Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Gogle

Moni_a

Rekomendowane odpowiedzi

Noszę okulary i szukam odpowiednich gogli (dla kobiety). Czy polecacie jazdę w okularach i na to gogle, czy to trochę niebezpieczne?

Czy obojętnie jakie gogle pasują do głowy i kasku, czy tu też trzeba wybierać i mierzyć jak kask? Kask mam Salomon Charm.

Noszę okulary i szukam odpowiednich gogli (dla kobiety). Czy polecacie jazdę w okularach i na to gogle, czy to trochę niebezpieczne?

Czy obojętnie jakie gogle pasują do głowy i kasku, czy tu też trzeba wybierać i mierzyć jak kask? Kask mam Salomon Charm.

Jezeli tylko jest inna mozliwosc to odradzam jazde w okularach, czy to z goglami czy bez - choc widzalem takie polaczenie na stoku.

Alternatywa sa szkla kontaktowe - nie jest to juz drogie, 2kpl 3miesiecznych soczewek zalatwiaja Cie na cala zime, koszt ok. 150 pln z plynami. Standardem przy minusach jest ze kontakty sa slabsze o pol dioptri - sprawa tylko czy to nosilas i co oko na to, poniewaz sa co poniektore piekne oczeta ktore to drazni, a inne ktorym nie przeszkadza (tez piekne - JA :))

Gogle dobrze jest przymierzyc i do buzki i do kasku. Rozny ksztalt gogli i rozny kasku potrafi sprawic ze bedzie to spasowane ciut lepiej albo ciut gorzej.

Zgadzam sie z Juice - jezdziłam w okularach połowę życia (hohoho:) ) - są specjalne linie gogli dla okularników (piękne słowo). Moje poprzednie to były jakieś UVEXy, ale teraz mam zestaw Carrera Hermanna Maiera (patrz profil) i jestem zajebiscie zadowolona - nic nie wieje, cichutko i cieplutko. Poza tym gogle mają szybkę polaryzacyjną - sporo daje na słońcu.

Teraz jeżdzę w soczewkach - są bezpieczniejsze i wygodniejsze - miałam kiedyś zderzenie z Braciszkiem w zostało na mnie tylko ubranie i buty - resztę zerwało włącznie z goglami i okularkami :)

3 sprawa to niestety ale nie każdy kask pasuje do wszystkich gogli (czy na odwrót) - są zestawy kompatybilne ale można sobie też samemu dobrać.

No i najważniejsza sprawa - niczego bym nie kupiła na narty czego wcześniej bym nie przymierzyła.

Podobnie jak poprzednicy polecam szkła kontaktowe. Jeżeli nigdy nie używałaś szkieł to na początku możesz mieć problem z ich zakładaniem. Alternatywą w tym przypadku są szkła np. miesięczne na dzień i na noc, są one droższe od tradycyjnych, ale wydają się być bardziej komfortowe w użytkowaniu - nie musisz ich codziennie nakładać i zdejmować. Przy krótszych wyjazdach narciarskich np. weekendowych możesz rozważyć szkła jednodniowe.