Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Herminator

Rekomendowane odpowiedzi

Herminator ostatnio jest w niewiarygodnej formie na co dowodem jest ten "filmik" (linkiem bo z tagami nie ogarnąłem tego kodu tutaj jest jakis "dziwny")

kompilacje sa zajeb...te, Herminator na podkladzie Terminatora :)

byc moze popelniam swietokradztwo niewiedzy narciarskiej ale spytam - co mu sie stalo z ta noga - walec przejechal ? rehabilitacja wygladala na niekrotka

uuuu nie wiesz?? Niesłyszałeś nigdy o jego glebie na motorze ?? Harleya mu sie zachciało :(, a widzieliscie jaką ma bule na nodze tej złamanej :o ? chya że miał na kosci jakies specjalne usztywnienie i mu już to wyjeli ale mi sie nie wydaje ciekaw jestem wyglada okropnie nie przyjemnie...

No to troche doczytalem, niezla sobie jazde zafundowal

Półtora roku temu, 24 sierpnia 2001 r. Hermann Maier, trzykrotny zdobywca narciarskiego Pucharu Świata, miał groźny wypadek motocyklowy.

Groziła mu nawet amputacja nogi.

Jednak "Herminator" nie poddawał się, choć kilka razy ogłaszał powrót do wyczynowego sportu i kilka razy musiał to odwoływać.

Wciąż pojawiały się bowiem bóle w prawej nodze.

Ostatecznie żmudna rehabilitacja powiodła się i dziś Maier wrócił na narciarskie stoki.

Kibice nie widzieli startów Maiera przez blisko dwa lata, dokładnie przez 22 miesiące.

Ostatnio startował na długo przed wypadkiem, w marcu 2001 r.

Z powodu wypadku Maier nie wystąpił m.in. w Igrzyskach Olimpijskich w Salt Lake City.

Broniłby tam dwóch złotych medali olimpijskich z Nagano z 1998 r.

W swojej karierze Maier aż 41 razy wygrał zawody Pucharu Świata i trzy razy zdobył Puchar.

W szwajcarskim Adelboden, Maier nie zdołał awansować do drugiego przejazdu slalomu giganta.

Zajął 31. miejsce - do awansu zabrakło mu 0,05 sek.

Ale o nartach wtedy wiedzialem tyle co teraz...... o budowie Wielkiej Andromedy;)

Jeszcze nie nadrobilem wszystkich brakow w historii

uuuu nie wiesz?? Niesłyszałeś nigdy o jego glebie na motorze ?? Harleya mu sie zachciało :(, a widzieliscie jaką ma bule na nodze tej złamanej :o ? chya że miał na kosci jakies specjalne usztywnienie i mu już to wyjeli ale mi sie nie wydaje ciekaw jestem wyglada okropnie nie przyjemnie...

Ta buła to mięśnie już tak ułożone.

Oglądałem film o wypadku i całej jego rehabilitacji.

Podejrzewam że wstawili mu tam nie mało żelastwa i możliwe że dlatego miał taki obrzęk. Przy tak spuchniętym i przemieszczonym mięśniu pewnie łatwiej mu się jeździ na nartach (but usztywnia nogę w dolnych stawach) niż chodzi w normalnych butach :(

Jak się jest takim zawodnikiem jak Herman to możliwe że zrobili mu but na nogę w takim stanie w jakim była żeby mógł jak najszybciej wrócić do treningów. Dla sponsora jedna para butów to nie problem natomiast nie jeżdżący zawodnik to już gorzej. Potem pewnie w wraz z ustępującym obrzękiem ( o ile to był obrzęk) robili mu nowe specjalne buty. Tak mi się wydaje ;)

Ambro ale chodzi nam własnie o to czy to był obrzęk spuchniecie cos w tym stylu czy on tak ma na stałe :/ jak to był obrzęk to okej ale skoro robili mu buty specjalne to nie wydaje mi sie żeby to miało zniknąć?

mnie się wydaje że to po części i jedno i drugie (obrzęk i mięśnie), sam miałem podobną historię, złamałem obie kości podudzia w połowie długości i jak już mnie poskładali to na początku miałem podobnie, noga była przez dłuższy czas opuchnięta, a potem jak zaczołem rehabilitację w miejscu ubytku kości goleniowej zaczęły zawiązywać się mięśnie. Wyglądało to dość dziwnie bo na piszczelu robiła mi się taka gula wielkości pięści, ale po jakimś czasie (rok) stopniowo zaczęło się to zmniejszać. Teraz po 9 latach gulka została ale malutka, praktycznie tego nie widać i same mięśnie tam są :)