Ambro Napisano 29 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2008 Otóż mój Tata ma dość poważny problem z butami narciarskimi i prosiłbym was o jakąś rade. Otóż ojciec ma bardzo szeroką stopę z wysokim podbiciem. Jego normalny rozmiar stopy to 42 ale ze względu na nie typową szerokość nosi 44. Parę lat temu w Lech w austrii w specjalistycznym sklepie Strolz kupił sobie buty robione na zamówienie. Wkładka była na ciepło wypełniana pianką która idealnie dopasowywała się do kształtu stopy. Teraz ma duży problem bo przez rok w nich nie jeździł, trochę zmieniła mu się stopa i but zaczął dość mocno uwierać i ma dość duże problemy z jego ubraniem. Obecnie oddaliśmy buty do serwisu gdzie będą rozbite "na ciepło" jednakże na wszelki wypadek rozglądamy się za nowymi w razie gdyby robicie nie pomogło. I teraz pytanie do Was: Jakiej firmy buty są najszersze lub czy są jakieś firmy w polsce które robią buty z obstalunku. Dodatkowym problemem jest fakt że wyjeżdżamy w ten piatek i najchętniej kupilibyśmy gotowe buty. Tak jak się to robi normalnie w sklepie. Na pewno odpadają Rossignole bo dzisiaj tata mierzył i są za wąskie. Dodam że śmiga od 30 lat, jego umiejętności są na bardzo wysokim poziomie i wiązania ustawia na 10 (kiedys na 12:p ). To niestety dyskwalifikuje buty z mniejszym flexem które z reguły są szersze i wygodniejsze. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregre0 Napisano 29 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 29 Styczeń 2008 Z gotowych niech spróbuje Atomoc'a na przykład seria RT. Też mam wysokie podbicie i dość szeroką stopę a jakoś pasują (myślę że i szersza stopa by weszła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Joggeli Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Duzy Problem z butamiWitaj,Niech senior sprobuje Dalbello Krypton Pro zamieszczam zdjecie zebys wiedzial o jaki model chodzi.Zycze powodzenia i udanego wyjazdu.Pozdrawiam,Joggeli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ramone Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Kurcze, rzeczywiście ciężki problem. Z mojej strony proponowałbym Tecnici Hotformy, twardość już wg. uznania. Pozdrawiam i życzę powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dumpling Zębowa Wróżka Napisano 18 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Na szeroką stopę polecam buty Nordica - co prawda jestem innej płci niż Tata, ale u mnie męska część rodziny używa własnie tych bucikow - jak jeszcze ma szerokie łydki to powinny pasować. O modelu się nie wypowiadam bo twardość buta to intymna sprawa każdego narciarza pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 18 Luty 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 18 Luty 2008 Wielki dzięki za pomoc. Tata zastanawiał sie nad Nordicami GranSort 14 o których swego czasu pisał JC. Wkłada się w nie stopę od tyłu i ma wiele ciekawych udogodnień dla osób z nietypowymi stopami Na szczęście przed samym wyjazdem pogadaliśmy o problemie w serwisie i poradzili nam aby zostawić buty aby oni je "na ciepło" poprawią. No i udało się komfort się poprawił ale to jeszcze nie było to Tata był zmuszony pojechać do Kitzbuhel z tymi butami w takim stanie w jakim były ale los tak chciał że w Kitz także jest firmowy sklep firmy Strolz (która robiła te buty) i tam na miejscu przez ok. 4 dni codziennie po nartowaniu tata uzgadniał z serwisantami co jeszcze można poprawić i w końcu doprowadzili kształt buta do perfekcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
aniuczek Napisano 19 Luty 2008 Zgłoszenie Share Napisano 19 Luty 2008 Mabro. Przypadek twego taty nie jest odosobniony. W swojej rodzinie też to przerabiamy, łącznie ze mną. Stopa stopie nie równa. Więc w tym przypadku najlepsze jest żmudne testowanie kolejnych butów. Albo to spasowywanie o którym pisałeś. W każdym razie niewygodny but może całkiem zepsuć zabawę na stoku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi