Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Sprzęt dla dziecka

Rekomendowane odpowiedzi

na jakich nartach jeżdżą wasze pociechy, i jakie macie doświadczenia z zakupu sprzętu dla dziecka ?? ja ostatnio byłem w "duzym" sklepie sportowym i kiedy sprzedawca po raz trzeci podszedł do mnie i spytał czy w czymś pomóc powiedziałem że chcę kupić buty dla dziecka:

1. nie umiał znaleźć rozmiaru 34-35 dopiero jak powiedziałem że to będzie ok 22 do 23 to coś znalazł

2. stwierdził że dla dzieci nie ma butów twardych, pokazał mi 3 klamrowe a potem 4 klamrowe ale bez rzepa i niskie

3. jak powiedziałem że chodzi o twardość buta ok 60 to powiedział że takich nie ma :D

córa jeździ na omeglasach 130cm, buty lange junior team 60 :D ale co ja tam wiem pan w sklepie był lepiej poinformowany

najstarszemu kupuje nowe dechy przed wiosennym ostatnim wyjazdem , nie podam nazwy ale ten sklep w wawie znany jest tego ze w polowie marca robi 50% od pierwotych wysokich cen. marka bez znaczenia (teraz tez dynastar) kalsa z tych lepszych ale nie twarde juniorki zawodnicze bo to nie zawodnik tylko lubi fun, muldy i skoki

buty niestety kupuje w grudniu (dziatwa rosnie nieregularnie i nie da sie da sie przewidziec). dobrze jezdzacemu (8, 9 sezon na nartach) kupuje flexa 60 -80 bo musi cały dzień od rana do wieczora wytrzymać - marka tez obojetna - decyduje flex i cena , niestety w tym roku rozmiar ma juz dorosły wiec drożej

a reszta ma sprzet po starszym rodzeństwie - potrzebna tylko duża piwnica;)

Mój jeździ na Elanach RCX (sandwichowa narta o geometrii slalomki, najwyższy model w rozmiarze 135 cm) i jest z niej bardzo zadowolony. Buty ma Salomon Falcon 70. Nie wiem jak on jeździ w tych butach, ale mnie wydaje sie, że są bardzo twarde (no ale sam mu je kupiłem to muszą być dobre). Pozostały sprzęt to Kask Carrera, gogle Uvex.

Chcę mu kupić już nowe dłuższe narty slalomowe, ale mam z tym duży dylemat. Piszę o tym w osobnym wątku w dziale Dobór sprzętu: http://skionline.pl/forum/showthread.php?p=38426&posted=1#post38426

• 2 weeks later...
Z własnej praktyki narty Blizzi IQ sprawdzają sie świetnie dla mniejszych dzieci (system jak w nartach dla dorosłych-świetna sprawa), buty roxa, regulowane na 5 rozmiarów, dla dzieci uczących się świetna sprawa :)

jakoś mnie nie przekonują buty rozsuwane, wole co roku wymienić małe na następny rozmiar za małą dopłatą, a jeśli chodzi o narty to etap początkujący mamy już za sobą :) następny będziemy przerabaić może od następnego sezonu (mały będzie maił 2,5 roku), w tym sezonie córa miała możliwość pojeździć na gigantowych nordicach k12, na swoich starych p60 (dla dzieci, nie juniorki), na omeglassach i na dobermannach slj i wybór padł na dynastary chociaż wachała się jeszcze nad nordicami (żona jeździła na nordicach, ale jak żona dostała dynastary to już wybór był tylko jeden:D ) myślę że na tych pojeździ ze 2 sezony a potem wymienimy na coś podobnego (nowszy omeglass albo dobermann), buty juz teraz ma flex 60 a na następny sezon już sobie wybrała buciki z flexem 75 (w II klasie ma nogę 34,5 tak że za rok będzie się łapać na buty juniorskie i damskie)

:D