MB Napisano 1 Grudzień 2013 Zgłoszenie Share Napisano 1 Grudzień 2013 Jeśli koniec kadru, to koniec kolejki, to jeszcze nie jest tak źle :wink: Ciekawe jak będzie w okresie świątecznym, kiedy my będziemy... Z mojego doświadczenia wiem,że nawet w najgorętszych okresach ta kolejka to dokładnie tyle co widać w kadrze. I zazwyczaj jest ona taka w godzinach między 10:00 a 11:30. To żadna kolejka,nawet dla takiego leniucha kolejkowego jak ja. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 20 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 20 Marzec 2015 Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów z Turracher Hohe. Postaram się napisać kilka zdań po powrocie. :happy: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
juice Napisano 21 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2015 Skoro tak, to ja Ciebie pozdrawiam z niskich Sudetów :smile: Ale po powrocie ze Szpindla nic pisał nie będę bo po co :wink: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marionen Napisano 21 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 21 Marzec 2015 Skoro tak, to ja Ciebie pozdrawiam z niskich Sudetów :smile: Ale po powrocie ze Szpindla nic pisał nie będę bo po co :wink: Kurcze a ja chciałem napisać jak było w Szpindlu w czwartek i wrzucić parę fotek. Ale skoro juice pisze po co - to ja się też nie będę wychylał. Ograniczę się więc tylko do pozdrowień!!!:happy: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 22 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2015 Serdecznie pozdrawiam wszystkich forumowiczów z Turracher Hohe. Postaram się napisać kilka zdań po powrocie. :happy: Dzięki za pozdrowienia. Czekam z niecierpliwością na relację z pobytu. Przyznam,że wolałbym abyś nie czekał z tym aż do powrotu.: :laughing: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keszelski Napisano 22 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 22 Marzec 2015 No to, żebyś nie umarł, mogę podać jak było w piątek. Trasy przygotowane perfekcyjnie, po stronie jeziora prawie beton. Na trasach dostępnych z Kornockbahn idealne warunki do jazdy, nieomal do końca dnia. Ponieważ to był mój 6 dzień jazdy (ale pierwszy w TH), krawędzie już miałem na tyle stępione, że lepiej mi się jeździło na Kronock, właśnie przez to, że tu było trochę mniej twardo. Frekwencja stosunkowo wysoka, jak dla mnie - w ciągu całego dnia tylko raz udało mi się jechać na kanapie samotnie. A tak za każdym razem od 40- 100% obsady i były b. niewielkie kolejki do kanap (1-3 min. czekania). Może to urok piątku, nie wiem bo to był mój pierwszy raz w TH. Choć oczywiście nie przekładało się to na nadmierny tłok na trasach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 No i przyszło wrócić do szarej rzeczywistości, po 3 dniowym pobycie w TH...:sad:Muszę przyznać, że gdyby nie skionline, prawdopodobnie nigdy bym nie słyszał o TH (szczególne podziękowania dla MB za przedwyjazdowe informacje:smile:), a trzeba wiedzieć, że ośrodek wart jest odwiedzin. Z Tychów to zaledwie 670 km. Mieścina bardzo kameralna, cicho i spokojnie (przynajmniej o tej porze), w zasadzie tylko hotele i pensjonaty + intersport (nie widziałem nawet żadnego sklepu spożywczego, choć też specjalnie go jakoś nie poszukiwałem :smile:). Narciarsko to tylko 38 km tras (zdecydowanie wystarczających na 3-4-dniowy pobyt), tras bardzo urozmaiconych i dobrze przygotowanych, w większości czerwonych. Od strony Kornock bardzo fajna 1, która nawet późnym popołudniem dobrze się prezentowała. Z drugiej strony jeziora (przeprawa przez jezioro, to taka swoista atrakcja:smile:) moim zdaniem zdecydowanie lepiej - duży wybór tras, dla każdego coś miłego. Na mnie największe wrażenie zrobiła trasa FIS nr 20 (r e w e l a c j a). Świetne tez trasy nr 23 i 24. Tutaj zdecydowanie długi orczyk powinien być zastąpiony kanapą, ale z drugiej strony, spowodowałoby to pewnie zwiększenie liczby narciarzy na tych trasach (teraz puściutko...). Pewnym minusem jest niewielka ilość knajpek przy trasach. Ale co to za minus...:wink:.Jeśli chodzi o ilość narciarzy, to w czwartek i piątek pusto, choć były momenty niewielkich kolejek szczególnie przy Kornockbahn i Turracherbahn, ale raczej gorzej wyglądało, niż się czekało. Natomiast sobota już tłumnie, co dawało się bardziej we znaki na trasach, niż w kolejkach. W przeciwieństwie do innych ośrodków bardzo rzadko słychać rodaków, a na stokach praktycznie nie widać...snowboradzistów:cool::Ogólnie bardzo udany wypad, jestem pewien, że tam jeszcze wrócę. 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Przemek i MB,jakie trasy tam dominują? Więcej trudnych,czy łatwych? Tak pytam o Wasze odczucia,a nie oznaczenia samych tras. Myślałem,żeby w przyszłym roku pojechać tam na weekend z Żoną. Może macie też namiary na fajne kwatery w rozsadnych pieniądzach? Z gory dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 (edytowane) Byłam w TH raz w grudniu 2013 i planuję powrócić. Jeździłam 2 dni, trzeciego też bym się pewnie tam nie nudziła. My jeździliśmy głównie po czerwonych trasach, które na swój kolor zasługują, mają trudniejsze "ścianki", ale są bardzo szerokie i przyjemne. Moje ulubione trasy tam to FISowska 20 i równoległa do niej, krótsza 19, chociaż 1 ze szczytu Kornock też bardzo bardzo :angel: Edytowane 23 Marzec 2015 przez idealist 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 (edytowane) I jakby ktoś chciał się napić szampana na stoku, to właśnie tam:laughing:. Codziennie chyba ok 11 jest serwowany przez Pistenbutlera :laughing: Edytowane 23 Marzec 2015 przez idealist 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Przemek i MB,jakie trasy tam dominują? Więcej trudnych,czy łatwych? Tak pytam o Wasze odczucia,a nie oznaczenia samych tras. Myślałem,żeby w przyszłym roku pojechać tam na weekend z Żoną. Może macie też namiary na fajne kwatery w rozsadnych pieniądzach? Z gory dzięki! Nie wiem jak jeździ Twoja żona, ale trasy generalnie ( w moim odczuciu) nie należą do trudnych i każdy "jeżdżący" narciarz nie powinien mieć problemów, choć na niektórych z nich zdarzają się "ścianki" i stąd pewnie oznaczenie większości tras na czerwono. Bardzo przyjazna dla początkujących jest niebieska trasa nr 28 do Zirbenwaldbahn, a i na trasach 23 i 24 (choć oznaczone na czerwono) każdy powinien sobie poradzić. Pozostałe trasy też bez żadnego bólu, może za wyjątkiem końcówki trasy 21, która przechodzi w czarną 35. Jeśli chodzi o noclegi, to ja spałem tutaj: www.utner-appart.at . Fajny apartament ok 450 m od Panoramabahn-jeśli nie chcesz ruszać auta skibus przed wejściem do budynku. Koszt za 3 osoby dorosłe za 3 noce 342 EUR ze śniadaniem (możliwość zamówienia kolacji) + 2 EUR klimatycznego za dobę od osoby. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Żona raczej początkująca,ale te łatwiejsze czerwone trasy powinna przejechać. Dała rady na Mosornym,więc nie powinna mieć problemów. Tak myślę. : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Dzięki Keszelski i dzięki Przemek. Miałem napisać ,że wspomnienia wróciły,lecz one nie wróciły.One ciągle są!: Jakoś ten rok mi się nie układał i jak dotąd tylko raz byłem w tym sezonie i to w listopadzie. No trudno.:sorrow: Johny jedź z "Dżonką"śmiało. Nigdzie nie zazna tam takiej ekstremy żeby zjechać nie dała rady. Nawet ta FISówka w tej końcówce gdzie przechodzi w czarną ma "kanał ulgi",czyli taki "familienabfarth". Co do frekwencji. Obserwujemy kamerki razem z SB.I zgodnie stwierdzamy,że frekwencja wzrosła zdecydowanie. Trzeba przyznać,że kilka lat wstecz nawet w weekendy nigdzie nie było ekstremalnie długich kolejek. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
idealist Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 A jak już sobie pojeździcie, idźcie koniecznie do tej knajpy http://www.kornock.at/de/alm pod Kornockbahn. Super miejsce, super wnętrza, świetna obsługa, genialne jedzonko, ceny może nienajniższe w Alpach, ale warto choć raz spróbować. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Johny jedź z "Dżonką"śmiało. Nigdzie nie zazna tam takiej ekstremy żeby zjechać nie dała rady. Nawet ta FISówka w tej końcówce gdzie przechodzi w czarną ma "kanał ulgi",czyli taki "familienabfarth". Dokładnie :smile: Co do frekwencji. Obserwujemy kamerki razem z SB.I zgodnie stwierdzamy,że frekwencja wzrosła zdecydowanie. Trzeba przyznać,że kilka lat wstecz nawet w weekendy nigdzie nie było ekstremalnie długich kolejek. Czytałem Wasze starsze wypowiedzi na temat TH i chyba faktycznie jest już nieco tłoczniej, szczególnie w sobotę trzeba było uważać na trasach, ale to były raczej momenty skumulowanego najazdu narciarzy, bo po kilkunastu minutach można było jechać tą samą , już prawie pustą trasą :smile:. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
johnny_narciarz Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Serdecznie dziękuję Wam za szczegółowe porady. Trudno mi jest planować coś na rok do przodu,ale przynajmniej plan już jest. :cheerful: Kiedy najlepiej tam jechać? Chodzi mi oczywiście o warunki narciarskie,jak i ilość ludzi itp. PS.Coś mi się wydaje,że jakby pojeździła przynajmniej ze 2 dni po porządnych trasach,to nagle się okaże, że umie dużo więcej niż się jej wydaje. : Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przemek Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Kiedy najlepiej tam jechać? Chodzi mi oczywiście o warunki narciarskie,jak i ilość ludzi itp. Sorry Johnny, ale tutaj Ci nie doradzę:wink: Nie mam porównania, ale na pewno koniec marca, to nie jest zły termin:smile: A i żonie spodoba się słoneczko :wink: 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 23 Marzec 2015 Zgłoszenie Share Napisano 23 Marzec 2015 Coś mi się wydaje,że jakby pojeździła przynajmniej ze 2 dni po porządnych trasach,to nagle się okaże, że umie dużo więcej niż się jej wydaje. : Oczywiście,że tak będzie. Na 100%. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 3 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2015 Małe "odświeżenie" tematu :wink: może ktoś ma namiary na fajne i sprawdzone noclegi w Turracher? :smile: Wiem, wiem, jest booking i inne tego typu strony, ale po pierwsze wolnych ofert na luty to tam tyle co kot napłakał :eek: a po drugie dobrze być w sprawdzonym miejscu : Szukamy w ogóle ośrodków gdzie stacje wyciągów są na wyciągnięcie ręki, bo jedziemy z młodszą latoroślą, więc odpada dłuższy dojazd kiedy trzeba będzie się zamieniać z opieką. Jak ktoś ma inną propozycję na wyjazd z małym dzieckiem to chętnie wysłucham. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MAIKEL 1977 Napisano 3 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2015 Jak ktoś ma inną propozycję na wyjazd z małym dzieckiem to chętnie wysłucham. Ja chętnie też, pozdrawiam :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miraz Napisano 3 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 3 Listopad 2015 Małe "odświeżenie" tematu :wink: może ktoś ma namiary na fajne i sprawdzone noclegi w Turracher? :smile: Wiem, wiem, jest booking i inne tego typu strony, ale po pierwsze wolnych ofert na luty to tam tyle co kot napłakał :eek: a po drugie dobrze być w sprawdzonym miejscu : Szukamy w ogóle ośrodków gdzie stacje wyciągów są na wyciągnięcie ręki, bo jedziemy z młodszą latoroślą, więc odpada dłuższy dojazd kiedy trzeba będzie się zamieniać z opieką. Jak ktoś ma inną propozycję na wyjazd z małym dzieckiem to chętnie wysłucham. W kilku ośrodkach pojawił się bilet Jungfamilienkarte -1 bilet dla 2 rodziców(dziecko do lat 3lat) dający możliwość wymiany skipasem pomiędzy rodzicami. np; http://www.skiwelt.at/de/jungfamilienkarte.html http://www.planai.at/de/tickets-preise/preise-winter/familien-kinder#Jungfamilienkarte 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 Nocleg w TH wstępnie zaklepany... Nie wiem czy była o tym tutaj mowa, ale w Turracher Höhe od tego sezonu otwierają (grudzień 2015) nową 6-osobowe krzesło Schafalm :biggrin: co skutkuje czterema nowymi trasami. Dalsza część inwestycji przewiduje rozbudowę ośrodka narciarskiego na Schafalm o dwa inne zjazdy (2 kilometry tras zjazdowych) na 20 hektarach i zakończy się latem 2017 roku. Fajnie, że też inwestują :wink: 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 5 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 5 Listopad 2015 W kilku ośrodkach pojawił się bilet Jungfamilienkarte -1 bilet dla 2 rodziców(dziecko do lat 3lat) dający możliwość wymiany skipasem pomiędzy rodzicami. np; http://www.skiwelt.at/de/jungfamilienkarte.html http://www.planai.at/de/tickets-preise/preise-winter/familien-kinder#Jungfamilienkarte A wiadomo jak jest w TH? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gajowy01 Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 Nie wiem czy była o tym tutaj mowa, ale w Turracher Höhe od tego sezonu otwierają (grudzień 2015) nową 6-osobowe krzesło Schafalm :biggrin: co skutkuje czterema nowymi trasami. Dalsza część inwestycji przewiduje rozbudowę ośrodka narciarskiego na Schafalm o dwa inne zjazdy (2 kilometry tras zjazdowych) na 20 hektarach i zakończy się latem 2017 roku. Fajna inwestycja, sensowna i potrzebna - ale z tymi 4 trasami to bym nie do końca Dobrze że rozbudowują, bo to świetne miejsce w swojej klasie; i fajne że coś wreszcie w Karyntii drgnęło po paru latach kompletnego zastoju.O ile wiem były też jakieś plany na Gerlitzen przez tym sezonem - nowe krzesło chyba wybudowali, w zamian starego? (do sprawdzenia)A wiadomo jak jest w TH?Zależy o co pytasz - są np. pakiety rodzinne - rodzice z dzieciakami http://www.turracherhoehe.com/en/tariffs/family-ratesCo do ew. jazdy na zmianę rodziców na 1 karnecie - to bylbym ostrożny w tym ośrodku:http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/17681-Karnety-narciarskie-kupi%C4%87-sprzeda%C4%87-z-drugien-r%C4%99ki...-czy-wolno?p=120255&viewfull=1#post120255ale zapytaj może w kasie czy nie ma jakiegoś rozwiązania - akurat w TH bym nie wykluczał, bo znam inne sytuacje są - mimo braku w cenniku 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asiek Napisano 6 Listopad 2015 Zgłoszenie Share Napisano 6 Listopad 2015 (edytowane) Fajna inwestycja, sensowna i potrzebna - ale z tymi 4 trasami to bym nie do końca [ATTACH=CONFIG]24023[/ATTACH] Wiesz, jak to jest, dobry PR połową sukcesu :wink: to było info z ich oficjalnej strony, ale jak potem przyjrzałam się tej mapce to już było wiadomo, że to "chłyt" marketingowy :biggrin: jednak dobre i to. Zależy o co pytasz - są np. pakiety rodzinne - rodzice z dzieciakami http://www.turracherhoehe.com/en/tariffs/family-rates Właśnie to widziałam, ale tam jest mowa o sezonie 2014/15 - więc nie wiem czy to jakiś błąd czy raczej stara informacja, co obstawiam, bo już w niemieckojęzycznej stronie mamy inne zapisy: http://www.turracherhoehe.at/de/tarife/familienpreise Cóż, będzie trzeba czekać na dokładniejsze informacje lub po prostu skrobniemy do nich :wink: najbardziej interesowałaby nas skipass kilkudniowy z możliwością wymiany między nami, niż dwa jednodniowe, ale to się później wyklaruje i będziemy kombinować. Co do ew. jazdy na zmianę rodziców na 1 karnecie - to bylbym ostrożny w tym ośrodku: http://www.skionline.pl/forum/showthread.php/17681-Karnety-narciarskie-kupi%C4%87-sprzeda%C4%87-z-drugien-r%C4%99ki...-czy-wolno?p=120255&viewfull=1#post120255 ale zapytaj może w kasie czy nie ma jakiegoś rozwiązania - akurat w TH bym nie wykluczał, bo znam inne sytuacje są - mimo braku w cenniku Właśnie tego się obawiałam - dzięki na link :smile: W moim przypadku to już szczególnie odpada, bo znacznie odbiegam od wymiarów mojego męża : Edytowane 6 Listopad 2015 przez asiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi