Isere i warto wykupić karnet na cały obszar L`Espace Killy. Mam rację ? Pozdro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Dzięki za dobre rady i tak obszerną odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie do Fanatyka. W któtym rejonie (Tignes) najlepiej szukać kwater. Z mapki wynika, iż samo Tignes składa się z sąsiadujących ze sobą "dzielnic" leżacych na różnych wysokościach, bo w Val d`Isere na pewno będzie drożej. Patrząc na wysokości na jakich znajduje się teren narciarski, sądzę że w połowie kwietnia nie powinno być problemu z jazdą na całym obszarze i z przemieszczaniem się do Val d`Isere i warto wykupić karnet na cały obszar L`Espace Killy. Mam rację ? Pozdro. Ja zawsze mieszkam w częsci Val Claret. W rezydencji Les Hameau du Borsat. Przy jej balkonach sunie do góry krzesło TSD Fresse, a w dół trasa Prariond, która prowadzi również do miejsca z którego można wystartować we wszystkie kierunki. Generalnie wszędzie gdzie zamieszkasz w Val Claret jest blisko. Podobnie jest w Tignes Le Lac z tym, że to jest większe. Unikaj Tignes le Lavachet z tej dzielnicy trzeba iść pieszo do wyciągów jak trafisz kiepsko to nawet ze 150m zjazd natomiast jest pod narciarnie. W kwietniu wybieraj z tych dzielnic, gdyż poniżej: Les Boisses, Brevieres zima się kończy. W Val d'Isere będzie drożej o około 20-30%. KONIECZNIE WYKUP KARNET NA CALY REGION!!! Być w Tignes, a nie jeździć w Val to grzech tym bardziej, że trasy są tam znakomite, a dopłata mała. Jeśli chodzi o warunki śniegowe mogą być tylko dobre i bardzo dobre oraz bardzo duże prawdopodobieństwo słonecznych dni przez cały pobyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pit1967 Napisano 18 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Do Fanatyka. Dzięki za tak wyczerpującą odpowiedź. Na pewno skorzystam z Twoich rad. Gdyby przyszła Ci do głowy jeszcze jakaś istotna informacja to daj znać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marczello Napisano 23 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2009 Ja zawsze mieszkam w częsci Val Claret. W rezydencji Les Hameau du Borsat. Przy jej balkonach sunie do góry krzesło TSD Fresse, a w dół trasa Prariond, która prowadzi również do miejsca z którego można wystartować we wszystkie kierunki. . Masz na myśli : http://www.ski-france.com/accomodation.phtml?accId=57&langId=14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 25 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 25 Marzec 2009 Chodziło mi o to: http://www.ski-france.com/accomodation-Hameau-du-Borsat-Tignes-Espace-Killy_636___14.html?weId= Tylko ja mniej za to płaciłem. Ogólnie to ta strona nie jest najtańsza. Jeśli szukasz tanich miejsc do nocowania to napisz do tej agencji: info@agence-tilt.com Jest to duża agencja działająca w Tignes. Na zapytania mają dużo niższe ceny niż na ich stronie internetowej. Ja od nich dostałem ofertę w styczniu w pakiecie - spanie + skipas(Espace Kilky) w studio 4 os za 260 Euro/os.:) oczywiście w typowej francuskiej szufladzie. Jeśli lubisz duże app to cena pewnie wzrośnie o 40-50 eu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi