Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Pierwsza operacja biologicznej rekonstrukcji łąkotki i rekonstrukcji więzadeł

Rekomendowane odpowiedzi

Wielu narciarzy cierpi z powodu kontuzji stawów kolanowych.

Pojawia się dla nich możliwość nowatorskiego leczenia:

"W dniu dzisiejszym po raz pierwszy w Polsce została przeprowadzona przez dr Tomasza Piontka połączona operacja biologicznej rekonstrukcji łąkotki i rekonstrukcji więzadeł krzyżowych przednich."

a tak po normalnemu to co to znaczy biologicznej rekonstrukcji ja to rozumiem w ten sposób że cos co sie bbiologicznie rekonstruuje czyli samo tak jak kość tak? Z tym że co goscie zmusili czymś te żeczy żeby spowrotem sie zrosły (wiązadła). Mógłbyś podać wiecej szczegółów Bończa ;)

Z tymi nowymi operacjami to ja bym z dystansem podchodziła do tematu... Tak prawdę powiedziawszy to co lekarz - to diagnoza i forma leczenia.

Moj Braciszek miał 3 lata temu zerwane więzadło krzyżowe przednie, doktor we Włoszech mu powiedział (łamaną angielszczyzną) że to tylko nadwyrężenie i że next day będzie już śmigał. Po tygodniu wróciliśmy do PL i się okazało że to jednak zerwanie więzadła, wsadzili mu w gips, po tyg. inny lekarz zdjął gips bo stwierdził że przy tego typu urazach sie nie wsadza w gips tylko trzeba operować, ale się okazało (u jeszcze innego) że więzadło się samo przyrosło i chodzi, biga, skacze, surfuje ale na narty jedzie dopiero next year. Miał tylko 2 miesiące rehabilitacji.

tak też było u mnie jeśli chodzi o doktorów.bo żadnych urazów kolana nie miałem.niemniej jednak bez urazowo kolanko przestało "chodzić".

a doktory chciały wiercić w kolanie smarowniczki jakieś montować chcieli czy co?

i twierdzili,że bez operacji się nie obejdzie na pewno.

a ja jak to ja. samo przyszło,samo przejdzie.

no i przeszło:D

...dlatego ja sie zajebiscie dygam kontuzji - nie wyobrażam sobie konsultacji u tylko jednego doktora od urazów sportowych. Z Bruderem lataliśmy po kilku lekarzach a i tak to była loteria bo każdy był specjalistą, każdy miał habilitację i każdy był od urazów kolan... i każdy mówił coś innego - loteria!

Gość to ja
Powyszczelalbym czasami polowe tych pierdzielonych konowalow :mad:

Nie połowę, tylko 80 % i dotyczy to Bielska i okolic. Zresztą jak ktoś mądrze powiedział medycyna zaczyna się na wysokości Tychów.

Mi bark i kolano uratował lekarz z Knurowa (polecony przez lekarza), bo byłbym inwalidą. Renty bym i tak nie dostał bo wg bielskich lekarzy byłbym zdrowy jak ryba.

Każdy ma jakieś doświadczenia (lepsze lub gorsze) z lekarzami ze swoich miast. Ekipa lekarzy z Poznania (o której wspominam wyżej) zajmujących się sportowcami jest godna polecenia.

Kiedyś jeden z forumowiczów opisywał swoje problemy z jazdą na nartach w stabilizatorze, więc może jemu się ta informacja przyda.

Gość to ja
Każdy ma jakieś doświadczenia (lepsze lub gorsze) z lekarzami ze swoich miast. Ekipa lekarzy z Poznania (o której wspominam wyżej) zajmujących się sportowcami jest godna polecenia.

Kiedyś jeden z forumowiczów opisywał swoje problemy z jazdą na nartach w stabilizatorze, więc może jemu się ta informacja przyda.

Oczywiście są lekarze kumaci i troszkę mniej kumaci. Najgorsze, że tych drugich jest zdecydowanie więcej. Kiedyś Ci opowiem, bo opisać trudno co doświadczyłem na własnych gnatach, a zajmowali się mną lekarze takich sportowców, że nawet nie jestem godźen wymienić ich nazwisk. Ci sportowcy do dzisiaj są sportowcami tylko dlatego, że nic im się nie stało i nie byli leczeni tak na poważnie, a tych kumatych można znaleźć tylko gdy się wie gdzie i kogo szukać.