lider_ Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Wiem, że post na temat Val Di Fiemme pojawiał się wcześniej, ale wznowienie tematu powoduje jego lepszą widoczność. Chciałbym podzielić się uwagami na temat doliny Val Di Fiemme, gdzie w tym roku spędziłem tydzień na nartach. Otóż Val Di Fiemme to miłe miejsce. Jazda na nartach super, warunki świetne cały dzień, dzięki suchemu powietrzu nie robią się muldy, na stokach niedrogo (pojęcie względne). Jedynym mankamentem jest fakt że poszczególne ośrodki narciarskie (objęte jednym karnetem) są na tyle od siebie oddalone, że podróż skibusem odpada (na przykład z Cavalese na Alpe Lusia 1,5 godziny). Podróż autem w to samo miejsce około 20 minut. Nie fajne jest też to, że skibusy jeżdżą raczej rzadko i trzeba się przesiadać. Wynika to z rozmieszczenia ich tras (jak pisałem, centra narciarskie porozrzucane). Dlatego Val Di Fiemme choć super, do przemieszczenia się po dolinie auto jest niezbędne. Ośrodek Alpe Cermis super, Alpe Lucia też + piękne widoki, w Latemar extra, ale trzeba zmarnować pół dnia na wykluczenie z jazdy niektórych beznadziejnych tras, jeżeli jest się po raz pierwszy. Passo Rolle nie próbowaliśmy bo z mapy wynikało, że są tam krótkie trasy. Tyle. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Dzięki za relację! Masz może zdjęcia? Może wrzucisz do galerii? A teraz słowo komentarza: w Latemar extra, ale trzeba zmarnować pół dnia na wykluczenie z jazdy niektórych beznadziejnych tras, jeżeli jest się po raz pierwszy. Nie bardzo rozumiem o co chodzi, gdzie sa te beznadziejne trasy na Latemarze? Byłem tam kilka razy i jest to najlepszy region w Val di Fiemme dzięki suchemu powietrzu nie robią się muldy O ten temat musisz rozwinąć! O co chodzi, bo nie kumam? Passo Rolle nie próbowaliśmy bo z mapy wynikało, że są tam krótkie trasy. No to trochę straciłeś. czy jeżeli gdzieś trasa niem 5 km to nie warto jechać? Następnym razem polecam Ci jednodniowy wypad na Passo Rolle z powodu ... widoków!!! Jedne z najładniejszych w całych Dolomitach. Tu masz galerię:http://www.skionline.pl/stacje/?ids=&g_rodzaj=stacje&co=galerie&g_co=mini&g_id=417 Największy minus tego miejsca to infrastruktura, ale ... wolne krzesła pozwalają nacieszyć oczy, a jest czym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lider_ Napisano 9 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Odpowiadam na pytania admina Jeżeli chodzi o beznadziejne trasy na Latemar, to chodziło mi o trasy niebieskie, po których jeszcze jeździ moja żona i inne żony. Wynudziły się kobitki strasznie, a nawet zmarzły. Zanim zdążyliśmy po nie wrócić z info, że dadzą radę na fajnych czerwonych trasach (które sprawdziliśmy pod kontem początkujących babek), były już totalnie wynudzone i przemarznięte. (akurat wtedy niebieskie trasy nie były nasłonecznione. Także uwaga była tylko na temat niebieskich - cała reszta extra Co do suchego powietrza, info z jakiegoś włoskiego serwisu o dolomitach. Napisano, że suche powietrze, to suchy śnieg, a suchy śnieg się nie lepi, a jak się nie lepi, to się nie robią muldy. Brzmi logicznie, ale może coś pokręciłem, choć wydaje mi się, że raczej dobrze zapamiętałem. Passo Rolle w takim razie muszę odwiedzić inną razą. Zdjęcia zamieszczę w wolnej chwili. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JC Napisano 9 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 9 Luty 2008 Co do suchego powietrza, info z jakiegoś włoskiego serwisu o dolomitach. Napisano, że suche powietrze, to suchy śnieg, a suchy śnieg się nie lepi, a jak się nie lepi, to się nie robią muldy. Brzmi logicznie, ale może coś pokręciłem, choć wydaje mi się, że raczej dobrze zapamiętałem. Drobne wyjaśnienie: mulda to zagłębienie w stoku, a nie górka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piter100 Napisano 11 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2008 Ja byłem w Predazzo 22-29.12.07,mieszkaliśmy w Aparthotelu Majestic ;http://www.trentinoresidences.it/home.php?language=en&seasson=inv&res=AHM&opt=info&PHPSESSID=49b22ea9147304e3661aa58bf9ade983 Hotelik super;basen sauna,internet i bardzo rozsądne ceny.W restauracji obok bardzo dobre jedzenie a na dodatek pracuje tam baardzo miła rodaczka ze Lwowa.Co do pogody i tras to bajka-marzenie.Ulubiona trasa;czarna olimpijska w Alpe Cermis w Cavalese:D prawie 9km.Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Boogie Napisano 11 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2008 piter widze,że ta trasa działa na każdego tak samo:), masz racje genialna trasa choć trzeba przyznać ze cavalese predazzo oberegen to mega wypas jest:), a i wyjazd kolejką w cavalese na góre jak ma się lęk wysokości......................................bezcenne:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 11 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 11 Luty 2008 mulda to zagłębienie w stoku, a nie górka! jakim stary takim głupi:( zawsze myślałem,że owo zagłębienie z tą górką śniegu razem tworzą owe "cudowne" muldy;) ale jak głosi stara maksyma całe życie człowiek się uczy i głupi umrze:eek: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi