Narty - skionline.pl
Skocz do zawartości

Mistrzostwa Polski

Rekomendowane odpowiedzi

niedziela: 8.30 - 9.00 oglądanie trasy na Kasprowym to jak oni sie tam chcą wytransportować na 8 :o o 5 w nocy wstaną o 6 bedą pod kolejką i sobie bedą czekać :D ?? Czy wszystko bedzie zamknięte i kolejek nie bedzie bo na góre wyjadą tylko uczestnicy/zawodnicy ?

PE w slalomie gigancie: 11. miejsce Agnieszki Gąsienicy-Daniel

Mam nadzieję, że zobaczymy wszystkie Polki i Polaków w Zakopanem - a tutaj informacja o ostatnich udanych startach:

"We włoskim Abetone rozegrano kolejne zawody Pucharu Europy kobiet w slaomie gigancie. Dobry start zanotowała reprezentantka Polski Agnieszka Gąsienica-Daniel, która zawody ukończyła na 11. miejscu. Druga nasza reprezentantka Kasia Karasińska uplasowała się na 38. miejscu.

Drugi przejazd ( 1:08.52)w wykonaniu Agnieszki Gąsienicy-Daniel był perfekcyjnym, co dało drugi czas przejazdu wśród 48 zawodniczek sklasyfikowanych na koniec zawodów.

Przypomnijmy, iż zawody Pucharu Europy to bezpośrednie zaplecze Pucharu Świata."

Pozwolę sobie wkleić fragment artykułu, co prawda o innym sporcie, ale pokazującym jakie środki są zaangażowane w dzisiejszy wyczyn:

Czym inicjatywa Salazara różni się od innych? Dzięki wsparciu Knighta jego zespół ma praktycznie nieograniczone środki finansowe. Nike oficjalnie wydaje kilka milionów dolarów rocznie, ale gdy Salazar potrzebuje więcej, po prostu wysyła e-maila do Knighta. Ten nigdy mu nie odmawia.

Centralnym punktem projektu jest dom w Portland, w którym mieszkają biegacze. Nie jest to jednak zwykły dom. Pełen supernowoczesnego sprzętu i najnowszych technologii bardziej przypomina wielkie laboratorium.

Jakie nowinki techniczne mają do dyspozycji podopieczni Salazara? Większość pokojów posiada specjalne urządzenia do rozrzedzania powietrza. Nie ruszając się z łóżka, można się poczuć jak podczas wycieczki w wysokie góry. Każdy z zawodników ma do dyspozycji antygrawitacyjne bieżnie. Bieganie w warunkach niemal całkowitej nieważkości to zbawienie dla obolałych mięśni, które nie są poddawane praktycznie żadnemu naciskowi. Zawodnicy mogą też korzystać ze specjalnych basenów do biegania, a ich wyniki i skład krwi są na bieżąco mierzone i przetwarzane przez kilka komputerów.

– Biegacze z Etiopii czy Kenii, którzy dominują na długich dystansach, biegają od małego. W Europie czy USA młodzi ludzie rozpoczynają treningi zbyt późno. Dlatego żeby dorównać Afrykanom, muszą trenować więcej, co z kolei wyniszcza organizm i grozi kontuzjami. Treningi w basenie i na bieżni antygrawitacyjnej są znacznie mniej obciążające. Poza tym wiadomo, że oddychanie rozrzedzonym powietrzem zwiększa wydajność płuc. Kenijczycy i Etiopczycy mieszkają na płaskowyżach. My nie mamy gór, więc musieliśmy stworzyć ich namiastkę w naszym domu – tłumaczy Salazar.

Jego działalność wzbudziła zainteresowanie światowej agencji antydopingowej WADA. Po długich badaniach i kilku sprzecznych ekspertyzach szefowie agencji uznali, że nie ma podstaw, by przerwać projekt.

Narciarstwo jest sportem wytrzymałościowo-siłowym, więc myślę, że takim np. Austryjakom nie obce są podobnie "kosmiczne" metody treningowe, i kaski też im nie brakuje.

Czy nasz związek nadąża za nowościami, może tak?,choć ja wątpię.

Bardzo dobry tekst przytoczyłeś. Ostatnio wspominał Tomek Kurdziel o tym, że Bode ma drugi autobus z zapleczem do ćwiczeń - jestem prawie pewien, że w tym busie jest też przenośny symulator warunków wysokogórskich, który w cyklu startowym służy głównie do bardzo szybkiej regeneracji. Tak również się dzieje podczas dużych wyścigów kolarskich. Jest to dość drogi sprzęt (ok.50.000 zł) i w Polsce na razie znany niewielu. Całkowicie dozwolony przez WADA.

. Jest to dość drogi sprzęt (ok.50.000 zł) .

Czy drogi? to względne. Jeśli na same odżywki wydaje się 40.000 zł. rocznie na zawodnika ( widziałem budżety paru naszych związków). Myślę, że nie stosowanie nowości wynika z takiej. a nie innej wiedzy części "naszych sztabów szkoleniowych".

Mam wrażenie również, że nie o koszt symulatora tu chodzi. Dyrektor polskiej grupy kolarskiej - prywatnej - kupił symulator, aby właśnie ZAOSZCZęDZIć kasy i polepszyć trening. Ma teraz możliwość treningu wysokogórskiego na nizinie. A w związkach, cóż, ograniczenie wyjazdów nie jest "po drodze".

Zmiana programu Mistrzostw Polski

Wiadomość nieoficjalna ze strony Harendy o zmianie kolejności rozgrywania konkurencji podczas Mistrzostw Polski:

"W najbliższą niedzielę, 10 Lutego na Harendzie rozegrane zostaną 76 Międzynarodowe Mistrzostwa Polski w narciarstwie alpejskim. Start pierwszego przejazdu slalomu mężczyzn obędzie się koło godziny 9:00.

Slalom Gigant odbędzie się w sobotę, 9 Lutego na Kasprowym Wierchu."

Postaram się to jakoś potwierdzić-Potwierdzone!

Faktycznie jest zmiana - potwierdzone!

Zauważcie, że w Zakopanem zostanie rozegrana stara konkurencja slalom gigant :)

9 luty 2008, sobota SLALOM GIGANT, Kasprowy Wierch

8,15-8,45 oglądanie trasy 1-szego przejazdu kobiet

9,00 start – 1-szy przejazd kobiet

10,00-10,30 oglądanie trasy 1-szego przejazdu mężczyzn

10,45 start – 1-szy przejazd mężczyzn

12,15-13,00 oglądanie trasy 2-go przejazdu kobiet i mężczyzn

13,15 start – 2-gi przejazd kobiet

14,00 start – 2-gi przejazd mężczyzn

10 luty 2008, niedziela SLALOM, Harenda

8,30-9,00 oglądanie trasy 1-szego przejazdu mężczyzn

9,15 start – 1-szy przejazd mężczyzn

10,00-10,30 oglądanie trasy 1-szego przejazdu kobiet

10,45 start – 1-szy przejazd kobiet

12,00-12,30 oglądanie trasy 2-go przejazdu mężczyzn

12,45 start – 2-gi przejazd mężczyzn

13,30-14,00 oglądanie trasy 2-go przejazdu kobiet

14,15 start – 2-gi przejazd kobiet

pół godziny po zakończeniu zawodów rozdanie nagród

Giganty Kasprowy Wierch

O tej godzinie przejazdy jeszcze trwają - dziewczyny 2 przejazd rozpoczęły o 13.15 - jest ich ok. 45 i potem chłopcy. Także na wyniki trzeba poczekać.

Po 1 przejeździe dziewczyn:

1. Gąsienica Daniel

2. Kluś

3. Karasińska

To nieoficjalna kolejność, którą podał mi jeden z trenerów.

Generalni zawody przewspaniałe, przy dobrej pogodzie (na początku trochę mgły), dobrze zorganizowane. Filmik:

[YOUTUBE]X4cE9UXFhwc[/YOUTUBE]

Więcej filmów na moim YouTube http://www.youtube.com/rafalboncza

Startowali Czesi, Słowacy, Ukraina i nasi. List startowych nie udało mi się namierzyć. Trasa była twarda (zawsze może być lepsza), start od początku trawersu, pierwsze bramki mocno podkręcone na stromym. Niektórzy chłopcy zobaczywszy trasę od góry mieli obawy, czy na gigantkach się wyrobią :)

Niektórzy chłopcy zobaczywszy trasę od góry mieli obawy, czy na gigantkach się wyrobią :)

:D ja zawsze mam takie obawy :D, a tak na serio to na filmku to zauważyłem a w wiekszosci masz panienki a jak jakiś "kolega" wyskoczył na tegorocznych gigantkach r>28 to musiał sie zdrowo na kombinować i na kręcić :/ :eek:

prawda jest taka, że tylko tu na forum można znależć jakiekolwiek informacje o tych MP! w każdym razie dzięki za cynk;)

Stroną, która najszybciej publikuje wyniki polskich zawodów jest

http://www.polpunkty.pl/

Jednak pan Horecki, który redaguje tą stronę był i jest zaangażowany w organizacje Mistrzostw. Także dajmy im trochę czasu.