kony Napisano 27 Styczeń 2008 Autor Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 A jak tam ze śniegiem w tych rejonach bo miałem tam jechać ale ekipa która była tam od 11.01 musiała jeździć 80km od swojego hotelu żeby śniegu szukać bo taka kicha. Ja byłem w tym samym terminie i warunki śniegowe były b. dobre a jednego dnia było go wręcz aż za dużo. Jedyną niedogodnością była mgła przez 5 z 6 dni pobytu, czasami wręcz mleko takie że trzeba było po omacku badać gdzie się trasa kończy.Więc albo hotel twoich znajomych był na jakimś zadupiu albo coś oszukują. W terminie 11-19.01 nie było problemów ze zjazdem do samego Ortisei/Christiny tym bardziej że słońce nie operowało więc nawet o kaszę popołudniową było trudno.Poniżej zdjęcie z czwartku - musieliśmy się dokopać do samochodów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 27 Styczeń 2008 Zgłoszenie Share Napisano 27 Styczeń 2008 Ja byłem w tym samym terminie i warunki śniegowe były b. dobre a jednego dnia było go wręcz aż za dużo. Jedyną niedogodnością była mgła przez 5 z 6 dni pobytu, czasami wręcz mleko takie że trzeba było po omacku badać gdzie się trasa kończy. Więc albo hotel twoich znajomych był na jakimś zadupiu albo coś oszukują. W terminie 11-19.01 nie było problemów ze zjazdem do samego Ortisei/Christiny tym bardziej że słońce nie operowało więc nawet o kaszę popołudniową było trudno. Poniżej zdjęcie z czwartku - musieliśmy się dokopać do samochodów. To nie znajomi tylko pewne biuro turystyczne ale wspominali coś o kłopotach z hotelem więc pewnie chcieli to przyćmić. Sorry za offa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 13 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2008 No to oceńcie teraz nas: czyli SB, SBjunior(lat 10) i Figo. Dane niestety tylko z jednego dnia bo z tych ośrodków w których jeździliśmy jedynie w Grossarl-Dorfgastein jest aktywny monitoring. http://www.skiline.cc/spur?card=TRUE&mime=image%2Fpng&resort=121&fname=k&lname=d&email=v&nr0=29&nr1=1013&nr2=07&nr3=7029 numery skipasuw: SB 29-1013-07-7031 SBjunior Łukasz 29-1013-07-7032 Figo 29-1013-07-7030 W polach first name, second name, e-mail address - trzeba wstawić po jednej literce. Nie żebym się tłumaczył ale spałem (o ile to snem można nazwać) godzinę a potem jechaliśmy ponad 700 km prosto na stok:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 13 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2008 No całkiem nieźle. widać że jesteście w formie. Czekam jeszcze na jakąś relację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szparaa Napisano 13 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 13 Marzec 2008 Fajny bajer taki monitoring:) Inne ośrodki też mogłyby się tym zainteresowac:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 15 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2008 Fajny bajer taki monitoring:) Inne ośrodki też mogłyby się tym zainteresowac:) Ale Makaroni mają to ładniej zrobione od Austryjaków. Można się fajnie pobawić wpisujemy w ostatniej rubryce losowo wybrany numer i sprawdzamy ile to inni najeździli się - fajna zabawa, pochwalę się że na razie nie znalazłem żeby ktoś więcej trzasnoł od nas:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukass86 Napisano 15 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 15 Marzec 2008 faktycznie fajna sprawa taki monitoring:) ciekawe kiedy takie cos sie w Polsce pojawi moze za 50 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fanatyk Napisano 16 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2008 (edytowane) Bugajson z Twoim angielskim chyba ok,choc na podstawie zawrtych danych trudno o rzetelna weryfikacje. Ale dlaczego DWA POSTY w tak błahej sprawie w ciągu minuty walisz to nie rozumiem. Z racji,ze troche ogłady mam wyraże to subtelniej niz Ty w podobnej sytuacji do jednego z forumowiczów. OPCJA EDYCJA JEST CI ZNANA WIĘC DLACZEGO DO KU..Y NĘDZY Z NIEJ NIE KORZYSTASZ SKORO INNYCH OPIER....SZ ZA NIEKORZYSTANIE Mi też za podobne się kiedyś od Kolegi dostało:mad: . Ale tak to bywa, że czasem liczy się ilość, a nie jakoś. Statystyka jest przecież ważna:D Edytowane 5 Luty 2009 przez bobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Ambro Napisano 16 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2008 faktycznie fajna sprawa taki monitoring:) ciekawe kiedy takie cos sie w Polsce pojawi moze za 50 lat Tylko czy w Polsce ma to sens skoro w jednym ośrodku jest tras do policzenia na palcach jednej ręki. Więc myślę że jak ktoś jedzie np. do Białki to zjeździ wszystkie trasy i nie musi tego sprawdzać potem w internecie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 16 Marzec 2008 Zgłoszenie Share Napisano 16 Marzec 2008 Tylko czy w Polsce ma to sens skoro w jednym ośrodku jest tras do policzenia na palcach jednej ręki. Więc myślę że jak ktoś jedzie np. do Białki to zjeździ wszystkie trasy i nie musi tego sprawdzać potem w internecie Tak do policzenia na palcach jednej ręki nawet jak ręka jest szefa tartaku:D Ja w białce to wyróżniam 3 trasy: ta pod 6stką i 3ką to jedna fis pod 4ką to druga i ta nowa to trzecia a to co oni podają o długościach tych tras to dane se wzięli z faktury z zakupu lin:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 Zaczyna mi się to podobać Czy można w ten sposób (graficznie + opis) zczytywać skipasy z wszystkich ośrodków w Austrii ??? Niemal większość ośrodków narciarskich w Austrii szczegółowa lista ośrodków skupionych w system skiline.cc. Ten monitoring nie jest stworzony jako "bajer" dla narciarzy, tylko jest potrzebny spółdzielnią skupiającym kila/kilkanaście ośrodków narciarskich np. Skiamade do podziału pieniędzy z sprzedaży karnetów. i obraz jest z danego dnia czy moze też być z np. tygodnia ??? Mając nr karnetu masz dostęp do wykresów z poszczególnych dni.Pod wykresem jest okienko z datami już selektywnie wybranymi- czyli tylko te daty w których był używany karnet. We Włoszech też działa ten system. Tak działa, jak to u Włochów brudasów i bałaganiarzy bywa działa właśnie jak strajk włoski czyli leniwie i z dziennym opóźnieniem. Nie można zobaczyć od razu w sieci co posiadacz karnetu którego nr dysponujemy robi, tylko dopiero na drugi dzień. A tak w austryjackim systemie Skiline jak sobie zrobię chwilę przerwy to od razu dzwoni Figo i.... co to ku... za opier.....po..... żeś tam pojechał i taka tam inna łacina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 no to ja nie podam swojego numeru telefonu - i będzie troszke spokoju :-) na urlopie. A jak skipas oddam ? i zostawię sobie numerek to to też zadziała ? Oszczędności zostanie na piwo - zadziała - przecież sprawdzamy wasze osiągnięcia - wot technika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
JurekByd Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 Ale Makaroni mają to ładniej zrobione od Austryjaków. Można się fajnie pobawić wpisujemy w ostatniej rubryce losowo wybrany numer i sprawdzamy ile to inni najeździli się - fajna zabawa, pochwalę się że na razie nie znalazłem żeby ktoś więcej trzasnoł od nas:) http://skiline.cc/show?s=5dq0435pdn Moje 115 km ze styczniowego wypadu do Nassfeld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 (edytowane) Moje 115 km ze styczniowego wypadu do Nassfeld trza Cię leczyć, a na pewno wyizolować od otocznia:D W każdym razie piękny wynik, w Turracher Hohe takiego wyniku nie da się wykręcić, wynika to z tego że jest zbyt mała dysproporcja długości wyciągów do długości tras. Widzę że najwyższy czas żebym odwiedził Nassfeld:) Jeszcze raz gratuluję wyniku, wiesz że to tyle ile statystyczny Warszawiak na nartach robi w tydzień Edytowane 5 Luty 2009 przez SB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SB Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 Ej a jak się te takie wykresiki fajowe robi? Same się robią, jak się klika na brameczkach do wyciągów to wszystko się rejestruje. Jak pojedziesz w podróż poślubną i Ci mąż pozwoli(bo męża trzeba się pytać o wszystko:p przy czym nie działa to w drugą stronę -tak jak bramka do wyciągu:D) to możesz mi wysłać smsem nr karnetu, a ja na koniec dnia wyślę Ci eska z info czy jeździliście na nartach czy siedzieliście w knajpie:D. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 5 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 5 Luty 2009 (edytowane) Same się robią, jak się klika na brameczkach do wyciągów to wszystko się rejestruje. Jak pojedziesz w podróż poślubną i Ci mąż pozwoli(bo męża trzeba się pytać o wszystko:p przy czym nie działa to w drugą stronę -tak jak bramka do wyciągu:D) to możesz mi wysłać smsem nr karnetu, a ja na koniec dnia wyślę Ci eska z info czy jeździliście na nartach czy siedzieliście w knajpie:D. Ale żeś się tego męża uczepił. Całe szczeście on nie siedzi na forum i nie zna tej zasady a tak w ogole to ja zawsze tylko jeżdzę na nartach. No może prawie tylko co to jest jedna czy 2 malutkie przerwy na malutkie piwko A poza tym to źle życzysz mojemu małżeństwu. A jak mąż zobaczy że ja smsy od obcych chłopów dostaje, wiesz co to będzie?? Sławek a mogę sobie spisać numer karnetu, wrócić do domu i sama sobie wykres zrobić? jesli tak to z jakiej stronki?? Edytowane 5 Luty 2009 przez amberka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
grregs Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 (edytowane) Wydaje mi się jednak że długość tras jest zaniżona. Z tego raportu wynika, że przez 6 dni wyjeździłem poniżej 300km a jeżeli La Longia ma naprawdę 10,5 km tak jak piszą to w jeden dzień na bank zrobiliśmy ze znajomymi ok 120 km, więc niemożliwe aby w 6 dni zanotować tak słaby wynik. (300 to myśmy mogli piw wypić a km to raczej więcej ) Potwierdzam, że wyniki są zaniżane. W dniu gdy objechaliśmy Sella plus dojazd i powrót na nartach z Val Gardena/St. Cristina sytem podaje wynik 30 km. Z tego co pamiętam sama Sella ma ponad 40km. Podobnie innego dnia gdy wybraliśmy się na Marmoladę, a wynik raptem 35 km, a używając innego narzędzia (Ski Routenplaner) z tej samej witryny, dla tej trasy wychodzi ponad 40km. Ale tak czy siak fajny gadżet! Edytowane 6 Luty 2009 przez grregs Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MB Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 a mogę sobie spisać numer karnetu, wrócić do domu i sama sobie wykres zrobić? jesli tak to z jakiej stronki?? Numer karnetu spisać możesz,a nawet powinnaś. Ale sama wykresiku sobie nie zrobisz,to nie kalendarzyk małżeński . Wykresik zrobi się sam wg. http://ww.skiline.cc/:D Oczywiście będzie najładniejszy jeśli tak jak piszesz przerwa będzie jedna lub dwie na małe piwko. Data Waszego ślubu zbliża się nieubłaganie życzę więc Wam wszystkiego Naj....Naj...Naj.... W całym życiu no i oczywiście w zbliżającej się podróży poślubnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 Jak dobrze pojdzie to za kilka dni bedzie gotowy sofcik na komorki z windowsem CE (no i gps do tego potrzebny), ktory bedzie podawal podobne statystyki. Powinno to byc znacznie dokladniejsze. Na razie wersja beta w testach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bończa Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 Na Android:) i Symbian już jest (CardioTrainer i SportTracker). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Jack Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 Sport tracker nie zlicza wysokosc, nie podaje maksymalnej predkosci jaka osiagnales etc. Ten sofcik postaje z mysla glownie o narciarzach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 Numer karnetu spisać możesz,a nawet powinnaś. Ale sama wykresiku sobie nie zrobisz,to nie kalendarzyk małżeński . Wykresik zrobi się sam wg. http://ww.skiline.cc/:D Oczywiście będzie najładniejszy jeśli tak jak piszesz przerwa będzie jedna lub dwie na małe piwko. Data Waszego ślubu zbliża się nieubłaganie życzę więc Wam wszystkiego Naj....Naj...Naj.... W całym życiu no i oczywiście w zbliżającej się podróży poślubnej. Dzięki bardzo fajnie że już wróciłeś z tych nart i mam nadzieję że piękne audi żyje apropos monitoringu to co w wypadku gdy wzdłuż jednego wyciągu biegną 2 trasy o różnej długości? System wylicza km na podstawie tego jakim wyciągiem wjeżdżasz ale przecież nie ma gpsa w tyłku więc nie jest w stanie przewidzieć ile się zjechało. A moje wykresiki pozostaną słodką tajemnicą żebyście nie szpiegowali i nie gadali na mnie jak się przerwa nieco wydłuży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ARI Napisano 6 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 6 Luty 2009 (edytowane) nie wiem - umnie to cudo nie działa - nie znam tego pogańskiego języka:( Zadziałało Edytowane 6 Luty 2009 przez ARI Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kowalczuk Napisano 7 Luty 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Luty 2009 (edytowane) GPS też Kilka dni temu wróciliśmy z Val Gardeny i kolega znalazł w internecie ciekawy bajer: http://utilizzo.dolomitisuperski.com/jsp/applet_/findTransit.jsp?ccode=en-US Na tej stronie wpisuje się numer swojego skipass'u i mamy dostęp do całej historii korzystania z wyciągów z całym kompletem danych statystycznych o różnicy wysokości, przebytych odległościach itp. Do tego wykresy, mapki z animacją poruszania się po wyciągach... po prostu bajer Moim zdaniem dane o przebytych odległościach po trasach są nieścisłe ale chyba trudno się dziwić bo ciężko czasami to określiś tylko na podstawie wiedzy o korzystaniu z wyciągów. Spindleruv Mlyn (po czeskiej stronie przełęczy Karkonoskiej) ma to już też od paru lat. Pisałem też o tym w zeszłym roku ( http://www.google.pl/url?sa=t&source=web&ct=res&cd=5&url=http%3A%2F%2Fwww.stanislawski.skionline.pl%2Fforum%2Fshowthread.php%3Fp%3D45907&ei=bHuNSYz3KIzY0gXY4J2TCw&usg=AFQjCNES-SMz7A7Ev9wWg6YeyMp0FV_IKg&sig2=Tm9dR6zXjr8Ngv0RIM8nHQ ). Lepszą jednak zabawę daje prosty choćby GPS jak mój "Garmin Legend Cx etrex" - ale chyba każdy inny też. Zlicza wszystkie przejazdy w dowolnych miejscach świata, do tego rysuje dokładne mapy wylicza prędkości na rożnych odcinkach, robi wykresy, i.t.d, i.t.p. Oprogramowanie jest w internecie. Przejechane trasy można też przerzucać z GPS-u na "Google Maps" lub "Google Earth" albo odwrotnie - także i z różnych miejsc internetowych gdzie takie trasy są już zapisane przez innych. Dotychczas korzystałem z niego do poszukiwania tras rowerowych w górach teraz nagrywam tam też swoje zjazdy na nartach. Trasy te można oczywiście też oglądać w postaci filmu video w 3D korzystając z Google Earth, a więc autentycznych zdjęć satelitarnych. Tu są niektóre możliwości wykorzystania na Google Maps a tu: na Google Earth Pozdrowienia, Ryszard Kowalczuk Edytowane 7 Luty 2009 przez kowalczuk Polskie czcionki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
amberka Napisano 7 Marzec 2009 Zgłoszenie Share Napisano 7 Marzec 2009 Tak się jeździło relacja jutro bo już dziś nie dam rady ale było przecudownie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi