Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Atomic czy Fischer a może coś innego???

pteter

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie użytkowników tego forum.

Jestem tu nowy ale poczytałem troszkę Waszych wypowiedzi. Bardzo miło jest pocztać ciekawe wypowiedzi osób dobrze znających temat nart.

Potrzebuję pomocy a właściwie rady w wyborze nart. A mianowicie

Moja przygoda z narciarstwem trwa już 4 sezon. Głównie na Słowacji (Hopok, Rochace, Kubińska Hola) to wyjazd 7 dniowy i później kilka jednodniowych wypadów (Jaworzyna Krynicka). Moje umiejętności jest mi trudo ocenić. Na w/w stokach sobie radzę bez problemów. Znajomi, którzy jeżdzą naprawde dobrze twierdzą że robię bardzo duże postępy. To w kwesti umiejętności to tak mogę opisać. A moje dotychczasowe narty to Salomon Verse 10 pilot ale stan jest już bardzo kiepski. Moja wymiary: wzrost 170 i waga 83 kg.

Czego szukam.

Nart do jazdy raczej (jak to określić) spokojnej, rekraacyjnej (raczej nie lubię za bardzo szaleć ale czasami...) na różnych stokach i różnym śniegu. Narty, która będzie lekka w prowadzeniu i wybaczała drobne błędy. Nie stać mnie na zakup dwóch par nart więc te muszą spełniać rolę uniwersalną (wiem że do wszystkiego to i do niczego ale...) Może taki punkt odniesienia to Atomic SX9 i Fischer RX8

Tytuł tematu trochę prowokacyjny bo wiem że jest tutaj dużo zwolenników jednej marki jak i przeciwników drugiej. Liczę właśnie na wypowiedzi tych osób.

Myślę, że chyba podałem wystarczająco informacji. Jeżeli nie to podam więcej.

Serdecznie pozdrawiam

Piotr

Gość Robalek

Czego szukam.

Nart do jazdy raczej (jak to określić) spokojnej, rekraacyjnej (raczej nie lubię za bardzo szaleć ale czasami...) na różnych stokach i różnym śniegu. Narty, która będzie lekka w prowadzeniu i wybaczała drobne błędy..

W tym temacie poleciłbym szczerze nartkę Fischer'a RX6.

Narta która wiele wybacza a jak trzeba na krótko to da i kopa.

Wiele osób ją przeskakuje a szkoda, bo ma duży potencjał z reguły nie wykorzystywany, RX8 da się ujarzmić ale zdecydowanie woli ostrzejsza jazdę i tu jest wyśmienita.

Dzięki za odpowiedzi na moje pytanie. Widzę, że dominuje w Waszych odpowiedziach Fischer. Mi też się podoba ale czy on się tak wyróżnia że prawie wszyscy go polecają?

Z tą moją jazdą rekreacyjną to trochę przesadziłem. Nie chciałem abyście proponowali modele nart z górnej półki, które byłyby ponad moje możliwości. Nie muszą być to narty tego roczne. Jeździłem na używanych to i teraz też mogę. Ale ma być to narta, która ma mi sprawić przyjemność z jazdy.

A jeżeli koledzy tak się zaangażowali to mam jeszcze jeden "MAŁY" problem.

A mianowicie dwa tygodnie temu jak co roku byliśmy na Słowacji. I ku mojemu zdziwieniu moja żona przy trzecim podejściu (trzeci sezon) załapała w końcu podstawy zjazdu na nartach. Tak się to jej spodobało, że po powrocie zażyczyła sobie narty. "Jeździła" na nartach z wypożyczalni, Rossignol. No i tylko takie sobie zażyczyła. Ja oczywiście nie zapamiętałem modelu tych nart. Jedynie, co zapamiętałem to kolor - pomarańczowy i długość 140 cm (podejrzewam, że to były jakieś juniorskie, ale nie jestem pewien).

Z tą wypożyczalnią to też byłą fajna historyjka:

Porosiłem narty dla żony. Pan pyta jak jeździ? Ja odpowiadam. Wcale nie jeździ. Zmierzył tylko wzrokiem żonę no i podał te właśnie Rossgnole. To taki przerywnik.

Czy dla niej też moglibyście coś polecić? Najlepiej pomarańczowy Rossignol. ;)

A Wymiary żony to 156 cm około 60 kg. Oczywiście stopień zaawansowania tak jak w tej historyjce z wypożyczalni.

Z góry dziękuję za pomoc

Pozdrawiam

Piotr

PS. Dla córki sprzęt już mam tak, więc nie będę zawracał więcej głowy.

Oj Homar, Homar.

Sprzedałem wszystko i w tym momencie to Ty mnie reklamujesz :)

Nic, a nic Ci nie zostało? ;)

A Heaty sa naprawdę tanie i dużo fajniejsze od AMC.Osobiście nie widzę sensu kupowania AMC.

Nie bierzesz pod uwagę, że może woli ospałe niż narowiste? :D

Gość to ja
Czy dla niej też moglibyście coś polecić? Najlepiej pomarańczowy Rossignol. ;)

Oczywiście! Z przyjemnością! Polecam pomarańczowego rosiniola!

Oczywiście! Z przyjemnością! Polecam pomarańczowego rosiniola!

Witam

Bardzo dziekuję koledze za wyczerpującą odpowiedź!

Może zadałem pytanie w trochę humorystycznej formie, ale naprawdę liczyłem na konkretne i fachowe odpowiedzi.

Ja jestem amatorem i nie znam się na sprzęcie. A widzę zę na forum są osoby które handlują sprzętem a więc na pewno mają większą wiedzę niż ja w tej dziedzinie.

Mimo wszystko serdecznie pozdrawiam

Piotr

PS.

Tak na marginesie to moje pytania nadal są aktualne.

Tak na marginesie to moje pytania nadal są aktualne.

Wystarczy na skionline odwiedzić kategorię sprzęt. Tam w Rossich znajdziesz pewnie "pomarańczową" nartę, na której jeździła Twoja kobitka.

Ten kolor dominuje w Rossignolu w grupie "race" w sezonach 06/07 i 07/08... jeśli się nie mylę.

Szukaj też w juniorskich skoro wymiary żony to 156 cm i 60 kg.